Degoes zijn vrij onbekend in Nederland. De gemiddelde Nederlander weet niet precies hoe een degoe er uit ziet, en weet weinig over de verzorging van de diertjes. Degoes zijn geen knuffeldieren. Het zijn nieuwsgierige, speelse dieren die dol zijn op klimmen. Ze zijn niet geschikt voor kinderen, maar wel superleuk om naar te kijken!
Vanaf 2024 is het niet meer toegestaan om degoes te kopen of verhandelen in Nederland. Ze staan niet op de lijst van geschikte huisdieren.
Een degoe is een knaagdier, hij lijkt wat op een muis, maar is een stuk groter. In het wild komen ze voor in Chili. Ze klimmen en graven graag. Ze maken gezellige geluidjes om met elkaar te communiceren, piepen en grommen. Ze worden gemiddeld 6 jaar oud, maximaal 10. Degoes zijn nieuwsgierig en daardoor goed tam te maken, maar dat kost wel tijd. Benader ze rustig, voer ze uit de hand. Pak ze nooit op aan hun staart, maar schep ze met twee handen op. De staart kan als verdedigingsmechanisme namelijk afbreken, en groeit dan nooit meer terug.
Aanschaf
Vanaf 2024 is het niet meer toegestaan om een degoe te verkopen of te kopen in Nederland.
Huisvesting
Een degoe is een beweeglijk dier. De kooi waarin de degoes wonen moet dus ook ruim zijn. Ze knagen ook erg veel, dus het is het best als de kooi van glas of metaal is gemaakt. Door een plastic kooi of een kooi met een hard plastic onderbak zullen degoes ontsnappen. Het voordeel van een metalen kooi is dat het beter ventileert dan een glazen bak. Ook kunnen ze er beter in klimmen. Het nadeel van een metalen kooi is dat het nogal wat rommel kan geven. Degoes graven veel, slepen met vanalles en zijn erg druk. Daardoor zal er zeker bodembedekking naast de kooi belanden. Grotere kamervolieres zoals deze voor vogels verkocht worden, zelf aangepaste aquariums en speciale knaagdier-terraria worden vaak gekozen als huisvesting voor degoes.
Hoe groot moet een kooi voor degoes zijn?
Het verblijf voor twee degoes moet minstens 1 meter bij 50 cm zijn, en 1 meter hoog. Zorg met verdiepingen voor minimaal 1.5m2 aan leefruimte. Dit zijn minimale afmetingen, groter is zeker beter! Hoe meer degoes je houdt, hoe groter het verblijf moet zijn. Reken zeker voor elke degoe extra, 50 vierkante centimeter vloeroppervlak erbij. De bodem van het verblijf moet minstens een laag met een dikte van 15 centimeter bodembedekking hebben, zodat ze kunnen graven.
Hoe richt je een degoe verblijf in?
In het verblijf moet een voerbakje en een geschikte drinkbak of drinkfles aanwezig zijn. Verder kun je het verblijf inrichten met trapjes, stokken of takken om op te klimmen en te knagen, knaagmateriaal, nestkastjes, verdiepingsplateau's, stenen, schuilhuisjes en een loopschijf.
Let op dat je geen producten van plastic in het verblijf zet. Houten producten kunnen wel, maar worden wel kapot geknaagd. Let er dus wel op dat het veilige houtsoorten zijn. Stenen producten kun je goed gebruiken, maar let op dat je geen zware dingen op de bodembedekking zet, die naar beneden kunnen vallen als ze er onder graven.
Een platte loopschijf is beter voor de houding dan een loopwiel. Let ook goed op dat het formaat passend is voor de degoes, van een te kleine schijf kunnen ze last van hun rug krijgen. Kies een veilig ontwerp waar geen staarten of pootjes in klem kunnen komen te zitten.
Degoes vinden het fijn om te badderen in een zandbakje met chinchillazand. Kies daarvoor een stevige stenen bak. Papieren speeltjes zoals wc rolletjes en dozen mag je gerust aanbieden, ze versnipperen het en gebruiken het vaak als nestmateriaal.
Als bodembedekker kun je het best voor een goed absorberende bodembedekking kiezen, en een laag van minimaal 15 cm dikte gebruiken waar ze in kunnen graven. Geschikte bodembedekkers voor Degoes zijn hennepvezel, beukensnippers, stro korrels, katoenbedding, of zachte stro soorten (supreme supasoft bedding). Ook zand word wel eens gebruikt in degoe verblijven, hoewel dat wel vochtig kan zijn en schimmels kan geven. Gewoon stro is erg scherp, en houtvezel en zaagsel zijn te stoffig. Die bodembedekkers zijn niet geschikt voor degoes.
Als nestmateriaal kan er voor papier, takjes of hooi gekozen worden.
Locatie van het verblijf
Zet het verblijf niet in de volle zon en niet op de tocht. Degoes maken doordat ze zo actief zijn vrij veel herrie. Het is misschien niet verstandig de kooi in een slaapkamer te zetten. Mocht je de degoes los in huis of in een kamer willen laten lopen, let dan goed op of ze geen snoeren en kabels kapot kunnen knagen, dat ze nergens door een gaatje of kiertje kunnen ontsnappen en zorg ervoor dat er geen dure meubels in de ruimte staan (ze knagen namelijk ontzettend!)
Degoes kunnen niet goed tegen temperaturen boven de 30 graden. Is het erg warm in de zomer en loopt de temperatuur flink op, bied dan een koelschijf aan voor verkoeling.
Voeding voor degoes
Degoes zijn dieren die een karige voeding nodig hebben. Het zijn planteneters. Er zijn speciale voeders voor degoes te koop. Soms is het even zoeken, maar bijvoorbeeld van het merk Supreme is er goed degoe voer op de markt. Een degoe moet, net als een konijn, altijd hooi tot zijn beschikking hebben. Dit zorgt er voor dat de tanden en kiezen goed afslijten en dat de spijsvertering goed werkt.
Degoes kunnen absoluut niet tegen suiker, hiervan kunnen ze erg ziek worden. Je kunt ze dus beter geen fruit en andere zoete dingen zoals bijvoorbeeld rozijnen geven. Degoes zijn namelijk gevoelig voor overgewicht en suikerziekte en dit kan ontstaan als ze te veel suikers of vetten binnen krijgen. Als een degoe dit ontwikkelt krijgt hij staar, wordt blind en overlijd over het algemeen snel. Pas er dus echt mee op.
Een degoe heeft aan zijn normale kant-en-klaar voer en hooi voldoende. Wil je je degoes toch verwennen? Geef lekkernijen zeer spaarzaam. Geschikte snoepjes voor degoes zijn bijvoorbeeld (pel)pinda's, zonnebloempitjes, gedroogde groenten of gedroogde kruiden. Ze mogen bijvoorbeeld aardbeiblad, andijvie, basilicum, braam, erwtenvlokken, tijm, korenbloem, roos, peterselie, weegbree, wortelloof, witlof, paardenbloemblad, peterselie, zonnebloem en grassen eten. Ook knaaghout mogen ze eten; wilg, berk, hazelaar en appelboom bijvoorbeeld.
Ook hebben degoes dagelijks vers drinkwater nodig. Dit kan in een geschikte, knaag-proof drinkfles aangeboden worden, en/of in een bakje.
Verzorging
De dagelijkse verzorging houdt in dat je het drinkwater ververst, vers voedsel aanbied en de degoes controleert op hun gezondheid.
De kooi van de degoes zal afhankelijk van de grootte en het aantal degoes ongeveer 1 keer in de week verschoond moeten worden.
Degoes kunnen ziek worden. Zorg dat er budget is voor eventuele dierenartskosten. Het is verstandig om voor aanschaf van de degoes al op zoek te gaan naar een dierenarts met kennis van deze diersoort. Het zijn exotische diersoorten die in de dierenartsopleiding nauwelijks aan bod komen. Het is dus belangrijk een dierenarts te vinden die kleine knaagdieren zoals degoes als interessegebied heeft, en voldoende actuele kennis heeft om ze goed te behandelen.
De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij degoes zijn diabetes, staar, diarree, gebitsproblemen, mijten en ontstoken voetjes.
Degoes koppelen
Degoes moeten samen gehouden worden, een degoe alleen zal eenzaam zijn. Daarom is het noodzakelijk om 2 of meer degoes samen te houden. Zeker als ze op jonge leeftijd samen worden gezet zal dit goed gaan. Het samen zetten van vreemde mannetjes kan nog wel eens lastig zijn, maar bij koppeltjes en vrouwtjes gaat het over het algemeen goed.
Meestal wordt gekozen om dieren van hetzelfde geslacht in een tweetal of groepje te houden. Wil je een mannetje met één of meerdere vrouwtjes houden, dan is het wel aan te raden om het mannetje te laten castreren. Kies voor gemengde groepen wel ruime verblijven. Zet geen ongecastreerde broertjes en zusjes samen, voorkom inteelt. En wil je wel fokken, bedenk je dan goed dat er weinig vraag is naar degoes en dat de kans groot is dat je met de dieren blijft zitten.
Split-cage koppelen
Degoes koppelen is niet eenvoudig en kost best wat tijd. Een koppeling duurt al snel 2 weken. Als de dieren jong zijn, is het soms mogelijk ze simpelweg samen te zetten. Maar als het volwassen dieren betreft is het lastiger.
De eerste dagen zet je de degoes split-cage naast elkaar. Ze kunnen elkaar dan wel zien en ruiken, maar niet bij elkaar komen om aan te vallen. Na een aantal uur wissel je ze van hok. Dit doe je enkele dagen.
Als het een aantal dagen goed gaat, zet je ze bij elkaar op neutraal terrein. Neutraal terrein is een plek waar beide degoes nooit zijn geweest. Dit is dus niet het verblijf waar één van de twee al gewoond heeft!
Als dat enkele dagen goed gaat, kun je wisselen naar het uiteindelijke verblijf. Dat maak je dan vooraf wel heel goed schoon om zo veel mogelijk geur te verwijderen. Richt het als het even kan ook helemaal anders in.
Bij koppelen van degoes is het belangrijk dat de karakters passen bij elkaar. Sommige degoes vinden elkaar nooit aardig, anderen hebben vrij snel een klik.
Meer informatie?
Alle knaagdierproducten in de Bunnybunch webwinkel:
https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kleine-knagers/
Knaagdieren opvangen en asielen:
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaagdierenopvang-asiellijst
Speelgoed voor knaagdieren:
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-knaagdieren
Kruiden en snacks voor degoes in de bunnybunch webwinkel
https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/degoe-kruiden-en-snacks/