Zelf konijnenspeelgoed maken is hip. Steeds meer voorbeelden en ideetjes voor het zelf maken van konijnenspeelgoed zijn te vinden op internet. Maar waarom zou je knutselen voor je konijn?
Konijnen zijn in de natuur de hele dag bezig met het vinden van voedsel. Bij ons in het verblijf zetten we brokjes in een bakje voor de neus van het konijn en wat hooi in een ruifje. Zo voor de pak van de konijnen. We nemen daarmee heel de dagbesteding van het konijn weg, met als gevolg dat ze zich snel gaan vervelen. Het is om ongewenst gedrag te voorkomen dus aan te raden om te zorgen dat konijnen wel iets te doen krijgen gedurende dag. Zorg dat ze samenleven met een soortgenootje. Zorg voor onbeperkt hooi, hierop moeten ze lang knagen. Dit is goed voor de spijsvertering en gaat verveling tegen. Daarnaast kun je speeltjes kopen voor je konijnen, maar je kan ook zelf knutselen! Dat is leuk om te doen, en nog eens voordelig ook! Hieronder een aantal voorbeelden.
Materialen
Voor je gaat knutselen is het wel handig om te bedenken wat wel en niet kan. Het speelgoed dat je maakt moet veilig zijn voor konijnen. Gebruik gerust kartonnen eierdozen, wc rollen en keukenrollen. Alleen als konijnen gevoelig zijn voor verstopping en ook echt karton opeten, kan het verstopping veroorzaken. Maar de meeste konijnen versnipperen het vooral en eten er maar minimaal van. Wat ze eten wordt gewoon verteerd en uitgepoept zonder problemen. Tegenwoordig zijn er ook "gladde" eierdozen op de markt, vaak in andere vormen dan de traditionele doosjes. Aan deze doosjes is aardappelmeel toegevoegd, deze doosjes kun je dus beter niet gebruiken. Ook plastic eierdozen zijn niet geschikt om mee te knutselen.
Als touw kun je gebruik maken van alle natuurlijke touwsoorten zoals raffia, henneptouw, kokostouw en vlas. Als je plastic gebruikt, zorg dan dat het stevig plastic is en houd er goed toezicht op. Je kan zeker wel knutselen met flessen en flesdoppen, maar let op hoe jouw konijn er mee om gaat. Plastic vinden ze vaak wel leuk omdat het rammelt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze er van eten.
In januari 2017 hebben wij de leden van ons konijnenforum gevraagd of zij wel eens aan voedselverrijking voor konijnen doen. Hieronder de uitkomst van deze poll.
Een hooibal maken
Benodigdheden
Hooi, raffia en eventueel lekkere kruiden of groenten als extra vulling.
Hoe maak je het?
Maak een bolletje van een pluk hooi. Bind het vast met raffia. Rol er opnieuw plukken hooi omheen en bind ook deze vast met raffia. Tussen de plukken kun je lekkere dingen stoppen zoals kruiden of vers groenvoer. Als je een bal van het formaat hebt dat je wil, bind je het voor de laatste keer vast met raffia en geef je de hooibal aan je konijn.
Een speelketting maken
Benodigdheden
Touw, wc rollen, wilgentakken en/of fruitboom takken. Eventueel kun je de ketting extra luxe maken met hooiballetjes, wilgenballetjes, dopjes of stukjes stof.
Hoe maak je het?
Maak gaatjes in het midden van de wc rollen. Haal je touw er doorheen. Als het niet goed lukt kun je hiervoor ook een grove naald gebruiken. Knoop de wilgentakken aan de ketting. Als je nog extra spulletjes hebt om er aan te hangen kun je deze er ook aan rijgen of knopen. Vul de wc rolletjes met hooi of doe er snoepjes of fruit in. Vouw de uiteindes dicht. Als je ketting klaar is hang je deze in het verblijf van je konijn of cavia.
Een groenteketting maken
Benodigdheden
Touw , houten wasknijpers en groenvoer
Hoe maak je het?
Hang het touwtje op in het verblijf van de konijnen. Hang een aantal wasknijpers aan het touwtje. Het groenvoer hang je aan de wasknijpers. De konijnen moeten nu lekker moeite doen om bij het groenvoer te komen.
Een traktatiezakje maken
Benodigdheden
Een papieren zakje, raffia of ander natuurlijk touw, (kruiden) hooi en gedroogde producten zoals kruiden en fruit.
Hoe maak je het?
Vul het zakje met hooi en de gedroogde producten. Denk er wel aan dat de inhoud niet te overdreven moet zijn anders kan je konijn er last van krijgen. Doe er niet meer snoepjes en kruiden in dan je je konijn normaal ook op een dag zou voeren. Is het zakje gevuld, bind het dan dicht met raffia of ander natuurlijk touw. Geef het compleet aan je konijn, hij mag het zelf uitpakken!
Gevulde eierdoos
Benodigdheden
- Een kartonnen eierdoos (let op dat je geen plastic eierdoos kiest, en geen eierdoos waar aardappelmeel aan is toegevoegd, de eierdozen zoals op onderstaande foto zijn wel veilig).
- Iets lekkers voor er in. Dit kunnen de gewone brokjes zijn van het konijn maar bijvoorbeeld ook lekkere gedroogde kruiden, groenvoer of fruit.
- Voor de gevorderde speler kun je eventueel ook raffia gebruiken om het wat moeilijker te maken om de doos te openen
Hoe maak je het?
Vul de eierdoos met iets lekkers. Is je konijn niet zo handig, voer dan eerst de normale portie brokken een paar keer uit de eierdoos zodat ze weten dat daar het lekkers te halen is. Maak het dan steeds moeilijker. Als je konijn het idee snapt kun je de eierdoos eerst losjes dicht doen, dan echt sluiten en als dat allemaal duidelijk is de eierdoos zelfs extra dichtbinden met raffia.
Gevulde keukenrol of wc-rol
Benodigdheden
Een wcrol of keukenrol en iets lekkers voor er in. Dit kunnen bijvoorbeeld de normale brokken zijn, wat lekkere kruiden en een
beetje hooi.
Hoe maak je het?
Vouw de uiteindes van de rol aan één kant dicht. Vul de rol dan met de brokjes, kruiden en/of hooi. Vervolgens vouw je de andere kant ook dicht. Geef het zo aan je konijn. Hij kan het lekkers er zelf uit halen door de rol open te knagen of krabben, of door er flink mee te gooien.
Activiteitsmat
Benodigdheden
- Een grasmat, o.a. te koop in de Bunnybunch webwinkel.
- Touw om de speeltjes aan de mat te bevestigen (henneptouw is aan te raden, raffia kan ook, maar werkt iets minder makkelijk)
- Diverse spulletjes om aan de mat te bevestigen zoals wilgen- of fruitboomtakjes, flessendoppen, speelballetjes, wc rolletjes en/of denneappels.
Hoe maak je het?
Bind met het henneptouw of raffia alle speeltjes vast aan de mat. Heel simpel, maar je konijn zal er zeker veel plezier van hebben! Je kan als je wc rollen aan de mat vast maakt deze ook vullen met lekkere snoepjes voor je konijn voor extra plezier.
Een snackboom
Benodigdheden
- Een tak van veilig hout voor konijnen. Dit kan bijvoorbeeld een wilgentak zijn, maar ook een tak van een fruitboom. Let wel op, geen takken van de bomen van steenvruchten. Was de tak en controleer of er geen vogelpoep aan zit.
-Verder heb je ook vers groenvoer nodig of wat lekkere (verantwoorde) gekochte snacks.
Hoe maak je het?
Gebruik de tak als spies en rijg de groenten of snacks er aan. Je kan dit makkelijk met groenvoer doen, bijvoorbeeld met witloofbladeren of andijvie. Maar ook snacks met een opening in het midden of met een touwtje om ze op te hangen kun je aan de boom hangen. Steek de stok in de grond van de konijnenren. Geen grond in de konijnenren? Gebruik een bloempot met zand of grond om de stok in te steken. Is het niet mogelijk om de stok ergens in te steken? Je kan de stok ook horizontaal in het verblijf hangen.
Gevulde hooidoos
Benodigdheden
- Een kartonnen doos
- Hooi en eventueel ook kruiden of brokjes om tussen het hooi te stoppen.
- Eventueel een schaar of mes.
Hoe maak je het?
Vouw de doos in elkaar en vul deze met hooi en eventueel kruiden of brokjes. Je kan de doos helemaal dicht laten zodat de konijnen zich echt een weg naar binnen moeten knagen, maar je kan ze ook helpen door er wat openingen in te maken voor ze.
Meer ideeën?
Wij zitten nog boordevol knutselideeën! Dit artikel zal in de toekomst nog uitgebreid worden met meer voorbeelden en beschrijvingen. Heb jij ook leuke ideeën en een zelfgemaakte foto van hoe het er uit ziet, dan mag je die gerust emailen naar info@bunnybunch.nl om ons te helpen dit artikel verder uit te breiden! Ook op het forum zijn een aantal topics te vinden over zelf konijnenspeelgoed knutselen.
Meer lezen over speelgoed voor konijnen? Bekijk dan ook onderstaande informatie:
Speelgoed voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-konijnen
Spelen met je konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/spelen-met-je-konijn
Clickertraining met konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/clickertraining-met-konijnen