Hoe oud wordt een konijn?

Er zijn maar heel weinig onderzoeken naar de gemiddelde leeftijd van konijnen. Om die reden hebben wij in maart 2016 een enquête gehouden om er achter te komen wat nou werkelijk de gemiddelde leeftijd van een konijn is.

Eerdere onderzoeken naar de leeftijd van konijnen
Er is uit de jaren 90 een onderzoek, waarin staat dat ze in Nederland gemiddeld 3 jaar worden. In 2009 is er een onderzoek gedaan (Welfare assessment in pet rabbits (2009) Schepers, F.; Koene, P.; Beerda, B. ) waaruit kwam dat een konijn in Nederland gemiddeld 4,2 jaar oud wordt. Maar onder de bunnybunch leden wordt regelmatig de vraag gesteld of die leeftijd wel correct is. Daar waren wij net zo benieuwd naar, en we besloten er een enquête voor aan te maken.

In Maart 2016 hebben konijnenbaasjes onze enquête massaal ingevuld. In totaal kwamen er 742 ingevulde enquêtes bij ons binnen. De enquête werd ingevuld over konijnen die in de afgelopen 10 jaar zijn overleden.

De gemiddelde leeftijd van een konijn

Natuurlijk willen jullie allemaal weten wat volgens ons de gemiddelde leeftijd van een konijn is. Nou, dat ligt een stuk hoger dan wat eerdere onderzoeken ons doen geloven! De gemiddelde leeftijd van een konijn is volgens ons 6,5 jaar. De meest gekozen leeftijd in onze enquête is 8 jaar. Het oudste konijn was 15 jaar. Een mooie leeftijd vinden wij! Maar wij zijn niet gestopt bij het simpelweg uitzoeken van een gemiddelde leeftijd.

Zo hebben wij ook ontdekt dat mannetjes konijnen iets ouder worden dan vrouwtjes. Een ram wordt gemiddeld 6,9 jaar oud en een voedster gemiddeld 6,2 jaar oud.

Heeft het formaat van een konijn invloed op de levensduur?

Ja, het formaat van een konijn heeft zeker invloed op de levensduur. De meeste konijnenbezitters (49,9%) hebben een middelmaat konijn van 2 tot 5 kg. Kleine konijnen zijn ook veel gehouden, 41,2% van de konijnen waarvoor de vragenlijst is ingevuld woog minder dan 2 kg. De overige konijnen wogen meer dan 5 kg (8,8%)

Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar. Konijnen van grote rassen leven het kortst, volgens onze enquête leven grote konijnen met een gewicht van boven de 5 kg slechts 4,2 jaar.

Maakt het uit waar je jouw konijn vandaan haalt?

Uit onze enquête blijkt dat nog steeds heel veel mensen hun konijn bij een dierenwinkel kopen, maar liefst 37,3% van de konijnen kwam daar vandaan. Maar gelukkig staat het adopteren van een konijn uit een opvang of asiel op nummer twee met 20,2%. De rest van de konijnen kwam van particulieren of een kinderboerderij.

Er is niet veel verschil in levensduur tussen konijnen uit dierenwinkels of van een particulier. Die konijnen halen ongeveer de gemiddelde leeftijd. Ook een asielkonijn komt dicht bij de gemiddelde leeftijd in de buurt, namelijk 6,3 jaar. Asielkonijnen leven gemiddeld nog 4,4 jaar bij de nieuwe eigenaar nadat ze uit het asiel zijn geadopteerd. Konijnen van fokkers leven het minst lang. Die konijnen halen slechts een gemiddelde leeftijd van 4,5 jaar.

Dierenartsbezoeken

Sommige feitjes verbaasden ons wel. Zo maakt het wel of niet geven van inentingen en het wel of niet castreren van jouw konijn maar weinig uit voor de levensduur van jouw konijn. Het zit allemaal mooi rond de gemiddelde levensduur van 6,5 jaar oud.

De konijnen van baasjes die aangaven nog nooit in het hele konijnenleven bij een dierenarts te zijn geweest, ook niet voor inentingen, behaalden een opvallende gemiddelde leeftijd: 7 jaar oud. Konijnen die wel regelmatig bij een dierenarts kwamen, leefden een half jaar korter en werden gemiddeld 6,5 jaar oud.

Leefomgeving

De meeste konijnen wonen buiten, 54% van de baasjes gaf aan een buitenkonijn te hebben. 35,3% van de konijnen woont binnen. De rest van de konijnen wisselden regelmatig tussen binnen en buiten.

Konijnen die buiten leven worden ouder dan konijnen die binnen leven. Konijnen die buiten leven worden gemiddeld 6,6 jaar oud. Konijnen die binnen leven gemiddeld 6,1 jaar oud. Vaak wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld in de zomer buiten en in de winter binnen, of overdag buiten en ’s nachts binnen blijkt niet goed te zijn voor de levensduur van jouw konijn. Die konijnen halen slechts een gemiddelde leeftijd van 5,5 jaar.

De meeste konijnen hebben gelukkig wel een maatje. Maar helaas leeft 1 op de 3 konijnen toch nog steeds alleen.

Doodsoorzaak

De meest gekozen doodsoorzaak voor konijnen in onze enquête zijn kanker (10,4%) en e cuniculi (10,2%). Daarna komen spijsverteringsproblemen (9,8%) en gebitsproblemen (7%). Aan virusziekten zoals myxomatose, VHS en RHD-2 overleed 2,1% van de konijnen.

Opvallend vonden wij ook dat in 2,8 % van de konijnen overleed door narcose, dat zijn toch 20 van de 742 konijnen. Nou zeggen wij niet direct dat narcose gevaarlijk is, dan zouden er meer aspecten bekeken moeten worden. Als de konijnen al ernstig verzwakt een operatie in gingen, omdat dat een laatste redmiddel was, dan is de kans dat ze niet uit de narcose komen een stuk groter dan wanneer een gezond konijn voor een castratie onder narcose moet. Deze enquête ging niet diep genoeg op dit onderwerp in om er conclusies uit te kunnen halen.

Veel mensen kozen in de enquête ook dat het konijn door onbekende reden overleed. In 25,1% van de gevallen was de doodsoorzaak onbekend en werd het gestoken op de leeftijd van het konijn. 15,3% van de konijnen overleed plotseling, zonder vooraf zichtbaar ziek te zijn.

In 44,7% van de gevallen heeft het konijnenbaasje besloten het konijn in te laten slapen bij de dierenarts. In 31,7% van de gevallen stierf het konijn aan een natuurlijke dood, maar had het baasje dit wel zien aankomen. 22,7% van de konijnen stierf onverwacht een natuurlijke dood. De overige 0,8% heeft zelf een einde aan het leven van het konijn gemaakt.