Raskonijnen worden in Nederland nog steeds getatoeëerd. Maar wat betekenen de letters en cijfers in het oor van een konijn eigenlijk?
Waarom hebben sommige konijnen cijfers en letters in hun oren?
Dit zijn meestal raskonijnen die als herkenning een tatoeage in hun oor hebben gekregen.
Doet het pijn om een konijn te tatoeëren?
Ja, dat doet pijn. Om die reden is er voor de meeste gezelschapshuisdieren al overgestapt naar een andere manier van herkenning, zo worden honden en katten bijvoorbeeld voorzien van een microchip. Bij honden is dit zelfs verplicht. Hoewel je je konijn zelf bij een dierenarts kan laten chippen en we dit zeker ook aanraden, is dat niet standaard bij konijnen, ook niet bij raskonijnen. Steeds meer konijnenopvangen werken wel met het chippen van konijnen.
Rasverenigingen in Nederland gebruiken nog steeds tatoeages in de oren van de konijnen. Jonge konijnen worden voor ze het nest verlaten voorzien van een oormerk, een tatoeage. Ze maken de oren eerst schoon, vervolgens perforeren ze het oor met een tang, daarmee maken ze de gaatjes van de tatoeage. Dit gaat niet helemaal door het oor heen. Vervolgens brengen ze zwarte inkt aan in de oren, die in de wonden trekt. Dit is blijvend zichtbaar als tatoeage.
Betekenis tatoeage konijn
Als het een Nederlands raskonijn betreft dan staan er in het ene oor één cijfer en twee letters. Het cijfer staat voor het laatste cijfer van het jaartal waarin het konijn geboren is. De letters staan voor de rasvereniging waarbij de fokker is aangesloten.
0 voor het jaartal, SN voor de vereniging.
In het andere oor staan drie cijfers. Het eerste cijfer staat voor de maand waarin het konijn zijn tatoeage gekregen heeft, de laatste twee cijfers staan voor het hoeveelste konijn het is dat in die maand.
5 voor de maand mei, het (0) 5e konijn.
Heb jij een raskonijn en komen de cijfers en letters niet overeen met bovenstaande uitleg? Dan is jouw konijn waarschijnlijk niet in Nederland geboren. Andere landen handteren andere afkortingen of zelfs andere methoden zoals een pootring, voor het identificeren van raskonijnen.