Ga naar inhoud

Konijntje ziek, advies situatie en rx-foto’s gevraagd


Mila Peeters

Aanbevolen berichten

Hoi, bedankt dat jullie de tijd willen nemen mijn verhaal te lezen. Ik heb een vrouwelijk konijntje Pluisje, nu 6 jaar oud. Vorig jaar werd ze op een warme dag ziek. Ze at/drink niet, zat in een hoekje ingegetrokken, haar flanken zeer duidelijk ingetrokken en zit in haar urine die wat roder/donkerder was dan normaal. Wij dachten dat dit door de warmte was, want na 3 uurtjes was ze er weer volledig door. Nu heeft ze dit deze winter opnieuw gehad, zelfde symptomen. Gisterenavond en vandaag opnieuw. Vandaag dus naar de dierenarts ons verhaal doen. We hebben foto’s laten trekken.

 

Conclusie: de dierenarts denkt dat ze een vergrootte baarmoeder of een tumor in haar baarmoeder heeft. Dit zorgt voor druk en de pijn & rode urine. Het probleem is verhelpen met sterilisatie.

 

Maar ik vond dat de dierenarts niet helemaal bekwaam was. Ze zei voortdurend ‘ik denk’. Dus nu wil ik graag jullie mening wat jullie zouden doen. Ook dierenartsen die een kijkje willen nemen op de rx foto’s zou super zijn!!

 

Heel erg bedankt!

IMG_4990.jpeg

IMG_4991.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan niet zoveel uit de x-ray opmaken. Het is geen gekke gedachte dat de baarmoeder problemen geeft op die leeftijd. De symptomen wijzen er wel op. Ik neem aan dat er een urine onderzoek is gedaan, op zoek naar blaasontsteking. Ik zie zo snel geen steentjes in de blaas of slush ofzo , maar misschien dat anderen daar anders over denken.

 

Kijk, als je geen goed gevoel bij deze dierenarts hebt staat het je vrij om een andere te kiezen, maar gezien de klachten zou ik een castratie wel aanraden. Doe waar jij je prettig bij voelt, maar laat je konijn wel helpen. Een onrustige baarmoeder moet er gewoon uit.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Urine onderzoek is nog niet gedaan. De dierenarts in kwestie denkt niet dat het blaas- of nierproblemen zijn. De symptomen kloppen niet en komt eerder voor bij cavia's zegt zij. Is er geen groot risico dat ze in de operatie blijft? Het is namelijk een zeer gestresseerd konijn...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Narcose is altijd een risico, maar zover ik weet maakt stress daarin niet uit, Gezien de leeftijd zou ik niet langer wachten, de kans dat een tumor zich dan uitzaait is er ook nog. Zover ik weet kan het zich naar de longen verspreiden en dan kun je niks meer.

 

Het is natuurlijk jouw konijn, jouw geld en jouw beslissing, maar de kans dat je je konijn verliest als je nu niks doet is ook aanzienlijk. Het is niet meteen, maar uiteindelijk gaat ze veel pijn krijgen en zul je er dan voor moeten kiezen om haar in te laten slapen.

 

Ik snap wel dat dit hard binnenkomt, maar ik zou dit echt niet afwachten. Eventueel een 2nd opinion aanvragen, kan natuurlijk. Maar ik vind dit geen rare diagnose bij de symptomen.

 

 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zou je moeten kunnen zien op de foto's, tenminste iemand die er verstand van heeft kan dat. De longen zijn die donkere vlakken tussen de ribben. Op de eerste foto rechts en op de tweede foto aan de bovenkant. Op de 2e foto zie je ze wel goed. Maar ik durf daar als leek geen uitspraken over te doen. Als hij/zij daar iets geks had gezien, dan had hij/zij dat wel benoemd, neem ik aan.

 

Ik weet niet hoe snel het uitzaait, ik weet alleen dat het gebeurd. Het kan ook dat de uitzaaiingen nu nog niet te zien zijn en dat als je voor castratie kiest later alsnog een konijn met uitzaaiingen hebt. Daarom is het zaak om zo vroeg mogelijk te handelen. Ik denk dat je haar een goede kans op herstel geeft door zo snel mogelijk voor de operatie te gaan. Wat kun je anders doen? Niks doen lijkt me in dit geval geen optie.

 

Het blijft natuurlijk een moeilijke afweging. Je weet van te voren nooit waar je goed aan doet. Heel veel sterkte met je keuze!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Röntgenfoto 's goed kunnen interpreteren is een specialisme. Als mijn dierenarts twijfelt, stuurt ze ze door naar een specialist voor een consult.

 

Je bent altijd vrij om bij een andere praktijk ook een afspraak te maken voor een second opinion. Urineonderzoek en een foto zou je dus ook daar kunnen doen. 

 

Maar gezien de klachten is dit geen gekke diagnose en is castratie inderdaad aan te raden. Ik denk dat als het baarmoederproblemen zijn de kans dat niets doen ernstige problemen geeft groter is dan de kans dat narcose die geeft. 

 

De kans is er wel dat als ze de operatie doen en het echt foute boel is, ze haar niet meer wakker laten worden om die reden. Laten we hopen dat daar geen sprake van is, en het nog goed te opereren is. Wat je keuze ook is, of je nog naar een ander gaat of bij deze dierenarts blijft, ik zou er niet te lang mee wachten. 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de onderstaande ervaring.  Misschien helpt het je. 

 

De foto's kunnen naar de universiteit Utrecht worden gestuurd door je dierenarts.  De konijnen specialist kijkt er dan naar en dan koppelen ze de bevindingen terug aan je dierenarts. 
 

mijn konijntje was ongeveer 3 jaar. Lag een hele plas rood in het verblijf maar zij was gewoon actief.  Het leek op bloed. Wat het was weet ik niet meer want ik dacht snel de dierenarts bellen.  

Ik moest toen gelijk met haar langskomen en de arts heeft haar toen geopereerd. baarmoederkanker.  Hij zei als een voedster niet wordt gecastreerd. Dan is de kans dat ze baarmoederkanker krijgt 90%.  
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanuit mijn ervaring als vrijwilliger bij een konijnenopvang heb ik al veel verhalen gehoord over castraties van voedsters. In de volksmond wordt het bij vrouwlijke dieren vaak sterilisatie genoemd, maar de ingreep is daarbij ook castratie, namelijk het verwijderen van de baarmoeder in plaats van enkel afbinden van de eileiders. 

 

Ik ken voedsters die helaas door de narcose zijn overleden. Vaak bleken die dan onderliggende problemen te hebben, zoals bijvoorbeeld uitzaaiingen of een hartafwijking. Aan de andere kant ken ik ook voedsters met al tumoren in de baarmoeder, die zonder problemen herstelt zijn van de operatie en vanuit de opvang uitgeplaatst zijn bij een nieuw baasje. Het kan dus beide kanten op gaan. Maar als de onderliggende problemen dusdanig zijn dat de narcose een gevaar wordt, dan is nietsdoen ook geen optie. 

 

Ik ben geen dierenarts en zal niets zeggen over een diagnose. Twijfel je, dan kun je altijd een second opinion zoeken bij een andere dierenarts. Maar ik weet wel dat baarmoedertumoren erg vaak voorkomen en dat dat de reden is dat de opvang waar ik vrijwilliger ben alle voedsters preventief laat castreren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het meeste is hiervoor al gezegd, ik kan me alleen maar aansluiten bij het advies om castratie te overwegen. Rode urine zegt op zich niets, urine kan allerlei kleuren hebben (bv. afhankelijk van voedsel). Bloed is in urine vaak zelfs niet eens te zien begreep ik laatst in de opvang. Er zijn stripjes waarmee je heel eenvoudig en snel de urine kunt testen, gewoon door een plasje halen. Kleine moeite en "meten is weten" 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

4 uren geleden, Suus1978 zei:

Het meeste is hiervoor al gezegd, ik kan me alleen maar aansluiten bij het advies om castratie te overwegen. Rode urine zegt op zich niets, urine kan allerlei kleuren hebben (bv. afhankelijk van voedsel). Bloed is in urine vaak zelfs niet eens te zien begreep ik laatst in de opvang. Er zijn stripjes waarmee je heel eenvoudig en snel de urine kunt testen, gewoon door een plasje halen. Kleine moeite en "meten is weten" 🙂

Dat lijkt mij inderdaad wel interessant. Kun je wat meer vertellen waar ik dat zou kunnen kopen en hoe ik de resultaten dan moet interpreteren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaande. Urinestripjes laat je door de dierenarts afnemen en beoordelen. Ga alsjeblieft niet zelf dokteren in dit geval. Kies eventueel voor een second opinion, maar je zal echt iets moeten doen op korte termijn. Ik kies zelf preventief voor castratie bij dames, dan heb je dit probleem niet. Ooit had ik een voedster die al 6 was bij adoptie en tijdens de castratie werd al gezien dat haar baarmoeder vergoot en onrustig was. Qua gedrag etc merkten we niets aan haar. Als je symptomen gaat zien, kan het snel gaan en ben je snel te laat.

 

Een castratien is inderdaad altijd een risico, maar zelfs met onderliggende problemen gaat het vaak goed (ik heb er eentje met flink hartfalen laten castreren, ging goed). Niet altijd helaas. Als je niks doet op korte termijn dan weet je zeker dat het niet goed komt.

 

Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad, castratie zou ik zeker doen. Ik heb het een keer niet gedaan bij een voedster (dwergkonijn), want ik wist toen niet beter. Zij is helaas op 4,5 jarige leeftijd overleden aan baarmoederkanker en dat was heel naar. Eerst bloed te zien op hooi en daarna spoot het er echt uit. Heel naar beeld, wat ik nooit meer van mijn netvlies afkrijg. Ook de pijn in het hart die het meebrengt is het niet waar om om niet te castreren. Doen!  

Hopelijk komt het snel goed met je meisje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .