+ Toon categorieën

De inrichting van een gerbilkooi

01/01/2017 13:38:00

Gerbilkooien zijn niet overal te koop. Ook niet alle kooien die te koop zijn, zijn geschikt voor gerbils. Soms is het dus handiger om zelf aan de slag te gaan en een kooi te maken. Als je een geschikt hok gevonden hebt, moet je ook nog nadenken over de inrichting. Gerbils zijn namelijk behoorlijke slopers!


Algemene informatie over gerbils lees je in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/gerbils
Dit informatieve artikel gaat over huisvesting en de inrichting van het verblijf.


Waar vind je een gerbilhok?

De meeste dierenwinkels hebben geen echte gerbilverblijven op voorraad staan. Vaak verkopen ze dan hamsterkooien voor de gerbils. Hamsterkooien zijn over het algemeen niet geschikt voor gerbils, ze bijten het plastic van de onder bakken heel snel kapot en kunnen daar ziek van worden en ze kunnen dan ontsnappen uit de kooi. Er zijn tegenwoordig wel een aantal speciale gerbilkooien te koop, maar deze zijn helaas nog niet perfect qua ontwerp. Kies geen verblijf met tralies. Staarten en pootjes kunnen klem komen te zitten tussen de tralies. Er gebeuren helaas regelmatig ongelukken mee, waardoor gerbils ledematen verliezen!

Aquariums en terrariums (ook wel gerbilariums genoemd) zijn geschikt voor gerbils, mits ze voldoende geventileerd kunnen worden en de juiste afmetingen hebben. Vergeet ook niet dat aquariums moeten worden voorzien van een goed deksel! Ook via websites waar particulieren spullen kunnen aanbieden kom je wel eens geschikte tweedehands, of door particulieren gemaakte gerbilverblijven tegen. Kun je het perfecte gerbilverblijf niet vinden? Dan is zelf een verblijf maken een goede optie!


Waar moet je op letten bij aanschaf van een gerbilhok?

Belangrijke dingen om op te letten bij aanschaf, of bij het maken van een bouwplan, zijn:
- De materialen (knaagbestendig, goed schoon te maken)
- De afmetingen (zie verderop)
- Het ontwerp:
----- Voldoende graafmogelijkheden (zeker 40 cm diep bodembedekking om in te graven)
----- ontsnap-proof (ze kunnen knagen en springen!)
----- eenvoudig schoon te maken
----- voldoende ventilatie
----- veiligheid

Hoe groot moet een gerbilhok zijn?

Gerbils zijn groepsdieren die je nooit alleen moet houden. Een gerbilverblijf moet dus voldoende groot zijn voor minstens twee gerbils. Kies een verblijf dat minstens 100x50 cm vloeroppervlak heeft. Voor elke gerbil die er bij komt, moet het verblijf 50x50 cm extra vloeroppervlak hebben.
De hoogte van het verblijf moet minstens 80 cm zijn: in de praktijk zou dat dan minstens 40 cm zijn waarin bodembedekking zit, en dan nog minstens 40 centimeter ruimte om in te staan en lopen.

Bodembedekking in het gerbilhok
Kies voor de gerbils een lichte, luchtige bodembedekking waar ze in kunnen graven. Zand en grond zijn vochtig en zwaar, daardoor niet goed geschikt. Als ze daar in gaan graven, kunnen de tunnels instorten en de gerbils vast komen te zitten en overlijden. Houtvezel is te stoffig en ook niet aan te raden.

Mogelijkheden zijn:
- Katoenbedding
- Hennepvezel
- Papierbedding
- Supreme Supasoft bedding (zacht stro)
- Hooi

De meeste gerbilbaasjes kiezen een mix van een aantal soorten bodembedekking door elkaar om te zorgen dat het een fijne structuur heeft voor de gerbils om in te graven. Bijvoorbeeld hennepvezel met hooi, katoenbedding met supasoft bedding, of papierbedding met hooi of supasoft bedding. Het merk JR farm heeft een aantal luxe bodembedekking mixen die geschikt zijn voor gerbils, ook die kun je er doorheen mengen.

Nestmateriaal
De meeste gerbils stellen wat nestmateriaal op de schuilplekken wel op prijs. Papierbasis of katoenbasis nestmaterialen die officieel voor bijvoorbeeld hamsters verkocht worden (geen hamsterwatten!) kunnen vaak prima voor dat doel gebruikt worden. Die zijn vaak ook prettig, hygiënisch en zacht. Bijvoorbeeld Carefresh, Puik sizzle bedding en Supreme Tiny Friends Farm Bodembedekking zijn geschikt. Maar ook katoenbedding en/of hooi kan prima gebruikt worden als nestmateriaal.

Gerbils bezig houden

Het is heel belangrijk om gerbils regelmatig nieuwe bezigheden te geven. Nieuw knaagmateriaal of een nieuw verstopplekje bijvoorbeeld.

Er komt steeds meer veilig speelgoed op de markt voor gerbils. Maar je kunt ook zelf, budget-vriendelijk, aan de slag met wc rollen, eierdozen en keukenpapier-rollen. Ook kokosnoten kunnen veel speelplezier geven. Deze zijn vaak met gaatjes er in of gehalveerd te koop in dierenwinkels, of je kunt ze zelf maken.

