Konijnenras Lepeloor

Oorsprong: Nederland / Duitsland. Konijnenras lepeloor of Loffelohr is nog niet erkend in Nederland.

Gewicht: 800 – 2000 gram

Kleuren: Allerlei, zowel bont als effen

Uiterlijk: Het is geen erkend konijnenras in Nederland. Er is dus ook nog geen rasstandaard voor. Deze konijntjes zijn dwergkonijntjes die met iets rondere oortjes gefokt zijn. De oren hebben de vorm van een lepel.

Karakter: Zeer verschillend. Er is geen rasstandaard voor konijnen met deze benaming. En konijnen hebben weinig karaktereigenschappen die aan een ras gebonden zijn. Klein formaat konijnen zoals deze kunnen behoorlijk energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als “temperamentvol”. Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstelling dieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks ras specifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.

Bijzonderheden: Dit is nog geen erkend konijnenras. Het verhaal gaat dat dit konijnenras is eigenlijk ontstaan uit een mutatie, een foutje waardoor de oren van pooltjes een onjuiste vorm hadden. Omdat de fokker het er wel leuk uit vond zien, zijn de konijnen met deze afwijking geselecteerd en is er verder mee gefokt. Nadeel van fokken op deze manier is dat er aan lijnteelt gedaan in de fok. Dit heeft meerdere gezondheidsproblemen als gevolg, zeker als het ras nog niet lang bestaat.

Gezondheidsproblemen: Lepeloren hebben, net als de meeste dwergkonijnen, vaker tandproblemen door de bolle, korte kop. Ze hebben problemen met hun staarten, je ziet vaker konijnen met te korte staarten, scheve staarten, staarten die niet kunnen bewegen en zelfs konijnen met helemaal geen staart. Problemen met voetzooltjes en de stand van de achterpoten. Korte lijven, kromme ruggen. Ademhalingsproblemen omdat de neusgaten erg hoog in de kop zitten. De meeste lepeloortjes leven niet lang, meestal maar gemiddeld 2 jaar. Dat is voor konijnen erg kort.

Een Lepeloor als huisdier: Pas op met het kopen van een konijn dat aangeboden wordt als loffelohr of lepeloor. Het is een benaming die in en hip is. Het is een benaming die gebruikt wordt in dierenwinkels en door fokkers die erg commercieel zijn ingesteld. Je komt ze ook regelmatig tegen in advertenties op marktplaats. Ze verkopen deze konijntjes als bijzonder en vragen er gelijk extra veel geld voor, soms wel honderden euro’s. Vaak is de fok vooral gericht op het verdienen van geld en niet op konijnenwelzijn.

Ben je op zoek naar een leuk klein formaat konijn, ga dan naar een konijnenopvang, daar zitten ook veel (ook jonge!) klein formaat konijntjes te wachten op een nieuw baasje.