Ga naar inhoud

Niezen en snot


Goeloskos

Aanbevolen berichten

Dag konijnenvrienden!

 

We hebben een konijn dat veel moet niezen, last heeft van snot en een tranend oog. Ze heeft er best last van...

 

We zijn al verschillende keren bij de dierenarts langs geweest. Ondertussen heeft ze de afgelopen maanden 3 soorten antibiotica kuren gehad, die niet hebben geholpen. Nu konden we terecht bij een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen. Daar foto's laten nemen, bleek dat onze voedster last heeft van doorgegroeide tanden en hierdoor dus zo'n last heeft.

 

Na verschillende soorten medicatie, neus spoelen, oogdruppels, ... lijkt er nog niet heel veel verbetering. Haar neusje is 'aangekoekt' door hard snot, soms heeft ze echt moeite met ademen door haar neus.

Morgen nog een keer naar de dierenarts.

 

Zijn er nog mensen met ervaringen hier mee? Iemand tips? Oa. hoe we haar neus proper kunnen maken en houden? Tips voor bij 'ernstige' niesbuien?

 

Dankjewel!

aangepast door Goeloskos
Link naar reactie
Delen op andere sites

En, wat zei de dierenarts? 
Vervelend dat er al zoveel geprobeerd is maar het niet echt geholpen heeft. Het klinkt als snot die veroorzaakt wordt door een bacterie. Doorgegroeide kiezen staan daar volgens mij los van. Een tranend oogje kan daar wel door veroorzaakt worden. 
Is er ook gekeken naar welke bacterie het snot veroorzaakt?

 

Als je op het forum zoekt op snot, zul je een aantal topics over snot tegenkomen. Er zijn konijnen die goed op Draxxin reageren maar misschien heeft je konijn dat al gehad? Sowieso eerst goed om te weten met welke bacterie je te maken hebt, als er zoveel verschillende AB geprobeerd is, lijkt me. 

Dierenkliniek Wilhelminapark heeft ook een behandelplan op hun site staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend!

 

Met doorgegroeide tanden bedoel je neem ik aan dat de wortels te ver in de kaak zijn gegroeid? Dat kan inderdaad klachten geven. Wat was het advies van de dierenarts? Wordt daar iets aan gedaan? 
 

Als het de ziekte snot is is het lastig. Snot wordt veroorzaakt door een bacterie, wat @Bunny566 al zei. Meestal pasteurella, maar het kan ook een andere bacterie zijn. Dat moet dus behandeld worden met antibiotica, maar niet elk antibioticum is geschikt voor elke bacterie. Daarom werkt een antibioticakuur niet altijd. Verder is snot heel hardnekkig, en moet de kuur daardoor soms/vaak verlengd worden. Soms is het nodig om langdurig antibiotica te geven. En als het chronisch is geworden dan gaat het niet meer helemaal over, en heeft het konijn af en toe een kuur nodig als hij meer last heeft. Maar dan krijg je het niet meer helemaal weg, ook niet als je langdurig antibiotica geeft.

 

Ik ben ook benieuwd wat de dierenarts vandaag zei. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, Bunny566 zei:

Is er ook gekeken naar welke bacterie het snot veroorzaakt

Nee, voornamelijk omdat er op de foto's doorgroei van de tanden te zien was. Dus is er nog geen swab genomen. Daarnaast deden ze ook testen met zo'n fluo vloeistof door de ogen/neus.. maar er was zo goed als geen doorlaatbaarheid.

 

Dierenarts heeft haar daar gehouden, ze was ook afgevallen, maag stond gespannen (nog meer dan tov vorige week) en er was eigenlijk nog steeds geen verbetering. Hij raadde een CT-scan aan, want hij dacht nu ook aan een abces aan haar tanden? CT-scan is nu wel echt duur... en we hebben nu pas al heel veel kosten gehad met ons buitenkonijn dat een zeer grote open wond had. 😬 De dierenartskosten lopen hoog op, ik denk dat we daar sinds oktober bijna wekelijks staan... 

 

10 uren geleden, Lienappelsien zei:

doorgegroeide tanden bedoel je neem ik aan dat de wortels te ver in de kaak zijn gegroeid? Dat kan inderdaad klachten geven. Wat was het advies van de dierenarts? Wordt daar iets aan gedaan? 

