Konijnenras Angora dwerg

Oorsprong: In de jaren 80 in België ontstaan. Gefokt uit angora konijnen en zilvervos.

Gewicht: Tussen 1.2 en 1.7 kg

Kleuren: Erkend in de kleuren zwart, geel, wit rood-oog en wit blauw-oog.

Karakter: Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstelling dieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks ras specifieke karakters te onderscheiden. Ook bij dit ras niet. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. De kleinere konijnen, zoals de Angora dwergkonijnen, zijn vaak wel actief en pittig van karakter.

Bijzonderheden: Een dwergkonijn met een kort lijfje, een kort hoofdje en de ogen mogen niet uitpuilen. Deze konijntjes worden soms ook Teddy dwergkonijntjes genoemd. In Nederland zijn ze echter erkend als konijnenras onder de naam Angora dwerg.

Medisch: Bij dwergkonijnen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan. Ook komen verminderde vruchtbaarheid en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten.

Een angora dwerg als huisdier: Deze konijnen hebben best veel vachtverzorging nodig en vinden dat vaak niet fijn. Borstelen is zeker 1 of 2 keer per week noodzakelijk en het is aan te raden om de verdere vacht kort te knippen zodat de konijnen er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Ondanks dat ze klein formaat hebben zijn het beweeglijke konijnen die toch ook voldoende ruimte nodig hebben om te bewegen. De meeste angora dwergkonijnen kunnen er niet goed tegen als ze natregenen, de vacht bied daar niet voldoende bescherming tegen. Deze konijnen zullen dus een overdekt verblijf moeten of een binnen verblijf.

Wil je een klein langharig konijn zoals een Angora dwerg als huisdier? Adopteer! Deze konijnen zitten met regelmaat in konijnenopvangen. Ze zijn voor deze konijnenopvangen erg lastig te plaatsen omdat ze veel eisen stellen aan de vachtverzorging, en daardoor ook aan de huisvesting.