+ Toon categorieën

Hamsters

01/04/2017 13:41:00

Hamsters worden veel gehouden als huisdier. Ze nemen niet veel plek in, vragen niet bijzonder veel verzorging en zijn makkelijk onder te brengen bij vrienden of familieleden als je op vakantie gaat.

Vaak worden ze gekocht als huisdier voor kleine kinderen. Denk er wel aan dat kinderen vaak snel uitgekeken zijn op een huisdier, en dat u als ouder dan elke dag de hamster moet voorzien van vers drinkwater en brokjes en wekelijks de kooi moet verschonen.
Hamsters kunnen schuw zijn en flink hard bijten als ze niet goed tam gemaakt worden. Hoe makkelijk een hamster tam te maken is verschilt per soort. Niet alle hamsters kun je uit de kooi halen om te knuffelen, er zijn er die veel te snel zijn en niet stil willen blijven zitten.  Laat kinderen een hamster dus alleen uit de kooi halen als u er toezicht op houd.


Hamstersoorten


Er zijn verschillende soorten hamsters. De hamsters die als huisdier worden gehouden zijn de dwerghamsters en Syrische hamsters. De dwerghamstersoorten zijn Cambelli dwerghamster, Chinese dwerghamsters, Roborovski dwerghamsters en Russische dwerghamsters.

Syrische hamsters hebben veel verschillende benamingen, maar het gaat eigenlijk maar om 1 soort hamster. Syrische hamsters komen gewoon in veel verschillende kleuren en vachtstructuren voor. De wildkleurige Syrische hamsters worden ook wel goudhamsters genoemd, zwart wit gevlekte Syrische noemt men dalmatiërhamster of koehamster, langharige of rex-behaarde Syrische hamsters worden teddyhamsters en zwart-witband Syrische hamsters worden pandahamsters genoemd. Toch gaat het allemaal om dezelfde soort: de Syrische hamster.

Syrische hamster

Chinese Dwerghamster

Russische Dwerghamster

Cambelli Dwerghamster

Roborovski Dwerghamster


Huisvesting


Een van de redenen dat hamsters populair zijn als huisdier is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen. Een dwerghamster kan al leven in een kooi met een oppervlak van 50 bij 30 cm, hoewel groter echt aan te raden is. Een Syrische hamster zal toch ook echt groter moeten worden gehuisvest, de minimale maten voor de kooi van een Syrische hamster zijn 80 bij 50 cm. Natuurlijk is het ook bij hamsters het best om ze zo ruim mogelijk te huisvesten, hoe groter hoe beter! Hamsters zijn over het algemeen meer renners dan klimmers. Een loopwieltje in de kooi is dus ook echt een must. Het loopwieltje van een dwerghamster moet minimaal 12 cm doorsnede zijn en voor een Syrische hamster minimaal 18 centimeter. Is het kleiner, dan is er een grote kans dat de hamster last van zijn rug zal krijgen. Tegenwoordig zijn er ook een soort schotels die als vervanging van een loopwiel kunnen dienen. Hier loopt een hamster een stuk rechter op en deze zijn dus ook goed geschikt voor in de kooi. Let er goed op dat je een gesloten loopwiel neemt voor je hamster! In radjes zoals hieronder kan je hamster zich lelijk verwonden en soms zelfs ledematen kwijtraken!

Wat voor kooi je kiest is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Er zijn veel verschillende hamsterkooien op de markt, varierend van duna’s, traliekooien, terraria en buizenkooien tot flipperkasten waar hamsters in kunnen leven. Ik raad iedereen wel aan bij het kopen van een kooi vooral aan het welzijn van de hamster te denken, en niet aan wat hij er zelf flitsend en mooi uit vind zien. Denk vooral praktisch na, handig schoon te maken en optimaal benutten van de leefruimte  voor de hamster zelf.  Let ook goed op dat de hamster niet te ver kan vallen in de kooi. Niet alle kooien die voor hamsters verkocht worden zijn namelijk ook daadwerkelijk geschikt voor hamsters. Kijk gerust naar rattenkooien voor je hamster, helaas worden in dierenwinkels namelijk vaak echt te kleine kooien verkocht. Het formaat van een rattenkooi is beter geschikt voor hamsters, dan de kooien die ze daadwerkelijk voor hamsters verkopen. Zorg wel dat de hamster niet van boven naar beneden kan vallen. Dit kun je doen door plateau’s en hangmatten in de kooi te bevestigen.

