Keno_be Geplaatst: 22 augustus 2021 Geplaatst: 22 augustus 2021 Ons dwergkonijntje (ram 10,5 jaar) is 6 maanden geleden gecastreerd geweest omdat hij een groot gezwel had op zijn teelballen. Operatie was goed verlopen, maar de laatste maanden speelt hij niet meer en loopt amper rond. Deels waarschijnlijk door de hormonen die nu minder zijn door de castratie. Sinds een paar weken merken we nu dat hij precies niet goed mee ziet. Paar dagen geleden heb ik hem tegen een tafelpoot zien lopen. Hij zit ook dikwijls gewoon naar een muur gericht als hij neerzit. Al denk ik niet dat hij volledig blind is. Bijkomende info: helaas is ons konijntje altijd alleen geweest. Hij heeft altijd buiten geleefd (kon vrij rondlopen) en kon altijd binnen in huis als we thuis waren. Sinds de operatie (het was toen winter) en gezien zijn leeftijd hebben we echter beslist om hem permanent binnen te zetten. (Hij kan ook nog vrij rondlopen). Vlak na zijn operatie is hij wel nog een lange tijd actief geweest binnen. Hebben jullie tips voor onze ouwe rakker terug wat actiever te maken? Hoe gaan we om met een blind konijn?
Boefje Geplaatst: 22 augustus 2021 Geplaatst: 22 augustus 2021 Ik denk dat je het beste naar een dierenarts kan om uit te zoeken of hij daadwerkelijk blind is en wat daar eventueel de oorzaak van is als dat wel zo is. 10 jaar is welliswaar oud maar er zijn genoeg konijnen die rond die leeftijd nog prima zien. Het lijkt naar aanleiding van jou verhaal ook echt van het 1 op andere dag te zijn? Meestal gaat zoiets wel geleidelijk. Dat hij minder loopt kan idd komen door slecht zicht. Misschien angst voor gladde ondervloer? Sommige konijnen durven daar niet op te lopen. Kortom ik zou niet zomaar er van uitgaan dat je konijn echt blind is. Konijnen kunnen overigens volgens mij niet zo goed als niet (ben geen expert) vooruit kijken had ik ooit gelezen ergens. Ze hebben wel snorharen die voelen wat er voor zit. Misschien is het onbekend terrein. Van buiten naar binnen. Als hij wel blind is zou je de plek waar hij mag komen beetje veiliger maken dat hij niet tegen scherpe dingen aan kan lopen en dingen niet teveel veranderen ivm vaste routes waar je konijn aan went. Succes en beterschap met je nijn.
Keno_be Geplaatst: 27 augustus 2021 Auteur Geplaatst: 27 augustus 2021 Ons konijntje zit ondertussen al 6 maanden binnen en hij heeft altijd perfect rondgelopen in de nieuwe omgeving tot een week geleden dus. Ik heb gisteren zijn gedrag eens bestudeerd, hij ziet weliswaar nog, maar heel beperkt denk ik. Soms loopt hij tegen obstakels, soms ziet hij het op het laatste nippertje. En hij loopt altijd met de muur mee. We hebben onze dierenarts hierover gesproken en die ziet het niet zitten om hem te onderzoeken aangezien zijn leeftijd + het feit dat we visueel niks mis zien aan zijn ogen is het moeilijk om een diagnose te stellen zegt ze... Denk dat we misschien beter een andere dierenarts zoeken die wat meer gespecialiseerd is in konijnen.
Marjoleink Geplaatst: 27 augustus 2021 Geplaatst: 27 augustus 2021 Heb je deze lijst al gezien? Misschien heb je er iets aan als je naar een konijnkundige dierenarts wilt. https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen
Keno_be Geplaatst: 27 augustus 2021 Auteur Geplaatst: 27 augustus 2021 31 minuten geleden zei Marjoleink: Heb je deze lijst al gezien? Misschien heb je er iets aan als je naar een konijnkundige dierenarts wilt. https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen Ok bedankt, ik zal het bekijken! Net contact gehad met een andere dierenarts, die hetzelfde zegt: te oud konijn om nog te onderzoeken, zeker omdat we visueel niks verkeerd zien aan de ogen. Ze kunnen wel onderzoeken ofdat het katarakt is, maar daar is niks aan te doen zegt de arts.
Kolino Geplaatst: 27 augustus 2021 Geplaatst: 27 augustus 2021 Te oud om te onderzoeken? Dat vind ik echt raar! Waarom zou hij daarvoor te oud zijn? Wat een onzin. Ik heb ook een konijn gehad dat nagenoeg blind was, al kon je daar in het juiste licht wel een witte waas in de ogen ontdekken. Ik zou dus zeker even doorzetten dat er een dierenarts met een lampje in de oogjes kijkt. Achteraf bleek mijn konijn E.C. te hebben, wat in de ogen is begonnen.
Boefje Geplaatst: 27 augustus 2021 Geplaatst: 27 augustus 2021 Ugh daar liep ik met Noellie ook altijd tegen aan. 'Het is al een oud konijn.' Kreeg je bijna altijd te horen. Alsof ze het niet meer de moeite waard vinden. En dan verbaasden ze zich er altijd over dat ze nog op de bank sprong enz. Uiteindelijk ben jij de baas. Maar goed soms is het de stress van het onderzoek niet waard als er toch weinig aan te doen is. Maar als het een ander probleem is waardoor het zicht niet zo goed is of het gedrag is veranderd is het wellicht een onderzoekje waard?
Lienappelsien Geplaatst: 3 september 2021 Geplaatst: 3 september 2021 (aangepast) Het karakter is het niet als hij eerst wel actief was. Maar als hij sinds kort tegen dingen aan botst dan is het duidelijk dat hij niet goed ziet. Hebben ze goed in zijn ogen gekeken met een lampje? Ik heb een konijn gehad die blind was door EC (dat kon je ook heel goed aan zijn ogen zien). Maar hij botste eigenlijk nooit ergens tegen aan. Hij wist precies waar alles in zijn ren stond en liep dan een beetje zoekend rond. De indeling moet je dan natuurlijk niet veranderen. Loopt hij los in de kamer? Misschien is het dan handiger dat hij in een deel van de kamer kan, dat je bijvoorbeeld een panelenren gebruikt om een stuk af te zetten. Dan kan hij zich beter oriënteren. Misschien is de kamer te groot nu hij niet goed meer kan zien en weet hij niet precies waar hij in de ruimte is. Ik heb nu een konijn van 9 jaar of ouder met ouderdomsstaar. Met een bepaalde lichtval in zijn ogen kan je dat zien als je goed kijkt. Volgens de dierenarts is het ouderdomsstaar. Hij ziet niet meer volledig scherp en durft bepaalde verhogingen niet meer af doordat hij de diepte dan niet kan inschatten. Dat heeft dan volgens mij niet altijd met de hoogte te maken maar ook met de kleur van de ondergrond. Van een bepaalde hogere afstap vliegt hij er zo af. Ook merk ik verschil of het gewoon daglicht is of als ik ‘s avonds het licht aan heb (buiten). Verder racet hij nog keihard rond als ik met eten aan kom 🙂 3 september 2021 aangepast door Lienappelsien
Aanbevolen berichten