Ga naar inhoud

Sterelisatie puck


Puckie pie

Aanbevolen berichten

Het is een voedster denk ik? 

Ja het is wel normaal. Heb je wel pijnstillers meegekregen en heb je lekker voedsel in huis gehaald? 

 

Hier staan veel tips:

Castratie en sterilisatie bij konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

Zorg voor en na een operatie
https://www.bunnybunch.nl/informatie/zorg-voor-na-operatie-konijn

 

Bijvoorbeeld deze info uit de hierboven gelinkte artikelen is wel handig nu denk ik:

 

 

Citaat

 

Zorg na de operatie

Als het goed is blijft jouw konijn de eerste paar uurtjes na de castratie nog bij de dierenarts. Als hij goed wakker is mag je hem ophalen. Vaak hebben ze dan nog niet of maar nauwelijks gegeten. Ook is het nodig thuis nazorg te geven. Zorg er dus voor dat je enkele dagen vrij bent en hier rustig de tijd voor hebt.

 

 

 

Konijnen moeten binnen in huis na de operatie

 

Ten eerste moet je jouw konijn na de castratie (en na elke andere operatie) altijd in een ruimte binnen houden. Dit is van belang omdat jouw konijn na operatie moeite kan hebben met het regelen van de lichaamstemperatuur en omdat je wil zorgen dat de wond infectie- en vlieg-vrij blijft. Zorg er voor dat er voldoende daglicht is in de ruimte waar het konijn tijdelijk komt te staan. Voor buitenkonijnen hoeft het geen plek met verwarming te zijn, als ze maar beschut zijn van de weersinvloeden en als je maar genoeg comfort en warmte in het tijdelijke verblijf kan bieden. Buitenkonijnen moeten na de castratie dus ook een paar dagen naar binnen worden gehaald. Dit is voor veel konijnenbaasjes een reden om hun buitenkonijn in de zomer te laten castreren. In de winter zit je namelijk met grotere temperatuurverschillen tussen buiten en binnen, zeker na een operatie is dit niet ideaal. 

 

Het valt ons wel op dat de adviezen van de dierenartspraktijken hierin enorm variëren, we horen verhalen van het advies van 1 dag binnen tot 10-14 dagen binnen. Zelf raden we aan in ieder geval de eerste 1 a 2 dagen het konijn binnen te huisvesten, in ieder geval tot het konijn weer goed zelfstandig eet en er weer goede keuteltjes zijn. 

 

 

 

Alleen of samen met het maatje? 

 

Dit punt is altijd lastig om in te adviseren. 

 

Het is aan de ene kant te raden om een konijn na de castratie enkele dagen alleen te huisvesten zodat je goed in de gaten kan houden wat dat konijn eet, of er al keuteltjes zijn van na de operatie (dit duurt zo'n 23/24 uur na het eten van de eerste hapjes, zo lang duurt het namelijk voor iets wat een konijn eet er als een keuteltje uit komt! Om dit goed te kunnen zien is het alleen huisvesten van een net geopereerd konijn dus wel heel praktisch. 

 

Ook zijn niet alle maatjes even lief tegen een net geopereerd konijn. Hun maatje is opeens ziek en zwak, in de natuur word een ziek en zwak konijn verstoten. Het kan dus zo zijn dat ze echt gemeen zijn na de operatie, en gaan vechten. Dat is natuurlijk absoluut niet aan te raden voor een net geopereerd konijn met stress, een operatiewond en volop in herstel. Ook zien de maatjes dit zwakkere moment soms als kans om de dominantie over te nemen van het geopereerde konijn, en gaan ze jagen, rijden en het zieke konijn lastig vallen. 

 

Aan de andere kant zijn sommige koppels zo hecht, dat een maatje als steun en toeverlaat het herstel goed kan helpen. Die konijnen wil je het liefst samen houden, of zo snel mogelijk samenzetten. Denk je dat jouw koppel stabiel genoeg is, lang genoeg samen is, en genoeg aan elkaar gehecht is om echt steun te bieden tijdens deze periode? Dan kun je het proberen, of het gaat samen. Let er wel goed op, het laatste wat je wil is stress voor het herstellende konijn of gesneuvelde hechtingen.

 

Twijfel je en wil je een beetje van beide?  Split cage houden kan in zo een geval ook uitkomst bieden. 

 

 

 

Hoe richt je de ziekenboeg in?

 

Vul de kooi niet met stro of hennepvezel, maar met een zachte bodembedekking. Dit kan een oude dekbedhoes zijn, katoenbedding, papierbedding (back 2 nature) of oude handdoeken. . Stro kan namelijk in de wond prikken. Haal objecten waar ze op kunnen springen uit het verblijf. Door te springen kan de wond open gaan. Zorg dus voor een (tijdelijk) vlak verblijf met zachte ondergrond.

 

Leg een metalen kruik (met hoes) of snugglesafe heatpad in het hok van het konijn, maar zorg er voor dat hij wel kan kiezen of hij er op wil liggen of niet. Na de narcose is het voor een konijn moeilijk zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Dit is één van de redenen dat een konijn na een operatie enkele dagen binnen gehouden moet worden. Gebruik geen rubberen kruik, die zijn erg gevaarlijk omdat ze niet knaag-proof zijn. De metalen baby-kruiken kunnen, of een snugglesafe. Dat laatste heeft de voorkeur omdat deze super lang warm blijft, wel 8-10 uur, dus je kan gewoon slapen zonder je wekker te moeten zetten om de kruik opnieuw op te warmen. Het is een veilige, knaag-proof kruik, zo ontworpen dat ze er ook nog eens helemaal op kunnen kruipen als ze daar behoefte aan hebben. Geloof mij, als je konijnen hebt is het het waard om er minstens één aan te schaffen. Ze zijn namelijk ook ideaal als je konijn een gasbuik heeft of door wat voor reden dan ook onder temperatuur krijgt, en zelfs in de koude winternachten als het flink vriest kun je ze gebruiken om wat extra comfort te bieden. 

 

Zorg er voor dat je konijn vers water tot zijn/haar beschikking heeft. Het liefst naast de drinkfles ook een bakje water, voor als het konijn te verzwakt is om bij de drinkfles te kunnen. Je kan zelfs hooithee maken, veel konijnen zijn daar dol op!

 

Zet in ieder geval een bak droogvoer, een ruif met hooi en lekker vers groenvoer neer voor je konijn. Zorg er voor dat je al het eten in huis hebt waar jouw konijn dol op is: het favoriete groenvoer, gedroogde kruiden, het lekkerste hooi. Koop kleine zakjes brokken van andere merken, soms is dat net iets waar ze nieuwsgierig genoeg naar zijn om eerder te eten dan van hun standaard brok.  Haal bij de supermarkt een kruidenplantje, bijvoorbeeld peterselie. Dat kan soms net de truc zijn om jouw konijn aan het eten te krijgen. Peterselie werkt namelijk eetlust opwekkend. Haal alles in huis wat er voor zorgt dat jouw konijn zo snel mogelijk weer lekker gaat eten, en gaat keutelen. Lekker verwennen de eerste dagen om ze goed te laten eten. Het is natuurlijk wel aan te raden alleen het groenvoer te geven wat jouw konijn gewend is, zodat er niet bovenop alles ook nog diarree komt. 

 

Zorg er voor dat je een injectiespuitje zonder naald en wat dwangvoer zoals Supreme science recovery of Dual Care in huis hebt, uit voorzorg. Eventueel kun je ook babyvoeding wortelhapje of fruithapje gebruiken, dat zou ik echter alleen uit nood doen. Het bevat veel fruitsuikers wat diarree en gasbuikjes kan geven. De babyvoeding zou dus de laatste optie moeten zijn, als niets anders meer werkt. De andere middelen hebben meer vezels en voedingsstoffen die de darmen weer op gang helpen. Het is namelijk van belang dat je konijn binnen 24 uur na de operatie weer gaat eten, doet hij dat niet dan moet je hem dwangvoeren. Bij konijnen EHBO vind je hier tips voor.

 

Binnen 24 uur na de operatie een konijn weer eten. Maximaal 24 uur na dat moment moet je de eerste keutels en plasjes in het hok vinden. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met de dierenarts. Als een konijn iets eet, doet het er 23,5 uur over om er als keutel uit te komen. Als een konijn 24 uur niet eet, dan vallen de darmen dus stil. Waarschijnlijk zal een dierenarts in ieder geval adviseren dat je start met dwangvoeren, het kan zijn dat hij nog darm-stimulerende middelen voor zal schrijven.

 

In mijn ervaring knappen rammen echter vrij snel op van de operatie en zitten zij 's avonds alweer lekker te eten. De volgende ochtend zie je meestal de eerste keutels al in het hok liggen.

