Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Wij hebben sinds een week een nieuw konijn bij ons konijntje na een succesvolle koppeling. Afgelopen maandag viel hij om en zijn we naar da geweest.

 

Die dacht aan oorontsteking en heeft prednison gegeven.

 

Ook heeft hij onder narcose zijn losse kies verwijderd. Zijn kiezen afgevijld want sie waren veel te lang. Ook een flinke haak verwijderd.

 

Helaas was er geen verbetering na 72 uur. Vandaag terug geweest en hij kreeg een prik voor zijn darmen en iets tegen misselijkheid. Ook een zalf in oor voor eetlust.

 

Helaas is hij niet gaan eten en moet ik dwangvoer gaan geven.

 

Nu heb ik ook ietsmee gekregen tegen e cuniculi.

 

Dat zal ik zo ook gaan geven na het dwangvoer.

 

Zou ik niet ook het andere konijn preventief moeten behandelen?

Geplaatst:
5 minuten geleden, simongek zei:

Zou ik niet ook het andere konijn preventief moeten behandelen?

Kan, maar dat hoeft niet. Bij het gezonde konijn weet je niet wanneer en of die gaat uitscheiden. De cyclus van de parasiet is ongeveer 2 weken. Je kunt er dus voor kiezen om hokgenoten een cyclus mee te behandelen. Er is volgens mij geen bewijs dat als een konijn besmet raakt het ook meteen actief gaat uitscheiden. Hij raakte besmet en dan gaan die twee weken in, als het immuunsysteem die parasiet dan niet een kopje kleiner maakt. Grote kans op.

 

Hoe dan ook, meebehandelen wordt lang niet altijd gedaan, omdat het niet zinvol is om te behandelen als de parasiet niet actief is. Je kunt alleen de actieve parasiet "uitschakelen". eigenlijk zorg je ervoor dat er iets verandert in de parasiet, je maakt hem dan inactief.

 

Het kan geen kwaad om mee te behandelen, dus als je je onzeker voelt hierover, dan vind ik meebehandelen een optie. Maar houd wel in je achterhoofd, nu meebehandelen zorgt er niet voor dat het konijn het nooit krijgt. Er zijn situaties waarin ik het advies geef om mee te behandelen, bijvoorbeeld als de kuur niet goed aanslaat, de E.C. terugkomt bij het konijn met klachten, of de hokgenoot zelf klachten krijgt. Als je konijnen heel klef zijn zou ik het zekere voor het onzekere nemen, maar ik begrijp dat er net gekoppeld is en de koppeling dit dus veroorzaakt kan hebben. Wat je zou kunnen doen, behandelen vanaf het moment dat de konijnen 2 weken bij elkaar zitten, dan pak je voor mijn gevoel die piek in deling, als de hokgenoot besmet is geraakt wel mee. Maar het blijft wel koffiedik kijken.

Geplaatst:

Dank je wel.

 

Dan wacht ik nog even af. Ik ben bang dat mijn konijn het niet gaat redden.

 

Net weer dwangvoer gegeven want hij eet helemaal niets ondanks alle spuiten en zalf.

 

Ook de medicatie maar gegeven ook al is dus niet duidelijk wat hij heeft.

 

Vind het vreselijk zielig om hem zo te zien lopen en omvallen. Rest van de tijd is het hoopje ellende in een hoekje.

Geplaatst:

Och, wat zielig en zwaar voor jou om je konijn zo te zien. Je konijn (en jij ook natuurlijk) heeft flink wat meegemaakt in 1 week…
Behandelen tegen EC is echt iets van de lange adem. Je zult misschien niet meteen verbetering zien maar dat wil niet zeggen dat er geen verbetering kan komen.

Heeft hij ook pijnstilling gehad of heb je dat meegekregen?

Misschien goed om even te benoemen wat je konijn krijgt qua medicatie. 
 

Er zijn hier veel mensen met ervaring met EC, misschien dat je daar nog wat tips van kunt krijgen.

 

Geplaatst: (aangepast)

Poe… wat een ellende maken het konijn en jullie meteen mee de eerste week dat hij bij jullie is! 
 

Het kan oorontsteking zijn, maar ik denk ook zeker aan EC. Allebei kan trouwens ook nog, dat heb ik met een konijn gehad (die had al EC en kreeg op een gegeven moment o.a. oorontsteking erbij). 
 

Heb je deze website al gevonden? https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html Deze dierenkliniek is dé specialist op het gebied van konijnen. Zij geven ook goede informatie over EC en de behandeling daarvan. Je kan deze website ook met je dierenarts delen en bespreken. 
 

Wat krijgt je konijn nu aan medicatie? Vast fenbendazol (of een merknaam daarvan). Heb je ook nog een darmstimulerend medicijn meegekregen (oraal)? 1 injectie is niet altijd voldoende. Als hij nog steeds niet eet is dat belangrijk. Met dwangvoer zorg je dat er voedsel in gaat, maar als zijn darmen weinig doen heb je iets nodig om ze weer op gang te brengen. Als hij morgenochtend nog niet eet moet je morgenochtend echt weer aan de bel trekken bij de dierenarts. Een konijn dat niet eet is namelijk spoed (anders dan bij andere dieren, want bij konijnen vallen de darmen snel stil en dan zijn die vrijwel niet meer aan de gang te brengen). En krijgt hij pijnstillers?

 

Zitten ze nu nog steeds samen? En gaat dat goed? Is het andere konijn lief naar hem? Het is dan wel lastig om te zien of hij keutelt (ook heel belangrijk om te weten als hij niet eet!) en om lekkere dingen neer te leggen zonder dat het andere konijn dat meteen allemaal opeet. Brokjes eten ze vaak als laatste weer als het eten weer op gang moet komen. Groente, kruiden en hooi beginnen ze meestal mee. Wortelloof, stukje wortel, klein stukje appel (klein stukje vanwege suikers, wat ook weer gas kan veroorzaken), peterselie, andijvie en witlof zijn dingen waar ze hier altijd als eerste weer een hapje van nemen. Het begint vaak met maar een paar hapjes, maar wat er zelfstandig in gaat gaat er in! 
 

EC wordt vaak door stress actief. Een koppeling is stressvol, dus op zich is het geen gek moment dat het de kop opsteekt.

 

Waar heb je het konijn vandaan? Als dat een konijnenopvang was dan zou ik daar zeker contact mee opnemen. Maar uiteraard is de juiste medische verzorging nu het belangrijkste.

 

Sterkte. EC is zo naar 😞 Dit verwacht je niet als je net een ‘vers’ koppel hebt. 

aangepast door Lienappelsien
Geplaatst:
19 uren geleden, simongek zei:

Ik ben bang dat mijn konijn het niet gaat redden.

Echt nog niet de hoop opgeven hoor! Ik denk bij je klachten ook gelijk aan EC, mijn konijn heeft dit ook 3 maanden terug helaas gehad. We zijn echt 2 dikke weken bezig geweest met haar er weer een beetje bovenop brengen en hebben ook het hele scala aan medicatie moeten geven. Ze kreeg elke dag emeprid voor haar maag, cisaral voor haar darmen, pijnstilling, dwangvoer en meranox/panacur tegen EC. 

 

Wij waren dus 2 weken bezig voordat ze zowat klachtenvrij was en weer goed zelfstandig at, maar het kan ook zeker langer duren. Geef jezelf en je konijn zeker een maand de tijd en kijk dan verder.

 

Sterkte!

Geplaatst:

Wat heb je meegekregen voor de ec? Gewoon panacur of meranox? En eventueel ook metacam? 
 

En even over eten, wat geef je te eten? Vaak als ze ziek zijn hebben ze meer zin in iets wat makkelijk is weg te kauwen, denk bijvoorbeeld aan dille, peterselie, koriander etc etc in plaats van biks 

Geplaatst:
Op 16-11-2023 om 12:53, Miranda95 zei:

Wat heb je meegekregen voor de ec? Gewoon panacur of meranox? En eventueel ook metacam? 
 

En even over eten, wat geef je te eten? Vaak als ze ziek zijn hebben ze meer zin in iets wat makkelijk is weg te kauwen, denk bijvoorbeeld aan dille, peterselie, koriander etc etc in plaats van biks 

 Ik ben vrijdags weer terug geweest voor een ab kuur. Ik moet zondag en dinsdag nog een keer.

 

Da blijft bij middenoor ontsteking.

 

Konijntje krijgt nu wel meranox en cisaral. Ook 2x pd dwangvoer. Tussendoor biedt ik wortelloof weegbree witlof geraspte wortel etc aan. Af en toe neemt hij hier wat van. Ene dag wel andere dag niet. Af en toe eet hij ook sprietjes kruidenmixen. Geen hooi of biks.

Geplaatst:

Jeetje, dan gaat er niet veel in die konijnenbuik. Mijn dierenarts had me in dat geval allang dwangvoeren geadviseerd, dat weet ik wel. Ontstekingen vragen veel energie van zo'n lijf, of het nou van middenoorontsteking komt of de reactie op een E.C. parasiet. Het is dus heel belangrijk om het lijf van eten te voorzien om deze inspanning te kunnen leveren.

 

Ik krijg er een slecht gevoel bij als er zo weinig in gaat, ik zie juist dat je veel inspanning levert, netjes naar de dierenarts gaat, dan zou het zuur zijn als je konijn het niet redt omdat er te weinig eten in gaat. Aangezien je morgen weer gaat, kun je gelijk zo'n zakje meenemen, naja kopen natuurlijk. Omdat ze wel zelfstandig iets eet zou ik aanraden om 2 a 3 keer per dag te dwangvoeren. Liefst 3 keer, maar met veel stress zou het ook met 2 keer kunnen. Alleen dan is het beter om iets meer per keer er in te krijgen. Zelf houdt ik dan 10-15ml aan per keer voor kleine konijnen bij 3 keer daags.

 

Hoe is je eigen gevoel er nu bij?

Geplaatst:
18 uren geleden, Kolino zei:

Blijkbaar heb ik daar overheen gelezen. Mijn excuses.

Geen probleem. 

 

Ga zo weer dwangvoer geven en zijn medicatie.

 

Hij lijkt iets minder wankel als de andere dagen. Zijn oren staan ook weer gelijk.

 

Dinsdag voor 3e prik heen. Da was wel tevreden over hoe hij eruit zag. Zat ook weer meer vechtlust in toen hij hem wou bekijken.

 

 

  • Vind ik leuk 2
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .