Ga naar inhoud

Achterpoot uit de kom


Wesley

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

Ik heb mij net aangemeld op het forum.

Ik wil graag wat advies over ons konijn Bella. We hebben er twee genaamd Bella en Binkie. We hebben ze twee jaar geleden gekocht.

 

Afgelopen vrijdag lieten wij ze na werk in de buitenren. Ze zitten in normaal in een redelijk groot wit Ferplast hok met aan de zijkant nog een kleine ren, waarin ze kunnen graven in ongeveer 30cm aarde.

 

Bij het openen van het hok zagen we dat Bella haar achterpoot niet gebruikte. We hebben haar meteen gepakt, dit ging heel makkelijk, wat normaal niet zo makkelijk gaat.

 

We zagen helemaal niks aan haar pootje, dus gelijk besloten even langs de DA te gaan. Na het maken van een foto bleek haar linker achterpoot uit de kom te zijn. Ze hebben gelijk geprobeerd haar pootje weer goed te zetten, maar dit is niet gelukt en hij schoot gelijk weet uit het kommetje. We hebben pijnstilling mee gekregen. De (tijdelijke) DA heeft ons niet echt duidelijk kunnen maken wat nu het vooruitzicht is. Morgen gelijk bellen met onze vaste DA.

 

We zijn heel erg opzoek naar mensen met een gelijk verhaal en advies over wat we moeten doen.

Dit forum hebben we doorgelezen:

https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/78098-konijn-poot-uit-de-kom-welke-beslissing-moet-ik-nu-maken/#comments

 

Ze lijkt weinig pijn te hebben, ze eet en loopt (ontziet haar pootje wel).

 

Bijgevoegd twee foto's van Bella en Binkie. Bella is het hangoor konijn.

 

IMG-20220918-WA0008.jpg

IMG-20220918-WA0009.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou eerst het gesprek met je eigen dierenarts afwachten. Iedere situatie is anders, en ieder konijn gaat er anders mee om. Is je dierenarts gespecialiseerd in konijnen? Anders is een doorverwijzing naar een dierenarts die dat wel is misschien verstandig. De autoriteit op konijnengebied is praktijk Wilhelminapark in Utrecht.

Succes morgen! 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag heb ik contact met onze dierenarts gehad en ook de praktijk in Wilhelminapark in Utrecht ook gebeld. In beide gesprekken een ongeveer dezelfde informatie gehad.

 

Er is al geprobeerd om het gewricht terug te plaatsen, na drie maal geprobeerd te hebben de kom weer in de kop te krijgen zijn ze gestopt. De kop bleef uit de kom komen en blijft dus niet op zijn plek zitten.

 

Er blijven dan eigenlijk maar twee opties over, een operatie van ongeveer 1000 euro of het afwachten en aankijken hoe het ontwikkeld.

 

Bij de operatie halen ze de kop van het bot af, zodat de poot vrij kan bewegen rondom de kom. De spieren rondom de kom zouden dit dan moeten gaan opvangen. Dit doen ze omdat er eventueel irritatie ontstaat van de kop die op een verkeerde plek zit en dit geeft natuurlijk pijn.

 

Afwachten en kijken of ze er mee kan leven is de andere optie, twee weken pijnstilling, zodat ze de poot blijft gebruiken en hopen dat de spieren rondom de kom dit gaan opvangen. Gedurende twee weken veel rust, dus niet teveel beweging / springen etc, maar wel een beetje bewegen. Over twee weken stoppen met de pijnmedicatie en dan kijken hoe het gaat en of ze zonder pijn kan leven. We geven haar nu Metacam als pijnstilling.

 

Onze eigen dierenarts die klinkt me trouwens redelijk kundig.

 

Ik heb nog wat andere informatie proberen te vinden bij verschillende websites:

1: "Gewrichten kunnen ontwricht raken bij konijnen, net als andere dieren en mensen. Wanneer een joint “uit de plaats springt”, wordt het een dislocatie genoemd en soms heeft het hulp nodig om terug te gaan naar zijn plaats. Als een gewricht ontwricht is (zoals de heup of het kniegewricht), kan uw konijn hinken totdat het weer op zijn plaats springt. Als een gewricht te lang uit de kom blijft, kan het niet worden vervangen, dus wacht niet om te zien wat er gebeurt als je vermoedt dat je konijn een ontwrichting heeft."

 

2: Het konijn laten zwemmen, als een soort revalidatie therapie? (vond ik hier op het forum)

 

3: Spierversterkers geven zodat de spieren sterker worden rondom het gewricht.

 

4: Amputeren, lijkt mij dan beter om het te laten zoals het is, beter iets dan niets. Daarnaast lees ik wat verhalen over schaafplekken etc

 

 

Hopelijk kan ze ermee leven, ik ga nog proberen om een orthopeed te bellen morgen, misschien dat die nog wat tips heeft.

 

Alvast bedankt voor het meedenken!

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, Wesley zei:

2: Het konijn laten zwemmen, als een soort revalidatie therapie? (vond ik hier op het forum)

 

Laten zwemmen? Ik weet niet waar je dat hebt zien staan, maar het klinkt in mijn oren niet als een goed idee. Dit is heel stressvol voor de konijnen, en ik kan het mis hebben, maar volgens mij zijn konijnen snel onderkoeld en kan water in de neusjes erg gevaarlijk zijn (zo uit mijn hoofd gevaar voor acute longontsteking). Konijnen zijn landdieren, zwemmen zou ik echt niet doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hydrotherapie kan soms voor konijnen, maar dat is echt heel wat meer gecontroleerd dan je konijn zomaar zelf laten zwemmen.

 

Maar volgens mij is dat in Nederland nog echt beperkt voor dieren. Voor honden is het wel op een paar plekken, maar voor konijnen wordt t voor zover ik weet in Nederland niet ingezet.

 

Ik heb ( gelukkig) geen ervaring met poten uit de kom, en dus ook geen advies voor je.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oef, klinkt heel heftig zo’n operatie. Ik zie dit soort operaties weleens bij mensen voor mijn werk en dat herstel is heel pittig. Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking en in sommige gevallen is dat best te vergelijken met hoe het bij dieren werkt. 
Bij dit soort operaties zie ik heel vaak dat er complicaties optreden zoals ontstekingen. Maar als de heupkop eraf is kan dat ook voor de beweeglijkheid flinke gevolgen hebben. Je weet niet of het herstelt en of het beestje pijnvrij kan gaan bewegen. Bij een konijn is het denk ik ook nog wat lastiger dan bij een hond of kat, omdat je een konijn nog minder kan sturen in zijn gedrag. 


Ik denk dat ik zelf persoonlijk ook zou afwachten met metacam en eventueel spierversterkende middelen. Hoewel je bij spierversterkende middelen ook moet bewegen, dus misschien is dat een optie voor wat later. 
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties!

 

Ze zitten nu beide binnen in een klein binnenhok. Zo kan ze niet teveel bewegen of springen naar andere verdiepingen zoals in het buitenhok. Het is wel 20 graden binnen, dus ik denk dat we ze sowieso de hele winter binnen moeten houden?

 

We laten haar wel regelmatig even op het kleed rond hobbelen, ze speelde vandaag zelfs weer even met de hooibal en loopt eigenlijk nog best aardig. Ze ontziet wel nog steeds haar pootje, maar ik denk dat ik het zelf veel slechter zou doen!

 

We zijn heel benieuwd of ze hier gewoon "ouder" mee kan worden. Uiteraard alleen als ze geen pijn heeft.

 

Voor nu lijkt afwachten sowieso de enige optie. Als ik het zo lees is de operatie ook niet risico vrij. 

 

Ik zal de spierversterkers eens met de DA bespreken. Na het lezen van de reacties lijkt het zwemmen (in een bad) geen goed idee. Hopelijk is het nog steeds mogelijk dat het het vanzelf terug op zijn plaats schiet. Ik probeer contact te zoeken met de persoon die dit heeft gezegd.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedenk opeens dat je ook eens zou kunnen overleggen om synopet te gaan geven. Dat is een homeopathisch spul dat ingezet kan worden bij artrose. Ik heb geen aandelen (heb het namelijk al vaker geroepen), maar hoor positieve verhalen bij artrose bij zowel konijnen als katten (ook uit eigen ervaring bij de kat van mijn ouders). Ik weet niet precies wat het doet, maar het houdt de gewrichten wat soepeler geloof ik. Wellicht kan je dat ook bij een dislocatie van de heup inzetten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een tien jarig konijntje met een geamputeerde achterpoot (de amputatie heeft plaats gevonden toen ze 1 was, onze badkamer deur zat aan het balkon ze is ongelukkig gevallen op de tegels dus het was verbrijzeld), ze loopt nu al 9 jaar vrolijk rond met 3 pootjes (wel op een tapijtje en een grote ren zonder trapje). Het enige wat ze heeft gehad was lichte pododermatitis, maar dit was vrij snel met inpakken en medicatie weer verholpen en dit heeft mijn oudere konijn van 12 met 2 achterpoten ook gehad dus dat was puur ouderdom. Ze doet het wat betreft haar poot en stompje nog wonderbaarlijk goed en ik heb nooit het idee gehad dat ze ooit last heeft ervaren van de amputatie. Ik zou vooral naar de specialisten luisteren wat de beste optie is, maar wil hier vooral mee laten zien dan een konijn een lang gelukkig leven kan hebben met 3 pootjes en dat dit de betere optie dan dat je een pootje dat steeds pijn doet laat zitten.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

7 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Hoe krijg je dat naar binnen? Bij onze kat lukt het sowieso niet. Die neemt niets aan. Dan moeten medicijnen  altijd via de huid toedienen.

 

Mijn moeder en zusje geven het onder dwang. Het is een ragdoll, die vecht niet zo erg en ga je gewoon een soort van overheen liggen en dan gaat het net als bij een konijn naar binnen. Ik kan me voorstellen dat het bij andere katten lastiger kan zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hoi iedereen,

 

Ik wilde even laten weten dat alles goed lijkt te gaan met Bella!

 

We hebben de medicatie best wel lang gegeven tot twee weken terug zo ongeveer. Ze is nu twee weken zonder medicatie en huppelt weer vrolijk rond.

 

Uiteindelijk hebben we besloten er niks mee te doen, haar pootje zit er nog gewoon aan en dat lijkt vooralsnog gewoon goed te gaan! Ze gebruikt dat pootje ook gewoon.

 

Erg bedankt voor alle steun en informatie!

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .