Waarom speelgoed?
Konijnen in het wild zijn een hele dag bezig met het verzamelen van hun voedsel. Wij zetten het in een bakje en ruifje voor hun neer. Dit neemt voor een groot deel de dagbesteding van jouw konijnen weg. Hiervoor moet natuurlijk wel iets in de plaats komen, anders gaan konijnen vervelend gedrag vertonen zoals slopen, tralieknagen, agressie. Gelukkig kun je dit voorkomen door afwisselend speelgoed aan te bieden aan jouw konijnen!
Speelgoed kopen of maken?
Je kunt speelgoed voor je konijn kopen in winkels, maar aangezien konijnen alles graag slopen wordt dat soms wat prijzig. Er zijn ook een heleboel goedkope alternatieven te vinden! Er zijn veel verschillende soorten speelgoed voor konijnen. Om het leuk te houden kun je het beste een combinatie bieden van verschillende soorten speelgoed. Een mix van kopen, maken en zoeken en regelmatig afwisselen. Dat houd het leuk voor je konijn. Elk konijn heeft een voorkeur voor speelgoed, je komt er vanzelf achter wat de voorkeur van jouw konijn is.
In dit artikel staan tips welke materialen je kan gebruiken als je zelf speelgoed wil maken, met een aantal voorbeelden er bij: knutselen voor je konijn
Verschillende soorten konijnenspeelgoed
Speelgoed voor konijnen is in te delen in verschillende categoriën. Zo is er sloopspeelgoed, waar ze lekker aan mogen scheuren, knagen en slopen. Er is gooispeelgoed, dit zijn vaak producten met een geluidje of belletje er in. Intelligentiespeelgoed, dit zijn speeltjes waar je een beloning in kan stoppen en samen met je konijn naar de beloning kan zoeken. Behendigheidsspeelgoed, dit zijn tunnels, hindernissen en opstapjes waar je je konijn, soms met behulp van een clicker, kennis mee laat maken. Tot slot is er ook relax-speelgoed. Denk hierbij aan een lekkere hangmat, speelhuis of andere plek waar je konijnen een uitkijkpunt of verstopplek hebben of even lekker kunnen uitrusten.
Hieronder een lijst met suggesties van wat allemaal als konijnenspeelgoed gebruikt kan worden.
Let bij het geven van karton en papier wel op dat een konijn er niet te veel van eet. Het is in principe niet schadelijk, maar als ze er veel van eten kunnen ze verstopping krijgen!
- afvoerpijpen (te koop bij de bouwmarkt of bouwgroothandel), van kunststof, kies voor een grote diameter)
- afwasteiltjes ( evt gevuld met papiersnippers of zand)
- ballen, alle maten en soorten
- clicker, gebruik je om je konijn te trainen in bijvoorbeeld behendigheid.
- dekens, om in te graven of op te liggen.
- drinkfontein (bijvoorbeeld van cat-it)
- een oud telefoonboek
- eierdozen (evt gevuld met hooi en lekkers)
- gooi speelgoed, alles wat geluid maakt als ze er mee gooien is hiervoor geschikt
- babyspeelgoed, denk bijvoorbeeld aan de kunststof sleutelbos of stapelbekers
- hangmatjes
- hindernissen
- hooiballen (kun je kopen of zelf maken met hooi en raffia)
- hooitunnels
- intelligentiespeelgoed
- kartonnen dozen (let wel op dat ze er niet te veel van eten)
- speeltunnels
- keukenrollen
- kleedjes
- knuffels
- kussens
- metalen groenvoer- of hooibal (belletje er af halen en alleen onder toezicht geven)
- rieten manden (onbewerkt riet)
- ritsel / slaapzak (voor katten)
- takken van fruitbomen (geen steenvrucht)
- takken van wilgenbomen
- target stick, een hulpmiddel voor het trainen van je konijn
- tunnels
- voederballen
- wc papier (bij voorkeur ongebleekt, om in te graven)
- wc rollen
- wilgenspeeltjes
- zandbak (een teil of grote bak met speelzand)
Veiligheid
Tegenwoordig zijn er in de dierenwinkels steeds meer producten te koop voor konijnen. Let wel op of deze producten ook wel echt veilig zijn! Soms kunnen er toch pootjes of tandjes in klem komen te zitten. In sommige producten kunnen konijnen met hun hoofdjes klem komen te zitten als ze er openingen in knagen, of in de openingen die er in zitten. Gebruik deze speeltjes alleen onder toezicht! Dat ergens "geschikt voor konijnen" op staat, wil niet altijd zeggen dat het dan ook zomaar zonder toezicht gegeven kan worden. Schat de risico's dus in voor je het speelgoed geeft aan de konijnen, en blijf er bij twijfel bij en haal het in gevaarlijke situaties weg.
Speeltjes die je zonder toezicht kunt geven zijn over het algemeen de kleinere wilgen- en grasspeeltjes (waar ze dus niet in klem kunnen komen te zitten), graafbakken en tunnels. De speeltjes gemaakt van hout zijn vaak iets minder buigzaam, controleer dus goed of het veilig is voor je het aan de konijnen geeft zonder toezicht. Speeltjes waar plastic of metaal aan zit zijn alleen geschikt om onder toezicht te gebruiken.
Hoe hou je het leuk?
Wij raden aan om konijnenspeelgoed wel regelmatig te wisselen, zodat het leuk blijft. In maart 2017 hebben wij aan onze forumleden gevraagd of en hoe vaak zij het konijnenspeelgoed wisselen. Hieronder de uitkomsten van die poll.