sigurdar Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Hoi allemaal, nieuwe gebruiker hier :-) Ik zag veel nuttige draadjes op dit forum over konijnengezondheid, maar niet precies een antwoord op mijn situatie dus vandaar dat ik nu zelf een vraag stel! Bij ons konijn Sip (duitse reus, 5,5kg) is eergisteren de rechterachterpoot geamputeerd omdat deze in het bovenbeen op 2 of 3 plaatsen gebroken was :-( Gisteren hadden wij al problemen met dwangvoeren en moesten we terug naar de dierenarts. Inmiddels eet hij wel weer aardig wat hooi, wilg en wat ander groenvoer maar wil hij nog geen vast voer en ook geen critical care. Met het eten lijkt het echter wel goed te komen, dat wordt steeds beter. Het probleem is dat hij zijn medicijnen (antibiotica en pijnstiller) niet wilt nemen. Voor de operatie nam hij de pijnstiller zo uit het spuitje omdat hij het lekker vond. Nu wil hij er niks van weten en bij dwangvoeren raakt hij zo gestrest dat hij niet slikt. Als ik de medicijnen in zijn mond spuit loopt het er grotendeels gewoon weer uit. Inmiddels al wel 5 keer geprobeerd, maar het gaat iedere keer alleen maar slechter. Dierenarts had olvarit wortel aangeraden en daar de medicijnen in mengen. Ook daar heeft hij echter geen interesse in als ik het bij z'n mond houdt. Het is een ontzettend lief konijn en ik kan met mijn vinger gewoon aan zijn mond en lippen zitten, maar zodra er een spuitje met iets er in bij komt flipt hij helemaal. Iemand nog een idee wat ik kan proberen om mijn konijn er bovenop te helpen?
Marjoleink Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Vragen stellen mag altijd! Het is wel een konijn met een eigen willetje dus. En als je de medicatie met een plastic lepeltje geeft? Dat doe ik vaak met dwangvoer, omdat dat inderdaad minder stress geeft. Of op een schoteltje? Tussen twee blaadjes basilicum werkt hier ook goed, maar dan moet hij wel eten natuurlijk.
sigurdar Geplaatst: 21 mei 2021 Auteur Geplaatst: 21 mei 2021 (aangepast) Ja, normaal eet hij alles maar nu is hij ineens heel kieskeurig na de operatie. Eigenlijk alles wat ik hem aanbied pakt hij niet aan, pas als ik iets neerleg dan eet hij er na 5 minuten van. Ik had de medicatie nog niet geprobeerd met een lepeltje, maar de dwangvoeding gisteren wel. Dat was ook geen succes helaas. Ook in een bakje naast hem neergezet maar dat bakje draaide hij demonstratief op zijn kop.. 🙂 21 mei 2021 aangepast door sigurdar
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Even tussendoor, ik heb je topic nog niet helemaal goed gelezen maar wilg en pijnstiller mag niet samen! Wilg beïvloedt de werking van de pijnstiller (wilg is wel een natuurlijke pijnstiller).
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Bij zo'n groot konijn is het aanbieden van medicatie best een opgave inderdaad. Je mag het spuitje best ver in zijn bekkie duwen, zodat hij wel moet slikken. Kan je hulp van iemand krijgen? Wat ik bij een moeilijk konijn doe is het konijn op tafel zetten (maar een groot konijn misschien beter op de grond houden), op een antislip matje of iets. Een persoon staat achter het konijn en houdt het vast, zodat het niet naar achter kan en ook niet kan klooien met de pootjes. De ander kan zich dan op de kop concentreren. Met een hand de kop beetpakken en zorgen dat het konijn nergens heen kan en dan heel gemeen de spuit in het bekkie doen en voorzichtig leeg spuiten met tussenpozes. Wat voor pijnstiller en wat voor antibioticum heb je?
sigurdar Geplaatst: 21 mei 2021 Auteur Geplaatst: 21 mei 2021 Ja, we hebben het al eens met z'n tweeën geprobeerd, ging toen ook niet beter. Ik zal bij de volgende poging eens proberen het spuitje wat verder in zijn bek te doen. Ik heb novacam en sulfatrim mee gekregen
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Je kan het spuitje het beste aan de zijkant in het bekje doen, dan heb je de meeste ruimte en kan je 'm er diep genoeg in stoppen. Met de spuitjes die bij zo'n flesje novacam zitten moet dat als het goed is wel lukken. Sulfatrim vinden ze vaak niet zo lekker volgens mij, novacam slurpen sommige konijnen zo uit een spuitje. Van een schoteltje kan ook werken, ik heb een konijn gehad dat helemaal gek werd als ik met een spuitje kwam en likte sommige medicijnen wel van een schoteltje op. Dan moet hij natuurlijk wel een beetje eetlust hebben. Op zijn favoriete groente, een stukje fruit, wat verse kruiden lukt het soms ook.
happy211 Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 Nog wat extra tips: Je kunt proberen op je knieën op de grond te gaan zitten in een soort v met je voeten bij elkaar, en dan je konijn tussen je benen te houden. Dan kan hij als het goed is niet naar achter kruipen, dan komt hij tegen jouw lichaam aan. Ik weet niet of het bij een groot konijn zoals een duitse reus lukt, maar ik wikkel ze meestal in een handdoek. Dan kunnen ze met hun pootjes nergens heen. Allemaal niet erg prettig, maar als het echt niet lukt op een andere manier, dan moet het soms. Die medicijnen moeten toch naar binnen. 1
Miekmoek Geplaatst: 21 mei 2021 Geplaatst: 21 mei 2021 6 hours ago zei Jamesthebunnybutler: Even tussendoor, ik heb je topic nog niet helemaal goed gelezen maar wilg en pijnstiller mag niet samen! Wilg beïvloedt de werking van de pijnstiller (wilg is wel een natuurlijke pijnstiller). Dit wist ik niet! Is dit bij alle pijnstillers? En werkt de pijnstiller dan minder goed of geeft het ook echt problemen? Ik heb mijn beide al een keertje pijnstiller gegeven, maar grote kans dat ze tegelijkertijd ook gewoon wilg hadden..
Dollie Geplaatst: 22 mei 2021 Geplaatst: 22 mei 2021 13 hours ago zei happy211: Nog wat extra tips: Je kunt proberen op je knieën op de grond te gaan zitten in een soort v met je voeten bij elkaar, en dan je konijn tussen je benen te houden. Dan kan hij als het goed is niet naar achter kruipen, dan komt hij tegen jouw lichaam aan. Ik weet niet of het bij een groot konijn zoals een duitse reus lukt, maar ik wikkel ze meestal in een handdoek. Dan kunnen ze met hun pootjes nergens heen. Allemaal niet erg prettig, maar als het echt niet lukt op een andere manier, dan moet het soms. Die medicijnen moeten toch naar binnen. Bij een groot konijn ga ik er gewoon bovenop 'zitten' 😅 uiteraard niet met je gewicht, ik heb nu een Vlaamse reus met een abces dat gespoeld moet worden dus dat duurt een stuk langer dan medicatie geven. Herinnert me eraan dat ik meer moet sporten zullen we maar zeggen. Maar goed, je kunt het konijn dan echt met je lichaam klem zetten. Werkt nog beter dan bij een klein konijn. Het konijn kan niet naar achteren en voor kun je met je ene hand de kop fixeren en de andere hand de benodigde handeling uitvoeren.
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 22 mei 2021 Geplaatst: 22 mei 2021 8 hours ago zei Miekmoek: Dit wist ik niet! Is dit bij alle pijnstillers? En werkt de pijnstiller dan minder goed of geeft het ook echt problemen? Ik heb mijn beide al een keertje pijnstiller gegeven, maar grote kans dat ze tegelijkertijd ook gewoon wilg hadden.. Wist ik ook niet! Het is dat ze het op de opvang laatst zeiden, daar checken ze heel goed of ze geen wilg hebben met pijnstiller. Het geldt in ieder geval voor novacam/metacam/meloxidyl. In hoeverre het problemen geeft durf ik niet te zeggen, maar ik vermoed dat het wel een ding is als de opvang er zo alert op is.