Er zijn ook hamsterrennen te koop, daar kun je je hamster onder toezicht in los laten lopen. Helaas kunnen Syrische hamsters hier makkelijk uit ontsnappen, en ook voor dwerghamsters is deze ren niet volledig ontsnap-proof. Natuurlijk kun je ook zelf een hamsterren maken.

Plaats de kooi op een plaats waar het niet tocht, het liefst op een tafeltje of iets dergelijks. Ook is het beter dat de kooi niet overdag in de felle zon staat, vooral in een duna geeft dit een broeikaseffect, en hamsters kunnen niet zo goed tegen hitte. Zet de hamster ook niet direct naast een stereo die de hele dag aan staat, hamsters houden van rust, zeker als ze overdag slapen.

De kooi kun je natuurlijk naar eigen inzicht inrichten. Als ondergrond kun je geperste houtkorrel (kattenbakvulling), aubiose, no-smell, carefresh of comfort bedding gebruiken. Zorg er voor dat er in ieder geval een eetbak, drinkbak/fles, een slaaphuisje met nestmateriaal en een loopwieltje in aanwezig is. Als je zoekt op hamsterscaping kom je heel veel inspiratie tegen om hamsterverblijven op een natuurlijke en avontuurlijke manier in te richten. Op die manier ziet het er niet kinderachtig, maar juist heel interessant uit, zowel voor de hamster als voor het hamsterbaasje! Bij hamsterscaping werk je met natuurlijke, veilige manterialen en probeer je de natuurlijke leefomgeving zo veel mogelijk na te bootsen. 

Geef je hamster GEEN HAMSTERWATTEN of HAMSTERWOL! Deze zijn erg gevaarlijk voor hamsters. Ze kunnen er in stikken en hun ledematen kunnen er in verstrikt raken. Het is beter om nestmateriaal op papierbasis of van katoen te nemen. De meest goedkope oplossing is onbedrukt en ongebleekt WC papier. Er is op onze website ook een informatief artikel over hamsterspeelgoed.


Voeding


Geef je hamster altijd voor dat speciaal voor hamsters bedoeld is. Bij voorkeur geperste korrels. Die zijn bijvoorbeeld te koop van merken als Beaphar en Supreme Science Selective. Op die manier weet je dat je hamster altijd voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met gemengd voer is dat altijd maar de vraag. Volle voerbakjes hoeven niet, over het algemeen zijn de voerbakjes die voor hamsters verkocht worden zo groot dat ze er in kunnen slapen. Moet je je eens voorstellen dat jij uit een bord moet eten dat zo groot is dat je er in kan slapen!

Geef je hamster dus dagelijks een beperkt aantal brokjes. Het is even uitproberen hoeveel brokjes hij eet per dag, dat verschilt per hamster. Voer je te veel dan kan het zijn dat je hamster alles verzameld in zijn nestje. Als het daar vochtig is kan het voer gaan schimmelen. Dat is natuurlijk niet goed. Het is daarom ook voor hamsters beter om een beperkte hoeveelheid voer te krijgen.

Wil je je hamster eens extra verwennen? Koop dan geen dierenwinkel snacks. Daarin zitten heel veel ongezonde voedingsstoffen. Als je het graag wil kan het, maar geef het echt heel beperkt! Beter kun je kiezen voor iets lekkers dat dichter bij het natuurlijke voedsel van een hamster staat. Meelwormen bijvoorbeeld! Deze kun je gewoon in de dierenspeciaalzaak kopen. Ook een hondenbrokje, een stukje van een gekookt ei of een stukje gekookte pasta kan als lekker tussendoortje.


Eigenlijk eten ze bijna alles wat mensen ook eten, als het maar gezond is. Je moet je hamster dus geen chocolade of ander mensensnoep geven. Maar hamsters lusten wel fruit en groente, het is zelfs goed om je hamster regelmatig een lekker stukje groenvoer te geven.

Net als voor konijnen zijn ook voor hamsters knaagstenen en dergelijke niet goed. Een hamster heeft geen extra zout of mineralen nodig naast de gewone voeding, ook is een knaagsteen geen goede manier om de tanden te laten afslijten.


Verzorging


Naast dagelijkse beweging buiten de kooi heeft een hamster ook andere verzorging nodig. Zo moet je de vacht van langharige hamsters borstelen, met een tandenborstel bijvoorbeeld. Ook is het goed voor de vacht om af en toe een badje te kunnen nemen in een bak chinchillazand. Nagels van een hamster kunnen geknipt worden als ze te lang zijn maar het is beter om dit bij de dierenarts of bij een opvang te laten doen. Hamsters zijn nogal beweeglijk om dat zelf te gaan proberen als je geen ervaring hebt. Je kunt ook een steen in het hok van je hamster leggen, daarop slijten de nagels ook.
De tanden van een hamster slijten af van het normale eten. Als de tanden erg scheef staan of echt te lang worden (hamstertanden zijn van zichzelf al heel lang, vergis je daar niet in) dan kun je het best even naar de dierenarts gaan, die kan dan de beste opties met jou doornemen. Als het goed is slijten de tanden gewoon van de voeding, eventueel kun je takken van fruitbomen of knaaghout dat je in een dierenspeciaalzaak kunt kopen in de kooi leggen. Knaagstenen zijn niet goed voor hamsters en helpen niet bij het afslijten van de tanden!

De hamsterkooi moet ook regelmatig verschoond worden. Hoe vaak hangt toch een beetje van de hamster af. Als de hamster zindelijk is (jaja ook hamsters kun je zindelijk maken) dan hoeft de kooi minder vaak verschoond, mits je natuurlijk wel het toiletje wat vaker verfrist. Je kunt toch het best uitgaan van 1 keer in de week de kooi verschonen.


Tips voor warme dagen


- Zet een schoteltje ‘s nachts in de koelkast en geef dit overdag aan je hamster.
- Zorg voor voldoende vers drinkwater
- Zorg dat de kooi niet in de zon en niet in een te warme ruimte staat
- Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer, zoals een plakje komkommer.


Tips voor koude dagen


- Zorg er voor dat je hamster voldoende bodembedekking en nestmateriaal heeft
- Zorg dat de kooi niet op de tocht staat
- Zet de hamster op een niet te koude kamer (dus niet een waar het raam hele dagen openstaat en het daardoor binnen ook vriest).
- Syrische hamsters kunnen in een winterslaap raken als het erg koud is.  Denk je dat jouw hamster in winterslaap is? Zet je hamster in een omgeving waar het warmer is (ongeveer 20 graden). Als hij niet wakker word heb je een hele grote kans dat de hamster het niet zal overleven. Ten onrechte denken eigenaren van Syrische hamsters ‘s winters dat hun hamster is overleden, terwijl hij dan in winterslaap is!
- Russische dwerghamsters krijgen een wintervacht. Dit is normaal en deze raken ze als het weer warmer weer wordt gewoon kwijt. Niet alle hamsters krijgen dit, het ligt aan de hoeveelheid licht die er is en de omgevingstemperatuur.


Tam maken


Net als bij de meeste diersoorten kost het tijd om een hamster tam te maken. Een hamster uit de dierenwinkel zal vaak helemaal niet tam zijn als je hem koopt. Daarom en omdat je niets van de hamster weet (is het inteelt, hoe zijn de ouders, zitten er ernstige ziekten in de familie enz), is het beter je hamster daar niet vandaan te halen. Er zijn genoeg liefhebbers die als hobby af en toe een nestje hamsters nemen. Deze hamsters worden met geduld en veel aandacht opgevoed en zijn vaak dus al heel erg tam als ze naar hun nieuwe baasjes kunnen. Je kunt je hamster natuurlijk ook uit een opvang halen. Daar weten ze ook veel van het karakter van de hamster af. Bij links kun je zien of er een opvang in jouw buurt is.
Als je een niet tamme hamster hebt gekocht kan het zijn dat hij nooit tam wordt. Toch kun je het natuurlijk proberen. Door veel tijd aan de hamster te besteden, en hem niet van boven te benaderen kun je een heel eind komen. Geef de hamster lekkere stukjes pasta, fruit en groente met de hand, en probeer na een paar dagen of hij niet op jouw hand wil klimmen om het te halen. Als je het rustig aan doet heb je een goede kans dat het werkt en jouw hamster nog goed tam zal worden. Sommige hamsters zullen altijd bijterds blijven en andere hamsters worden zo tam dat ze op je hand in slaap vallen.
Er zit ook nog verschil in de hamstersoorten, Roborovski dwerghamsters zijn bijvoorbeeld meer kijkhamsters. Ze zullen nooit volledig tam worden.


Voortplanting

Bunnybunch is geen voorstander van fokken met huisdieren, omdat er een overschot is. Ook hamsters belanden in knaagdierenopvangen omdat mensen er impulsief en ondoordacht aan beginnen. Het komt echter regelmatig voor dat mensen vanuit een dierenwinkel een zwangere hamster meenemen. Ook kan het zijn dat je bewust voor een nestje gekozen hebt. Wat moet je doen als je hamster zwanger is of is bevallen?


- Zorg dat ze, als je weet dat je hamster zwanger is, in een velig verblijf zit, in een dichte kooi zit, in een dunabak bijvoorbeeld. Dit zodat de jongen straks niet door de tralies weg kunnen kruipen als ze gaan lopen. Als de hamster al bevallen is in een traliekooi probeer de onderste tralies dan af te schermen zodat de hamsters er niet uit kunnen vallen of lopen.
- Haal de gevaarlijke speeltjes uit de kooi, dingen zoals het loopwieltje. De kooi hoeft niet compleet leeg, de moeder moet zich ook niet gaan vervelen. WC rolletjes zijn bijvoorbeeld veilig speelgoed.
- Haal het huisje uit de kooi, dit is te krap voor een nest jongen. Geef de moeder veel WC papier of ander op papier of katoen gebaseerd nestmateriaal (geen hamsterwol of iets dergelijks!!!)
- Zorg er voor dat de moeder genoeg dierlijke eiwitten binnenkrijgt. Als ze hier een tekort aan heeft kan ze de jongen opeten. Zorg dus voor hondenbrokken of meelwormen.
- De moeder kan tijdens het zogen van de jongen ook wat brinta krijgen. Dit is een soort pap. De brinta moet aangemaakt worden met water.


De jongen kun je tot ze zelf het nest uit komen beter met rust laten. De kooi hoeft ook niet gelijk verschoond, dit kan als de jongen ongeveer 2 weken oud zijn. Tegen die tijd gaan de oogjes open, en is al te zien wat voor kleur ze gaan krijgen. Als de jongen 3 of 3,5 week oud zijn kun je ze op geslacht scheiden en in aparte mannen en vrouwen kooien zetten. De moeder kan tegen die tijd wel wat rust gebruiken.

Hamsters zijn vruchtbaar vanaf 4 weken. Als je dus een nestje hebt moeten de hamsters voor ze 4 weken oud zijn op geslacht worden gescheiden. Als je dat niet doet is het niet alleen inteelt, maar de hamsters zijn op die leeftijd ook nog eens veel te jong om zwanger te zijn. Op een leeftijd van 5 of 6 weken zijn de hamsterjongen oud genoeg om naar de nieuwe baasjes te gaan. 

Producten voor hamsters kopen 

Alle knaagdierproducten in de Bunnybunch webwinkel:

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kleine-knagers/

Kruiden en snacks voor hamsters kopen

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/hamster-kruiden-en-snacks/

Geplaatst in Knaagdieren Hamsters Door  
Labels:
hamster