+ Toon categorieën

Muizen

01/04/2017 14:17:00

Muizen zijn erg leuke huisdieren. Ze zijn makkelijk te houden en ontzettend leuk om naar te kijken. Als je kiest voor muizen als huisdier bedenk dan wel dat ze 's ochtends en 's avonds het meest actief zijn. Overdag slapen ze veel. Hieronder vind je tips en informatie over de verzorging van muizen.

Aanschaf

Muizen zijn op verschillende plaatsen te verkrijgen. De muizen die als huisdier gehouden worden hebben de benaming “kleurmuis” gekregen, omdat ze in vele verschillende kleuren en patronen van vachtjes te vinden zijn.

Als je op zoek gaat naar muizen raden wij aan om je wel goed te verdiepen in waar je je muizen vandaan haalt. Makkelijk is om ze te kopen bij een dierenwinkel, particulier of fokker, maar dit is zeker niet de beste keuze. Er is veel broodfok met muizen om geld te verdienen, productie is dan belangrijker als welzijn. Muizen worden ook als levend voedseldier, als voedermuis, verkocht. Er is maar weinig aandacht voor een goede huisvesting, goede gezondheid of het tam maken van zo een muis. Vaak worden mannen en vrouwen door elkaar in een labbak gehouden. De kans op zwangerschap en gevechten is dan groot. Geen beste start dus voor de meeste kleurmuizen. Wij raden dus zeker aan om in de knaagdierenopvangen op zoek te gaan naar een leuk groepje muizen. Een link naar de lijst met knaagdierenopvangen staat onderaan deze pagina. Over het algemeen betaal je een bedrag tussen de 2,50 euro en 15 euro voor een muis. De prijs varieert meestal afhankelijk van het uiterlijk van het diertje.


Let bij aanschaf van de muis er op dat het diertje gezond is. De muis moet niet stil in een hoekje zitten, maar ook niet hyperactief aan het rondrennen zijn. De vacht van de muis moet er goed uit zien, geen kale of lelijke plekken en hij moet mooi glanzen. Helaas hebben veel muizen littekens van eerdere stoeipartijen. Dit hoeft geen probleem te zijn voor de toekomst, maar is wel een teken dat het verleden van de muis niet geweldig is geweest. Let op of de muis zich niet veel krabt, het kan zijn dat hij mijt of schurft heeft. Ook de ogen, neus, oren en anus moeten er goed, schoon uit zien. Het muisje mag niet te mager zijn, dit wijst op ziekte of ouderdom. Haal je je muizen bij een knaagdierenopvang dan zullen ze zo eerlijk mogelijk zijn over het karakter, leeftijd en de herkomst van de muizen.
Muizen zijn echte groepsdieren. Muizen leven van nature in families, ze hebben een sterke rangordebepaling. Voor muizen is voor die rangorde geur afzetten best belangrijk. Ook maken ze geluiden om met elkaar te communiceren. Een muis alleen is eenzaam en zal zich snel vervelen.


Een groep van vrouwtjesmuizen is mogelijk, een groep van mannetjes kan ook. Meestal wordt er gekozen voor groepjes van 3 tot 5 muizen. We raden af om mannen en vrouwen samen te huisvesten. Muizen planten zich ontzettend vaak en veel voort, je zit dan in zeer korte tijd met een flink muizenoverschot. Nadelen van groepen mannetjes zijn dat ze meer stinken, en dat er een grotere kans is dat ze gaan vechten. Mannetjes muizen zijn wat minder makkelijk te koppelen dan vrouwtjes. Als je de muizen haalt bij een knaagdierenopvang kunnen ze je ongetwijfeld prima adviseren welke muizen wel en niet samen kunnen.


Zijn muizen geschikt voor jou?

Muizen zijn ontzettend leuke, actieve dieren om naar te kijken. Ze zijn als je er voldoende tijd en geduld voor hebt ook prima tam te maken en kunnen zelfs echt opvallend veel leren, ze zijn zeker niet dom!

Muizen zijn minder geschikt als huisdier voor een kind, omdat ze erg klein en kwetsbaar zijn. Kinderen pakken muizen vaak op aan de staart, en dat is onconfortabel en pijnlijk voor muizen. Vaak laten ze dat merken door langs hun staart omhoog te klimmen en hard te bijten. Als je een muis moet optillen, doe dat dan door ze op te scheppen tussen je handen. Of ze te leren op één hand te gaan zitten en de andere hand indien nodig iets over de muis te houden. Wil je de muis even verplaatsen, bijvoorbeeld om het verblijf te poetsen, dan zijn er plastic reisbakjes te koop waar je ze op die manier naar kan verplaatsen. Muizen kunnen ook goed springen, dus let op dat er wel een deksel op moet zitten!

Muizen worden in gevangenschap tussen de 1,5 en 2 jaar oud.

Muizen kunnen soms wel een beetje stinken. 

Muizen zijn niet duur en nemen niet enorm veel ruimte in. Een goed verblijf is in het begin een flinke investering, maar éénmaal gekocht gaat het echt lange tijd mee. 

Muizen zijn niet duur in aanschaf en onderhoud. Ook met een zieke muis zul je een dierenarts moeten bezoeken, zorg dat je een goede dierenarts met kennis van muizen vind voor je aan muizen begint, en zorg  dat er een potje is voor de medische kosten. Soms heb je het niet nodig, maar soms wel. Elk dier verdient de nodige medische zorg, ook een muis. Zorg dat het budget er is. 

Huisvesting

Als je hebt besloten muizen te gaan houden moet je natuurlijk ook een verblijf voor ze hebben.

Het muizenverblijf moet voor een groepje van twee tot vier muisjes minstens 75x40x40 cm zijn. Dit is echt minimaal. Meer is beter, en voor elke extra muis moet er zeker 20 cm extra breedte bij gerekend worden. Een hoger verblijf mag zeker ook, muizen klimmen graag, dus verdiepingen worden zeker wel benut.


Muizenkooi of knaagdier terrarium


De meeste muizenbaasjes kiezen voor een knaagdier terrarium, of maken van een gewoon terrarium of aquarium zelf een mooi muizenverblijf. Let wel op dat als je voor een aquarium kiest je een veilig deksel moet maken, wat voldoende ventilatie bied. Hamsterkooien zoals deze in winkels verkocht worden, en vaak ook geadviseerd worden als je naar een muizenverblijf vraagt, zijn zelden geschikt voor muizen. Ze zijn te klein en de spijlen van de verblijven staan te ver uit elkaar, of er is een te grote opening bij het deurtje, waardoor de muizen al snel weten te ontsnappen.
Zet het verblijf op een plek waar het niet te koud is, maar ook niet te warm. Rond de 20 graden, zoals het in de woonkamer is, is ideaal. Zet het verblijf niet in de zon of bij de verwarming. Bij voorkeur ook niet bij een tv, geluidsbox of ander apparaat dat ultrasone geluiden maakt, muizen zijn daar erg gevoelig voor.


Bodembedekking


Bodembedekking is voor muizen een belangrijk punt, omdat ze gevoelige luchtwegen hebben en de urine van muizen best kan stinken. Gebruik zeker geen zaagsel of houtvezel, dit is echt te stoffig. Houtkorrels, beukensnippers, back 2 nature papierkorrels, hennepvezel of maisbedding (corbo bijvoorbeeld) zijn beter geschikt voor in het muizenverblijf. Sommige muizenbaasjes vinden het fijn om verschillende bodembedekking op verschillende plekken in het verblijf te gebruiken.


Inrichting van een muizenkooi


In de basis moet er een voerbakje, drinkbak of drinkfles in het verblijf staan. Kies voor een stenen voerbak die goed schoon te maken is. We raden wel aan om naast een drinkfles altijd ook een waterbakje te geven. Een drinkbak is natuurlijker drinken, maar muizen gooien daar soms bodembedekking in. Het waterbakje bovenop een (bak)steen zetten kan natuurlijk prima om dat te voorkomen.
Richt het verblijf in met lekker wat schuilplekjes. Houd er wel rekening mee dat de geur van de muizen vaak in materalen trekt, zoals in hout. Reken er dus op dat dit soort huisjes regelmatig vervangen moeten worden. Stenen hamsterhuisjes zijn ook geschikt, vogelhuisjes, kokosnoten met gaten er in maar ook kartonnen doosjes kunnen als schuilplek gebruikt worden, bijvoorbeeld theedoosjes. Deze kun je als ze vies of grotendeels opgeknaagd zijn weggooien. Stop in de huisjes geen hamsterwatten, daarvan krijgen muizen verstopping. Ongebleekt wc papier of stofvrij hooi kan wel prima als nestmateriaal gebruikt worden.
Muizen zijn erg levendig en actief, wat het ook echt leuke dieren maakt om naar te kijken. Zorg er voor dat ze hun energie kwijt kunnen in het verblijf. Dit kun je doen door regelmatig voor een uitdagende inrichting te zorgen, en deze ook te wisselen. Gebruik tunnels, wc rolletjes, verdiepingen, stenen, trapjes, klimtouwen en een loopschijf of een dicht loopwiel. Kies geen open loopwieltje, dan kan de staart er in vast komen te zitten. Tegenwoordig zijn er handige platte loopschijven te koop die niet voor rugklachten zorgen en waar pootjes en staartjes niet in vast kunnen komen te zitten. Wat betreft klimmaterialen raden we aan dat je een kijkje neemt bij de speeltjes voor parkieten en papegaaien, veel trapjes en speeltouwen die daar verkocht worden kun je prima in het muizenverblijf gebruiken. Muizen zijn flinke knagers, plastic is om die reden niet aan te raden.

Muizenvoer

Muizen zijn alleseters. Ze eten planten en zaden, maar ook dierlijk voedsel. Je kunt je muis het beste een speciaal muizenvoer geven. Als dit niet te krijgen is kun je eventueel een hamstervoer overwegen. Het best is een geperste brok speciaal voor muizen, zoals de Supreme Science Selective. Vooral als jouw muizen de lekkere dingen uit het gemengde voer vissen en de rest laten liggen, kun je deze voeding overwegen. Muizen eten ook groenvoer. Ze mogen bijna alle groentes hebben, je moet alleen oppassen met sla en koolsoorten in verband met de darmproblemen die muizen daarvan kunnen krijgen. Ook kun je je muizen af en toe bijvoeren met een extra hondenkoekje, hondenbrokje of kattenbrokje. Er zijn ook gedroogde kruiden te koop voor muizen.

Voor muizen zijn ook verschillende soorten snoep in de dierenwinkels te verkrijgen. Van yoghurtdrops tot knaagstengels. Het is niet noodzakelijk ze dit te geven, en als je ze wel van deze lekkere dingen geeft let dan wel op dat je het met mate doet. De standaard porties zijn veel te groot voor muizen. Deze snoepjes zijn namelijk behoorlijke dikmakers en kunnen voor spijsverteringsproblemen zorgen. De producten zijn vooral op de markt om geld mee te verdienen, niet om jouw muizen gezond te houden. Ook knaagstenen en likstenen zijn voor muizen niet nodig, en zijn juist slecht voor de gezondheid.


Muizen mogen ook knaaghout hebben, wilgentakken zijn het meest aangeboden aan muizen en ook het makkelijkst te krijgen. Met deze takken kun je ook leuk aan de slag om het verblijf in te richten!

Verzorging van muizen

Eén of twee keer per week het verblijf verschonen is voldoende. Als je te veel gaat poetsen aan het muizenverblijf, gaan ze meer geur afzetten om hun verblijf weer eigen te maken. Probeer daar dus een goede balans in te vinden. Veel muizenbaasjes laten een deel van de bodembedekking bij de wekelijkse schoonmaak in het verblijf zitten, kies wel een schoon stukje uit, maar dit zorgt dat de eigen geur in het verblijf aanwezig blijft. Half de week controleren ze het verblijf nog een keer en halen ze wat vieze bodembedekking weg, en vullen die plekjes aan met wat schone bodembedekking.

Je kan muizen goed tam maken. Besteed er een half uur per muis per dag aan, en na een tijdje zul je merken dat ze erg nieuwsgierig zijn, beloningsgerichte training goed werkt en je ze echt heel veel kan leren.
De meeste muizenbaasjes beginnen met het wennen van hun aanwezigheid door elke dag een tijdje hun hand in het verblijf te houden. Als de muizen dat gewend zijn en naar je toe komen en over je hand gaan lopen, kun je je hand een klein stukje optillen als de muis er op zit. Dat bouw je steeds verder uit, als je wil zelfs tot aan loslopen in huis aan toe.

Kleurmuizen hoeven niet elke dag vrij door de huiskamer te lopen, als het kan in jouw huis en je wil het, mag het natuurlijk wel. Als ze ruim gehuisvest zijn in een uitdagend verblijf is elke dag even eruit halen en over je heen laten rennen ook goed, ze hoeven dus niet door het hele huis te rennen. De meeste muizenbaasjes maken de muizen tam door ze op hun hand te laten zitten en over hun armen en schouders te laten rennen. Als je ze los in huis laat rennen, houd dan wel toezicht. Muizen kunnen aan elektriciteitskabels zitten, en aan meubels knagen. Laat ze alleen los als je ze eerst hebt aangeleerd naar je toe te komen voor iets lekkers. Wist je dat je ook clickertraining kan doen met muizen? Op onze website staat een artikel over clickertraining met konijnen, maar voor muizen werkt dat eigenlijk gewoon hetzelfde.

Muizen met bijzondere vachtstructuren zullen soms ook wat vachtverzorging vragen. Als de vacht vies is of geklit is kun je deze muizen met een tandenborstel een beetje borstelen. De nagels van muizen hoeven over het algemeen niet geknipt te worden. Mochten ze scherp of lang zijn kun je een steen of tegel in de kooi leggen zodat daar de nagels wat meer op afslijten.


Misschien verwacht je het niet bij zo een klein en goedkoop huisdier als een muis, maar ook muizen kunnen ziek worden en hebben dan een dierenarts nodig. En dat is nog niet zo simpel, want de meeste dierenartsen zien maar weinig kleine knagers en hebben daardoor ook zeer weinig kennis van deze dieren. Waar het voor konijnen als lastig is om een konijnkundige dierenarts te vinden, is dat voor muizen nog moeilijker. Tumoren, huidproblemen, luchwegproblemen en gebitsproblemen komen regelmatig voor bij muizen. Valt er een gezondheidsprobleem op? Wacht dan niet te lang en bezoek tijdig een dierenarts met verstand van kleine knagers! Het is verstandig om voor je aan muizen begint al rond te bellen naar de dierenartsen in de omgeving om te vragen of zij een dierenarts met interesse en die regelmatig bijscholing volgt zijn of weten in de omgeving. Dan hoef je het niet uit te zoeken als je al met een zieke muis zit.

Fokken met muizen

Wij raden het af om te fokken met konijnen en knaagdieren, dus ook met muizen. Ben je opzoek naar nieuwe muizen? Kijk dan bij de knaagdieropvangen! Er zijn al zoveel dieren die geen fijn huisje hebben, er is al zoveel broodfok en ellende voor deze diersoorten. Houd het niet in stand, maar help de knaagdieropvangen door een huisje te bieden aan een groepje muizen.

Omdat het kan gebeuren dat je toch met een zwangere muis komt te zitten, hebben we wel informatie over de voortplanting op onze website staan.
Een muis is vruchtbaar vanaf ongeveer 2 maanden. Het komt heel af en toe voor dat een muisje van 6 of 7 weken oud al zwanger raakt, maar dit is wel vroeg.
Een zwangere muis is meestal goed te herkennen aan een dikke buik, ze heeft 2 flinke bulten bij haar buik, aan elke kant van het lichaam één. De draagtijd van een muis is 21 tot 23 dagen. Tegen de tijd dat de muis moet bevallen kun je haar wat extra nestmateriaal geven, zoals papiersnippers of stukjes toiletpapier. Ook mag moedermuis onbeperkt eten.

De dag van de bevalling kun je de moeder het best even met rust laten. Als de moeder tam is kun je de volgende dag een nestcontrole uitvoeren. Haal je hand door de mestplek en voel of alle jongen leven, en of ze gevoed zijn (dit zie je aan de witte, bolle buikjes). Dode jongen of nageboorte en andere viezigheid kun je uit het nest verwijderen. Probeer de gezonde jongen zo min mogelijk aan te raken. Kijk de dagen erna elke dag even of de jongen nog steeds goed gevoed worden en of alles in orde is in het nest, het komt regelmatig voor dat zwakke jongen de eerste dagen alsnog overlijden. Als de moeder niet erg tam is, lok haar dan even weg met iets lekkers zodat je rustig in het nest kan kijken.
Zwangere en zogende muizen kun je extra honden en kattenbrokjes geven voor wat extra dierlijke eiwitten.Dit kan helpen voorkomen dat ze hun jongen opeten, alhoewel dit nooit helemaal voorkomen kan worden, als de moeder gestoord word, zeker als ze erg schuw is, en het daardoor onveilig vind. Ook zieke, zwakke en doodgeboren jongen worden meestal door de moedermuis opgegeten.

Als je muis bevallen is moet je niet gelijk het hok verschonen, je kunt hier beter 2 weken mee wachten, tot de jonge muizen zelfstandiger zijn, rond de leeftijd van 2 weken zullen de jonge muisjes rond gaan lopen in de kooi en zullen de oogjes open gaan.. Je kunt voor die tijd wel delen van de kooi verversen,maar het verschonen van de hele kooi en het nest kan beter wachten tot de jongen 2 weken oud zijn.

Mannetjes zijn geslachtsrijp vanaf 5 weken, vrouwtjes vanaf 2 maanden. Op een leeftijd van 4 weken kunnen de muizen weggehaald worden bij hun moeder en op geslacht gescheiden worden. De muizen zullen nog groeien tot ze 12 weken oud zijn.

De geslachten van de muizen kun je als volgt bepalen: Bij vrouwtjesmuizen is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening kleiner dan bij het mannetje. Als je zachtjes over de buik van een mannetje wrijft kan zijn geslacht ook zichtbaar worden. Het verschil is ook te zien aan de tepels, vrouwtjes hebben die en mannetjes niet.

Handige links

Knaagdieren opvangen en asiels
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaagdierenopvang-asiellijst


Producten voor muizen in de Bunnybunch webwinkel
https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/knaagdieren/


Snacks en kruiden voor muizen in de Bunnybunch webwinkel
https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/muizen-en-ratten-kruiden-en-snacks/


Informatie over speelgoed voor knaagdieren
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-knaagdieren

Geplaatst in Knaagdieren Muizen Door