Evee Geplaatst: 22 mei 2021 Geplaatst: 22 mei 2021 In wilg zit een natuurlijke pijnstiller, in de bast. Het stofje wat daar in zit, zit bijv. ook in aspirine. Maar ik vraag mij dan wel af wat precies het probleem is als je het naast een gewone pijnstiller geeft bij konijnen, weet je dat? Eerder overdosering dan de werking tegen gaat vermoed ik? Maar zo sterk is verse wilg dan ook weer niet. Dus ik vraag mij af of het wel echt veel effect heeft op pijnstillers. 1
Jamesthebunnybutler Geplaatst: 22 mei 2021 Geplaatst: 22 mei 2021 2 minuten geleden zei Evee: In wilg zit een natuurlijke pijnstiller, in de bast. Het stofje wat daar in zit, zit bijv. ook in aspirine. Maar ik vraag mij dan wel af wat precies het probleem is als je het naast een gewone pijnstiller geeft bij konijnen, weet je dat? Eerder overdosering dan de werking tegen gaat vermoed ik? Maar zo sterk is verse wilg dan ook weer niet. Dus ik vraag mij af of het wel echt veel effect heeft op pijnstillers. Ik heb echt geen idee, ik heb het niet gevraagd. Bij het Knaagspoor zit een soort van kruidenspecialist, dus ik neem het voor waar aan haha. Ik zou dan ook eerder denken dat er dan overgedoseerd wordt ofzo.
sigurdar Geplaatst: 22 mei 2021 Auteur Geplaatst: 22 mei 2021 Goh, daar had ik ook nog nooit van gehoord. Nou krijgt het bij het geven van z'n medicijnen toch niet alles binnen omdat het weer uit z'n bekje loopt of het er naast gaat, dus ik maak me er niet heel veel zorgen over. Het gaat in ieder geval best goed met hem nu, hij eet en keutelt goed en is weer steeds actiever!
MissNibbles Geplaatst: 22 mei 2021 Geplaatst: 22 mei 2021 Ik had hetzelfde probleem met 1 van mijn konijnen hier. Ik gebruikte voor dit probleem science selective adult. Hier kun je ook met een beetje water dwangvoer (5 of 6 korrels anders gaat het niet op)van maken. Medicijn erbij. In het hok zetten en binnen no-time was het bakje leeg. Daarna natuurlijk belonen met iets lekkers. Niks geen stress met spuitjes in bekjes en wurmen uit een handdoek o.i.d. en geen stress voor jezelf.
Evee Geplaatst: 23 juni 2021 Geplaatst: 23 juni 2021 Ik wil nog even terugkomen op het wilg & pijnstiller verhaal, want ik ben er inmiddels uit hoe het zit 😉 Wilg beïnvloed niet de werking van de pijnstiller. Maar als je wilg combineert met een zelfde type pijnstiller, met de zelfde werkzame stof er in dus (als mensen dus wilg & een pijnstiller als paracetamol, ibuprofen of aspirine combineren bijvoorbeeld) dan is er een kleine kans op maagbloedingen. Dat is de reden dat dat het voor mensen niet geadviseerd word om de vrije verkoop pijnstillers en wilg (vaak als wilgenthee als wij mensen daar voor kiezen) te combineren. Alleen zit in de pijnstillers die bij konijnen voorgeschreven worden meestal geen acetylsalicylzuur, ik heb dus nog niet terug kunnen vinden of dit ook voor konijnen van toepassing is en bij welke pijnstillers dat dan zou zijn. 1
Kolino Geplaatst: 23 juni 2021 Geplaatst: 23 juni 2021 Het is van toepassing bij alle nsaid's. Wilg heeft van zichzelf een pijnstillende werking, vergelijkbaar met aspirine. Het valt dus niet onder hetzelfde type pijnstillers, maar je mag aspirine ook niet combineren met nsaid's, waar meloxicam onder valt. Voorzichtigheid is dus geboden. Mijn eigen ervaring is dat het met kleine hoeveelheden geen kwaad kan. 1
Aanbevolen berichten