Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hoi!

 

Vanochtend bij het voeren kwam Miffy niet aanlopen. Paniek sloeg redelijk toe,zeker toen ik haar zo op kon pakken. Ze was wel warm en mooi schoon, dus snel binnenhok in elkaar gezet en Miffy daarin gezet. DA gebeld en we konden 40 minuten later terecht. 

Andere DA dan onze eigen, maar die stopt sowieso over twee weken. Eerst gewogen, ze was een fractie lichter dan normaal (2,36 ipv 2,4 kg). Gebitscontrole -> haakjes rechtsonder. Buik werd gevoeld, er was een beetje gas en kettingkeutels? Ze had een heel klein beetje ondertemperatuur (staartje omhoog, thermometer erin), maar niet zorgwekkend voor een buitenkonijn. Voor de haakjes moest ze blijven, die zijn succesvol geveild onder narcose. Alleen toen bleek dat haar onderkaak losser zit dan hoort. Mogelijk door een val of botsing met het trappetje.

Komt dit vaker voor? En heeft iemand hier ervaring mee?

 

We zijn nu ingeschreven bij deze nieuwe DA omdat ik er wel een heel goed gevoel over had en we moeten toch iets.

 

Voor nu zit ze in de hal (koude ruimte 13°C) en wacht ik met smart op keutels. Ze eet alweer hooi en krijgt vanaf morgen pijnstilling. Ze heeft bij de DA pijnstilling en darmstimulans gekregen. Als ze genoeg eet hoef ik niet te dwangvoeren/ brokkenpap te voeren maar wat is genoeg?

Geplaatst:

Genoeg is altijd een beetje een lastig begrip inderdaad. Mijn dierenarts zei dat het vooral gaat om vezelrijke voeding om de darmen op gang te houden.

 

Wat ik bij mijn ram had aangehouden vorig weekend: toen hij alleen een paar happen groente en kruiden at, en verder echt nauwelijks, heb ik over de dag verspreid in totaal een halve portie aan brokken gegeven als dwangvoer. Toen hij ook af en toe wat hooi ging eten ben ik minder dwangvoer gaan geven, een half spuitje op de momenten dat hij toch de medicijnen kreeg. Mijn ram is erg schuw dus niet super makkelijk in de gaten te houden. Ik wist niet precies hoe veel hooi hij at, dus voelde het beter om toch wat extra's te geven. 

Na een paar dagen knapte hij ineens heel snel op. 'S ochtends nog wel dwangvoer gegeven want het was nog hetzelfde als de dag ervoor, en 's middags ging hij als een bootwerker hooi zitten eten en kwam aanrennen voor een bakje kruiden. Toen was het dus duidelijk niet meer nodig.

  • Bedankt 1
Geplaatst:

Ik zou het dwangvoeren inderdaad doen op de moment dat je het konijn toch moet hanteren. De eerste uren gaat brokken eten hem toch niet worden, dus je kunt dat als maatstaaf in je achterhoofd houden. Voor de rest lekker dingen aanbieden, verse kruiden werken hier vaak goed. 

 

Ik heb geen ervaring met een lossere kaak, ik kan me ook niet herinneren dat er de laatste tijd een konijn voorbij is gekomen met vergelijkbare klachten. Wat ik in zo'n geval wel uit zou willen sluiten is of er misschien iets aan de hand is in de kaak zelf. Er zijn namelijk bacteriën die het kaakbot "weg kunnen eten". Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er iets gebeurt is met een val of stoot (gebroken en niet goed geheeld).

 

Geplaatst:

Hoeveel kruiden mag ze als ze die normaal niet krijgt? Basilicum werkt echt geweldig om wat dwangvoer en pijnstilling naar binnen te krijgen (ze heeft nu 2 blaadjes gekregen). In het voorjaar en de zomer kreeg ze wel altijd paardenbloem blaadjes uit eigen tuin, maar die heb ik nu niet.

 

Een appeltak lijkt me gemeen om te geven aangezien ze niet zo goed kan knagen nu

Geplaatst:

Ik ben zelf met kruiden heel makkelijk en geef dat ook als ze het niet gewend zijn, maar sommige konijnen zijn er gevoelig voor. Is ze groentel gewend en regeert ze daar altijd goed op, ook bij een nieuwe soort? Dan zou ik best een bosje basilicum durven geven.

 

Die kaak die losser dan normaal zit zou ik echt verder naar laten kijken. In ieder geval een röntgen om te kijken of het kaakbot inderdaad niet opgegeten wordt door een bacterie of een abces. Sommige konijnen laten dat helaas echt niet merken en blijven redelijk eten ondanks dat.

Je kan best een appeltak geven hoor, soms snap je niet wat ze wel en niet willen eten na een gebitsbehandeling. Hier pakken ze dan bv wel takjes tijm en erwtenvlokken, terwijl je zou denken dat dat zeer moet doen.

In welke regio woon je? En heb je het idee dat je dierenarts ook echt gespecialiseerd is in konijnengebitten? Dat is hier wel van belang denk ik.

Geplaatst:

Ze is niet heel erg gewend aan groenten omdat haar vriendje er niet zo goed tegen kan. Als ze postzegels groente krijgt dan eet ze die meteen met enthousiasme op. Vooral witlof, andijvie, komkommer, broccolistronk en kontjes van de worteltjes is ze dol op, paprika is niet echt favoriet. Van de paprika kreeg ze zo 5 grote natte keutels half aan elkaar geplakt dus die krijgt ze ook niet meer. Verder geen gekke keutels, maar ze krijgt dan ook maar snippertjes.

 

Dan ga ik zo een appeltak geven (die is ze wel gewend) 🙂

 

Ik woon in west Brabant nabij Roosendaal. Ik heb deze dierenarts nu dan twee keer gezien. Ze is super geïnteresseerd in exotische dieren en heeft ook met regelmaat fretjes, chinchilla's, konijnen en vogels in haar praktijk. Uiteraard nog altijd meer honden en katten.

In de lijst stond er geen konijnkundige DA hier in de buurt.

Geplaatst:
10 minuten geleden, Kimie zei:

 

Ik woon in west Brabant nabij Roosendaal. Ik heb deze dierenarts nu dan twee keer gezien. Ze is super geïnteresseerd in exotische dieren en heeft ook met regelmaat fretjes, chinchilla's, konijnen en vogels in haar praktijk. Uiteraard nog altijd meer honden en katten.

In de lijst stond er geen konijnkundige DA hier in de buurt.

Die nog patiënten aanneemt, gezelschapsdieren kliniek had me vorig jaar aan de telefoon duidelijk kenbaar gemaakt dat als ik twijfelde over het advies van m'n toenmalige DA dat hij dan advies in kon winnen bij hun. Ik was dus niet welkom voor een second opinie. Nu hebben ze een patiënten stop. 

 

Geplaatst:

Mocht je een second opinion willen, of willen overstappen, dan zijn de Roosberg in Bavel en Dierendokters in Breda enorm konijnkundig. Die zijn c.q. waren ook de vaste dierenarts van een konijnenopvang. Maar ik zou als ik jou was ook kijken naar de reistijd vanaf je huis.

Geplaatst:

Miffy is weer de oude en ik heb haar zojuist naar buiten verplaatst. Echter lijken ze weer opnieuw de rangorde te moeten bepalen. Gedoe om wie wie moet wassen en Brammetje duwt z'n neus tegen Miffy dr heupen/kont waarop Miffy zich omdraait. (Brammetje is vrij volhardend maar dan rent Miffy weg) Is dat normaal na 5 dagen gescheiden te zijn geweest?

 

Tussendoor doen ze ook een wedstrijdje wie de mooiste binkie kan maken en eten ze samen hooi. 

Geplaatst:

Niet normaal na 5 dagen apart, maar wel normaal bij ziekte. Ziekte en zwakte verandert de rangorde. Soms kan dat echt heel heftig er aan toe gaan; Een zwak konijn in de groep, kan roofdieren aantrekken. Daardoor worden ze vaak verstoten. Sommige koppels bieden juist steun aan elkaar, maar er zijn dus ook koppels die pas weer samen kunnen als het zieke konijn goed hersteld is.

Geplaatst:

Achteraf was Brammetje twee dagen voordat Miffy stopte met eten ook een irritante puber. Dus misschien was ze toen al zwakker.

Zou jij ze samen laten of Miffy weer naar binnen halen? Ze liggen nu apart van elkaar dutjes te doen.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .