Konijnenras Nieuw Zeelander

Oorsprong: Nieuw Zeelanders zijn ontstaan in Mexico. Oorspronkelijk werden ze gefokt voor zowel hun vlees als bont.

Gewicht: tussen 4 en 5 kilo

Kleuren: Wit, blauw en zwart. Komt alleen voor in effen kleuren.

Karakter: Groot formaat konijnen zijn over het algemeen wat rustiger qua activiteit. Wat karakter betreft verschilt het echt per konijn. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstelling dieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks ras specifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.

Bijzonderheden: Dichte pels, die stroever voelt dan die van andere rassen. De blauwe vachtkleur komt bijna alleen in Engeland voor. Vleeskonijnen: Veel mensen denken dat konijnenbont een restproduct is van vleeskonijnen. Helaas is dat niet het geval. Voor vleeskonijnen worden meestal nieuw zeelanders of soms Vlaamse reuzen gebruikt. Deze konijnen worden al vrij jong geslacht. Voor de producten van konijnenbont is hun vacht niet geschikt. Daarvoor worden rex konijnen gefokt. Die worden op een wat latere leeftijd geslacht, als de vacht goed ontwikkeld is. Deze konijnen zijn dan minder lekker om te eten en worden dus niet als vleeskonijn voor menselijke consumptie gebruikt.

Medisch: Als erfelijke aandoening komt glaucoom vaak voor bij Witte Nieuw Zeelanders. Dan heeft het konijn een verhoogde oogboldruk. Dat zorgt voor pijn en uitpuilende ogen. Soms kan het nodig zijn dat het oog verwijderd moet worden. Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (Podo dermatitis).

Een Nieuw Zeelander als huisdier: Nieuw Zeelanders zijn flinke konijnen. Zorg voor voldoende permanente leefruimte als je aan dit ras wil beginnen. Het ras is ook wel wat gevoelig voor ziektes, het kan dus zijn dat er een flink dierenarts abonnement volgt na aanschaf. Bedenk vooraf goed of dat een probleem kan zijn.