Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Bij Bobba zijn 3 maanden geleden zijn voortanden geknipt (olifanten tanden ) Bobba heeft zelden wat hooi gegeten.
Zijn tanden groeiden binnen 4 weken weer aan, wat wederom resulteerde is een triest konijn, wat zichzelf niet meer kon schoonhouden en neer dood dan levend was.
De dierenarts heeft besloten om zijn tanden te trekken.

Nu is Bobba al een week of 5 tandloos, eet wel gemengd voer ( gewone brokjes wil hij niet hebben ) hij pikt eruit wat hij kan eten en dan gooit Bobba de bak op de kop.
Ook eet Bobba aardbeien in stukjes die ik net zoals appel stukjes naar binnen moet drukken richting zijn kiezen.

Hij wil geen blad groentes meer hebben en gras lukt hem ook niet. Komkommer en wortel laat hij ook liggen.

 

Ook in deze "zachte" wormpjes had ie geen zin ( het was het proberen waard haha )

Hij is nog niet de oude, kan zijn voorpoten en achterwerk moeilijk schoonhouden.
Hij likt veel aan zijn voorpoten ( kalend )

Nu heb ik de volgende vragen:

Ik heb op advies van de dierenarts beaphar multi vit gehaald. Mag dat door het drinken ? Dat weet ik zeker dat hij alles binnen krijgt.

Hebben jullie nog eet tips ?

Ik heb Beaphar shampoo gekocht, pootjes en kont zepen en afspelen met lauw water ? Vinden konijnen dit lekker ?

 

Hij is in de rui (?) Ik help hem maar met wat haartjes uittrekken en borstelen. Het lukt hem zelf niet.

Andere tips voor tandeloze Bobba zijn natuurlijk welkom.

Groet, Karina, Nina & Bobba

Screenshot_20220715-215340_Gallery.jpg

Screenshot_20220715-215439_Gallery.jpg

Geplaatst:

Ik heb al een paar keer een pleegkonijn opgevangen waarbij de voortanden getrokken zijn. Sommige dingen herken ik uit jouw verhaal, andere totaal niet.

- met alleen hun kiezen kunnen ze echt nog heel goed eten. Alleen moet groente vaak wel kleiner gesneden worden. Je zou bijvoorbeeld van die voorgesneden andijvie kunnen proberen, of witlof in hele kleine stukjes. Een van de pleegkonijnen kreeg het voor elkaar om toch elk grassprietje waar hij vanuit zijn ren bij kon nog af te knabbelen. Ik heb ook nooit van voer hoeven wisselen, dat aten ze altijd na een paar dagen weer zoals normaal.

Wormen eten ze in ieder geval allemaal niet, want konijnen zijn planteneters 😉

- ik heb nooit meegemaakt dat ze, nadat hun tanden getrokken waren, zichzelf niet meer schoon konden houden. Ik denk dat dat waarschijnlijk twee losse zaken zijn die je apart moet oplossen. 

- zijn kontje wassen met shampoo is niet aan te raden, en zeker niet voor de lange termijn. Dat is echt een noodoplossing die je kunt doen totdat de oorzaak gevonden is, zodat hij bijvoorbeeld minder vliegen aantrekt. Het geeft veel stress en de vacht blijft erg lang nat, wat met dit weer ook kan gaan broeien. Doe dus echt alleen het kontje, alleen met wat lauw water zonder shampoo, en alleen als het echt niet anders kan. 

- ik ken beaphar multivit niet, maar zie wel dat het voor zowel knaagdieren als konijnen is. Zeker de extra vitamine c is heel fijn voor bijv. Cavia's, maar konijnen hebben daar veel minder van nodig. Als ik het zo zie, dan klinkt het voor mij vooral als een mooi verkooppraatje van een dierenwinkel, niet iets wat ik van een dierenarts verwacht. Heeft de dierenarts aangegeven waarom je dit moet geven?

- weet je zeker dat jouw dierenarts konijnkundig is? Er vallen me een paar dingen op in jouw verhaal: snijtanden knippen is niet de beste manier, dat kan heel veel schade doen. Verder lees ik niets over nazorg tegen abcessen bij de getrokken tanden. Heb je geluk gehad en is het niet gaan ontsteken, of is hier niets over gezegd? Heeft de dierenarts iets gezegd over dat hij zich niet kan schoonhouden?

Wij hebben een lijst met konijnkundoge dierenartsen. Als ik jou was, zou ik met hem naar een andere dierenarts gaan en hem nog eens laten nakijken of zijn gebit niet is gaan ontsteken (dat hij minder eet vanwege de pijn) en waarom hij zijn achterwerk niet schoon kan houden. 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

  • Mee eens! 5
Geplaatst:

Ik heb ook een konijntje zonder tanden. Ook een hangoortje, die hebben door hun bolle koppies vaker deze problemen helaas.
Ik zie zijn getrokken tandjes ook op de foto. Wat zijn die lang hè? Het trekken van olifantstanden is eigenlijk de enige goede oplossing voor deze afwijking.


Het vorige baasje van mijn konijn (mijn konijntje komt uit de konijnenopvang) liet ook elke keer de tanden knippen/slijpen, want ze groeien natuurlijk heel snel weer aan.
In de opvang zijn de tanden getrokken. Het konijntje kwam bij mij in de pleeg na zijn operatie (en een paar maanden later is hij gekoppeld aan mijn voedster).
Hij moest wel even opnieuw leren eten zonder tandjes. Ze kunnen het eten nu niet meer oppakken met de tanden en niet doorknippen. Ze moeten leren hun tong meer te gebruiken om mee te sturen lijkt het. Alle groenvoer knip ik met een schaar in kleine stukjes en eigenlijk kan hij alles eten. Wat ook goed werkt is bv een klein stukje andijvie oprollen (soort sigaretje van maken) en (als een sigaretje) in zijn mond steken. Hij moet even leren dat hij het naar binnen moet werken tot zijn kiezen het kunnen pakken. Daar kun je hem goed bij helpen. Soms pakt hij een blad of takje wat te lang blijkt te zijn. Dan werkt hij het weer naar buiten en pakt iets anders.


Wat heel goed gaat is witlof. Ik snij een witlof in kleine 'plakjes' waardoor het stevige blad in een soort boogjes komt. Die boogjes pakt hij eenvoudig met zijn tong en werkt ze zo naar binnen. Omdat ze stevig zijn schuiven ze niet zo gauw weg gaan gaan niet dubbel. Een niet te gladde ondergrond is wel handig voor een tandeloos konijn. Dan schuift het lekkers niet steeds voor zijn mond weg. Ik heb mijn konijn vooral in het begin veel uit de hand gevoerd, gewoon om hem te leren dat het best wel kon.

Vooral even een beetje oprollen van blaadjes (soort sigaretje er van maken) werkte goed.

Een klein stukje appel of wortel gaf ik in het begin in een klein, smal, langwerpig model gesneden uit de hand. Dat steek je gewoon in zijn bek totdat hij de smaak proeft en zelf verder eet. Of uit de vlakke hand een beetje tegen het bekkie duwen.

 

Inmiddels eet hij alles zelfstandig. Brokjes (biks) gaat probleemloos en is ook nooit een probleem geweest. Een snackje (van die Supreme Naturals) breek ik in stukjes en eet hij uit de vlakke hand (dan kan hij door tegen mijn hand te drukken het naar binnen duwen) maar inmiddels pakt hij het ook gewoon tussen mijn vingers weg net als de andere konijnen. Het is dus even oefenen, maar hij eet eigenlijk alles. Behalve hooi. Daar eet hij af en toe een sprietje van, maar ik zie hem niet (zoals ik zijn dames wel zie doen) een tijdlang bij de hooiruif zitten knabbelen.

 

Qua schoonhouden; hij smeert vaak met zijn bdk's en heeft door ec vaak een natte achterkant. Ik maak dagelijks bepaalde plaatsen in zijn verblijf schoon en om de dag de plasbak en de slaapplaats, want die worden erg vies. Hem zelf was ik af en toe van achteren en ik spuit hem steeds in met anti myiasis spray tegen maden.

Ook met het verharen moet ik hem wat helpen door het oude haar te verwijderen.

Het is een konijntje met verschillende gezondheidsproblemen, maar hij is zo ontzettend vrolijk en blij, en een enthousiaste eter, ondanks het ontbreken van zijn tanden!

 

Hopelijk leert Bobba ook gauw dat er heel veel lekkers te eten is, ook zonder tandjes.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik heb ook een konijn zonder voortanden gehad, maar herken de problemen niet. 

 

Zij kon gewoon brokjes eten en ook hooi, dat malen ze immers met de kiezen en die had ze gewoon nog. Alleen grote stukken vers groenvoer was lastig, dat sneed ik in kleinere stukken voor haar. Ook hield ze haar vacht prima schoon.

 

Qua voeding lees ik veel dingen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor konijnen en flink diarree kunnen geven. Aardbei, appel, wortel. De bak meelwormen is echt iets waar ik van schrik, konijnen zijn folivoren, bladeters, veganisten. Meelwormen zijn dierlijk, totaal niet geschikt voor konijnen. Gelukkig at hij ze niet. Multivitaminen zijn echt niet aan te raden voor konijnen en veroorzaken ook diarree en kunnen ook flink problemen geven in het lichaam omdat het te veel vitaminen en mineralen zijn voor een konijn. Heel eerlijk, je dierenarts klinkt naar aanleiding van dit verhaal niet alsof hij verstand heeft van konijnen. 


Shampoo en in bad doen is niet aan te raden voor konijnen, tenzij medisch noodzakelijk. Je maakt de huid er nog kwetsbaarder mee dan hij al is. Het best kun je hem helpen met de vachtverzorging door regelmatig een zachte borstel of slickerborsteltje door de vacht te halen, bijvoorbeeld één keer per week als dat niet te veel stress geeft, anders minder vaak als het wel veel stress geeft. Het is soms eventjes zoeken naar wat een goede balans is tussen nog een goede vacht, en niet meer stress geven dan nodig is. 

 

 

Geplaatst:
26 minuten geleden, Bammyflurry zei:

Ik heb ook een konijntje zonder tanden. Ook een hangoortje, die hebben door hun bolle koppies vaker deze problemen helaas.
Ik zie zijn getrokken tandjes ook op de foto. Wat zijn die lang hè? Het trekken van olifantstanden is eigenlijk de enige goede oplossing voor deze afwijking.


Het vorige baasje van mijn konijn (mijn konijntje komt uit de konijnenopvang) liet ook elke keer de tanden knippen/slijpen, want ze groeien natuurlijk heel snel weer aan.
In de opvang zijn de tanden getrokken. Het konijntje kwam bij mij in de pleeg na zijn operatie (en een paar maanden later is hij gekoppeld aan mijn voedster).
Hij moest wel even opnieuw leren eten zonder tandjes. Ze kunnen het eten nu niet meer oppakken met de tanden en niet doorknippen. Ze moeten leren hun tong meer te gebruiken om mee te sturen lijkt het. Alle groenvoer knip ik met een schaar in kleine stukjes en eigenlijk kan hij alles eten. Wat ook goed werkt is bv een klein stukje andijvie oprollen (soort sigaretje van maken) en (als een sigaretje) in zijn mond steken. Hij moet even leren dat hij het naar binnen moet werken tot zijn kiezen het kunnen pakken. Daar kun je hem goed bij helpen. Soms pakt hij een blad of takje wat te lang blijkt te zijn. Dan werkt hij het weer naar buiten en pakt iets anders.


Wat heel goed gaat is witlof. Ik snij een witlof in kleine 'plakjes' waardoor het stevige blad in een soort boogjes komt. Die boogjes pakt hij eenvoudig met zijn tong en werkt ze zo naar binnen. Omdat ze stevig zijn schuiven ze niet zo gauw weg gaan gaan niet dubbel. Een niet te gladde ondergrond is wel handig voor een tandeloos konijn. Dan schuift het lekkers niet steeds voor zijn mond weg. Ik heb mijn konijn vooral in het begin veel uit de hand gevoerd, gewoon om hem te leren dat het best wel kon.

Vooral even een beetje oprollen van blaadjes (soort sigaretje er van maken) werkte goed.

Een klein stukje appel of wortel gaf ik in het begin in een klein, smal, langwerpig model gesneden uit de hand. Dat steek je gewoon in zijn bek totdat hij de smaak proeft en zelf verder eet. Of uit de vlakke hand een beetje tegen het bekkie duwen.

 

Inmiddels eet hij alles zelfstandig. Brokjes (biks) gaat probleemloos en is ook nooit een probleem geweest. Een snackje (van die Supreme Naturals) breek ik in stukjes en eet hij uit de vlakke hand (dan kan hij door tegen mijn hand te drukken het naar binnen duwen) maar inmiddels pakt hij het ook gewoon tussen mijn vingers weg net als de andere konijnen. Het is dus even oefenen, maar hij eet eigenlijk alles. Behalve hooi. Daar eet hij af en toe een sprietje van, maar ik zie hem niet (zoals ik zijn dames wel zie doen) een tijdlang bij de hooiruif zitten knabbelen.

 

Qua schoonhouden; hij smeert vaak met zijn bdk's en heeft door ec vaak een natte achterkant. Ik maak dagelijks bepaalde plaatsen in zijn verblijf schoon en om de dag de plasbak en de slaapplaats, want die worden erg vies. Hem zelf was ik af en toe van achteren en ik spuit hem steeds in met anti myiasis spray tegen maden.

Ook met het verharen moet ik hem wat helpen door het oude haar te verwijderen.

Het is een konijntje met verschillende gezondheidsproblemen, maar hij is zo ontzettend vrolijk en blij, en een enthousiaste eter, ondanks het ontbreken van zijn tanden!

 

Hopelijk leert Bobba ook gauw dat er heel veel lekkers te eten is, ook zonder tandjes.

Bedankt voor je verhaal! Heel herkenbaar, ook qua voeren.

 

Hij moet idd wennen.

Ik ga de tips met het "oprollen" van groente proberen.

 

Hier zit hij gewoon op zijn toilet en verblijft hij binnen in huis.

 

Ik ga hem helpen met haren verwijderen.

Geplaatst:
20 minuten geleden, Evee zei:

Ik heb ook een konijn zonder voortanden gehad, maar herken de problemen niet. 

 

Zij kon gewoon brokjes eten en ook hooi, dat malen ze immers met de kiezen en die had ze gewoon nog. Alleen grote stukken vers groenvoer was lastig, dat sneed ik in kleinere stukken voor haar. Ook hield ze haar vacht prima schoon.

 

Qua voeding lees ik veel dingen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor konijnen en flink diarree kunnen geven. Aardbei, appel, wortel. De bak meelwormen is echt iets waar ik van schrik, konijnen zijn folivoren, bladeters, veganisten. Meelwormen zijn dierlijk, totaal niet geschikt voor konijnen. Gelukkig at hij ze niet. Multivitaminen zijn echt niet aan te raden voor konijnen en veroorzaken ook diarree en kunnen ook flink problemen geven in het lichaam omdat het te veel vitaminen en mineralen zijn voor een konijn. Heel eerlijk, je dierenarts klinkt naar aanleiding van dit verhaal niet alsof hij verstand heeft van konijnen. 


Shampoo en in bad doen is niet aan te raden voor konijnen, tenzij medisch noodzakelijk. Je maakt de huid er nog kwetsbaarder mee dan hij al is. Het best kun je hem helpen met de vachtverzorging door regelmatig een zachte borstel of slickerborsteltje door de vacht te halen, bijvoorbeeld één keer per week als dat niet te veel stress geeft, anders minder vaak als het wel veel stress geeft. Het is soms eventjes zoeken naar wat een goede balans is tussen nog een goede vacht, en niet meer stress geven dan nodig is. 

 

 

Bedankt voor je reactie. 

De dierenarts staat hier in het noorder hoog aangeschreven, zelfs konijnenspecialisatie. 

Zij gaven de tip van de vitaminen.

 

Het wassen komt van mij en google.

Die meelwormen liggen gewoon in elke dierenwinkel, hier gekocht bij de Jumper. Bij de konijnenspulletjes en op de verpakking dat het voor konijnen is.

Geplaatst:
2 uren geleden, happy211 zei:

Ik heb al een paar keer een pleegkonijn opgevangen waarbij de voortanden getrokken zijn. Sommige dingen herken ik uit jouw verhaal, andere totaal niet.

- met alleen hun kiezen kunnen ze echt nog heel goed eten. Alleen moet groente vaak wel kleiner gesneden worden. Je zou bijvoorbeeld van die voorgesneden andijvie kunnen proberen, of witlof in hele kleine stukjes. Een van de pleegkonijnen kreeg het voor elkaar om toch elk grassprietje waar hij vanuit zijn ren bij kon nog af te knabbelen. Ik heb ook nooit van voer hoeven wisselen, dat aten ze altijd na een paar dagen weer zoals normaal.

Wormen eten ze in ieder geval allemaal niet, want konijnen zijn planteneters 😉

- ik heb nooit meegemaakt dat ze, nadat hun tanden getrokken waren, zichzelf niet meer schoon konden houden. Ik denk dat dat waarschijnlijk twee losse zaken zijn die je apart moet oplossen. 

- zijn kontje wassen met shampoo is niet aan te raden, en zeker niet voor de lange termijn. Dat is echt een noodoplossing die je kunt doen totdat de oorzaak gevonden is, zodat hij bijvoorbeeld minder vliegen aantrekt. Het geeft veel stress en de vacht blijft erg lang nat, wat met dit weer ook kan gaan broeien. Doe dus echt alleen het kontje, alleen met wat lauw water zonder shampoo, en alleen als het echt niet anders kan. 

- ik ken beaphar multivit niet, maar zie wel dat het voor zowel knaagdieren als konijnen is. Zeker de extra vitamine c is heel fijn voor bijv. Cavia's, maar konijnen hebben daar veel minder van nodig. Als ik het zo zie, dan klinkt het voor mij vooral als een mooi verkooppraatje van een dierenwinkel, niet iets wat ik van een dierenarts verwacht. Heeft de dierenarts aangegeven waarom je dit moet geven?

- weet je zeker dat jouw dierenarts konijnkundig is? Er vallen me een paar dingen op in jouw verhaal: snijtanden knippen is niet de beste manier, dat kan heel veel schade doen. Verder lees ik niets over nazorg tegen abcessen bij de getrokken tanden. Heb je geluk gehad en is het niet gaan ontsteken, of is hier niets over gezegd? Heeft de dierenarts iets gezegd over dat hij zich niet kan schoonhouden?

Wij hebben een lijst met konijnkundoge dierenartsen. Als ik jou was, zou ik met hem naar een andere dierenarts gaan en hem nog eens laten nakijken of zijn gebit niet is gaan ontsteken (dat hij minder eet vanwege de pijn) en waarom hij zijn achterwerk niet schoon kan houden. 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Hii

Bedankt voor je uitgebreide reactie.

 

Die meelwormen liggen gewoon in elke dierenwinkel, hier gekocht bij de Jumper. Bij de konijnenspulletjes en op de verpakking dat het voor konijnen is.

 

Hij heeft er toch geen trek in dus de bak kan naar de kippen van een vriendin 😉

 

De dierenarts heeft idd aangegeven dat hij als aanvulling druppen kan hebben aangezien hij niet veel groente binnen krijgt.

Geen verkoop praatje van de winkel.

 

Ik ga hem wat andere groentes voorschotelen, heel klein snijden of oprollen

 Genoeg tips hieronder.

 

Het wassen zal ik niet doen met shampoo.

Bobba leeft binnen in huis, hij heeft geen last van vliegen oid.

 

De dierenarts staat hoog aangeschreven hier in het Noorden. Meerdere locaties net konijnen specialisatie.

Geplaatst:
2 uren geleden, Evee zei:

Qua voeding lees ik veel dingen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor konijnen en flink diarree kunnen geven. Aardbei, appel, wortel.

 

Klopt hoor, zeker bij konijntjes die zich al minder goed schoonhouden.
Mijn konijn krijgt 2x daags twee flinterdunne (je kunt er haast doorheen kijken) plakjes appel of wortel op elkaar waar zijn medicijnen tussen zitten. Geen ronde plakjes, maar die plakjes snij ik in een langwerpig model (ongeveer 1 cm bij 3-4 cm) die hij dan gemakkelijk weg kan werken (voordat hij bedenkt dat er vieze medicijnen tussen zitten 🤣). Fruit als dagelijkse 'groente' durf ik niet te geven.

  • Bedankt 1
Geplaatst:
1 uur geleden, KarinaBOBBA zei:

Die meelwormen liggen gewoon in elke dierenwinkel, hier gekocht bij de Jumper. Bij de konijnenspulletjes en op de verpakking dat het voor konijnen is

Ik heb die vergissing ook gemaakt. Ik had meelwormen van finecto+ gekregen. En in het logo van finecto+ zit een konijn. Maar konijnen zijn echt herbivoren, dus geen enkel konijn zou meelwormen eten. Die van mij lieten het ook liggen 🙃😄

Geplaatst:
3 uren geleden, Annasbeestenbende zei:

Ik heb die vergissing ook gemaakt. Ik had meelwormen van finecto+ gekregen. En in het logo van finecto+ zit een konijn. Maar konijnen zijn echt herbivoren, dus geen enkel konijn zou meelwormen eten. Die van mij lieten het ook liggen 🙃😄

Naaah gek he, gewoon in de winkel en google zegt: 

 

Gedroogde meelwormen zijn een uitstekende aanvulling op deze eiwitbehoefte. Gedroogde meelwormen kunnen ook gebruikt worden als verrijking van de knaagdier voeding. Strooi hiervoor de meelwormen door de voeding van uw kleine knaagdier om de eiwitwaarde van de voeding te verhogen.

 

Nah ja, ik geef het aan de kippen van een vriendin.

Screenshot_20220716-160425_Chrome.jpg

  • Verward 1
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .