Konijnengedrag

Als je zomaar een tijdje voor een konijnenhok of -ren zit en naar de konijnen die daar in wonen kijkt zie je in een paar minuten tientallen verschillende gedragingen voorbij komen. Je bent niet het eerste baasje wat zich afvraagt wat voor betekenis er achter konijnengedrag zit!

In de onderstaande informatie leggen we uit welke soorten gedrag je kan zien bij jouw konijnen en wat de betekenis is. Let wel op, vaak zijn gedragingen op verschillende manieren uit te leggen.

Gelukkig en ontspannen gedrag

Het liefst zien wij natuurlijk allemaal ontspannen, gelukkige konijntjes die lekker tegen elkaar aan liggen te slapen, elkaar wassen en vredig met elkaar om gaan. Helaas is dat in de praktijk nog wel eens anders! Een gelukkig konijn is een ontspannen konijn, daarom hieronder uitleg over het gedrag dat je ziet bij konijnen die zich prettig voelen in hun omgeving.

Volledig uitgerekt languit liggen, ogen half dicht: Vaak met de oren in een ontspannen houding, bijvoorbeeld naar achteren tegen het lijfje aan. Je konijn voelt zich ontzettend op zijn gemak en ligt lekker te rusten, laat hem lekker even alleen.

Slapen: sommige konijnen slapen met hun ogen open. Het enige dat verraad dat ze slapen is dat hun neusje bijna niet meer op en neer gaat. Andere konijnen lijken compleet van de wereld te zijn en liggen met hun ogen dicht op hun zij of rug.

Likken: Dit doen konijnen als ze je lief vinden. Konijnen wassen soortgenootjes ook erg vaak, dit betekend dat ze elkaar accepteren.

Dingen in het rond gooien (bijv, de etensbak): Het konijn is hongerig of hij heeft iets gevonden waar hij mee kan spelen.

Neerploffen: Het konijn valt tijdens het lopen spontaan op zijn zij en gaat lekker liggen rollen. Het konijn voelt zich prima op zijn gemak en is lekker aan het relaxen.

Knarsetanden: Dit kan twee dingen betekenen. Of je konijn heeft erg veel pijn, of het is erg gelukkig. Je kunt het dan vergelijken met het spinnen van een kat.

Wassen: Konijnen wassen zichzelf en elkaar ontzettend vaak! Dit is natuurlijk alleen maar goed!

Bijten in draden of meubels waar ze weten dat ze niet in mogen bijten: Het konijn is boos of verveeld, geef haar iets anders te doen.

Graven: graven is natuurlijk gedrag van konijnen. Graaft jouw konijn ergens waar het niet mag? Zorg dan dat hij een plek krijgt waar het wel kan, maak gewoon een mooie zandbak voor je konijn!

Binky’s: konijnen die blij zijn maken gekke sprongen waarbij ze de achterpoten wegslaan. Jouw konijn is erg blij!

Bunnyflop: Jouw konijn loopt lekker rond en ploft dan opeens op zijn zij of rug neer. Dat is een bunnyflop en een teken dat jouw konijn gelukkig en op zijn gemak is in zijn omgeving. Het kan konijnenbaasjes flink aan het schrikken maken, het lijkt net of er iets mis is met je konijn. Maar vrees niet, het is juist het tegenovergestelde.

Alert gedrag

Onze konijnen missen niets van hun omgeving! Het zijn hele oplettende diertjes! Hieronder lees je welk gedrag te maken heeft met het opnemen van de omgeving

Op de achterpoten staan: je konijn wil de omgeving beter kunnen overzien.

Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn!

Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets. Het is niet interessant genoeg voor de volle aandacht, maar hij of zij wil het toch ook niet helemaal missen.

Overeind staand met de oren overeind: Dit kan verschillende betekenissen hebben. Het kan zijn: Gevaar! Oppassen! Maar ook kan het konijn opgewonden zijn, of iets nieuws zien of horen.

Oren naar voren, ogen wijd open, nek uitgestrekt. Vaak staan de pootjes hierbij ver naar achter en leunen de konijnen naar voren: Je konijn ontdekt een nieuw gebied of ziet een onbekend nieuw (huis)dier.

Met de oren op en neer en heen en weer bewegen, en alert kijken: Het konijn is opgewonden, geconcentreerd of enthousiast, en probeert in zich op te nemen wat er in de omgeving gebeurt.

Gedrag van stress en / of angst

Dit is gedrag wat je konijn laat zien op het moment dat hij het eigenlijk even niet zo goed meer weet. Hij kan bang zijn omdat hij in een reismand gestopt wordt, omdat hij in een nieuwe omgeving is beland, omdat er een vreemd konijn op zijn terrein loopt… zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom een konijn gedrag laat zien dat met stress en onzekerheid te maken heeft. Hieronder een aantal voorbeelden.

Pootje heffen: het konijn heft één van zijn voorpootjes even op, en zet het later dan weer neer. Je konijn is onzeker in deze situatie.

Krabben: dit doet je konijn als hij het even niet zo goed weet. Niet altijd als je konijn krabt heeft dit met zijn humeur te maken, het kan natuurlijk ook gewoon jeuk zijn!

Plat op de grond liggen: Als je konijn zichzelf echt plat tegen de grond duwt, is dit een teken dat hij het eng vind.

Liggen met de oren overeind, ogen open: Dit gedrag zie je bijvoorbeeld vaak tijdens vervoer of bij konijnen die net in een nieuwe omgeving zijn. Ze liggen, maar ontspannen daarbij niet volledig. Ze houden de omgeving scherp in de gaten.

Verstoppen: een konijn dat zich niet op zijn gemak voelt zal zich verstoppen.

Oren plat in de nek: Dit is een teken dat je konijn bang is en zich niet op zijn gemak voelt.

Verder zijn ook zwaar en snel ademen en wijd opengesperde ogen een teken van angst.

Stampen: Gevaar! Of je konijn voelt zich beledigd of is boos.

Wegrennen: Als konijnen schrikken, wat vaak komt kunnen ze heel hard wegrennen. Ze krabbelen soms zelfs met de achterpoten over de grond voor meer grip, om maar zo snel mogelijk weg te komen. Soms stoten ze daarbij tegen allerlei dingen aan. Konijnen zijn prooidieren en dit zit in hun instinct.

Overeind staand met de oren overeind: Dit kan verschillende betekenissen hebben. Het kan zijn: Gevaar! Oppassen! Maar ook kan het konijn opgewonden zijn, of iets nieuws zien of horen.

Het konijn maakt zich klein en legt de oren in zijn nek: Het kan zijn dat een konijn dit doet als teken van onderdanigheid. Het kan ook zijn dat het konijn bang is.

Krijsen: een konijn dat heel veel pijn heeft en / of doodsbang is kan krijsen. Dit is echt een verschrikkelijk geluid en alles behalve positief.

Territoriaal gedrag

Konijnen zijn best territoriale wezentjes. Een groot deel van hun tijd zijn ze dan ook bezig met het afbakenen van hun eigen plekje. Zeker als er andere konijnen in de buurt zijn waar ze al dan niet mee kunnen opschieten.

Kin over dingen wrijven: Dit betekend dat het konijn zijn terrein afbakent. Het kan ook betekenen dat het konijn het wil markeren met zijn geur omdat hij later zijn tanden er in wil zetten.

Rondhupsen met de staart omhoog: Dit doen mannetjes (en vrouwtjes) als ze opgewonden zijn. Als je voeten in de buurt zijn kun je die beter weghalen, voor hij ze aanziet voor een vrouwtjeskonijn.

Bijten in de kont van een ander konijn: Dit doen konijnen om hun grenzen aan te geven bij hun soortgenootjes, bijvoorbeeld als een van de konijnen te druk is tijdens het middagslaapje van de anderen.

Bijten in de nek van een ander konijn: Dit doen konijnen als en voor ze op hun soortgenootjes gaan rijden. Als ze op je voet willen gaan rijden bijten ze soms ook.

Bijten naar de hand die aan de voerbak komt: Je komt in het territorium van je konijn. Misschien is het beter om je konijn een groter hok of een maatje te geven. In dit artikel kun je ook tips vinden om dit probleem op te lossen.

Haar uit het eigen lijf trekken en later alles in een hoekje van de kooi neerleggen: Dit is nestgedrag. Vrouwtjes krijgen dit als ze zwanger zijn. Soms doen ze het ook als ze dat niet zijn, dat heet schijnzwanger. Het komt zelfs voor dat mannetjes nestgedrag vertonen.

Het baasje achtervolgen: Dit doen konijnen als ze zin hebben in iets lekkers of als ze aandacht willen. Ze weten dat het baasje meestal degene is die dit geeft, en dus hupsen ze achter het baasje aan.

Het eten van je kleding/schoenen: Dit betekend dat je of in de weg staat, of dat ze aandacht/eten willen.

Graven op je voeten: Je voet staat in de weg, het konijn probeert zich er een weg door te graven, of hij is lekker aan het spelen.

Elkaar achtervolgen: Dit doen ze als ze de onderlinge rangorde willen bepalen.

Bijten en grommen: Je komt of binnen het territorium van een konijn dat dit niet leuk vind, of je wil iets bij het konijn zelf doen. Konijnen grommen en bijten soms als je iets aan hun zelf wil veranderen, zoals het knippen van teennagels, borstelen, medicijnen geven of als je ze niet prettig vasthoud. Als je konijn deze dingen erg vervelend vind kun je proberen hem in een handdoek te wikkelen.Tips om om te gaan met konijnen die grommen en bijten vind je in dit artikel.

Het konijn maakt zich klein en legt de oren in zijn nek: Het kan zijn dat een konijn dit doet als teken van onderdanigheid. Het kan ook zijn dat het konijn bang is.

Gedrag van zieke konijnen

Lusteloosheid: Is jouw konijn normaal levendig en actief, maar blijft hij nu stil in een hoekje zitten? Hou hem dan goed in de gaten, want het kan heel goed zijn dat hij ziek is! Twijfel je over zijn gezondheid, bel dan altijd een dierenarts voor advies.

Slap als je hem optilt: Een konijn hoort niet slap te zijn als je hem optilt, maar altijd wat weerstand te geven.

Zwaaien met het hoofd: Het konijn wiegt het hoofd heen en weer. Dit doen sommige konijnen die niet zo heel goed kunnen zien. Het kan ook op een oorontsteking of parasiet in de hersenen wijzen.

Knarsetanden: Dit kan twee dingen betekenen. Of je konijn heeft erg veel pijn, of het is erg gelukkig. Je kunt het dan vergelijken met het spinnen van een kat.

Slecht of niet eten: Als een konijn niet goed eet, raadpleeg dan direct een dierenarts. 24 uur niet eten kan dodelijke gevolgen hebben voor een konijn!