Speeltjes van veilige houtsoorten zijn vaak een succes. Er blijft niet veel van over, maar ze zijn er lekker mee bezig en het is leuk om te zien hoe ze de houten speeltjes her-ontwerpen. Ook speeltjes van stro, grassen of hooi zijn geschikt en veilig voor gerbils. Van deze materialen zijn bijvoorbeeld verschillende speelballen, tunnels en wilgenbruggen te koop.

Gebruik stenen in het verblijf om een uitkijkpunt te geven aan de gerbils, of om als opstapje te dienen. Let wel op dat ze niet geplet worden als ze er onderdoor graven, zorg dat het veilig is. Verdiepingen aanbrengen in het verblijf kan natuurlijk ook. Stenen kunnen een goed alternatief zijn voor houten trapjes, als jouw verblijf zitjes of verdiepingen heeft. Houten trapjes worden namelijk snel kapotgeknaagd. Een trapje van stenen kan dan uitkomst bieden. Nog een voordeel is dat de nagels van de gerbils slijten op steen. En het voordeel van een verdieping is dat je een plek hebt om bijvoorbeeld de voerbak of waterbak neer te zetten, zonder dat deze vol gegraven word. En een plek voor de zandbak!

Veilige, geschikte loopradjes zijn eigenlijk niet te vinden in een ontwerp dat geschikt is voor gerbils. De ouderwetse ronde loopradjes zijn gevaarlijk, een platte loopschijf is het beste. Maar deze zijn van plastic of hout en je raad het al, dat blijft niet lang heel. De metalen loopradjes knagen ze niet kapot, maar daarin kunnen ze ernstig gewond raken als hun staart of pootje er in komt te zitten. De diameter van een loopschijf, mocht je er één kunnen vinden die wel veilig en niet kapot te knagen is, moet minstens 30 centimeter zijn.

Gerbils hebben een schuilplek nodig. Terracotta bloempotten zijn goed te gebruiken, ze verstoppen zich er in of gaan er gezellig samen in liggen. Je moet wel zorgen dat ze er in kunnen, dus een gat maken aan de zijkant, of de bloempot op zijn kant in het verblijf plaatsen. Maar er zijn ook genoeg huisjes te koop in dierenwinkels die geschikt zijn voor kleine knagers zoals gerbils. Kies wel voor veilige materialen. Meestal kom je dan uit bij huisjes van hout, karton, grassen, hooi of steen.

In de zomer kun je een koelsteen gebruiken om verkoeling te bieden.

Metalen voerbakjes of stevige stenen bakjes zijn geschikt om het eten in te doen, die zijn over het algemeen wel bestand tegen de sterke gerbiltandjes.


Knaagmateriaal voor gerbils

Gerbils hebben een flinke knaagbehoefte en hele sterke tanden. Ze hebben dus echt behoefte aan materialen om aan te knagen.

Papieren doosjes, wc rollen, eierdozen of keukenrollen kun je geven om aan te knagen. Meestal lopen ze er eerst een paar keer door heen, om er vervolgens aan te knagen. Een half uur later is er alleen wat confetti over.

Knaaghout is ook geschikt. Let wel op dat je veilige houtsoorten geeft. Geef hout van fruitbomen, wilg, berk, hazelaar (hazelnoot), beuk of esdoorn. Wil je iets van hout knutselen voor de gerbils, of heb je hout over na het klussen? Controleer dan goed of het een veilige houtsoort is en geef niets wat geverfd, gebeitst, geïmpregneerd of vernist is.

Hooi is voor gerbils niet zo zeer nodig voor de voeding, maar is wel te gebruiken als bodembedekking en knaagmateriaal. Hooi kan soms wel wat sneller gaan ruiken bij gerbils, ververs het regelmatig.


Een zandbak voor gerbils

Gerbils houden ontzettend van een zandbad. Zand is niet geschikt als bodemmateriaal om in te graven, maar een bakje met badzand mag in het gerbilverblijf niet ontbreken! Kies een schaal of bloempot die diep genoeg is, dat kan bijvoorbeeld ook een metalen pan of wat diepere ovenschaal zijn. Het staat misschien wat gek, maar is over het algemeen wel groot genoeg, knaag-proof en goed schoon te maken. Er zijn ook speciale (overdekte) graafbakken te koop voor gerbils en chinchilla's die geschikt zijn. Vul de bak met een lekkere laag zand en plaats hem ergens waar wat zand geen kwaad kan. Het zand vliegt namelijk alle kanten op als ze in bad gaan.

Het kan zijn dat ze de zandbak als toilet gaan gebruiken. Ook handig, want als je dagelijks de zandbak verschoont wordt de kooi dan minder snel vies.

Meer lezen over gerbils?

Algemene informatie over het houden van gerbils

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gerbils

Koppelen van gerbils

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gerbils-koppelen

De inrichting van een gerbilkooi

https://www.bunnybunch.nl/informatie/inrichting-gerbilkooi

Speelgoed voor knaagdieren (en dus ook voor gerbils!)

https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-knaagdieren

Geplaatst in Knaagdieren Gerbils Door  
Labels:
gerbil