Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Onze Kylo, een niet-gesteriliseerde voedster die 4 oktober jl. 9 jaar geworden is, is een aantal weken geleden gediagnosticeerd met nierfalen. We kwamen daar achter omdat ze erg afwezig was en enorm veel plaste. De dierenarts heeft haar urine onderzocht en kwam tot deze conclusie. Het gaat tot een paar dagen geleden gewoon heel goed. Ze eet en drinkt goed, is vrolijk en actief. Maar een dag of 5 geleden werd ze ineens stil, zit vaak te staren en schrikt dan als je bij haar komt en trilt met haar oren en knarst. Ook heeft ze minder kracht in haar achterpoten en struikelt nogal een.  Omdat we weten dat ze terminaal ziek is, zijn we gisteren naar de DA gegaan. Helaas niet haar vaste arts die ze al járen heeft, maar deze dame onderzocht haar wel heel grondig. Ze kwam tot de conclusie dat ze pijn in haar gewrichtjes in haar onderrug heeft, bij haar poten. Haar heupen voelden nog goed, hart en longen klonken prima. 
Ze heeft dus gewrichtspijn, mogelijk dus artrose. De DA adviseerde Meloxicam, 0,6 ml per keer (ze weeg 1600 gram) en dan maar 1x per dag vanwege het nierfalen. Ze zei dat het kiezen is tussen veel pijn voor het konijn of het risico van nierproblemen nemen, wat bij konijnen vaak meevalt zei ze. 
Gisteren meteen mee begonnen en ze knapte binnen een uur enorm op. Liep weer veel beter, ging weer in haar hok (ze woont in onze huiskamer en haar hok is altijd open) en was weer best fit. Maar het werkt maar 12 uur bij een konijn, dus rond 4 uur vannacht was het uitgewerkt. Vanochtend rond 10 uur de volgende dosis gegeven, omdat we niet willen dat ze pijn heeft, maar eigenlijk is dat dus te veel. 

Wie kan mij zeggen wat we het beste kunnen doen? We weten dat ze niet heel lang meer heeft, maar willen haar zo veel mogelijk comfort bieden. Hoe zit het met Meloxicam en haar nierfalen? Zijn er andere middelen (bijvoorbeeld natuurlijke) die haar gewrichtsproblemen kunnen verlichten?
Als het echt niet meer gaat, zullen we zeer moeilijke keuze nemen, want we willen niet dat ze nog langer moet lijden. 

aangepast door André Synesael
Geplaatst:

Ik zit je verhaal te lezen en denk... jeetje, dierenartsen moeten wel een beetje bijgeschoold worden hoor. Nierfalen kan zeker bij konijnen, meestal als gevolg van E.C. en hoewel een konijn zeker artrose kan hebben op die leeftijd, zou ik met fenbendazol gaan behandelen. Als je dit bij de dierenarts vraagt krijg je mogelijk meranox of panacur, eender is goed.

 

Meloxicam en nierfalen, het is niet ideaal, maar het wordt gemetaboliseerd in de lever. Over natuurlijke middelen moet ik even nadenken, ze zijn er wel, maar ik twijfel een beetje of dat genoeg gaat zijn. Ik zou sowieso voldoende witlof en/of andijvie geven, groente en kruiden die de nieren ondersteunen met uitwassen.

 

Er is ook een niermedicijn, semintra bijvoorbeeld. Als ik het goed zeg, het konijn van @Marjoleink doet het daar al een tijd goed op.

 

Maar ik zou dus en een middel tegen E.C. inzetten en vragen naar die medicatie voor de nieren. Hoelang ze nog heeft weet je nooit, maar begin echt zo snel als je kunt met fenbendazol!

  • Vind ik leuk 1
  • Mee eens! 2
Geplaatst:
6 uren geleden, Kolino zei:

Er is ook een niermedicijn, semintra bijvoorbeeld. Als ik het goed zeg, het konijn van @Marjoleink doet het daar al een tijd goed op.

Klopt. Tara heeft nierfalen door EC, maar met de Semintra gaat het al 3 jaar heel goed met haar. Het schijnt heel lekker te zijn, dus geen strijd om te zorgen dat ze het binnenkrijgt. Het kost ongeveer 25 euro per maand bij een konijn van 2 kilo.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Mijn eerste gedachten was ook dat EC hier niet uitgesloten lijkt te zijn. Kolino geeft aan dat je dus het best wel echt ook met fenbendazol kan behandelen, dat zou ik ook doen. Het kan namelijk oorzaak zijn van beide problemen en komt vaker voor dan de combinatie van die problemen los van elkaar. 

Sterkte en beterschap!

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Bedankt allemaal voor de info.
Het probleem is dat medicatie toedienen bij Kylo altijd een enorme strijd is. De bekende trucs met handdoeken of tegen je aan drukken werken niet. Mevrouw is een felle dame en niet gediend van opgepakt worden of anderszins iets moeten doen wat ze niet wil. Medicatie toedienen doen we doordat mijn zoon haar oppakt, op de bank zet, ik houd haar dan net achter haar kop vast en druk haar voorzichtig tegen de bank. Dan kan mijn zoon heel snel de medicatie toedienen, voor ze zich weer los wurmt om er vandoor te gaan. Met handdoek hebben we geprobeerd, maar dat werkt niet. Ze is ook geen dik konijn en met die gewrichtspijn ben ik er extra voorzichtig mee. 
Maar ik ga dit morgen met de dierenarts bespreken om te zien waarom hij denkt dat het geen EC is. 

Geplaatst:

Ons konijn heeft EC en wordt er op dit moment voor behandeld, maar wij kunnen de medicatie gewoon met wat brokjes mengen en dan eet ze het zelf vanaf een schoteltje. Echt super fijn, scheelt een hoop stress met oppakken 😄

Geplaatst:

Onze vorige voedster likte het idd ook zo op met dwangvoeding of geweekte brokjes. In eerste instantie gaf ik het met een spuitje maar zij klemde haar kaken doodleuk op elkaar en het bleek dus helemaal niet nodig 😅 Mijn huidige koppel moeten beide antibiotica. Zij krijgen het beide wel met een spuitje. 2 ml is teveel voor op een blaadje en mengen met iets gaat denk ik ook niet werken. Ik zet hen allbei op het konijnenhok, in de houdgreep en met hun kont tegen mijn borst. Dit werkt goed. Uiteraard vinden ze het niet leuk maar ik vind het belangrijker dat ze de goede hoeveelheid binnenkrijgen. En een flesje is zo leeg dus ik verspil liever niets.

Het blijft altijd uitproberen wat werkt.

Geplaatst:

Mijn ram ruikt het denk ik, het werkt niet bij hem helaas. Hij is gelukkig wel heel makkelijk op te pakken. Stampt even als je hem terugzet maar komt 2 min. later weer vrolijk aanhuppelen voor een aai 😄 Zolang hij maar met zijn pootjes op de grond staat is het ok. Toen hij nog binnen zat, klemde ik hem ook wel tussen mijn bovenbenen, terwijl ikzelf op mijn knieën zat. Die tip staat ook in het artikel vlgs mij.

Misschien is dat ook een optie voor jullie maar wie weet werkt het blaadje basilicum ook wel, dat is natuurlijk fijner

 

Geplaatst:

Bij Kylo werkten de trucjes niet helaas. We hebben alles geprobeerd. Ze wéét het gewoon op een of andere manier. Maar mijn zoon pakt haar op en houd haar daarna goed vast en dan likt ze het van het spuitje. Maar mijn zoon mag sindsdien niet meer bij haar in buurt komen. 

Geplaatst:

Dan fijn dat ze het in ieder geval oplikt 😁Dat lukt hier al niet met onze voedster, die moet ik het echt naar binnen spuiten en dan slikt ze het ook nog niet door zucht. Vanmorgen toch ook maar een poging gedaan met eerst appelmoes (nee), toen geweekte brokjes (nee) en vervolgens stukjes wortel. Twee kwartjes wortel at ze op, toen had ze het door en had ze misschien 0,1 ml van de 2 gehad 🙄 Zij is ook echt lastig te pakken. Maar onze ram blijkt de geweekte brokjes wel te eten dus dat is weer winst🤗

 

Benieuwd wat de dierenarts zegt van Kylo. Of die ook denkt dat het EC zou kunnen zijn.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .