Konijnen hebben het imago goedkope en makkelijke huisdieren te zijn. Helaas moeten we je uit de droom helpen, dat zijn ze niet. Als je het goed wil doen, kost een konijn net zo veel geld als een hond of kat. En je hebt er altijd minstens twee, dus dubbel de kosten!
Konijnen zelf worden soms goedkoop of zelfs gratis aangeboden door particulieren, maar de kosten voor goede voeding, benodigdheden, een veilig en ruim verblijf en gezondheidskosten voor castraties, vaccinaties en medische zorg zijn vele male hoger dan de aanschafkosten van een konijn. Zorg dus dat je ook op financieel gebied weet waar je aan begint als je start met het houden van konijnen.
Houd rekening met kosten voor onderstaande zaken:
- Opstartkosten: Reken op minstens 500 euro voor een koppel. Dit bedrag kan aardig variëren.
Denk aan kosten voor: Adoptiekosten voor de konijnen, het verblijf, eventuele castraties als dat nog niet gedaan is.
Adoptiekosten zijn tegenwoordig al snel 100 euro voor een gevaccineerd en gecastreerd konijn. Moet je de castratie zelf betalen kan dat oplopen tot 200-350 euro per konijn. Het verblijf kun je soms gratis overnemen, tot kopen voor duizenden euro’s. Ook benodigdheden zoals een waterbak, schuilhok, toiletbak enz. zul je bij het starten met konijnen moeten aanschaffen. - Maandelijkse kosten: 25-50 euro per konijn.
Dit zijn kosten voor konijnenvoer, bodembedekking, schoonmaakmiddel, benodigdheden. - Dierenartskosten: Zorg voor 1000 euro dierenarts budget per konijn.
Jaarlijks heb je kosten voor vaccinaties (50-100 euro per konijn). Maar ook voor behandeling van ziektes is een budget nodig. Ons advies is minstens 1000 euro te sparen voor een koppel konijnen. Dat zal niet elk jaar nodig zijn, als het goed is. Maar met dat budget kun je indien het nodig is de meest gangbare rekeningen van de dierenarts zonder problemen betalen.
We hebben ook een informatief artikel over het houden van konijnen met een beperkt budget. Er zijn een aantal punten waar je kosten op kan besparen. Zo kun je soms goedkoper aan bodembedekking en hooi komen bij een boerenbedrijf in plaats van een dierenwinkel. Je kan zelf heel wat speeltjes knutselen. Kweek eetbare planten en bomen in je tuin of balkon om aan de konijnen te voeren. Dat soort tips zijn te vinden in het artikel over konijnen houden met een beperkt budget.
Opstartkosten bij het beginnen aan konijnen
Aanschafkosten van de konijnen
Wij raden niet aan om konijnen bij een fokker of in een dierenwinkel te kopen. De beste keuze is om konijnen via een goede konijnenopvang te adopteren.
Een goede konijnenopvang zorgt dat de konijnen gecastreerd zijn, gevaccineerd zijn, nagekeken zijn door een dierenarts en kan ze zelfs op karakter voor jou koppelen. Dat is echt een ontzettend fijne start voor een nieuw konijnenbaasje! De adoptiekosten van een asielkonijn liggen in 2024 rond de 100 euro voor een gevaccineerd en gecastreerd konijn. Per opvang en per konijn kan er wat verschil zijn, maar deze kosten staan vermeld op de website van de opvang. Bekijk onze konijnen opvang en asiellijst voor de adressen van konijnenopvangen in Nederland en België.
Aanschafkosten van een konijnenverblijf
Het konijnenverblijf zal voor de meeste konijnenbaasjes het duurste zijn. Dit hoeft niet. Let wel op dat het voldoende groot moet zijn. Standaard konijnenhokjes zijn dat niet en zijn meestal ook erg onhandig in gebruik.
Voor een koppel is minimaal vier vierkante meter leefruimte op vlak terrein nodig. Meer is altijd beter. Wil je grote konijnen, dan is meer ruimte zeker nodig. Een konijnenopvang kan ook eisen stellen aan het formaat van het verblijf. Een grote ren of volière is de beste keuze voor het huisvesten van konijnen. Maar misschien wil je konijnen in huis en heb je een complete konijnenkamer die je voor ze kan inrichten.
Wil je een voordelig konijnenverblijf? Kijk op marktplaatsen en prikborden of er iemand in de buurt een mooie buitenvolere verkoopt of weggeeft, zoek voor huiskonijnen naar puppyrennen ter overname en bespaar makkelijk kosten op het verblijf.
