AmberT Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Hallo allemaal Mijn konijn (Bruintje) net 5 jaar geworden, heeft al een paar maanden kleinere keutels dan mijn andere konijn (Knabbel) maar hij blijft altijd goed eten en is even actief als anders. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat hij wel minder dronk waardoor ik een andere bak heb gekocht en dit probleem is nu helemaal opgelost, alleen blijven de keutels klein. Nu ben ik toch maar eens naar de dierenarts gegaan voor controle en zij weet het ook niet goed. Ze heeft ook naar zijn tandjes gekeken en denkt dat hier een scherp bolletje op zit (maar ze ziet het niet goed). Ze heeft nu voorgesteld om Bruintje onder narcose te brengen om beter te kijken en om dan het tandje bij te slijpen indien nodig. Ik heb hier mijn twijfels over omdat mijn konijn geen symptomen vertoont van pijn of iets tijdens het eten. Is het wel verantwoord om Bruintje dit te laten ondergaan als de dierenarts niet zeker is als dit het probleem wel is?
Evee Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Wat lastig! Eet hij wel goed hooi? Is er ook aan een wormbesmetting gedacht? Onder verdoving het gebit bekijken is wel normaal, zonder verdoving kan dat helaas niet goed. Maar zolang de keutels het enige zijn wat je ziet snap ik je aarzeling ook wel. Je wil het niet onnodig doen. Maar aan de andere kant liever oplossen bij beginnende problemen dan wanneer hij echt niet meer eet en je moet opletten op stilvallen darmen. Als je besluit de verdoving te doen, zou ik gelijk ook om een gebitsfoto vragen.
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Inderdaad lastig. Ik zou eens goed kijken hoeveel hooi er gegeten wordt. Als dat minder wordt, kan je overwegen om de narcose wel te doen, als er gewoon veel hooi gegeten wordt zou ik eerder aan iets anders denken, trage darmen. Maar dat kan ook weer verschillende oorzaken hebben, waaronder een wormbesmetting. Zijn de keutels wel mooi rond of zitten er ook kettingekeutels/dubbele keutels (aan elkaar vast als een grote keutel) bij?
WOKKY Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Bij mijn konijnen zijn kleine keutels steeds een voorbode voor verstopping. Maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Zijn ze nog gewoon rond of hebben ze scherpere kantjes. Bij rond en zwart zou ik me namelijk niet te veel zorgen maken, dat kan door grote hoeveelheden groenvoer komen. Scherpere kantjes daarentegen kan eerder wijzen op te weinig vocht en vertraagde spijsvertering. Je kan de DA misschien eens vragen om de keuteltjes onder de microscoop te leggen om te kijken of er geen wormen, gisting oid te zien zijn. En inderdaad de tanden kunnen het ook zijn natuurlijk.
AmberT Geplaatst: 4 januari 2023 Auteur Geplaatst: 4 januari 2023 Dankjewel allemaal om te reageren. Er is nog niet gedacht aan een wormbesmetting. De keutels zijn ook nog steeds mooi rond zonder kettingkeutels enz…. En wat betreft het hooi, ik zie geen verandering in de hoeveelheid die hij eet. Elke dag moet ik zijn bakje hooi en het balletje bijvullen dus daar is zeker geen tekort naar mijn weten. ik vind het echt een moeilijke, ik wil het niet onnodig doen en ik dacht eerst ook meer aan een verstopping maar daar heeft de DA dan ook weer niet van gesproken omdat hij nog normaal eet en drinkt…
Mitty Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Als mijn konijnen een beginnende verstopping hebben dan drinken en eten ze ook normaal. De keutels worden wel kleiner, maar aan gedrag hoef je nog niet zoveel te zien. Tja, het zijn en blijven prooidieren😅 Ik snap dat je de narcose en stress eromheen te veel vindt, dat weegt bij mij ook altijd zwaar als ik voor de keuze sta. Aan de andere kant snap ik ook dat je het zekere voor het onzekere wilt nemen, als zo erger voorkomen kan worden. Los van of je voor de behandeling bij de DA kiest, kan je wel alvast karton/stof/hennepkleed uit het hok halen, zodat dat zometeen niet voor een echte verstopping zorgt. Stamper heeft bij mij nu ook kleinere keutels, maar ik ben erachter gekomen dat hij toch nog een plek heeft gevonden waar hij tapijt kan opeten.
WOKKY Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Als je het conservatief wil aanpakken, zou ik wel de hoeveelheid groenten verhogen als je konijntje groenten gewend is natuurlijk. En ze ook wat nat maken. Daarmee help je in ieder geval de spijsvertering (verstopping)een handje 😉 1
Marjoleink Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Als hij al een paar maanden kleinere keutels heeft, dan klinkt dat niet als een beginnende verstopping. Ik denk dat ik ervoor zou kiezen om de keutels te laten onderzoeken, en het gebit pas als je ziet dat hij minder of selectief eet.
Mitty Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 41 minuten geleden, Marjoleink zei: Als hij al een paar maanden kleinere keutels heeft, dan klinkt dat niet als een beginnende verstopping. Daar had ik even overheen gelezen😅. Een paar maanden is wel een heele lange aanloop voor een beginnende verstopping😂
AmberT Geplaatst: 4 januari 2023 Auteur Geplaatst: 4 januari 2023 Heeft er toevallig iemand al ervaring met het slijpen van de tanden bij konijnen?
Evee Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Ja, ik heb een voedster gehad waarbij de voortanden geslepen moesten worden en uiteindelijk verwijderd. Ik heb ook een aantal keer konijnen met haakjes op de kiezen gehad. Die stopten dan met eten, na weghalen haakjes was dat meestal snel weer voorbij en aten ze weer goed. 1
AmberT Geplaatst: 4 januari 2023 Auteur Geplaatst: 4 januari 2023 En was het een grote ingreep voor je konijn? Had hij veel pijn daarna of gedroeg hij zich anders?
Miekmoek Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Mijn fam had ook kleine keutels en dat bleek achteraf een worm besmetting te zijn. Ik zou dat dus zeker met je dierenarts bespreken. Deze zaten bij mijn ram niet in zijn normale keutels, maar wel heel duidelijk zichtbaar in de blindedarm keutels.
Evee Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 Haakjes van de kiezen halen? Nee dat is geen grote ingreep. De meeste pijn is voor de ingreep, soms is er een wang of tong kapot ofzo omdat het scherpe stuk kies er in prikt, maar met het de haakjes weg is het dan eigenlijk ook opgelost. Even herstel van de verdoving en een aantal uren later heb je een blij konijn. 1 1
To van de Veluwe Geplaatst: 4 januari 2023 Geplaatst: 4 januari 2023 9 uren geleden, AmberT zei: Dankjewel allemaal om te reageren. Ik geef ze ook elke dag elk twee lijnzaadbrokjes. Ze zijn er stapelgek op. Een appelschil vinden ze erg lekker maar als ik dan de lijnzaadbrokjes pak en ze de bus horen rammelen, staken ze met alles.
AmberT Geplaatst: 7 januari 2023 Auteur Geplaatst: 7 januari 2023 Hallo allemaal! ik heb besloten om eerst de dierenarts de keutels te laten onderzoeken op een worminfectie, als daar iets uitkomt dan hoeft hij niet onder narcose voor de tandjes. Dankjulliewel allemaal voor de tips!!
To van de Veluwe Geplaatst: 7 januari 2023 Geplaatst: 7 januari 2023 Op 4-1-2023 om 16:56, Miekmoek zei: Mijn fam had ook kleine keutels en dat bleek achteraf een worm besmetting te zijn. 🤣 Ik las: mijn familie had ook kleine keutels etc. 😂 3
Aanbevolen berichten