Klopt! Ze gingen het met het team bespreken en hij ging het ook met de chirurg daar bekijken. Ze gaan me vandaag nog bellen met wat de opties verder zijn (evt operatie aan tanden, toch een CT-scan, toch een swab en bloed nemen, toch verder met antibiotica, ...). 

 

Ze hadden ons inderdaad wel gewaarschuwd dat dit ook iets chronisch kan zijn. Op zich 'niet erg' voor ons als baasjes, qua zorg etc, maar ze ziet er toch wel echt vanaf. Eergisteren dacht ik even dat ze niet uit haar niezen ging geraken, je hoort ook dat dat snot zó vast zat. Ze zit soms ook in een hoekje, dan zie je haar kei hard concentreren op 'ademen'.

 

Ik had haar vriendje dan ook mee, vooral ter 'ondersteuning'. Ik dacht dat die kerngezond was, maar de DA had hem ook even gecheckt. Bleek dat z'n temperatuur 37.5 was (ik dacht dat dat nog wel cava was, maar te laag volgens hem) en zijn maag stond ook wat dikker. Dat vond hij toch ook onrustwekkend en hield hij die ook daar... 😩 Gelukkig zitten ze wel samen?

 

De gezondheid van de nijntjes gaat natuurlijk voor en is super belangrijk. Maar het prijskaartje dat er de laatste maanden aan vast hangt is ook serieus...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat zijn de kosten van een ct scan dan?

 

Voor mij klinkt het alsof je de aangedane tanden moet verwijderen en de traanbuizen moet proberen door te spoelen onder narcose.

 

Zijn er vermoedens dat er op andere plekken in het gebit nog abcessen zijn, of alleen bij de doorgroei?

 

Een belangrijke vraag die je aan de dierenarts kunt stellen is of de behandeling door het maken van een ct scan verandert.

 

Kijk, het voordeel van een ct is dat ze de hele kop in beeld kunnen krijgen en alles in detail kunnen zien. Dus ik snap het voorstel wel als ze de mogelijkheid hebben.

 

Je konijn klinkt erg benauwd, is er ook naar de longen gekeken? Dan bedoel ik met röntgenfoto.

 

Sommige baasjes spoelen de neus met fysiologisch zout en/of een slijmoplossend middel. Ik vermoed dat Wilhelminapark hier wel het een en ander over op de website heeft staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heftig!

 

Ja, de kosten lopen snel op bij dat soort dingen. Dat is zeker niet grappig.

 

Apart dat ze allebei een gespannen maag hadden. Aten en keutelden ze wel normaal? Misschien handig om hun voedsel onder de loep te nemen. Wat krijgen ze allemaal? Misschien bepaalde groenten die gas veroorzaken?

 

Het klinkt alsof je konijn heel erg benauwd is. Ik denk dat er dan gekeken moet worden of er een snelle behandeling met snel resultaat is. Wat @Kolino ook zegt is het de vraag hoe het met de longen is. Hebben ze daar nog iets over gezegd na het beluisteren van de longen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 uren geleden, Kolino zei:

Wat zijn de kosten van een ct scan dan?

Volgens onze DA kon dat wel oplopen tot €500 (incl sedatie, maar weet niet of een eventuele operatie en hospitalisatie daarbij in begrepen was). Al ga ik er vanuit dat we nu nog steeds tegen die prijs aanzitten, zonder scan... 🙈

 

Vermoeden was dat het abces vooral aan de doorgegroeide tanden zat.

 

Vandaag belden ze; ze hebben haar geopereerd en twee kiezen en een wortel weggehaald. Ze was nog maar net aan het ontwaken dus morgen meer nieuws hoe het met haar gaat, of ze goed eet.

Het mannetje was ook oké en at terug goed (al at die hier ook super goed en leek hij voorheen kerngezond..).

Ze blijven dus nog een nachtje daar en morgen mogen we ze gaan halen.

 

9 uren geleden, Kolino zei:

 

Je konijn klinkt erg benauwd, is er ook naar de longen gekeken? Dan bedoel ik met röntgenfoto

 

Foto's werden al genomen (2 keer), daar was verder niets bijzonder op te zien aan haar longen of luchtwegen. De DA zei daar niet speciaals over.

We spoelden haar neus ondertussen al 2 - 3 weken met zoutoplossing, dit liet ze niet goed toe. Ook oogdruppels gaven we al langer. Ik ga die info van Wilhelmina zeker eens opzoeken!

