Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Had eigenlijk gehoopt dat we voorlopig geen stress met de konijntjes zouden hebben, maar helaas. (Met onze Koko waar in december de baarmoeder is verwijderd gaat het trouwens heel goed). Onze Simba eet sinds afgelopen maandag erg weinig en heeft zo goed als geen keutels, als ze er al zijn, erg kleine.

Afgelopen maandag daarvoor bij de DA geweest en Primperan meegekregen om de darmpjes te stimuleren (2 x daags 1ml). Dinsdagavond waren er gelukkig weer iets meer keuteltjes (wel klein, maar rond en twee nette hoopjes). Toch vertrouwden we het niet en gisteren bij de DA foto's laten maken, in principe konden ze niets zien wat op een obstructie wees, maagje zat wel netjes vol en ook wel iets in de darmpjes aan keutels te zien. Ze hebben ook nog de bloedsuikerwaardes gecontroleerd en die gaven ook geen beeld wat op een obstructie lijkt. (ze zijn wel in de rui nu). Ze hebben wel extra vocht gegeven in de hoop dat het helpt. Advies was om de primperan iets te verhogen naar 1,25 ml, 2 x daags en door te gaan met de metacam, waar we toch afgelopen dinsdag al mee zijn gestart.

Hij is momenteel erg rustig (was hij altijd al), en iets minder actief als voorheen. Groenvoer (vochtig) dat gaat er eigenlijk nog goed in, gisteravond heeft hij met beetjes ook steeds wat hooi gegeten en ook wel iets aan brokjes, maar niet de hoeveelheden dat eigenlijk moet. Dus nu willen we alvast om het uur wel ietsjes aan groenvoer geven zodat er toch steeds iets binnenkomt.

Heb ook al prozyme besteld, om eventueel toe te dienen.

Zijn er nog andere tips om hem te helpen, of wat kunnen we nu het beste doen?







 

Geplaatst:

Ja en nee, je moet oppassen met aanpassingen in de voeding aan te brengen. Ik snap dat je het goed voor hem wil doen, hij moet natuurlijk ook eten, maar ik zou de hoeveelheid groente niet drastisch omhoog gooien. Iets erbij kan wel hoor 🙂 Ieder uur iets aanbieden vind ik geen gek idee. Wat mij verbaast is dat je geen cisaral hebt meegekregen, primperan werkt eigenlijk vooral op de maag. De ontlasting zou ook de blindedarmkeutels kunnen zijn.

Geplaatst:
59 minuten geleden, Lianne74 zei:

Zonet lag er een plasje vloeibare ontlasting, dus we zullen dan toch op moeten passen met groenvoer denk ik dan?

Het is echt de maand van de darmpjes 🙁

 

Dat zou ook door de primperan kunnen komen, is een van de bijwerkingen. Je zou aan de DA ook eens kunnen vragen voor rodicare akut, is ook wel online te krijgen. Dat is een vloeibare mengeling van kruiden zaden en olie. Is heel goed voor de darmen en zorgt voor een groter honger gevoel.

 

Veel beterschap 🤞

Geplaatst:

Dank Jullie!!

Simba is nu weer naar de DA voor onderzoek naar de achterste tandjes (onder verdoving) en nieuwe foto's van de maag. Mochten ze niets vinden willen ze ons doorsturen naar een gespecialiseerde arts (dierenziekenhuis Eindhoven/wilhelminapark Utrecht), maar is wel een langer ritje (hoeveel stress geeft dat). 

Maargoed we wachten eerst even af wat er nu uitkomt. 

Geplaatst:

Aan de achtstere tandjes zaten haakjes en deze zijn nu weggeslepen, maar verwachting is dat dit niet de oorzaak is. De foto gaf wederom geen duidelijk uitsluitsel, maar maagje is vol. Morgen toch maar een ritje naar het Universitair ziekenhuis Utrecht, hopelijk dat we daar verder komen en de oorzaak vinden. Onze DA in Venlo gaf aan dat hun ons niet verder konden helpen en dat een gespecialiseerde arts beter was, gelukkig hebben zij het voor ons netjes kunnen regelen dat we daar terecht kunnen.

Was gelukkig nog niet de noodzaak om het met spoed te doen, ergens komen er steeds nog kleine beetjes binnen (hooi en groenvoer). Dus we hopen dat het tot morgen nog kan wachten. 

Een tijdje geleden heeft Simba wel aan de bekleding van de bank geknabbeld, toch misschien iets dat het verstopt.
 

Geplaatst:

Diagnose van de arts bij het Universitair Dierenziekenhuis Utrecht, waarschijnlijk een maagzweer. Dus nu is hij voor een paar daagjes opgenomen voor extra vocht, voeding en maagzuur remmers. Hopen dat het dan weer netjes op gang komt en hij weer snel naar huis kan.
Mocht het niet verbeteren gaan ze maandag verder onderzoek doen.

Geplaatst:
5 uren geleden, Lianne74 zei:

Diagnose van de arts bij het Universitair Dierenziekenhuis Utrecht, waarschijnlijk een maagzweer. Dus nu is hij voor een paar daagjes opgenomen voor extra vocht, voeding en maagzuur remmers. Hopen dat het dan weer netjes op gang komt en hij weer snel naar huis kan.
Mocht het niet verbeteren gaan ze maandag verder onderzoek doen.

Veel beterschap! Hopelijk helpt het en mag hij snel weer naar huis!!! 🤞

Geplaatst:
Op 1-4-2022 om 21:44, Dee_Dee zei:

Veel beterschap! Hopelijk helpt het en mag hij snel weer naar huis!!! 🤞

Dankje, dat hopen wij ook.

Vanmiddag ons andere konijn Koko ook naar het ziekenhuis gebracht, zodat ze weer samenzijn, hopelijk geeft dat ook een positief effect. Koko begon er gelijk te eten, dus dat zit wel goed. 

Vanmorgen hadden ze een echo gemaakt, maar de darmpjes waren vrij stil. Maar de verzorgster vertelde ons wel dat hij vanmiddag weer is begonnen met beetjes hooi  en groenvoer te eten en toen Koko er bij kwam, ging er toch ook weer wat hooi uit zichzelf in, plus er kwam er kwamen twee zachte keuteltjes uit. Dus ergens houden we hoop. Hij krijgt nu best veel dwangvoer met vocht, maar gelukkig accepteert hij dat (hij heeft nog steeds de wil om te eten). We hopen dat het kwartje de goede kant uitvalt.

Achteraf vindt ik het jammer dat we niet eerder zelf zijn begonnen met dwangvoeren, maar onze DA raadde dat af. Zolang er uit zichzelf kleine beetjes in ging en uitkwam, moest het met de medicatie goedkomen, want het maagje zat nog vol.

Geplaatst:
11 uren geleden, Lianne74 zei:


Achteraf vindt ik het jammer dat we niet eerder zelf zijn begonnen met dwangvoeren, maar onze DA raadde dat af. Zolang er uit zichzelf kleine beetjes in ging en uitkwam, moest het met de medicatie goedkomen, want het maagje zat nog vol.

 

Toch is dit advies, wat ik doe in de meeste situaties. Zolang het er zelf in gaat en uitkomt ligt de boel niet stil en is dwangvoeren dus niet noodzakelijk.

Dwangvoeren, dus echt eten de bek in forceren onder dwang, geeft zoveel stress en maakt ook dat ze vol raken, en dus niet geneigd zijn zelf snel te gaan eten. Terwijl dat wel is wat je wil dat ze doen. Dwangvoeren heeft dus echt ook wel risico's en is geen wondermiddel of lange termijn oplossing. Je kan er zeker ook echt wel kwaad mee doen of het "kwartje de verkeerde kant op laten vallen". Wat ik bedoel te zeggen is, veroordeel je dierenarts er niet op dat ze het afraadde. Ik vind het een heel begrijpelijk en goed advies. Maagzweren komen echt maar heel weinig voor bij konijnen. Achteraf is het makkelijk zeggen je had dit of dat moeten doen, maar meestal heb je dan informatie die je eerder niet had. 

 

Veel beterschap! Ik duim voor jullie dat het goed komt!

Geplaatst:
3 minuten geleden, Evee zei:

Wat ik bedoel te zeggen is, veroordeel je dierenarts er niet op dat ze het afraadde. Ik vind het een heel begrijpelijk en goed advies. Maagzweren komen echt maar heel weinig voor bij konijnen. Achteraf is het makkelijk zeggen je had dit of dat moeten doen, maar meestal heb je dan informatie die je eerder niet had. 


Heb je wel gelijk in. Was afgelopen week inderdaad lastig te beoordelen omdat er nog steeds beetjes in en uit gingen en je elke dag hoopt dat het weer iets beter gaat. Achteraf weten we altijd wat we wel en niet moeten doen. We hopen gewoon dat we er nog op tijd bijzijn en ze hem in Utrecht er weer bovenop kunnen helpen. Tot nu toe was hij ook niet echt ziekjes, zocht contact met zijn maatje (samen knuffelen) en met ons. En de woensdagavond kwamen er weer iets meer keuteltjes, evenals de donderdagmorgen dus dan hoop je ook dat het weer de goede kant opgaat. Zeker omdat het groenvoer er wel gretig inging. 


 

Geplaatst:

Zonet weer een update gehad. Hij blijft vrij stabiel en alert. Heeft af en toe wel borrelgeluidjes uit de darmpjes. Eten uit zichzelf gaat erg moeizaam, maar dwangvoeding gaat er goed in. Verder komt hij niet aan in gewicht, ondanks dat er veel ingaat. Zou er dus ook weer ergens uitmoeten volgens hun, dus daar houden we ons aan vast😀

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Vanmiddag weer telefoontje uit het ziekenhuis gehad, Simba at niet meer zoveel hooi en zat veel stil op 1 plekje. Ziet er niet goed uit. Ze hebben vandaag nog een urine-onderzoek gedaan en dat wees niets uit.

Voor morgen staat nog een CT-scan gepland en ergens wil ik dat nog wel afwachten, maar anders is het goed geweest. Gelukkig kunnen we vanavond nog terecht om hem te zien. Weet nu ook niet of het ook een stuk van de stress komt, of dat er nog iets anders speelt. Denk eerlijk gezegd beide.

  • Verdrietig 2
Geplaatst:

Onze Simba is eigenlijk ook best wel een stresskonijn, eigenlijk al die tijd al sinds we hem uit het asiel hebben gehaald toen die ongeveer 1 jaar oud was (precies wisten ze het niet). Heeft ons ook best een tijdje gekost voordat hij ons vertrouwde. 

Dus dillemma is ook, moeten we hem toch niet naar huis halen om te kijken ivm de stress, maar zullen toch eerst de CT-scan afwachten.

Geplaatst:

Net thuis, hij zat er heel stilletjes bij, at uit zichzelf niets meer gaven ze aan. Verder was hij in de loop van de middag hoog op de poten gaan lopen, maar zit daar onder ook onder de urine. Verder heel veel klodders recovery onder zijn kin.

Even thuis laten wennen en net twee grote takjes wortelloof naar binnen gekauwd. Verder zijn we begonnen met de kin schoon te maken en toen begon hij het washandje enthousiast te likken. Dus hij wil zelf nog wel vechten, betekent dat we nog niet op moeten geven.

Weet alleen even niet wat te doen, waar kunnen we nu terecht voor goede zorg, toch maar de CT-scan laten doen? Al denk ik eerder dat hij nu de last van de dwangvoeding heeft gekregen, misschien teveel gekregen waardoor urinebrand?


 

Geplaatst:

Waar ben je nu precies in Utrecht met Simba? Ik verwacht niet echt dat er veel plekken zijn waar je beter op de plek zou zijn. Er zijn meerdere goede plekken in Nederland en ik denk dat je wel een van die goede opties te pakken hebt nu. En een ziek konijn verhuizen heeft ook heel veel gevolgen.

Geplaatst:

We waren bij het Universiteits ziekenhuis in Utrecht. Maar nu thuis, hij heeft weer takjes groen gegeten, zijn befje (alles onder zijn kin zat helemaal aan elkaar geklit en gedroogt waardoor hij nog niet eens naar onderen kon kijken en bewegen) schoongemaakt en ook zijn kontje (want deze zat helemaal vol met geplakte kleine keuteltjes). Hij is ook weer alerter en zit er nu relaxter bij.

Het lopen gaat alleen heel moeilijk nu, weet nog niet precies waren. Weet wel dat ze de blaas hebben aangeprikt vandaag, of dat hij daar last van heeft?

Feit is wel, zodat hij daar zat vanavond, zat er totaal geen enkel leven meer in, echt weggekropen in een hoekje en niet meer alert.

 

Geplaatst:

Net terug van onze eigen dierenarts, hij is ingeslapen en heeft nu zijn welverdiende rust. Vanmorgen zat er geen kracht meer in, heeft thuis de rust gevonden om het te laten gaan. We gaan hem missen!

  • Verdrietig 5
Geplaatst:

Heel veel sterkte gewenst.

 

Ik geef het topic een slotje. Als je er behoefte aan hebt kun je een topic openen bij de regenboogbrug. 

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .