De meeste mensen in Nederland houden konijnen buiten. Dat kan prima bij het Nederlandse klimaat. Maar wist je dat je konijnen ook in huis kan houden? Er zijn wel een paar dingen die je moet bedenken voor je daar aan begint. Het is niet allemaal rooskleurig. Op sociale media komt het vaak wel zo over, gelukkige, goed opgevoede konijnen die "free roam" in huis leven. De werkelijkheid is meestal wel wat anders dan dat beeld: Konijnen kunnen bijvoorbeeld onzindelijk zijn, flink slopen en knagen en nemen meer ruimte in beslag dan je in eerste instantie dacht. In dit artikel zetten wij alles voor je op een rijtje!
Voordelen en nadelen van konijnen houden in huis
Er zijn behoorlijk wat nadelen aan het houden van konijnen in huis. Zo veel zelfs, dat veel opvangen geen konijnen binnen in huis uit plaatsen. Ze merken dat konijnenbaasjes daar echt verkeerde voorstelling bij hebben, verkeerde verwachtingen. En dat die konijnen dus na een aantal maanden teruggebracht worden naar het asiel.
Voordelen van konijnen in huis:
- Gezelliger, meer interactie met de konijnen
- Je hoeft niet buiten in de regen en kou de konijnen te verzorgen
- Sommige konijnen kunnen door slechte vacht of medische aandoeningen niet buiten overleven en moeten dus binnen leven.
- Veiliger van roofdieren
- Binnen in huis valt afwijkend gedrag, een ziek konijn, vaak eerder op dan buiten.
Nadelen van konijnen in huis:
- Niet alle konijnen zijn zindelijk te maken. De meeste konijnen wel voor een deel, maar niet voor de volle 100%.
- Konijnen knagen, graven en slopen. Je meubels, boeken, schoenen, kabels, behang alles gaat er aan.
- Konijnen maken veel rommel. Hooi, bodembedekking, keutels. Het is bijna onmogelijk dit altijd netjes opgeruimd te houden.
- Ze nemen behoorlijk veel ruimte in (4 vierkante meter voor een koppel, minimaal permanent verblijf)
- Ze hebben geen natuurlijk seizoensritme, dat geeft soms problemen met verharen.
- Ze krijgen vaak te weinig zonlicht, wat onder andere voor gebitsproblemen kan zorgen.
- Grotere kans op allergische reacties bij de baasjes, zoals huisdierallergie voor de haren, allergie voor de hooimijten, allergie voor graspollen.
Meer uitleg over de punten die hierboven genoemd zijn vind je verderop in dit artikel.
Voldoende ruimte voor konijnen in huis
Een eenzaam konijn in een standaard traliekooi uit de dierenwinkel is niet meer van deze tijd. Dat is net zo iets als zelf éénzaam en alleen in een badkamer opgesloten zitten. Ook met een paar uur loslopen per dag is dat niet te doen! Je wil je konijn toch niet in eenzame opsluiting in een gevangenis houden? Konijnen zijn ontzettend leuke huisdieren – als je ze de kans geeft konijn te zijn. Hoe dat moet, lees je in dit artikel!
Eén konijn heeft minimaal twee vierkante meter leefruimte nodig. Maar konijnen zijn hele sociale dieren die niet alleen moeten leven. Kies dus altijd voor een koppel konijnen. Houd er dan wel rekening mee dat een koppel konijnen minimaal vier vierkante meter leefruimte nodig heeft. Dat is permanente leefruimte – dus niet een paar uur per dag loslopen in de woonkamer. De vier vierkante meter is het minimale, beter is het nog om meer vierkante meters leefruimte vrij te maken voor jouw koppel. Hoe meer ruimte, hoe gelukkiger jouw koppel. En dan hebben we het over permanente leefruimte, niet over af en toe loslopen. Veel konijnenopvangen stellen die afmetingen (vier vierkante meter) ook als eis voor plaatsing van een koppel konijnen.
Niet iedereen heeft vier vierkante meter leefruimte voor een koppel konijnen in huis. Dat is ook precies de reden dat veel mensen hun konijnen buiten houden. Maar heb jij die ruimte wel: bijvoorbeeld een slaapkamer voor de konijnen, of een bijkeuken waar ze fijn kunnen wonen. Of misschien heb je wel een woonkamer die groot genoeg is om vier vierkante meter af te zetten voor de konijnen. Dan is het natuurlijk wel zo gezellig om een koppel konijnen in huis te hebben!
Naast de vaste leefruimte van vier vierkante meter – op een vlak oppervlak, dus verdiepingen tellen niet mee! – kunnen konijnen ook los in huis lopen. Loslopen kan vaak alleen als de baasjes thuis zijn. Als je een dagje weg bent of overdag werkt, zitten de konijnen dus echt in hun permanente leefruimte. Ook ’s nachts zitten ze daar. De meeste konijnen mogen niet meer dan 2-6 uur los lopen. Ze zitten dus 18-22 uur per dag opgesloten. Zorg er dus echt voor dat het basisverblijf groot genoeg is. En veilig genoeg – zodat ze niet stiekem als je niet thuis bent het hele huis kunnen slopen. En geloof mij, dat kunnen ze!
De konijnen permanent los in huis laten kan natuurlijk ook. Maar houd er dan wel rekening mee dat konijnen het huis eigen maken. Hieronder lees je op welke manieren ze dat doen, en waarom wij dus echt een ruim binnenverblijf adviseren wat afgezet is.
Loslopen in huis heeft wel heel wat nadelen. Knaagschade, urineplekken, keutels op de meest rare plaatsen. En koppels die niet zo heel hechte band hebben en/of nog niet lang samen zitten kunnen door het wisselen van ruimte, het veranderen van territorium, ruzie krijgen. Een voldoende ruime permanente leefruimte is dus ook voor binnenkonijnen echt heel belangrijk.
In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoeveel ruimte een konijn nou werkelijk heeft in een standaard konijnenhok, hopelijk helpt dat begrijpen waarom wij echt pleiten voor minimaal 2 vierkante meter permanente leefruimte.
De juiste plaats voor konijnen in huis
De locatie van de konijnen in huis is best belangrijk. Niet op de tocht, niet tegen de verwarming. Het is niet zo dat er nooit een raam open mag en de verwarming niet in het verblijf van de konijnen mag zijn, maar ze moeten altijd de keuzevrijheid hebben er aan te "ontsnappen". Maar ook de warmte van de ruimte in de zomer is heel erg belangrijk. Voor konijnen is het boven de 25 graden te warm. De afgelopen jaren werd het steeds vaker lang warm in de zomers, zelfs de nachten koelen dan niet goed meer af. Wat als probleem geeft dat veel binnenkonijnen het te warm krijgen, zeker als ze in een appartement wonen. Een airco kan een oplossing bieden, maar moet voldoende capaciteit hebben voor de ruimte en mogelijk zijn, ivm afvoer. Bedenk dit wel voor je aan binnenkonijnen begint.
In de woonkamer is natuurlijk erg gezellig als je daar zelf vaak zit. Maar het kan ook irritatie geven. Konijnen zijn alles behalve netjes. Stro en hooi overal, hier en daar een keuteltje of plasje naast de bak. Een gesloopte wilgentunnel. Daar kijk je dan wel constant op, en je visite ook. Wij merken dat de meeste mensen die echt langer konijnen in huis hebben, vaak voor een konijnenkamer kiezen. Een slaapkamer of bijkeuken speciaal voor de konijnen ingericht. Sloop-proof, soms zelfs ingericht met zitgedeelte met tweedehands meubelen, zodat een keer wat slopen niet erg is en je toch gezellig bij de konijnen kan zitten. Een traphekje voor de deur zodat ze er niet zomaar uitlopen, maar je ze wel ziet als de deur open staat. Als het mogelijk is, is dat vaak wel een makkelijke manier om voldoende ruimte te bieden en de ruimte het meest konijn-proof in te richten.
Slopen en knagen konijnen in huis?
Konijnen zijn echte slopers. Van nature graven ze complete gangenstelsels – een brucht. Onze huisdierkonijnen hebben die impulsen nog steeds. Dit is ook de reden dat wij echt een ruime permanente leefruimte voor de konijnen in huis adviseren.
Laat je jouw konijn 24 uur per dag los in huis? Dat kan. Maar reken er dan wel op dat vroeg of laat jouw bankstel uitgehold zal worden. Houd er rekening mee dat ze aan de plinten knagen, behang van de muren trekken, aan de tafelpoten knagen. kabels kapot knagen, planten eten of uitgraven en/of plassen en keutelen op de vloeren. En soms plassen ze ook op de stoelen of banken. Dan heb ik het nog niet over alle konijnenharen en het hooi dat overal in huis komt te liggen. Klinkt het nog steeds leuk om konijnen in huis te hebben? Nee? Begin er dan niet aan of zorg dat je een geschikt buitenverblijf hebt.
Hieronder een aantal foto's van slopende konijnen. Op de foto's zie je dat boeken, vinyl, muren, videobanden en stoelpoten aangeknaagd zijn.
Welke ondergrond kies je voor konijnen in huis?
Iets waar veel baasjes niet bij stil staan, is dat de vloeren die wij tegenwoordig kiezen voor in huis erg glad zijn. Vloerbedekking is niet meer populair, en trouwens ook niet praktisch met konijnen. Laminaat, parket en tegelvloeren zie je tegenwoordig vaker. Helaas zijn die te glad voor konijnen. Aan het ene konijn zie je dat direct: ze durven dan nauwelijks te lopen. Bij andere konijnen is het minder duidelijk.
Zorg er voor dat er een goede ondergrond ligt. Een stuk vinyl met een ruw oppervlak kan voor in het konijnenverblijf, maar voor sommige konijnen is dat ook nog te glad. Kies dan voor een kleed.
Een fleece deken kan, maar dat blijft niet altijd goed liggen. De meeste konijnenbaasjes kiezen daarom ook voor vloerkleden. Bij verschillende winkels zijn geschikte kleden te koop: Hulsig Ikea vloerkleed, Hojerup ikea vloerkleed, de Creston loper van de kwantum of tapijttegels (diverse winkels). Maar ook (tweepersoons) dekbedhoezen kunnen een fijne ondergrond zijn, omdat deze vaak van katoen zijn. Katoen is prettig voor de konijnenpootjes en goed (heet) te wassen.
Wat we ook wel eens zien is dat mensen de konijnenren opzetten binnen in een twee persoons molton, een hoeslaken voor het tweepersoons matras, zodat de randen die je normaal om je matras doet, om de ren naar boven zitten. Omdat daar vaak elastiek aan zit, blijft dat zitten. Als je konijnen hebt die veel rommel buiten de ren gooien, kan dat ook handig zijn. Kies bij voorkeur een katoenen matras beschermer, en let even op de maat. Als je ren ongeveer 2x2 meter is, wat vier vierkante meter leefruimte is voor konijnen en het minimale wat wij adviseren, zijn daar dus gewoon standaard matrasbeschermers voor te koop. Wel goed buiten uitkloppen voor je het gaat wassen, maar deze hoezen zijn goed warm te wassen, wat wel zo prettig is voor konijnen.
Het is beter om de meest synthetische, kunststof kleden te mijden. Konijnen die gevoelige voetzooltjes hebben kunnen daar brandwonden en zere hakjes van krijgen. Nou is dat wel wat verschillend per konijn, het ene konijn is er gevoeliger voor dan het andere.
Let er ook op dat als je konijnen los laat lopen in huis, je gladde vloeren ook moet voorkomen. Naast dat konijnen er niet graag op lopen, er op uitglijden en dat niet prettig is voor spieren en gewrichten kunnen gladde vloeren er voor zorgen dat konijnen onzindelijk zijn. Als ze niet makkelijk bij een toiletbak kunnen komen, deponeren ze hun keutels en plasjes gewoon waar ze op dat moment zitten. Dat is natuurlijk niet handig!
Hoe baken je het konijnenverblijf binnen in huis af?
Binnen in huis heb je als het goed is geen last van roofdieren die bij de konijnen kunnen komen, tenzij je zelf katten of honden hebt. Veiligheid tegen roofdieren is dus minder belangrijk in huis dan buiten. Wat wel belangrijk is. Je kan in theorie een simpele panelenren gebruiken om het permanente verblijf voor de konijnen af te zetten. Dat is de goedkoopste oplossing, maar heeft wel een aantal nadelen. De panelen zijn vaak we makkelijk te verschuiven. Sommige mensen zetten ze daarom in een latje met een u-vorm, zodat ze wel blijven staan.Ook zijn de goedkopere rennen te laag, vaak maar 60 of 70 cm hoog, en daar kan een konijn met gemak zonder opstap overheen springen. De wat stevigere puppy/hondenrennen zijn ook populair om het binnenverblijf van de konijnen af te zetten. Deze zijn in stevigere modellen te koop en ook een stuk hoger (1 meter of 1.20 bijvoorbeeld). Minder makkelijk om te verzetten en minder kans dat ze er overheen springen, tenzij ze plekken hebben om op af te zetten. Ben je zelf handig, kun je natuurlijk ook zelf gaaspanelen maken in het gewenste formaat om een ren te maken.
Ook plexiglas platen zien we vaak voorbij komen voor huiskonijnen. Veel mensen vinden gaaspanelen niet mooi. Met plexiglas is de ren vaak een minder groot object om te zien, en je ziet de konijnen er door. Kant en klaar zijn daar niet veel opties in, je zal dus zelf aan de slag moeten als je een plexiglas ren wil. Ook gebruiken konijnenbaasjes plexiglas wel eens om de wanden te beschermen tegen vuil en sloopgedrag.
Hieronder een aantal voorbeelden van konijnenverblijven binnen in huis, om ideetjes op te doen! Let wel op dat het minimale formaat verblijf voor een koppel 4 vierkante meter is, dat is best groot!
Ook openhaard hekjes en traphekjes voor kinderen hebben we al voorbij zien komen op het forum, die gebruikt zijn (vaak in combinatie met plexiglas) om een verblijf of de deur van een konijnenkamer af te zetten. Denk buiten de standaard producten, en er is vast iets te vinden wat past bij het interieur en toch veilig voldoende ruimte geeft aan de konijnen.
De inrichting van een binnenhok voor konijnen
Als je een mooie ruimte hebt afgezet, of de luxe hebt om een echte konijnenkamer voor ze vrij te maken, dan kan de inrichting beginnen.
Toiletbakken
Eén van de meest belangrijke dingen voor binnenkonijnen is de toiletbakken. Zindelijkheid is zeker voor baasjes van binnenkonijnen erg belangrijk. Veel konijnenbaasjes kiezen toch voor een kunststof onderbak van een standaard traliekooi. Deze bakken zijn namelijk ruim genoeg voor de konijnen om toiletbakjes en een hooiruif in kwijt te kunnen. Ook wasmachine lekbakken worden vaak gebruikt. Sommige konijnenbaasjes kiezen voor een hondenbench in de ren om als schuilplek te gebruiken. Een ruime kattenbak kan ook prima als toiletbak gebruikt worden.
Maar er hoeft niet perse een grote bak met bodembedekking in het binnenverblijf te staan. Het is vaak gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jou en jouw konijnen het best werkt. Konijnen kun je zindelijk maken. Een aantal kleinere toiletbakken, met daarin dan natuurlijk wel een bodembedekking / toiletbakvulling kan ook voldoende zijn. Konijnen zijn er best verschillend in, het best kun je dus gewoon uitproberen wat werkt voor jouw konijnen.
Verstoppen
Zorg er wel voor dat jouw binnenkonijnen een verstop plekje hebben om zich terug te trekken. Dat kan in een kartonnen doos zijn, in een schuilhok of een houten huisje. Sommige mensen maken een schuilhok van een oud dressoir of een ander kastje zodat het beter bij de rest van het interieur past. Let wel op, deze geven zelden genoeg ruimte als permanente huisvesting, je kan ze wel echt als schuilhokje gebruiken, waar een toiletbak, wat hooi, drinkwater en een lekker ligplekje te vinden is voor de konijnen.
Hier onder een voorbeeld van een schuilplekje gemaakt van een oud dressoir. Dit is te klein voor permanente huisvesting, maar kan wel prima als schuilhok dienen in een ren, en misstaat vaak minder in de woonkamer dan een echt konijnenhok. In zo een schuilhok kun je een lekkere ligplek maken, water, hooi en voedsel aanbieden. Een veilig plekje voor de konijnen om zich terug te trekken, bijvoorbeeld als er druk bezoek is.
Knaag- en graafbehoefte
Verder is het aan te raden om jouw binnenkonijnen lekker bezig te houden. Zorg er voor dat ze altijd hooi kunnen eten. Tip: konijnen keutelen vaak als ze hooi eten, zet de hooiruif dus bij de toiletbak!
Maar konijnen hebben van nature een behoorlijke knaag- en graafbehoefte. Zorg er voor dat ze ook binnen in huis die behoefte kunnen uiten. Een bak met oude handdoeken, papierproppen of een ballenbak kan prima als graafbak in huis dienen. Sommige baasjes kiezen zand, maar dat zouden wij niet zo snel aanraden in huis.
Wat betreft knagen, zorg voor diverse speeltjes gemaakt van hout en grassen waar ze lekker de tanden in kunnen zetten. De kans is groot dat plinten, tafelpoten, stoelpoten of jouw bankstel ook in de smaak valt, scherm dingen waar ze echt niet aan mogen knagen dus echt af. Maar zorg zeker ook voor voldoende dingen die wel gesloopt mogen worden.
Wissel regelmatig speelgoed af. Er is inmiddels steeds meer konijnenspeelgoed op de markt, maar er zijn ook honden, katten en zelfs babyspeeltjes die prima voor konijnen kunnen. Lees het artikel over speelgoed (link onderaan dit artikel) of kijk eens rond op ons forum: daar staan veel tips van andere konijnenbaasjes. Zo is het ikea poppenbedje bijvoorbeeld erg populair onder de binnenkonijnen. Ook raden wij aan om een graafbak te maken voor de binnenkonijnen. Dit hoeft niet met zand maar kan bijvoorbeeld ook met oude doeken of papiersnippers. Dat ruimt net wat makkelijker op in huis!
Veilige kamerplanten voor konijnen
Een lijst met veilige kamerplanten is nog niet zo makkelijk samen te stellen. Veel tropische planten - en dat zijn nou juist vaak de kamerplanten - zijn giftig. Toch hebben wij ons best gedaan toch een lijst te maken met planten die je in een huis kan zetten waar ook konijnen wonen. Het is wel aan te raden deze planten op een zuil, op de vensterbank of in een hanger te zetten. Buiten bereik van de konijnen.
Let wel op! Wij adviseren de kamerplanten wel buiten bereik van konijnen te zetten! Sommige planten kunnen in grote hoeveelheden toch schadelijk zijn. Van de planten in onderstaande lijst is bekend dat ze niet schadelijk zijn als er een keer een takje of blad van gegeten wordt. Het is niet de bedoeling dat je de planten als voedsel in het konijnenverblijf zet zodat ze er veel van kunnen eten, daarvoor hebben wij een lijst met veilige planten voor konijnen.
Areca Palm (Areca Chrysalidocarpus)
Bamboe (diverse soorten)
Bananenplant (Musa Tropicana)
Blauwvaren (Phlebodium Aureum)
Bromelia
Calathea
Dwergpalm (Chamaedorea Elegans)
Graslelie / snuffelblad (Chlorophytum comosum)
Kentia Palm (Kentia Howea Forestiana)
Knaagtandje (Golliwoog Callisia Repens)
Krulvaren (Nephrolepis)
Palm soorten (met uitzondering van de Cycas palm, dat is voor zo ver wij weten de enige soort die giftig is)
Rhapis palm
Tiengebodenplant (Maranta leuconeura)
Vaderplant (Tradescantia zebrina)
Varens (Alle varensoorten zijn redelijk veilig voor konijnen, maar kunnen op termijn als ze er veel van eten vitamine B1 afbreken in het lichaam).
Washingtonia palm
Yucca (let op, is veilig voor konijnen maar kan voor andere diersoorten wel schadelijk zijn)
Naast bovenstaande kamerplanten kun je natuurlijk ook planten van de lijst met veilige groenten en kruidensoorten voor konijnen kiezen om in huis te zetten. Bijvoorbeeld grassoorten en keukenkruiden zijn makkelijk te kweken in huis en een lekkernij voor konijnen!
Weet jij nog relatief veilige kamerplanten die wij toe kunnen voegen aan deze lijst? Stuur dan een email naar info@bunnybunch.nl
Aanvullende informatie over planten voor konijnen:
Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige plantenlijst)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-fruit-kruiden-konijnen
Giftige planten voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/giftige-planten-voor-konijnen
Groenten voeren aan konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn
Zindelijkheid bij huiskonijnen
Zoals al eerder in dit artikel aangegeven is het mogelijk om konijnen zindelijk te maken. Niet alle konijnen worden echter zindelijk. En bij sommige konijnen moet je er behoorlijk moeite voor doen. Bedenk voor je aan konijnen in huis begint of het een probleem is als de zindelijkheid niet lukt: konijnen produceren ongeveer 300-350 keutels per dag! De urine van konijnen kan ook behoorlijk stinken, zeker als ze niet gecastreerd zijn. Bedenk wel vooraf of dit een probleem is.
In dit artikel staan uitgebreide tips om een konijn zindelijk te maken.
Hoe maak je een konijn zindelijk?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-zindelijk-maken
Wintervacht
Buitenkonijnen maken een wintervacht aan. Daardoor is het tussen half september en half mei niet mogelijk om een konijn van buiten naar binnen te verhuizen of andersom. Maak dus voor half september de beslissing of je konijnen buiten of binnen gaat houden. Als ze eenmaal binnen zitten, kunnen ze pas half mei weer naar buiten verhuizen als het niet werkt.
In januari 2018 hebben wij onze forumleden gevraagd of zij hun konijnen binnen of buiten houden. Hieronder de uitkomst.
Links naar aanvullende konijneninformatie:
Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen
10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen
Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips
Tips voor het zelf bouwen van een konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken
Hoe maak je een konijn zindelijk?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-zindelijk-maken
Schuilhokken voor konijnen (oa tips voor formaat)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schuilhokken-nachthokken-voor-konijnen
Schoonmaaktips voor het konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schoonmaken-van-een-konijnenhok
Bodembedekking voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/bodembedekking-voor-konijnen
Speelgoed voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-konijnen