 

4 uren geleden, Lienappelsien zei:

Aten en keutelden ze wel normaal?

Dat leek ons wel? Ze eten heel veel hooi, keutels zien er mooi groot en droog uit. Ze krijgen dagelijks een portie korrels en groenten, die we wat afwisselen. Dat kunnen we zeker wel eens onder de loep nemen!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spannend. Fijn dat ze de operatie goed doorstaan heeft, dat lijkt me toch extra spannend met haar benauwdheid. Weet je ook of er een abces zat? Even afwachten hoe het nu verder gaat. Gelukkig waren de foto’s van haar longen en luchtwegen goed! 
 

1 uur terug, Goeloskos zei:

Dat leek ons wel? Ze eten heel veel hooi, keutels zien er mooi groot en droog uit. Ze krijgen dagelijks een portie korrels en groenten, die we wat afwisselen. Dat kunnen we zeker wel eens onder de loep nemen!

Ze mogen niet alle groenten hebben, en sommige groenten kunnen gas veroorzaken. Ik zou daar inderdaad even goed naar kijken. Koolsoorten bijvoorbeeld staan daar om bekend. Maar fijn dat het rammetje het nu weer goed doet. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, het is heel spannend... leeg in huis, zo zonder konijnen! Het zijn zo'n zorgenkindjes, haha. En we doen echt ons best om er zo goed mogelijk voor te zorgen. Hoe veel ik al heb bijgeleerd!

Het vrouwtje hebben we een paar maanden geleden geadopteerd van vrienden. Toen was ze al lichtjes aan het niezen en had ze al een abkuur gehad. Dus er zat toen wss al wat te broeden.

 

De assistente die me belde, wist ook niet meer te zeggen aan de telefoon... het was er blijkbaar druk, dus ze had precies niet meer info ivm abcessen. Afwachten tot morgen!

 

Ze krijgen hier voornamelijk: wortelloof, boerenkool, kruiden, witloof, wilgentakken, (knol)selder, koolrabi, paprika, komkommer, af en toe een klein stukje fruit, ... 

Ze krijgen dus wel wat koolsoorten, maar steeds in een mengeling met andere groenten en met mate.

We gaan er nog extra rekening mee houden! ☺️

 

Ze verharen best hard, kan het daar ook mee te maken hebben? Maar anderzijds hebben ze geen kettingkeutels ofzo.

 

En dankjewel om mee te denken en voor her advies! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De koolrabi en de knolselderij zouden wel voor buikklachten kunnen zorgen. En boerenkool zou ik ook niet regelmatig geven.

Kettingkeutels zijn op zich niet erg omdat daar de haren mee naar buiten komen. Als ze erg verharen, zou het kunnen dat je ram daardoor last heeft van zijn buik maar ik zou eerder aan de kool denken.

Hopelijk knapt hij snel weer op.

En hopelijk zijn er geen abcessen gevonden, dat zou mooi zijn.

 

Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update:

Vrijdag mochten we ze gaan halen!

Het was echt heel druk bij de dierenarts, dus een assistente hielp me, maar zij kon me nog steeds niet meer vertellen dan dat er twee tanden zijn getrokken. 😄 Ze ging vragen of de DA me morgen met meer info kon bellen.

 

Nu nog medicatie (antibiotica, pijnstilling, oogdruppels) en neusspoeling geven. Tot nu toe merken we wel verbetering in het 'benauwd' zijn, maar ze niest nog regelmatig.

We zien we haar vaak hooi eten en geven haar korrels apart (zodat we zien dat ze toch zeker goed eet, want dat is wel trager nu). Toch vinden we haar mager geworden, hebben we 't gevoel dat ze nog is afgevallen.

Ze is actief en nieuwsgierig!

Ik gok dat ze nog wel pijn zal hebben... sowieso volgen we het goed op.

 

Is het trouwens normaal dat haar linkeroortje naar beneden blijft hangen? Ik denk dat daar een infuus heeft gehangen. Maar tot nu toe staat het nog niet recht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We merken dat ze echt mager is geworden en hebben haar net even op de weegschaal gezet.

 

Ze komt van een gewicht van 2,6kg enkele weken terug. Nu woensdag was dat 2,3kg en nu na haar operatie 1,9kg. (Niet heel accuraat misschien, met een keukenweegschaal. Maar het is wel echt minder)

 

We zien dat ze vaak eet, maar heel traag en dus misschien ook niet genoeg? Ze is wel enthousiast wanneer er groenten of snoepjes zijn, maar evenzeer als er korrels of hooi is. Verder is ze best actief, gezien haar toestand.

 

We maken ons nu best wel zorgen, gezien ze zoveel is afgevallen op korte tijd. We hebben nog dwangvoer, is het misschien een optie om dit bij te geven...? Of wat doen we best in deze situatie?

 

Morgen denk ik sowieso eens naar de dierenarts te bellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Dat bellen zou ik sowieso even doen.

 

 Mijn gevoel zegt, zoveel mogelijk eten er in en misschien ook wat calorierijker dan normaal. Niet te gek natuurlijk, maar wat eiwitten toevoegen en iets minder streng op suikers (wel binnen het verantwoorde). Dwangvoer is geen gek idee, maar die balans vinden en de vraag hoeveel stress geeft dat dan en is het dat waard? Je zegt dat ze gek is op koekjes. We hadden het een tijd terug over dwangvoer wat aan de datum is verwerken. Toen hadden we het over koekjes daarvan maken. Dit kan met banaan, havervlokken en wortel. Daar moet ze wel van aankomen. Ik heb zelf wel havervlokken gebruikt en die dan met heet water overgoten om ze te laten opzwellen en dan als het afgekoeld is te voeren. Reden dat ik ze laat wellen is dat de droge havervlokken al volgezogen zijn voor ze in de maag belanden, waardoor ze de spijsvertering niet meer zo kan vertragen. Mijn konijn vond het heerlijk. Erwtenvlokken zijn ook nog een optie. 

 

Als ze goed hooi eet kun je ook luzerne en/of groene haver proberen, deze zijn allebei lekker eiwitrijk.Mocht ze gevoelig zijn voor plakpoep, is het wel even opletten. Je kunt ook wat zaden aan het menu toevoegen, denk aan zonnebloempitten of pompoenpitten. Wel met maten, maar kan ondersteunen, een theelepel per dag is voldoende.

 

Wat kan is dat er door de vermindering van weerstand, doordat ze niet goed kon eten, E.C. meespeelt, 700 gram is wel echt veel. Het kan wel als ze wekenlang slecht heeft gegeten. Je kunt een kuur overwegen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij het thuiskomen merk ik ook dat haar poten en staart helemaal nat zijn van urine, dus baart me idd wel zorgen.

 

Ik heb de dierenarts zelf weer niet kunnen bereiken, enkel de assistente. Dus een mailtje nog gestuurd waarop ze antwoordde om toch liefst zo snel mogelijk langs te gaan. Volgens mij is het daar enorm druk. Dus de agenda morgen weer leeg gemaakt en nog eens naar de DA. Dat is ook telkens 45 min rijden, voor een praktijk dat gespecialiseerd is.

 

Ik voel me heel schuldig. We proberen ons uiterste best te doen om de beste zorg aan onze konijnen te geven. Maar het vraagt de laatste 3 maanden veel van ons (te beginnen met onze buiten ex-ram met zijn wondes en operaties). Dat gecombineerd met een drukke agenda in de laatste maanden van het jaar.

 

Maar natuurlijk doe je dat, voor die diertjes ❤️‍🩹

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, je moet echt morgen gaan, zo snel mogelijk beginnen met fenbendazol. Meranox of panacur. Desnoods ga je naar een andere praktijk zonder konijnkundige dierenarts.

 

Het kan ook nog blaasontsteking zijn, maar icm het gewichtsverlies gaan bij mij alle alarmbellen af wat betreft E.C. Even overleggen wat slim is, je zou urine kunnen opvangen, als dat lukt. Dan kun je dat meenemen. Maar fenbendazol zou ik hoe dan ook gaan geven.

 

De rest van mijn advies blijft staan. De tips die ik heb gegeven zijn ook bij E.C. prima toe te passen. Alleen luzerne zou ik bij blaasontsteking links laten liggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 minuten geleden, Kolino zei:

Ja, je moet echt morgen gaan

Afspraak is gemaakt! Super hard bedankt voor het advies. 

 

Haar ene oor staat ook omhoog en de andere hangt, ze heeft normaal rechstaande oren. Kan dit ook een symptoom zijn? Of nog van het infuus vorige week?

 

We hebben nog wel een zaden mengeling liggen (van voer dat we van vrienden hebben gekregen, dat we eigenlijk niet geven 😊). Dat zullen we ook even proberen. Gelukkig eet ze wel graag, het is niet dat ze eten weigert. 🤞

 

Dwangvoer gaan we even uitstellen of evt zo proberen aan te bieden. Medicatie geven en neus uitspoelen verloopt ook al moeizaam. Dus ik denk dat dwangvoer ook voor stress zal zorgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gelukkig niet zo veel ervaring met chronische snotteraars. Er zijn wel meerdere topics over te vinden hier op het forum met ervaringen van anderen en je hebt in dit topic ook al wat adviezen gehad van ervaringsdeskundigen zag ik. 

Een hangoor na infuus hebben mijn konijnen ook nooit gehad.

Ik wil je wel veel sterkte wensen. En een schuldgevoel is volgens mij niet nodig, zo te lezen doe je echt je best om te zorgen dat ze de beste verzorging krijgen die er is. 

Wat is de reden dat ze haar opgenomen hebben? Gaan ze nog onderzoeken doen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 22-11-2023 om 13:03, Evee zei:

Wat is de reden dat ze haar opgenomen hebben?

Haar suiker stond te laag, ze was super mager, ... Dus om haar er weer even bovenop te helpen, extra medicatie en dwangvoer. We hadden dit ook thuis kunnen doen, maar ik zag even het bos door de bomen niet meer. Donderdag mochten we ze alweer oppikken en nu geven we thuis nog dwangvoer. Dit eet ze gelukkig zo, uit een kommetje. We geven nu extra pijnstilling en iets maag/darmstimulerend. Want ze wil echt eten en eet veel, maar desondanks komt ze niet bij. Ze krijgt nu best wel veel medicatie. 

 

Nu eet ze wel bijna geen hooi meer (wel heel goed korrels, groenten en dwangvoer) en ze heeft nog steeds enorm veel last van haar verstopte neus. Ze is nog niet veel bijgekomen, maar op hetzelfde gewicht gebleven ongeveer. Zo meteen gaan we nog een keer op controle.

 

We denken er aan om toch maar een CT-scan te laten doen, zoals ze daar aanraden. Vooral omdat het echt nog steeds niet beter gaat. We gaan straks nog eens goed om informatie vragen. Lijkt een straatje zonder einde! Misschien wel een bacterie in het spel; zoals @Lienappelsien en @Bunny566 zeiden? Dat hebben ze eigenlijk nog steeds niet gecontroleerd. 

 

We merken dat haar vriendje nu wel heel lief is voor haar, haha. Normaal is hij de dominante en vraagt constant om lekjes, maar nu begint hij haar ook lekjes te geven... Ze zorgen goed voor elkaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met het grote gewichtsverlies ondanks dat ze goed eet, en ook omdat ze zich had natgeplast zou ik zeker ook EC bespreken met je dierenarts. Het scheve oor past daar misschien ook bij. Een kuur fenbendazol/Panacur kan mogelijk veel doen. 
 

Meer informatie over EC: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 27-11-2023 om 16:00, Lienappelsien zei:

Met het grote gewichtsverlies ondanks dat ze goed eet, en ook omdat ze zich had natgeplast zou ik zeker ook EC bespreken met je dierenarts. Het scheve oor past daar misschien ook bij. Een kuur fenbendazol/Panacur kan mogelijk veel doen. 
 

Meer informatie over EC: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

Bedankt!

 

Ik ben nog een keer langs geweest voor controle. De DA zegt zelf niets over EC... Dat plassen en nat zijn van urine is ook maar één keer voorgekomen en volgens de DA zou dit komen doordat ze meer drinkt owv pijn. Dat afvallen zou daar ook mee te maken hebben (pijn, moeilijk en trager eten, daardoor minder voeding binnen krijgen). We zouden ons niet meteen zorgen moeten maken volgens hem. We houden het wel héél héél goed in't oog! Dankjewel voor de vele informatie hier over, allemaal!

 

Ze is al wel wat bijgekomen! 🤞 Dus hopelijk gaat het nu in stijgende lijn. 

Eerst zorgen dat ze terug op gewicht is en verdere symptomen van pijn of van EC volgen we goed op.

En daarna kijken we wel wat te doen met die vervelende snotneus. Ze blijft er wel regelmatig benauwd van...

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .