+ Toon categorieën

Waar op letten bij het kopen of maken van een konijnenhok

06/10/2023 13:55:01

Het perfecte konijnenhok


Bestaat het wel, het perfecte konijnenhok? Ja, zeker! Maar welk hok het meest handig is, is wel voor iedereen verschillend. De één heeft namelijk konijnen in huis, en de ander in de tuin. En dan is het formaat en de inrichting van het verblijf ook nog per konijnenbaasje verschillend. In dit artikel geven wij zo veel mogelijk tips over konijnenverblijven, zodat je hopelijk geen miskoop doet!

Hoe duur is een konijnenhok?

Dat ligt er aan wat je precies wil. Over het algemeen adviseren wij om vooral geld te investeren in een veilige, ruimte ren waar de konijnen permanent in kunnen en dan is een basis schuilhokje voldoende.

De konijnenhokken die commercieel als konijnenhok te koop zijn, zijn eigenlijk allemaal ontzettend onpraktisch en te klein.

Zo zijn de goedkopere hokken gemaakt van zachte houtsoorten, waar konijnen sneller doorheen knagen. Of er zitten ontwerpfouten in, zoals niet genoeg oversteek voor het dak, waardoor het regenwater langs de achterwand het hok in trekt en het hok binnen een jaar tijd alweer weg rot. Of het hok is verschrikkelijk onhandig om het konijn te pakken of om het verblijf schoon te maken. Goedkope verblijven zijn vaak niet bestand tegen de knagende konijnen, waardoor de stevigheid van het hok mindert, en ze soms zelfs kunnen ontsnappen uit het verblijf. Het kan zijn dat je liever om de paar jaar een nieuw, goedkoop verblijf koopt. Dan is dit natuurlijk geen probleem. Maar houd er wel rekening mee dat prijsverschil ook echt staat voor kwaliteitsverschil en dat een degelijk konijnenhok nou eenmaal meer geld kost.

Ook zelf maken is niet goedkoop, hoewel je dan vaak wel een praktischer konijnenverblijf hebt waar de konijnen meer ruimte in hebben, waar je zelf in kan staan en wat makkelijker schoon te maken is dan wanneer je een standaard hok koopt.

Er zijn een aantal bedrijven die maatwerk konijnenhokken maken. Dat kan zeker een optie zijn, maar is niet goedkoop. Let wel goed op het ontwerp, de daadwerkelijke leefruimte die de konijnen hebben en de gebruikte materialen. 

Tegenwoordig zien we vaak dat konijnenbaasjes buiten de `standaard konijnenhokken`zoals deze in winkels verkocht worden denken (die zijn namelijk altijd te klein) en dus combinaties maken van veilige, goede konijnenrennen (hondenrennen of voliéres), en dan voor een los schuilhok kiezen zoals een omgebouwde kast in huis of een hondenhok voor buiten.


Zoals hierboven al vermeld zit er veel prijsverschil in konijnenhokken. Een maatwerk konijnenhok kan best prijzig zijn, maar dan heb je ook echt iets wat het hele leven van jouw konijnen mee gaat. Heb je daar niet het geld voor en ben je zelf niet handig? Kijk dan eens op marktplaats of facebook weggeef groepen. Vaak kun je op die manier (bijna) gratis aan een tweedehands hok komen. Dat kan een hondenhok zijn of een oud konijnenhok. Goed schoonmaken en ontsmetten, een nieuw laagje beits er op en het kan soms best nog een tweede ronde mee. Ook de "waaibomenhout" hokken kunnen voordelig zijn in aanschaf. Dan moet je echter vaak wel nog wat aanpassingen doen om te zorgen dat het hok vocht-vrij blijft. Een tweedehands volière voor buiten in de tuin, of een puppyren voor in huis, zorgt er voor dat je voldoende leefruimte kan maken voor de konijnen. 

In september 2016 hebben wij onze forumgebruikers gevraagd hoeveel geld zij uitgegeven hebben aan het huidige verblijf van hun konijnen. Hieronder de uitkomst van deze poll.

Ruimte


In de natuur heeft een konijnen groep een leefgebied van ongeveer 500 vierkante meter. De grootte van het leefgebied is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in het gebied. Een konijnengroep bestaat in de natuur uit ongeveer 10 konijnen. Aangezien bijna niemand 500 vierkante meter tuin over heeft voor een konijnengroep, moeten huisdierkonijnen het met heel wat minder ruimte doen.

Voor onze huisdierkonijnen moet je minimaal uitgaan van een permanente leefruimte van 2 vierkante meter per konijn. Dit is niet rasafhankelijk, maar voor elk konijn gelijk als minimum. Voor een koppel heb je dus 4 vierkante meter leefruimte nodig. Hoe groter het verblijf is, hoe groter de kans is dat je een stabiele groep of koppel kan houden. Groter mag dus altijd en is bij groot formaat konijnen en groepen konijnen zeker ook echt aan te raden. Het is de bedoeling dat de konijnen 24 uur per dag beschikking hebben tot die leefruimte. Een paar uur per dag loslopen in huis of in een afgeschermde tuin kan natuurlijk, maar die ruimte mag je niet meetellen voor de permanente leefruimte van de konijnen.

Ook verdiepingen tellen niet mee voor de permanente leefruimte. Hoewel in de handel heel veel konijnenhokken zijn met een verdieping, waarbij het schuilgedeelte boven zit, is dat in de praktijk vaak niet handig. Konijnen willen van nature niet op hoogte schuilen. Trapjes zijn vaak te schuin. Veel konijnen hebben moeite met trapjes op en af gaan, soms met blessures of gebroken pootjes als gevolg. Oudere konijnen, konijnen die slecht zien en konijnen met verlammingsverschijnselen (zoals bij ziektes zoals EC) kunnen vaak ook geen trapjes gebruiken. Ook horen we regelmatig dat mensen (onverwachte)nestjes krijgen in dit soort hokken, en dat de jongen dan dood vallen door de opening in de bodem van het hok. Konijnen vinden uitkijkpunten op hoogte in hun verblijf vaak wel prettig, maar als schuilhok raden we een beschutte plek op grondniveau aan. Verdiepinghokken zijn dus eigenlijk niet goed geschikt voor konijnen. 

Zoals gezegd houden konijnen van ruimte. Een ruime ren met een goed schuilhok er in is dus al een prima verblijf voor een koppel konijnen, of je ze nou in huis of buiten houd. Je kan het natuurlijk veel luxer en mooier maken dan dat, of misschien ben je wel heel handig en bouw je zelf een waar konijnenpaleis.

Of je helemaal zelf een kooi maakt, een bouwpakket koopt , een complete konijnen-villa in je tuin laat zetten of een traliekooi of duna (een kooi met een plastic bovenkap) koopt moet je helemaal zelf weten. Je moet er wel op letten dat er genoeg ventilatie is, en dat het niet tocht. Zelf zou ik niet snel kiezen voor een duna, want dat is erg benauwd voor een konijn. Verder kunnen konijnen daar niet makkelijk zelf in- en uitstappen, en deze kooien komen ook niet echt in hele grote maten voor.

Veel konijnenopvangen eisen tegenwoordig echt de 2 vierkante meter leefruimte per konijn op een vlak oppervlak. De verdieping in een hok telt voor hun dus niet mee. Voor grote rassen zelfs nog meer. Voor een koppel heb je dus minimaal 4 vierkante meter leeftruimte nodig. Het is natuurlijk beter als het een groter hok is, voor konijnen is er geen maximum aan het formaat van het hok. Ga je een konijn of koppel konijnen adopteren bij een opvang, vraag dan vooraf na wat voor minimale maten zij hanteren. Er zijn opvangen die ruimere verblijven eisen dan de minimale afmetingen, het zijn niet voor niets MINIMALE afmetingen. Voorkom teleurstellingen en informeer vooraf naar de voorwaarden. 

Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

Hierboven hebben wij het over minimale maten van het konijnenverblijf. Wil je het gelijk goed doen en een idee hebben hoe groot het hok zou moeten moet zijn voor jouw konijnen?

Een koppel dwergkonijnen / kleine konijnen: minimaal 4 vierkante meter permanente leefruimte.
Een koppel middelmaat konijnen: 6 vierkante meter permanente leefruimte of meer.
Een koppel grote konijnen: 8 vierkante meter permanente leefruimte of meer.
Een drietal kleine / middelmaat konijnen: minimaal 8 vierkante meter leefruimte.
Een viertal of vijftal kleine / middelmaat konijnen: minimaal 12 vierkante meter leefruimte .
Bij koppels met konijnen van verschillende formaten is het verstandig om het advies van het grootste formaat konijn aan te houden.

Met bovenstaande maten loop je over het algemeen niet tegen problemen aan bij het adopteren van konijnen uit asiels. Houd je bovenstaand lijstje aan dan hebben jouw konijnen voldoende ruimte. Let wel op dat permanente leefruimte dus echt ruimte is waar de konijnen 24 uur per dag, 7 dagen per week in kunnen, en dat het ook op vlak terrein moet zijn. Verdiepingen geven zeker iets extra's, loslopen ook, maar dat telt niet mee voor de permanente leefruimte.

In dit filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoeveel ruimte een konijn nou werkelijk heeft in een standaard hok:

Buitenkonijnen

Een koppel buitenkonijnen is het gelukkigst in een droog en tochtvrij nachthok met een grote veilige konijnenren van het liefst echt minimaal 4 vierkante meter eraan vast. In een bij voorkeur overdekte ren kunnen ze lekker hun benen strekken en zijn ze goed beschermd tegen roofdieren (roofvogels, katten e.d.) Je kunt je konijn ook elke dag los in de tuin laten lopen, maar dan is hij minder goed beschermd tegen roofdieren, je moet er dus wel bijblijven, en moet je zorgen dat er geen giftige planten in de tuin staan. De permanente leefruimte, waar ze dus dag en nacht, alle dagen van de week toegang toe hebben, moet voor een koppel konijnen moet echt minimaal 4 vierkante meter zijn. Een kleiner verblijf en een paar uurtjes per dag loslopen is niet voldoende. Loslopen mag natuurlijk wel, maar telt dus niet mee voor de minimale leefruimte.

Veel mensen maken een buitenhok zelf, omdat de verblijven die te koop zijn in winkels niet praktisch zijn, niet voldoende beschutting bieden en niet voldoen aan de juiste afmetingen. In dit artikel staan veel tips waar je op moet letten: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken


Huiskonijnen

Een konijn kan ook goed binnen gehouden worden. Koop of maak een ruim verblijf voor je konijnen, kies geen kleine traliekooi zoals ze deze in winkels verkopen. Die bieden geen enkele beschutting, geen veilig gevoel, zijn een gevaarlijke gevangenis waarin konijnen hun pootjes kunnen breken. En ze zijn veel en veel te klein. De meeste mensen met konijnen in huis kiezen voor een stevige ren, vaak een puppyren, omdat deze in de juiste maten en hoogtes te koop zijn.  Sommige mensen richten een (slaap)kamer in voor de konijnen als verblijf. Konijnen kunnen ook los in huis lopen, maar dat heeft wel een aantal flinke nadelen. Er is een apart artikel over "konijnen houden in huis" over dat onderwerp. Een link staat onderaan deze pagina. 

's zomers buiten, 's winters binnen

Je kunt je konijn ook in de zomer buiten laten, en in de winter naar binnen halen. Je moet wel erg goed opletten dat het niet te grote temperatuurverschillen zijn voor je konijn. Hierdoor kan je konijn namelijk flink ziek worden. Als je dit wil doen moet je je konijn naar binnenhalen in de maand augustus, en kan hij weer naar buiten in de maand mei. Let wel op, de maanden zijn richtlijnen. Let gewoon goed op dat de buiten en binnentemperatuur niet te ver van elkaar af liggen als je de overschakeling maakt. Op die manier heeft het konijn er zo min mogelijk last van.

Wisselen van omgeving, wisselen van temperatuur heeft een negatieve invloed op de weerstand. Dat gaat vaak goed zolang de konijnen jong en fit zijn. Maar als ze ouder worden of iets gaan mankeren zorgt het er voor dat ze minder sterk zijn en minder afweer hebben. Uit onze enquete over de leeftijd van konijnen kwam ook naar voren dat konijnen die wisselen van binnen naar buiten en andersom minder lang leven dan konijnen die of binnen of buiten wonen. Ons advies is dus ook om niet te wisselen, maar om een vaste keuze te maken. Wij adviseren dus niet om elk seizoen te wisselen van woonplaats.

In januari 2018 hebben wij onze forumleden gevraagd of zij hun konijnen binnen of buiten houden. Hieronder de uitkomst.


Afmetingen

Hoe groot moet een konijnenhok nou zijn? 

Ons advies is dus minimaal 2 vierkante meter permanente leefruimte per konijn. Voor een koppel dus minimaal vier vierkante meter leefruimte, waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang toe hebben. Ja, dat is heel groot als je van een standaard-dierenwinkel hokje komt, of nog het beeld had van een konijntje eenzaam en alleen in een klein hokje achter in de tuin, leuk voor de kinderen. Maar meer ruimte heeft zoveel voordelen voor konijnen! Betere conditie, betere eetlust, betere gezondheid, betere onderlinge relatie voor koppeltjes omdat ze elkaar ook eens even kunnen ontlopen, minder obsessief gedrag. Ruimte om echt konijn te zijn! Ruimte voor binkies, sprintjes en gekke buien. En volgens ons is dat nou juist wat konijnen houden zo leuk maakt! En je hebt in een verblijf van dat formaat ook voldoende ruimte om verrijking neer te zetten zoals tunnels, een zandbak, een extra schuilplekje of een uitkijkpunt.

Grote konijnen zoals een Vlaamse reus of een Franse hangoor hebben zelfs nog meer ruimte nodig. Wil je een kant en klaar hok met die afmetingen kopen, dan wordt het vaak al snel prijzig.  Echte konijnenhokken met die afmetingen bestaan al niet, meestal kom je dan dus uit bij kippenhokken, maar die zijn in die formaten ook best prijzig. De meeste konijnenbaasjes kiezen daarom voor een combinatie van een (puppy)ren voor in huis, met één of meerdere schuilhokjes, of een combinatie van een aantal gekochte overdekte konijnenrennen  die je aan elkaar koppelt of een volière in combinatie met een goed nachthok - schuilhok voor buitenkonijnen.

De minimale eisen voor bewegingsruimte gelden zowel voor binnen- als voor buitenkonijnen. Vier tot zes uurtjes per dag los in huis of in de tuin de benen kunnen strekken, vervangt geen konijnenren. Het betekent dat een konijn nog steeds 20 uur in een hokje zit! Zelf wil jij ook geen 20 uur per dag in je badkamer opgesloten zitten. Zorg er dus echt voor dat de konijnen permanent genoeg leefruimte hebben, hoe groter, hoe beter. Loslopen in een grotere ruimte is heel fijn, maar telt niet mee voor de permanente leefruimte. Ook verdiepingen voegen weinig toe aan de permanente leefruimte, en tellen dus ook niet mee voor die ruimte. Een verdieping in een hok kan wel een uitkijkpuntje geven, een ligplekje met uitzicht. Maar het voegt niet toe aan de echte ren - beweeg - loopruimte. Om die reden is het dus permanente leefruimte op vlak terrein en tellen verdiepingen niet mee voor die ruimte. 

Kunststof konijnenhok of houten konijnenhok?


Er komen steeds meer kunststof konijnenverblijven op de markt. Omdat ze onderhoudsarm zijn, zijn ze best populair. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een kunststof konijnenhok ten opzichte van een houten hok? Wij hebben alle voor- en nadelen die wij tegengekomen zijn hieronder op een rij gezet.

