In de natuur zijn konijnen uren per dag op zoek naar voedsel. Wij zetten het in een bakje voor hun neus neer. Op zich niets mis mee, maar konijnen hoeven nauwelijks te bewegen om er bij te komen, en omdat het snel op is, hebben ze de rest van de dag niets meer te doen. Daarnaast zitten onze huisdierkonijnen ook nog in een beperkte ruimte, met een beetje pech zelfs helemaal alleen. De opties om de dag door te komen nemen snel af. Met als gevolg dat konijnen te dik worden of uit verveling allerlei vervelende eigenschappen op doen. De oplossing? Spelen!
Zorg dat de basis in orde is
Heb je net nieuwe konijnen? Zorg dan eerst dat er een veilige basis is waar ze zich prettig voelen. Ze moeten goed in hun vel zitten om bereid te zijn een band met jou te vormen. Dat begint bij een goede basis. Lees jezelf goed in over wat een konijn nodig heeft. Zorg dat de basis met betrekking tot aantal vierkante meters leefruimte, juiste voeding en een soortgenoot je in orde zijn. Dat is de basis voor een lichamelijk en geestelijk gezond konijn.
Handige informatie voor beginnende konijnenbaasjes staat bijvoorbeeld in onderstaande artikelen “tips voor beginnende konijnenbaasjes” en “10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen”.
Wanneer spelen?
Veel mensen gaan midden op de dag met hun konijn spelen. Konijnen zijn echter schemerdieren die overdag vrij rustig en lui zijn. Ze doen dan regelmatig hazeslaapjes en zijn niet zo actief. In de ochtend en avond zijn konijnen het meest actief. Wil je samen met jouw konijn spelen, bijvoorbeeld met intelligentiespeelgoed, voedselverrijking, behendigheid of clickertraining? Dan kun je dat het best doen in de vroege ochtend of in de avond, als konijnen van nature het meest actief zijn.
Let in de zomer ook op de temperatuur. Op warme dagen, als het boven de 25 graden is, is het niet verstandig om actieve trainingen met jouw konijnen te doen.
Hoe speel je samen met jouw konijnen?
Er bestaan heel wat soorten speelgoed voor konijnen. Sommige speeltjes zijn meer voor de konijnen om zelf mee te spelen. Maar er bestaan ook veel soorten waar je samen als baasje en konijnen mee speelt, en ondertussen een leuke band op bouwt. Hieronder staat uitleg over de verschillende soorten speelgoed die er zijn.
Kinderen laten spelen met konijnen
Hoe laat je kinderen spelen met konijnen? Hieronder staan verschillende manieren uitgelegd waarop je als eigenaar met jouw konijnen kan spelen. De meeste manieren zijn – onder begeleiding – ook goed geschikt voor kinderen.
Laat kinderen nooit alleen met konijnen spelen. Konijnen zijn geen kinderspeelgoed en zijn niet geschikt om opgepakt te worden, rondgesleept te worden, in kinderwagens gestopt te worden en dat soort spel. Als ouder heb jij de verantwoordelijkheid te zorgen dat jouw kinderen leren op welke manier ze wel met konijnen kunnen spelen.
Voedselverrijking
Een leuke manier om met de konijnen bezig te zijn is door zelf voor ze te gaan knutselen! Maak een waslijn met lekkere dingen er aan, waardoor ze moeten koekhappen om er bij te komen. Stop de brokjes eens in een snackbal of in een wc rolletje dat je aan 2 kanten dicht vouwt.
Hooi is ideaal om mee te knutselen. Maak hooiballen en stop daar allerlei lekkers in. Of maak een verrassingszakje of doosje met hooi, kruiden en gedroogd fruit en laat het jouw konijnen zelf uitpakken. Gebruik geen plakband, maar kies voor natuurlijke alternatieven zoals henneptouw, kokostouw of raffia. Meer tips staan in de blog over zelf knutselen voor konijnen.
Intelligentiespeelgoed (puzzels en spellen voor konijnen)
Tegenwoordig is er een eindeloze keuze aan intelligentiespellen. Vooral voor honden en katten bestaan er veel. Maar er is ook intelligentiespeelgoed speciaal voor konijnen. Dat iets voor een hond of kat is, wil niet zeggen dat een konijn er niet mee kan spelen. Denk er alleen wel even bij na dat een hond of kat vooral de poten gebruikt, en zeker een kat ook de nagels. Konijnen gebruiken vooral hun tanden en kunnen met de poten wel krabbelen of graven. Bedenk dus goed voor je een spel koopt of jouw konijnen het kunnen. In onze webwinkel verkopen wij een selectie intelligentiespellen die goed geschikt zijn voor konijnen. Een link is te vinden onderaan deze pagina. Er zijn diverse puzzels, spellen, snuffelmatten etc te koop in de webwinkel.
Als je wil starten met intelligentiespeelgoed, houd het dan in het begin simpel. Zorg dat jouw konijn een beetje honger heeft en stop de brokjes of beloning op een plek waar het goed te ruiken en eventueel zelfs nog voor een deel te zien is. Als jouw konijn snapt dat er voer in het spel verstopt zit, zal hij zelf verder op onderzoek uit gaan om er bij te komen. Op die manier kun je het telkens iets moeilijker gaan maken en eventueel moeilijkere spellen aanschaffen.
Clickertraining en trainen met een target stick
Clickers en target sticks zijn trainingshulpmiddelen. Een clicker is een hulpmiddel om op het juiste moment te belonen en een target stick is een “extra lange arm” die jouw konijn kan volgen.
Niet voor elk konijn zijn deze trainingsvormen geschikt, sommige konijnen zijn er te eigenwijs voor.
In ons artikel over clickertraining staat stap voor stap uitgelegd hoe je je konijn de clicker aanleert. Clickertraining kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden om aan konijnen agility (behendigheid) te doen. Handig is dan wel je je konijn dan ook leert wennen aan een target stick. Met behulp van target stick en clicker kun je konijn heel veel dingen aanleren. Konijnen zijn nieuwsgierige dieren die over het algemeen bereid zijn wel iets te doen voor hun eten. Je kan van sommige konijnen zelfs een “hulphond” maken. Het is wel afhankelijk van het karakter van het konijn of ze hier interesse, aanleg voor hebben of niet.
Er is een aparte blog over clickertraining met konijnen op onze website.
Konijnen Agility
Samen actief zijn met jouw konijn? Dan is konijnen agility of konijn-hop misschien iets voor jou.
Let wel op dat jouw konijn een goede conditie moet hebben om hiermee te starten en dat je het wel op moet bouwen. Ga pas actief spelen met je konijn, als je zeker weet dat er geen sprake is van overgewicht of medische aandoeningen waarmee je konijn beter rustig aan kan doen. En let ook op de temperatuur, op warme dagen zijn dit soort inspanningen niet aan te raden. Twijfel je over de conditie van jouw konijnen? Vraag dan advies aan je dierenarts. Je kan zelf ook niet gelijk uit het niets een marathon lopen, bij konijnen is dat net zo.
Zet om te beginnen een hindernis op. Dit kan om te starten iets heel simpels zijn, zoals een kartonnen doosje of een houten plank op de grond voldoet om het een keer te proberen. Met behulp van clicker en targetstick leid je je konijn over de hindernis heen. Of als je dat niet hebt met iets heel erg lekkers in je hand. Nadeel is dan wel dat je het hele parcours gebukt moet staan om op de juiste hoogte te zijn met het lekkers. Als jouw konijn het snapt en leuk vind, kun je het uitbreiden tot een heel parcours met verschillende hindernissen, tunnels en plateaus. In onze webwinkel verkopen wij verschillende hindernissen en ander behendigheidsspeelgoed.
Afwisselen
Wij raden aan om konijnenspeelgoed wel regelmatig te wisselen, zodat het leuk blijft.
Meer leren over konijnenspeelgoed?
Meer lezen over speelgoed en spelen met konijnen? Er zijn meerdere blogs over dit onderwerp te vinden op bunnybunch!