Wil je liever gelijk stevig, goed en nieuw? Ook dan zijn er mooie rennen voor in huis te koop en voor buiten is de beste keuze een stevige, veilige volière te laten installeren. Op onze website staat genoeg informatie over welke opties er zijn voor konijnenverblijven en waar je op moet letten. De kosten voor een konijnenverblijf variëren, afhankelijk van jouw keuze, tussen 0 en 2500 euro.
Kosten voor benodigdheden voor konijnen
Een voerbak, waterbak, toiletbak, schuilhok, reismand en wat speeltjes. Dat is de basis die nodig is voor konijnen. Hoe duur dit is, is afhankelijk van waar je winkelt en wat je kiest. Ook tweedehands kun je benodigdheden kopen.
Vergeet ook niet de verzorgingsproducten te kopen die nodig zijn. Een nagelschaartje, een snugglesafe heatpad (veilige warmteschijf die nodig is na operaties en bij ziekte) een icepod (veilige koelschijf voor in de zomer) en kammetjes en borstels.
Afhankelijk van de keuzes die je maakt, reken op 25-250 euro aan kosten voor benodigdheden voor konijnen.
Kosten voor gezondheidscontrole en castratie
Bij een nieuw konijn adviseren wij altijd om een dierenarts afspraak te maken voor gezondheidscontrole, controle van vaccinaties en eventueel ook voor castratie als dat nog niet gedaan is.
Er zijn konijnenopvangen die zowel voedsters als rammen gecastreerd ter adoptie aanbieden. Als je die optie hebt, adviseren wij echt daarvoor te kiezen. Het bespaart veel kosten en ook veel zorg en gedoe. Bij een koppel konijnen moet de ram altijd gecastreerd zijn. Soms adopteer je een nog niet gecastreerde voedster, en moet zij alsnog gecastreerd worden. Houd rekening met kosten van 250-500 euro (in 2024) voor de castratie van een voedster. Reken op 200-300 euro (in 2024) voor de castratie van een ram. Vaccinaties kosten 50-100 euro per konijn in 2024. Deze moeten jaarlijks herhaald worden.
Maandelijkse kosten voor konijnen
Kosten die maandelijks terugkeren zijn de kosten voor het “gewone” onderhoud van de konijnen. Denk aan kosten voor konijnenbrokken, groenvoer, hooi, bodembedekking, schoonmaakmiddel en speelgoed. Dit kun je zo basis of luxe maken als je zelf wil. Konijnenbrokken moeten wel goed zijn, daarover is veel uitleg te vinden op onze website.
Afhankelijk van de keuzes die je maakt, liggen deze kosten meestal tussen de 15 en 50 euro per konijn per maand.
Hoeveel kost de dierenarts voor een konijn?
Dat is helemaal afhankelijk van of jij gelukskonijnen hebt die geen gezondheidsproblemen hebben of pechkonijnen waar je regelmatig mee bij de dierenarts komt.
Jaarlijkse dierenartskosten waar je rekening mee moet houden zijn de vaccinaties tegen enkele besmettelijke, en dodelijke, konijnenziektes. We raden echt aan om deze vaccinaties jaarlijks te herhalen. De ziektes komen zeer veel voor in Nederland. De kosten van vaccineren in 2024 liggen tussen de 50 en 100 euro per konijn.
Wordt er een konijn ziek, dan moet je naar de dierenarts. In 2024 kost een consult al snel 50 euro. Daarbij komen dan kosten voor welke behandeling nodig is.
Bij konijnen zijn gezondheidsproblemen echt vrij snel spoed. De kans dat je als konijnenbaasje bij een avond, weekend, of feestdagen spoedkliniek beland is dus groot. Reken echt al op een paar honderd euro als je daar alleen al over de drempel stapt op zo een tijdstip.
Reserveer 1000 euro per konijn voor de incidentele dierenartskosten. We duimen hard met je mee dat dat spaarpotje niet vaak nodig is, maar met dat budget kun je de meest gangbare dierenartsrekeningen zonder problemen betalen.
Er bestaan verzekeringen voor konijnen, maar in de meeste gevallen is het beter om zelf een buffer te houden voor dierenartskosten. Kun jij dat niet of wil je toch graag een verzekering, kijk dan goed naar welke kosten wel en niet vergoed worden.