 

De castratie van een voedster heeft iets meer risico. Het herstel duurt ook langer. Omdat het een aardige buikoperatie is, eet de voedster de eerste avond meestal nog niet (veel). De eerste keutels laten meestal ook wat langer op zich wachten. In veel gevallen zal je dus de dag na de castratie moeten starten met dwangvoeren en pijnstillers moeten toedienen. Zorg er voor dat er genoeg aanbod is van lekker eten, om jouw voedster over te halen zo snel mogelijk weer zelf te gaan eten. Je mag haar best verwennen met lekker groenvoer, gedroogde kruiden, brokjes van een ander merk dan normaal of zelfs een klein stukje fruit.

 

Vraag aan je dierenarts pijnstillers mee, zeker na de castratie van een voedster. Ook al heeft de dierenarts zelf ook al pijnstillers toegediend, vraag er toch nog extra mee. Een konijn heeft een snel metabolisme. Pijnstillers werken bij een konijn maximaal 12 uur na toedienen, maar het kan goed zijn dat jouw konijn na die 12 uur nog pijn heeft van de operatie. Pijn is een van de belangrijkste redenen dat een konijn niet eet, en als je pijnstillers toedient gaat het konijn meestal snel weer eten. Let er op dat de pijnstillers wel voor konijnen geschikt zijn! Onderandere deze merken zijn geschikt: Tolfedine, Ketoprofen, Carprofen of Metacam.

 

 

 

Even op een rijtje wat je precies in huis moet halen voor de zorg na een castratie:

 

- Binnenverblijf (kan panelenren zijn of binnenhok).
- Zachte bodembedekking (handdoeken of katoenbedding)
- Kruik of snugglesafe
- Extra lekker voedsel (vers groenvoer, kruidenplantje, kruidenmuesli, gedroogde kruiden, fruit, lekkere hooisoorten)
- Spuitje zonder naald
- Dwangvoer (bijv. Supreme Science Recovery, critical care of Burgess Dual Care). Wij adviseren geen babyvoeding omdat dat veel suikers bevat en dat kan juist weer een negatief effect hebben op de spijsvertering. Een papje maken van de gewone brokjes en dat gebruiken als dwangvoer kan ook.
- Pijnstillers (meevragen bij dierenarts)

 

 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Arm beestje, verwen haar maar, probeer maar zoveel mogelijk lekkers aan te bieden. Eventueel een beetje hooithee maken. Peterselie werkt eetlustopwekkend, dat zou je ook kunnen proberen of een stukje fruit of iets anders dat ze heel lekker vindt. Alles om haar weer aan het eten te krijgen 😉 Als ze echt niet gaat eten moet je over op dwangvoeren.

Heeft ze wel pijnstilling? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou voor de voedster zou het zeker al wel beter moeten gaan na de eerste 24 uur, maar het kan best dat ze nog een beetje zwak blijft de komende week. Gewoon afwachten en haar rustig laten herstellen. Wel goed opletten of ze weer wat voedsel eet, want anders moet je inderdaad dwangvoeden.. Probeer daarom haar wat kleine hapjes van eten wat ze erg lekker vindt naar binnen te krijgen. 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Is haar maatje bij haar? Als hij lief is voor haar dan kan dat haar ook steun geven en warmte natuurlijk, want zo net na een operatie is het voor konijnen moeilijk om op temperatuur te blijven. Je kunt haar ook proberen op een schoteltje of lepel geweekte biks te geven. Dan hoeft ze het alleen maar op te likken.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap dat je je zorgen maakt, dat doet ieder baasje na een ingreep, zeker als ze niet eten. 

Heb je een snuggle safe? Die zou je ook kunnen gebruiken en anders idd lekker warm plekje in huis met een dekentje/ mandje. Je kan tussen haar oren voelen of ze daar warm is, dat mag niet koud zijn.

Mocht ze niet gaan eten vanavond zou ik toch gaan dwangvoeren. Welk voer heb je? Als je bijv. Science Selective heb kan je het nat maken en er een soort papje van maken en in een pipetje doen.

 

Krijgt ze trouwens wel een vriendje als ze straks herstelt is van haar operatie? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De eerste avond nog niet eten zou ik mij niet al te druk om maken. Als het goed is heeft ze tot aan het moment van castratie gegeten, dus in ieder geval vanochtend nog. tenminste, daar ga ik van uit? 

 

Je zou kunnen dwangvoeren als je je echt zorgen maakt, maar ik zou zelf gewoon zorgen dat er een soort buffet voor haar is van brokjes, kruiden en groenvoer en wachten tot ze zelf iets eet. Al is het maar een hap, eten = eten en dat zorgt er voor dat er iets in de damen zit. Maar als ze morgenochtend pas eet en actief word, is het ook prima hoor. Dan zijn er als het goed is nog geen stilgevallen darmen. Dat is pas na 23/24 uur. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .