Tips voor het schoonmaken van het konijnenhok

Hoe maak je zo makkelijk mogelijk het konijnenhok schoon? Hoe ontsmet je na ziekte? Wat doe je tegen plaagdieren?

Het schoonmaken van het konijnenhok is een terugkerend klusje waar veel mensen niet blij mee zijn. In dit artikel staan tips om het schoonmaken zo makkelijk en eenvoudig mogelijk te maken, maar ook tips voor de bijzondere schoonmaakmomenten. Zoals tips voor het ontsmetten van het verblijf als er een konijn overleden is aan een besmettelijke ziekte of het zo neutraal en geurvrij mogelijk maken van een verblijf voor een koppeling.

AANSCHAF OF BOUW VAN EEN KONIJNENVERBLIJF

Let bij de aanschaf of bouw van een konijnenverblijf goed op hoe makkelijk het hok is bij het schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande punten:

  • Kun je overal goed bij? Kan het dak bijvoorbeeld open en zijn de deurtjes van het hok en de ren groot genoeg om overal bij te kunnen?
  • Is de ren overdekt? En zo ja, kun je er in staan of is de ren makkelijk te verplaatsen of open te klappen, zodat je overal bij kan?
  • Wat voor ondergrond kies je in de ren en is die bodem makkelijk schoon te maken? Tegels zijn bijvoorbeeld makkelijker schoon te maken dan zand of grond.
  • Van welke materialen is het verblijf gemaakt, en kun je deze materialen goed schoonmaken en ontsmetten?

Onze ervaring is dat hoe makkelijker je overal bij kan en hoe minder plekken je hoeft schoon te maken, hoe minder je er tegenop ziet en hoe vaker je het hok schoonmaakt. Misschien denk je voor je aan konijnen begint dat je het niet erg zal vinden om het hok te verschonen. Maar vaak valt dat toch tegen. In het begin zijn de konijnen erg leuk, maar je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar konijnenbaasje, voor zo lang jouw konijnen leven. En dat is gemiddeld 7 jaar.

Veel konijnen worden buiten gehouden. Als het in de herfst en winter koud weer is, regent en soms zelfs vriest, is het geen pretje om buiten het hok schoon te maken. Soms waait de bodembedekking alle kanten op en raken jouw natte handen zo verkleumd dat het best een opgave is het om het hok te verschonen. Als je een hok hebt dat niet bewerkelijk is om schoon te maken, zal je daar, zeker in de winter, erg blij mee zijn.

DAGELIJKSE SCHOONMAAK

Konijnen zijn van zichzelf schone dieren die er voor kiezen om op één of een aantal vaste plaatsen te keutelen en plassen. Maak daar gebruik van en leer ze aan om op een toiletbak te keutelen en plassen. Als je dagelijks de toiletbak ververst, blijft het hok langer schoon. Meer informatie over zindelijkheidstraining vind je in dit artikel. Een handige tip is dat konijnen het liefst hooi eten terwijl zij keutelen. Zorg er dus voor dat er in of bij de toiletbakjes hooi te vinden is. Niet alle konijnen zijn zindelijk te maken omdat konijnen hun keutels en urine ook gebruiken om hun territorium af te bakenen. Vooral ongecastreerde rammen en voedsters hebben hier last van.

Ook als jouw konijnen niet zindelijk zijn is het aan te raden dagelijks te controleren of het hok vieze plekken heeft. Zeker in de zomer trekken konijnenkeutels insecten aan. Die insecten kunnen een aantal voor konijnen besmettelijke virusziekten overbrengen, die wil je dus liever niet in het hok hebben. Zorg ervoor dat in de buurt van het konijnenhok, bijvoorbeeld aan een haakje van het nachthok een blik en veger hangen. Als je ziet dat het hok wat vies is op een bepaalde plek dan is het een kleine moeite om de vuile plek schoon te maken en de bodembedekking wat op te strooien. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

WEKELIJKSE SCHOONMAAK

Wij raden aan om het konijnenverblijf in ieder geval wekelijks goed schoon te maken. Het kan afhankelijk van het soort verblijf en het aantal konijnen in sommige gevallen minder vaak nodig zijn, maar in veel gevallen ook vaker dan eens per week nodig zijn.

De wekelijkse schoonmaak zou als volgt moeten gaan: Haal alle bodembedekking uit het hok. Sommige hokken hebben een lade of onderbak die je er uit kan halen. Dat is makkelijk, omdat je die boven de gft container leeg kan gooien. Als je geen onderbak hebt die je er uit kan halen, zul je het met behulp van een blik (van een blik en veger) eruit moeten scheppen. Haal ook alle bodembedekking goed uit de hoekjes weg. Spoel resterend vuil in zowel het hok als in de onderbak en/of lade weg met water. Gebruik dan een niet-giftig schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet de voerbakjes, accessoires en plastic speeltjes schoon te maken.

Vooral Citronella is goed geschikt voor de wekelijkse schoonmaak. Het is niet schadelijk, niet duur en de citroengeur houdt muggen uit het konijnenverblijf. Citronella is bij de meeste supermarkten te koop en ook de action verkoopt het. In onze konijnenwebwinkel verkopen wij het ook. Daarna goed naspoelen met water.

Wrijf het hok droog met een oude handdoek of theedoek, of laat het (’s zomers) in de zon opdrogen. Als de zon in de zomer goed krachtig is, is dat een handige natuurlijke ontsmetter. Onder andere bacteriën, fruitvliegjes en schimmels houden niet van de zon. Onderlades, onderbakken van binnenkooien, voerbakjes, drinkflessen en speeltjes kun je in de zomer op deze manier extra schoon krijgen.

Urineplekken kun je uit het hok krijgen door wat azijn op de plekken te doen en het even in te laten trekken. Maak eerst het hok of de onderbak of lade schoon op de gebruikelijke manier. Doe daarna de azijn op de urineplekken en laat het intrekken. Voor hardnekkige urineplekken kan het best nodig zijn dat je het een uur laat staan, voor de plekken er goed uit gaan. Er zijn ook speciale sprays en reinigingsmiddelen te koop in de Bunnybunch webwinkel die helpen met het verwijderen van de urinegeur en urineplekken. Spoel de onderbak of lade daarna goed na met water en maak het droog voor je de bodembedekking er weer in doet.
Als het hok goed schoon is kun je het weer opnieuw inrichten. Wil je advies over welke bodembedekkers handig zijn in gebruik? Lees het artikel voor bodembedekking voor konijnen.

De meeste konijnenbaasjes gebruiken een goed absorberende onderlaag zoals houtkorrel of back-2-nature. Daarover kan indien gewenst een zachtere bodembedekker gedaan worden. Voor buitenkonijnen in de winter raden wij stro aan, aangezien dat hol is aan de binnenkant en goed warmte vast houdt. Heb je binnenkonijnen en wil je deze zindelijk maken? Dan kun je ook alleen bodembedekking in de toiletbakjes doen, en het hok verder leeg laten. Bij buitenkonijnen kan dat ook, maar alleen in de zomer. In de winter hebben buitenkonijnen wel bodembedekking nodig in het nachthok omdat het anders te koud is.

Oktober 2016 hebben wij de leden van het Bunnybunch forum gevraagd hoe vaak zij het complete konijnenhok schoonmaken. Hieronder de uitkomst:

HANDIGE HULPJES

Er zijn een aantal handige hulpjes voor het schoonmaken van een konijnenhok.

De spullen die je minimaal nodig hebt voor het schoonmaken van het hok zijn een blik, handveger en bezem. Een schuurspons of afwaskwast is ook handig, om het schoonmaakmiddel goed te verdelen en om de vuile plekken er af te kunnen krijgen.

Een breed plamuurmes of schraper zijn handige hulpjes om de bodembedekking los te schrapen uit het hok. Deze hulpjes zijn ook handig voor de dagelijkse schoonmaak, om de bodembedekking goed uit de toiletbakjes te krijgen of om alleen even een hoekje schoon te maken dat vies is geworden, zonder dat je het hele verblijf leeg wil halen.

Een bladerhark die verstelbaar is tot een smalle afstand is handig om een konijnenren aan te harken en losse keutels, hooi en bodembedekking bij elkaar te vegen.

Ben je niet de jongste meer of heb je last van rug- of gewrichtsklachten? Zorg dat je zo veel mogelijk rechtop kan staan bij het schoonmaken. Een handig hulpmiddel is dan bijvoorbeeld een blik en veger met lange steel, en/of een mestboy zoals ze voor paarden gebruiken.

Verzamel oude theedoeken en handdoeken om na het schoonmaken het hok en de speeltjes en accessoires droog te maken. Het advies is wel om deze na gebruik minimaal op 60 graden te wassen, zodat ze weer goed schoon zijn voor het volgende gebruik.

Gebruik je een drinkfles? Deze kun je schoonmaken door er een kleine hoeveelheid water en wat ongekookte rijst in te doen en goed te schudden. Wil je geen rijst weggooien en de drinkfles schoonmaken met iets wat je vaker kunt gebruiken? Koop een ketting (zo een die aan de plug van de gootsteen zit) bij de bouwmarkt of schaf een flessenborstel aan. De flessenborstels die voor babyflessen gebruikt worden, zijn ook geschikt voor de konijnendrinkflessen. Overigens is het aan te raden om niet alleen een drinkfles te gebruiken voor de konijnen, maar ook altijd een waterbak neer te zetten. Daaruit kunnen konijnen veel prettiger, in een natuurlijkere houding en veel gulziger drinken, en dat is wel zo belangrijk want konijnen die voldoende drinken voeren de afvalstoffen beter af uit hun lichaam, en dat voorkomt gezondheidsproblemen.

EEN KONIJNENHOK ONTSMETTEN

Is één van jouw konijnen ziek geweest of overleden? Dan is het belangrijk om het konijnenhok en alle spulletjes goed te ontsmetten. Ook als je geen zieke konijnen hebt (gehad) is het aan te raden om één of twee keer per jaar het konijnenhok en alle spulletjes goed te ontsmetten.

Voor je het konijnenhok gaat ontsmetten, maak je het eerst leeg en schoon zoals je bij de wekelijkse schoonmaak gaat doen. Dus alles leeghalen, schoonspoelen, Citronella gebruiken en naspoelen. Hoe schoner het hok is voor je met ontsmettingsmiddel aan de slag gaat, hoe beter het ontsmettingsmiddel zal werken.

Als je gaat ontsmetten, raden wij aan dat je ook echt alles schoon maakt. Anders heeft het namelijk niet veel zin. Het hele hok en alle spulletjes er in, alles moet schoon. Niet alle houten speeltjes en gras-speeltjes kunnen er even goed tegen om nat te worden en behandeld te worden met schoonmaakmiddel. Ook is het niet verstandig om spullen te ontsmetten die konijnen later opeten of waar ze veel aan knagen. Is jouw konijn besmettelijk ziek? Helaas is het advies dan toch om dit soort producten weg te gooien. Ontsmetten gaat namelijk niet, ontsmettingsmiddelen zijn giftig. Houten speeltjes en gras-speeltjes kun je dus het best weggooien en als ze weer beter zijn vervangen door nieuwe artikelen. Artikelen gemaakt van kunststof, die wel goed te ontsmetten zijn, kunnen in het verblijf blijven staan.

Vergeet ook niet de konijnenren en ren-panelen te ontsmetten. Een tegelondergrond is makkelijker te ontsmetten dan een ondergrond van zand of tuingrond. Een konijnenhok van hout is lastiger ontsmetten dan een verblijf dat met name bestaat uit kunststof of metaal. Toch zijn er middelen en manieren om te zorgen dat het volledige verblijf goed ontsmet wordt.

Wij willen wel benadrukken dat het bij het gebruik van een ontsmetter, welke je ook kiest belangrijk is dat je goed de gebruiksaanwijzing leest en de juiste dosering gebruikt. Bij sommige ontsmettingsmiddelen is het verstandig om handschoenen en een mondkapje te gebruiken, omdat het irritaties aan huid en luchtwegen kan veroorzaken. Zorg dus dat je voor je begint alles in huis hebt om veilig te ontsmetten. Lees altijd goed de bijsluiter en gebruik de juiste dosering. Spoel altijd heel goed na zodat er geen restanten in het konijnenverblijf achterblijven. De meeste ontsmettingsmiddelen zijn giftig als konijnen het oplikken, en ook voor konijnen kunnen ontsmettingsmiddelen irritaties aan huid en luchtwegen geven. Volg de instructies in de bijsluiter dus altijd goed op voor een veilige ontsmetting.

Welk middel gebruik je voor ontsmetting? Er zijn best wat geschikte middelen op de markt. Hieronder bespreken wij een aantal veel gebruikte middelen.

  • Dettol: voordeel is dat het makkelijk te verkrijgen is. Het wordt onder andere verkocht bij drogisterijen. Nadeel is dat het verblijf echt heel schoon moet zijn, wil de Dettol goed werken. Vuil dat nog in het verblijf of op de speeltjes aanwezig is vermindert de werking van dit product. Voor een jaarlijkse ontsmetting is het prima geschikt. Maar als je bijvoorbeeld na een onverklaarbaar overlijden van eerdere konijnen of na besmettelijke ziekten wil ontsmetten, raden wij een sterker ontsmettingsmiddel aan.
  • Halamid: Halamid is een goede, sterke ontsmetter die je goed kan gebruiken na onverklaarbaar overlijden of besmettelijke ziektes. Dit middel wordt veel gebruikt in de veehouderij. Let wel op dat je heel goed naspoelt na gebruik van deze ontsmetter, maar dat geldt eigenlijk voor alle ontsmettingsmiddelen. Lees altijd goed de bijsluiter en gebruik de juiste dosering. Halamid is te koop in onze webwinkel.
  • Stalreiniger: Er zijn diverse stalreinigers en stal-ontsmetters te koop die gebruikt worden in paardenstallen. Deze middelen zijn over het algemeen ook goed geschikt voor het konijnenverblijf. Let wel op dat je heel goed naspoelt na gebruik van deze ontsmetter, maar dat geldt eigenlijk voor alle ontsmettingsmiddelen. Lees altijd goed de bijsluiter en gebruik de juiste dosering.
  • Zonlicht. Eerder in dit artikel gaven wij al aan dat je in de zomer als de zon goed krachtig is, deze kan gebruiken als natuurlijke ontsmetter. Voor het verblijf is dat prima te doen als jaarlijkse ontsmetter. Na ziekte raden wij echter een sterker middel aan. Toch kan de zon ook dan uitkomst bieden. Heb jij in de konijnenren bijvoorbeeld zand of grond, dan is dat bijna niet te ontsmetten. Je kan er geen chemische middelen op gebruiken, omdat die in de grond trekken en niet goed uit te spoelen zijn. Als konijnen vervolgens gaan graven, komen ze in contact met deze middelen en dat wil je niet. Een manier waarop je dit toch kan ontsmetten is op een goed warme dag de grond nat maken en zorgen dat de sterke zomerzon er vol op kan komen.
  • Stoomreiniger: heb je een stoomreiniger in huis, dan kun je deze ook gebruiken voor het ontsmetten van het konijnenverblijf. Voordeel van een stoomreiniger is dat je geen chemische middelen hoeft te gebruiken en dat het vriendelijk is voor de natuur en jouw konijnen. Met hete stoom maak je vele bacteriën dood. Zeker voor een jaarlijkse ontsmetting is een stoomreiniger goed geschikt. Ook voor het ontsmetten van een konijnenren met zand of grond op de bodem kun je een stoomreiniger gebruiken. Voor het ontsmetten van het hok en de accessoires na ziekte, adviseren wij wel een sterker ontsmettingsmiddel te gebruiken.

Konijnenhok schoonmaken na of tijdens ziekte

Per besmettelijke ziekte is het erg afhankelijk hoe lang een konijnenverblijf nieuwe bewoners kan besmetten. Het is ook per ziekte afhankelijk welke schoonmaakmiddelen het best werken. Maak het verblijf altijd eerst gewoon schoon. Haal alle bodembedekking en keutels weg, veeg het aan, poets het met een gewoon sopje en spoel het na. Daarna kun je ontsmetten. En daarna spoel je het ook weer goed na, de meeste ontsmettingsmiddelen en schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet alleen schadelijk voor wat je wil bestrijden, maar ook voor de gezondheid van je konijnen. Lees de veiligheidsinstructies op de verpakkingen goed en haal de konijnen uit het verblijf tijdens het schoonmaken.

Schoonmaken bij E cuniculi
Verschoon de toiletbakken dagelijks en ruim dagelijks urine en keutels op. Poets het hok wekelijks volledig. Haal speeltjes en spulletjes die sporen opnemen uit het verblijf en gooi deze weg, zoals producten van gras of hout. Laat alleen producten die goed te ontsmetten zijn in het verblijf staan. Sporen kunnen maanden overleven bij een vochtige, warme omgeving. Zijn jouw konijnen overleden en wil je aan nieuwe konijnen beginnen? Ontsmet het hok dan zeer goed. De parasiet die EC veroorzaakt kun je het best uit het konijnenhok krijgen met 0.1% bleek of met 70% ethanol.

Schoonmaken bij coccidiose
Vroeger dacht met dat vooral jonge konijnen coccidiose kregen, maar tegenwoordig zien we coccidiose ook steeds vaker bij volwassen konijnen. Daarmee krijgen we dus ook steeds vaker de vraag hoe het verblijf het best schoongemaakt kan worden. Dat is echt heel lastig. Coccidiose is namelijk resistent tegen de meeste ontsmettingsmiddelen. Verschoon de toiletbakken dagelijks. Ververs dagelijks zo veel mogelijk ook de bodembedekking en haal alle ontlasting en urine uit het verblijf. Geef het verblijf één keer per week een grote schoonmaak. Laat alleen producten die goed te ontsmetten zijn in het verblijf staan. Eerst gewoon goed poetsen en dan een middel inzetten dat de parasiet zo veel mogelijk tegengaat. Dat is bij coccidiose heel lastig. Ammoniak werkt nog het best. Na het reinigen en ontsmetten is het aan te raden het verblijf nogmaals goed te reinigen met ammoniak. Het helpt niet volledig, maar het verlaagt de infectiedruk omdat de parasiet minder lang overleeft. Ook dit dood dus niet direct, maar verkleint de kans op herbesemetting.

Schoonmaken na RHD/VHS of myxomatose
Maak het hok zo ver mogelijk leeg. Gooi producten zoals bodembedekking, knaagmateriaal en natuurlijk speelgoed weg, dit is niet goed te ontsmetten en kun je beter vervangen. Maak het hok op de normale manier schoon en leeg voor je gaat ontsmetten. Hoe schoner het hok op het moment dat je gaat ontsmetten, hoe beter het ontsmettingsmiddel werkt. In geval van myxomatose of RHD/VHS kun je het best wel kiezen voor een agressiever ontsmettingsmiddel dat werkzaam is tegen de virusstammen die de ziektes veroorzaken. Lees altijd goed de bijsluiter en spoel het heel goed na, na gebruik. Ontsmettingsmiddel is altijd giftig voor konijnen. Advies is om als je aan nieuwe konijnen wil beginnen, deze in een konijnenopvang te adopteren en bewust voor konijnen te kiezen die al gevaccineerd zijn en waar genoeg tijd tussen vaccineren en verhuizen zit, zodat ze goed beschermd zijn.

KONIJNENHOK SCHOONMAKEN VOOR KOPPELING

Wil je het konijnenhok schoonmaken omdat er een koppeling gaat plaatsvinden? Koppelen doe je het best op neutraal terrein, dit is een gebied waar beide konijnen nog niet zijn geweest. Ook veel konijnenopvangen hebben een koppelservice. Terwijl de koppeling op het neutrale terrein plaatsvindt, heb jij dan als baasje tijd om het uiteindelijke verblijf goed schoon te maken. Bij zo een schoonmaak is het vooral belangrijk dat je zo veel mogelijk geur uit het verblijf haalt.

Hoe maak je het verblijf schoon voor een koppeling? Haal alle houten, grassen en stoffen speeltjes en accessoires uit het verblijf. In deze producten blijft geur zitten, het is heel lastig om dat eruit te poetsen. Het is dus beter om deze producten de eerste weken niet in het verblijf te zetten, of het moet nieuw gekocht zijn en dus nog vrij van geurtjes zijn. Reinig het nachthok / schuilhok goed. Haal alle bodembedekking er uit. Poets het met water en een veilig sopje, bijvoorbeeld met een middel op basis van citronella of een natuurlijke allesreiniger. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen en sprays te koop die helpen de geurtjes uit het hok te krijgen, zoals Beaphar Geurweg en Urine Off spray. Lees de gebruiksaanwijzing goed, zodat je de producten op een veilige manier inzet. Deze sprays kunnen erg handig zijn als het een koppeling met een territoriaal konijn betreft. Bestaat de bodem van de ren uit tegels, vergeet ook niet die dan te schrobben met een sopje en een bezem, en goed na te spoelen. Bestaat de bodem van de ren uit zand, spit dat dan om, en voeg eventueel wat nieuw en schoon speelzand toe, om de geur te verminderen. De geur er volledig uit krijgen zal erg lastig zijn.

Richt het verblijf niet te vol in voor de eerste dagen en verander zo veel mogelijk de plek waar je spullen terug zet, om het ook voor het konijn van wie de ren al eerder het thuis was, toch anders is. Zo neutraal mogelijk. Zet eventuele deurtjes en dakjes van de schuilhokken open zodat er geen ruimtes zijn waar de konijnen klem kunnen komen te zitten en fel kunnen verdedigen.

ONGEDIERTE

Het kan goed zijn dat jouw konijnen niet de enige bewoners zijn in het konijnenverblijf. Sommige medebewoners zijn niet zo erg en soms zelfs nuttig. Maar andere bewoners wil je liever niet in het hok hebben.

Spinnen: Een aantal medebewoners kan nuttig zijn: zo vangen spinnen bijvoorbeeld muggen en vliegen. Hoewel wij baasjes niet altijd blij zijn met deze bewoners, zijn het dus wel nuttige medebewoners in het konijnenverblijf en hoef je er niets tegen te doen.

Oorwurmen: In sommige konijnenhokken kom je oorwurmen tegen. De oorwurmen kunnen geen kwaad voor de konijnen en vangen ook nog eens andere kleine insecten.

Ratten en muizen: Op plaatsen waar water en voer te vinden is, zijn vaak muizen en ratten te vinden. Helaas soms ook in het konijnenhok. Muizen en ratten kunnen ziektes overbrengen die je niet bij je konijnen wil hebben. Bewaar het brokvoer in een goed afgesloten emmer en geef een beperkte hoeveelheid die de konijnen in korte tijd opeten. Laat geen voer slingeren. Ook is het mogelijk deze knagers buiten te houden door gebruik van volièregaas voor de ren. De maaswijdte van dit gaas is zo klein (minder dan 1 cm) dat muizen en ratten er niet doorheen kunnen. Let op dat je het gaas ook minimaal 70 centimeter moet ingraven om ratten buiten het hok te houden.

Slakken: De meeste konijnenbaasjes vinden het niet fijn als er slakken in het hok lopen. Als slakken opgegeten worden kunnen honden en katten wel ziek worden door de parasieten die slakken bij zich dragen of de aanwezigheid van slakkengif in het lichaam van de slak. Er zijn bij ons echter geen gevallen bekend dat konijnen slakken opeten. Slakken lijken echter wel af te komen op konijnenvoer.
Er zijn een aantal slak-vriendelijke manieren om te zorgen dat er geen slakken in het hok komen. Je kan een rand met een laagje split om het hok en de ren leggen. Ook kun je slakken handmatig vangen. Ga dan op vochtige avonden op jacht met handschoenen, een zaklamp en een emmer. Als je dat een paar avonden doet en de slakken ver van het konijnenverblijf weer uitzet, zou de slakkenpopulatie in de buurt van de ren drastisch moeten verminderen. Tot slot kun je ook een slakkenbarrière maken om jouw konijnenren heen. Deze kun je maken van fijn gaas, hoekprofielen of een borstelstrook (slakkenborstel). Het idee van een slakkenbarrière is dat als een slak omhoog klimt, hij iets tegenkomt waardoor hij niet verder kan of wil klimmen en het dan vervolgens opgeeft en weer terug naar beneden gaat.

Vliegen: Er zijn verschillende soorten vliegen. Een aantal vliegensoorten leggen graag eitjes in wonden of rond de geslachtsdelen van konijnen. Als de eitjes uitkomen, kruipen de larven over jouw konijn en eten hem langzaam op. Dit is zeer pijnlijk voor konijnen, het heet myiasis. Ook al controleer je dagelijks en hou je het hok zo schoon als je kan: ieder baasje kan er een keer mee te maken krijgen. Er zijn middelen, zoals Beaphar anti-myiasis, die je preventief kan gebruiken op jouw konijnen om te voorkomen dat ze last van vliegenmaden krijgen. Beaphar anti-myiasis en insectwerende middelen zijn te koop in de Bunnybunch webwinkel.

Muggen: Muggen en andere stekende en bijtende insecten zoals steekvliegen, teken en luizen kunnen allerlei virussen overbrengen op konijnen. Probeer deze insecten zo veel mogelijk te weren uit het konijnenverblijf. Plaats eventueel horrengaas over het hok en voor de openingen. Er zijn anti-insectenmiddelen die tegen deze insecten werken, maar sommige van deze middelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van konijnen. Controleer dus voor gebruik heel goed of het middel geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de konijnen. Er zijn een aantal natuurlijke manieren om muggen te weren zoals Citronella en planten die een citroengeur afgeven. Gebruik geen elektronische muggenverjager die in het stopcontact moet. Dit hoge piepgeluid is voor mensen nauwelijks hoorbaar, maar voor konijnen wel. Ze vinden dit niet prettig!

Mieren: Er zijn in Nederland gelukkig niet veel stekende mieren. Controleer of de mierensoort die in het konijnenverblijf leeft kan steken, maar de kans is groot dat dat niet het geval is. Steken de mieren niet, dan kan het geen kwaad dat ze in het konijnenverblijf wonen. Ze zijn zelfs nuttig, ze ruimen afval op, zoals dode insecten.