Verschillen in de zomer en winter
Een veel genoemd bezwaar tegen kunststof konijnenhokken is dat deze hokken warmer zouden worden dan houten hokken in de zomer. Dat is echter niet altijd waar. Elk koijnenhok dat je in de volle zon zet veranderd in de zomer in een oven, hout of kunststof. Kunststof hokken hebben over het algemeen dubbele wanden, en dus betere isolatie dan houten hokken. Daardoor is er weinig temperatuurverschil. Belangrijker in de zomer is de locatie van het verblijf, en de verdere inrichting van het verblijf. Het schuilhok moet beschut staan, niet in de volle zon. En konijnen hebben ook altijd een schaduwrijke ren nodig, het liefst met verschillende ondergronden, dus niet alleen tegels maar ook zand of gras om op te liggen bij warm weer.

Ook in de winter is er weinig verschil. In de winter stop je er lekker stro in, dus of het nou kunststof of hout is, het kan beide voldoende beschutting en warmte bieden.

Hout
Traditioneel gezien zitten konijnen vooral in houten schuilhokjes. Houten konijnenhokken hebben voor- en nadelen.

Voordelen van houten schuilhokjes zijn: Hout is vaak goedkoper. Hout kun je zelf bijhouden door te beitsen mocht het verkleuren of als er knaagschade is. Je kan het hout opschuren en opnieuw beitsen als dat nodig is. Ook kun je aan houten schuilhokjes anti-knaagstrips monteren tegen het knagen Het is natuurlijk materiaal dat er niet voor zorgt dat er nog meer plastic in het milieu komt.
Nadelen: Indien het niet op een goede ondergrond (tegels of hardhout) staat kan vocht er in trekken. Dat verkort de levensduur. Konijnen knagen wel graag aan hout, wat dus knaagschade als gevolg kan hebben. Als je te budget kiest qua houten hokjes heb je kans op ontwerpfoutjes waarbij het dak bijvoorbeeld niet genoeg oversteekt en het water langs de achterwand loopt en schimmels kan veroorzaken. Let daar dus wel goed op!

Kunststof
Tegenwoordig zie je echter steeds meer kunststof. Zowel de dubbele traditionele konijnenhokken als hondenhokjes die als schuilhok voor konijnen kunnen, zie je steeds meer van kunststof verschijnen op de markt.

Voordelen: Kunststof kun je goed schoon soppen, wat het onderhoud wat makkelijker maakt. Vaak hebben kunststof hokken wandjes die uit 2 panelen bestaat, waardoor er een isolatieruimte tussen ontstaat. Dat zorgt er voor dat het in de zomer en winter prettig verblijven is in het hokje. Je hebt geen last van optrekkend vocht.
Nadelen: De hokken zijn op dit moment nog duurder dan hout, terwijl kunststof over het algemeen wel goedkoper is om producten mee te maken. Je kan niets tegen verkleuring doen, als de kleuren vaal zijn kun je het niet opnieuw beitsen of behandelen om de kleur mooier te maken. Als er knaagschade ontstaat aan het hok, kun je ook niet veel doen om dat op te lossen.
En nog iets om over na te denken: het is wel een plastic hok, als een tandenborstel er al 200 jaar over doet om af te breken.. hoe zit het dan met een compleet konijnenhok? Gaat het nadat de konijnen er 10 jaar in geleefd hebben naar de stort, om daar nog eeuwen te liggen?


De inrichting

Konijnen hebben een aantal natuurlijke instincten. Bij de inrichting van het konijnenverblijf is het verstandig om daar rekening mee te houden. Eerder in dit artikel gaven wij al aan dat konijnen voldoende leefruimte moeten hebben en dat je rekening moet houden met wisselende weersomstandigheden. Er moet dus een tochtvrij, donker nachthok zijn waar je konijn zich bij gevaar en kou in kan terugtrekken.

Een konijnenburcht heeft meerdere in-en uitgangen en meerdere kamers. Konijnen in gevangenschap vinden het ook erg prettig als het nachthok meer dan één uitgang heeft. Daarnaast vinden ze het fijn als er een aantal verschillende schuilhuisjes of tunnels in het verbijf staan.

In het hok moet een etensbak en een drinkflesje of -bakje aanwezig zijn. Daarnaast moet een konijn ook altijd hooi tot zijn beschikking hebben, een hooiruif kan dus ook in de kooi. Op die manier blijft het fris en schoon en kan het konijn niet over het hooi plassen of poepen.

Konijnen zijn van nature vaak al zindelijk, ze kiezen een plek uit in het verblijf en daar plassen en keutelen ze het grootste gedeelte van de tijd. Op die plek kun je dan een toiletbak neerzetten. Sommige konijnen hebben echter wat meer de neiging om het territorium te markeren en blijven door de hele ren heen plassen en keutelen. Castratie kan helpen, maar bied geen garantie. Ook kun je zindelijkheidstraining doen om jouw konijnen aan te moedigen op een bepaalde plek hun behoefte te doen.


Omdat wij het voer van het konijn in een bakje en ruifje presenteren hoeft hij verder niet zo veel meer te doen. Zorg dus dat er voldoende speelgoed is voor jouw konijnen. Dit kunnen simpele dingen zijn zoals kartonnen dozen of een zandbak, of gekocht wilgenspeelgoed, huisjes en tunnels. Er is heel wat speelgoed te koop. Voor een konijn dat tijdelijk alleen zit, is een knuffel als maatje ook een must.

Wij krijgen vaak de vraag of wij weten hoe je bepaald gedrag af moet leren bij konijnen. Sommige konijnen graven op de bank of op de schoot van het baasje, of ze knagen aan het nieuwe konijnenhok of de tafelpoten. Knagen en graven is heel natuurlijk gedrag voor een konijn en niet af te leren. Maar vaak is het wel mogelijk om het gedrag om te buigen. Zo kun je jouw konijn vaak wel afleren om te graven op de bank, als er voldoende alternatieve plekken zijn waar hij wel mag graven. Om konijnen genoeg te knagen geven moet je zo veel mogelijk lekker hooi geven. Verder kun je ook verse wilgentakken en fruitboomtakken (geen steenvruchten) aanbieden. En natuurlijk is er heel wat konijnenspeelgoed te koop en te maken wat gewoon gesloopt mag worden.


Bodembedekking

Voor bodembedekking in het schuilhok kun je verschillende dingen gebruiken. Stro, hennepvezel, houtkorrel (kattenbakvulling), katoenbedding of beukensnippers zijn bijvoorbeeld geschikt voor konijnen.

Ik vind zelf stro het best omdat ze daar altijd ook lekker op knabbelen (tijdverdrijf en bron van onverteerbare ruwe vezels), het isoleert goed (houd warmte vast) en het niet zo glad is om op te lopen. Eventueel kun je onderop een laag kranten leggen, zodat de kooi nog minder glad is. Het is niet erg als konijnen van de kranten eten, de inkt en het papier zijn niet giftig voor ze. Het is niet de bedoeling dat je konijn alleen nog maar krant eet natuurlijk, maar er wat van opknabbelen is niet erg. Je kunt het best gewoon zelf even proberen wat jouw konijn de prettigste bodembedekker vind, en wat je zelf makkelijk vind om schoon te maken.

Er zijn zoveel bodembedekkers op de markt dat je het best gewoon kan uitproberen. Lees ons artikel over bodembedekking of neem bijvoorbeeld een kijkje in de Bunnybunch webwinkel. Het gebruik van houtvezel raden wij niet aan, dit is erg stoffig en kan luchtwegproblemen veroorzaken.

Ondergrond in een ren in huis voor konijnen

Voor binnen in huis wordt vaak gekozen voor vinyl omdat daar vocht zoals een omgegooide waterbak en urine, niet doorheen gaat. Het is makkelijk schoon te houden. Let wel op dat het niet te glad is, dat de konijnen voldoende grip hebben. Ook kiezen konijnenbaasjes voor laagpolige vloerkleden, waar konijnen wat meer grip op hebben. Meer uitleg over konijnen in huis en de inrichting van de ren lees je in het artikel over konijnen houden in huis.

Ondergrond in een buitenren voor konijnen

Heb je een buitenverblijf, dan kun je voor tegels als ondergrond kiezen. Dat heeft als voordeel dat het makkelijk schoon te maken is en dat de konijnen niet kunnen ontsnappen. Let wel op dat de tegels niet te ruw en ongelijk zijn, dan kunnen konijnen namelijk zere hakjes ontwikkelen. Grindtegels zie je veel voorbij komen, maar als je die hebt, draai ze dan om zodat de gladde kant boven ligt en niet de kant met grind. De goedkoope stoeptegels worden ook vaak gebruikt, die zijn ook prima als ondergrond. Natuurlijk kun je ook voor een duurdere tegelsoort kiezen die past bij de inrichting van de rest van de tuin, let wel op dat de tegels niet te glad mogen zijn, maar ook niet te ruw.

Veel mensen die nieuw zijn in de konijnenwereld willen een mooie konijnenheuvel met gras. Dat ziet er inderdaad mooi uit, maar het is niet zo heel praktisch. Gras als bodem blijft niet lang mooi, omdat konijnen er veel van eten. De konijnenrennen zijn meestal niet groot genoeg voor het gras om te overleven, het eindigt dus in een modderpoel. Daar bij moet je zorgen dat er onder het gras gaas is ingegraven, anders ontsnappen de konijnen. Let ook op dat konijnen gras moeten leren eten. Zet je konijnen die dat niet gewend zijn in een verblijf met gras, dan krijgen ze echt flinke diarree, gasbuikjes en in erge gevallen kan dat er voor zorgen dat jouw konijnen het niet overleven. Rustig aanwennen dus!
Ook kiezen veel konijnenbaasjes die gras willen voor grasmatten, maar die zijn vaak behoorlijk behandeld met pesticiden tegen onkruid en kunstmest om groei te bevorderen. Dat is slecht voor konijnen. Er bestaan biologische grasmatten, maar die zijn niet makkelijk te krijgen en erg duur. Wil je veilig gras, dan kun je dus beter voor (biologisch of in ieder geval gif-vrij) graszaad kiezen. Nadeel daarvan is dat dat tijd nodig heeft om te groeien. Dit is dus de reden dat de meeste konijnenbaasjes geen gras in de konijnenrennen hebben.

Zand of zandgrond kan ook als ondergrond in een ren. Ook daar moet je gaas onder ingraven tegen het ontsnappen en om te zorgen dat er geen roofdieren het verblijf in kunnen komen. Voordeel is dat konijnen daar echt optimaal hun graaf-impulsen in kwijt kunnen. Nadeel is dat het niet makkelijk schoon te houden is, en dat je op moet passen dat je zelf niet valt als je in het verblijf loopt. Aan de buitenkant zie je soms niet waar de gangen lopen, en de kans is groot dat je valt als je op de grond er boven staat. Ook moet een zandgrond regelmatig omgeschept worden en moet er vers zand of verse grond bij. Let ook bij zand goed op wat je kiest. Ophoogzand is bijvoorbeeld niet geschikt voor in de konijnenrennen omdat dat niet voldoende geschoond is. Daar kunnen schadelijke stoffen en scherpe stenen, schelpen en glas in zitten. Kies voor speelzand of speciaal konijnenzand.


Verschonen

De konijnenhokken moeten minimaal 1 keer per week schoongemaakt worden. De konijnentoiletten elke dag of om de dag. Als je konijn niet zindelijk is, is 2 keer in de week verschonen beter. Vooral in de zomer is het goed schoonhouden van het konijnenhok zeer belangrijk. Als het hok niet schoon is komen er namelijk vliegen op af, en daar kan je konijn ziek van worden.

Meer weten over konijnenhokken? 

 

Tips voor het zelf bouwen van een konijnenhok (onder andere over materialen die je kan gebruiken, veilige verf, geschikt gaas enz)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken


Schuilhokken voor konijnen (oa tips voor formaat)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schuilhokken-nachthokken-voor-konijnen

 

Natuurlijke vijanden van het konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/natuurlijke-vijanden-konijn

Roofdieren zoals marters en vossen weren uit het konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok

 

Tips voor een konijnvriendelijke tuin
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnvriendelijke-tuin

 

Binnenkonijnen - Konijnen houden in huis
https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

 

Schoonmaaktips voor het konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schoonmaken-van-een-konijnenhok

 

Bodembedekking voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/bodembedekking-voor-konijnen

Geplaatst in Konijnen huisvesting Door  
Labels:
konijnenhokken