Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Ik vraag me af hoe andere konijnenliefhebbers hiermee omgaan. Ik ben nu al een paar keer met konijnen naar een dierenarts geweest. Elke keer zit ik in de wachtkamer met mijn konijntjes en zijn er ook honden aanwezig die blaffen, janken, piepen, springen. Mijn konijnen zijn daar doodsbang van. Ik heb al een keer mijn konijnen terug in de auto gezet omdat ze daar dan rust hebben (ik ging toen weer in de wachtkamer zitten). Die hond ging toen echt helemaal uit zijn dak (van blijdschap, niet van angst gelukkig, maar dat maakt voor konijnen niet uit).

 

Vandaag was ik bij een dierenarts die op de lijst met konijnkundige dierenartsen staat. Maar helaas ook daar. Mijn konijnen waren heel bang, eentje was duidelijk echt heel erg bang. En toen dat piepmonster eindelijk weg was, zag ik dat de stress van mijn nijntje duidelijk minder werd.

 

Het is toch al stressvol voor ze, en dan komt dat er ook nog bij. Waarom houden dierenartsen daar geen rekening mee? Zeker bij een konijnkundige dierenarts zou ik wel verwachten dat er een aparte wachtkamer is. Zo was er wel een aparte wachtkamer voor katten (waar ik plaats mocht nemen), maar die was in open verbinding met de andere kamer (geen deur dus). En kon je nog steeds de ene jankende hond na de andere horen binnenkomen.

 

Ik hou van honden, maar op zo'n moment toch even niet 😬

aangepast door Marcovka
correctie
Geplaatst:

Niet elke dierenarts heeft de ruimte voor een aparte wachtkamer, hè? Mijne in ieder geval niet. Als het druk is in de wachtkamer bij mijn dierenarts, of nu met Corona ook buiten, meld ik mij altijd eerst zonder konijn bij de balie. Ik vraag dan of het vanwege de drukte goed is als ik met konijn in/bij de auto wacht en dan komen ze mij halen als ik aan de beurt ben. Dat vinden ze geen probleem. Met warm weer kwamen ze zelfs een bakje water brengen. 

Geplaatst:

Het is helaas niet te voorkomen denk ik, zeker niet in een praktijk met meerdere dierenartsen en ze dus meerdere dieren tegelijk op afspraak kunnen laten komen.

Ik denk dat je gewoon per keer even moet kijken wat de situatie is, de konijnen meenemen naar de kattenwachtkamer, kijken of je misschien bij de balie kunt wachten wat verder van de honden vandaan, of inderdaad de konijnen in de auto laten (dat kan natuurlijk niet in de volle zon en alleen als er iemand bij is).

Geplaatst:

En misschien een ideetje aan de hand doen dat er in de wachtkamer hogere plaatsen zijn om je reisbox op te kunnen zetten? Dat scheelt ook al een beetje voor de konijntjes. Maar het blijft een ellende, het slimste is inderdaad de konijnen in de auto laten tot je aan de beurt bent. Er zijn ook praktijken die speciale spreekuren hebben voor alleen knaagdieren plus konijnen of voor poezen, Dat is natuurlijk echt luxe. 

Geplaatst:

Ik spreek de baasjes altijd aan als ze hun hond vrij laten (lange lijn houden) om bij mij te komen snuffelen. Ik heb gelukkig ook wel hondenbaasjes die er zelf al rekening mee hielden meegemaakt. Je kunt anders ook een deken of handdoek erover heen doen (niet helemaal anders wordt het te warm en krijgen ze geen lucht) zodat ze de hond niet kunnen zien.

Geplaatst:
32 minuten geleden zei Francisca:

 Je kunt anders ook een deken of handdoek erover heen doen (niet helemaal anders wordt het te warm en krijgen ze geen lucht) zodat ze de hond niet kunnen zien.

 

Dat doe je toch altijd? Bij de poezen of konijnen gaat er altijd een donker badlaken of fleece-deken overheen. Ook om te voorkomen dat niet alleen honden, maar ook mensen graag (goed bedoeld, hoor) naar de poezen of konijnen willen kijken van dichtbij. 

Geplaatst:

Ik heb me dat ook al vaker afgevraagd, waarom is er geen goed plaats voor kleine knagers? Ik neem de transportbox op schoot of schuif ze onder de stoel of op de stoel naast me, afhankelijk wat voor beesten er nog meer zijn. Ze laten vanzelf wel van zich horen, stampen er vaak goed op los.

Geplaatst:

De konijnkundige dierenarts houdt er wel rekening mee. Zij plant de afspraken zodat er geen mensen met honden in de wachtkamer zitten. Als dat toch het geval is mag ik wel in een lege spreekkamer zitten wachten. 

De rest van de artsen en assisten doen het niet, maar meestal is het ook niet nodig. Zo groot is de praktijk ook niet dat de wachtkamer vol zit. Vaak zit ik er alleen of met 1 andere wachtende. 

Geplaatst:

Bedankt voor de reacties.

Ik had gisteren ook eerst gechecked, en er was niemand, maar toen ik er zat kwam de een na de ander. En iedere keer dacht ik dat ie zo weg zou zijn omdat ze alleen maar iets kwamen halen, maar toen kwam de volgende. En als honden elkaar kruisen, tja dan is het helemaal een feest. Ik wou ze al weg gaan brengen, maar wist dat ik elk moment aan de beurt was.

Ik vraag me dan ook af of ze perse hun hond mee naar binnen moeten nemen als je alleen maar iets komt halen.

 

Ik laat ze de volgende keer zeker in de auto zitten, maar even ophalen uit de auto kost toch een paar minuten (parkeerplek is niet voor de deur vd praktijk).

 

Daarnaast is niet elk konijnenbaasje zo alert. Dus zou het eigenlijk vanuit de dierenarts geregeld moeten worden, vind ik persoonlijk. Als dierenarts geef je toch ook goede adviezen aan konijnenbezitters,  dan geef je niet echt een goed signaal als honden bij konijnen in dezelfde ruimte zitten. Kinderen die dat zien zullen het idee krijgen dat het geen probleem is.

Als je wel een aparte kattenkamer kan realiseren, kun je ook een aparte konijnen/knaagdieren kamer realiseren. Of inderdaad een bepaald deel vd dag/week reserveren voor konijnen. Alleen voor spoedgevallen is het natuurlijk anders.

 

Ik maak me alleen wel zorgen over als ik mijn konijn moet achterlaten. Komt ie dan in een gemengde ruimte? Weet ik zeker dat hij niet al die enge geluiden hoort? Want er zullen vast ook honden op een behandeling zitten te wachten of aan het bijkomen zijn.

 

Geplaatst:

Nee, mijn konijn zat toen die werd opgenomen bij katten. Gelukkig zat het niet stampvol, maar hij had er wel last van. Ga er maar vanuit dat er geen aparte ruimte is waar ze konijnen opnemen

 

Ik kom eigenlijk nooit zonder spoed bij de dierenarts, behalve voor vaccinaties. Maar ik moet toch ook niet denken aan een konijnen/knaagdierentoren. Maar het blijft gek dat ze het voor kattenbezitters wel makkelijker maken en voor knagers niet. In alle gevallen zijn de honden het probleem. Maar als baas zet je een hond toch gewoon tussen je benen als je zelf op de stoel zit? Hand aan de halsband en de lijn in de andere hand. Zo moeilijk is het niet?

  • Mee eens! 1
Geplaatst: (aangepast)

Dat is wat ik bedoel. Als je als dierenarts allerlei cursussen doet voor konijnen/knaagdieren en ervaring met die beestjes hebt, dan is dat een van de eerste dingen die je in je praktijk aanpast lijkt me. Een reden dat ik een konijnkundige dierenarts opzoek is om te voorkomen dat mijn konijnen meer stress hebben dan noodzakelijk is tijdens het consult en tijdens de behandeling. En ik denk dat ik niet de enige ben.

 

Ik was al bij twee 'normale' dierenartsen geweest, en nu dus een konijnkundige dierenarts in de hoop dat hiermee dan rekening zou worden gehouden. Maar ja, als het daar ook niet is, dan heb ik geen andere keuze, ik zal toch af en toe moeten gaan.

 

Een paar jaar terug hadden we konijnen buiten. De buren hadden een grote herdershond. Maar als dat beest begon te blaffen in hun tuin, waren mijn konijnen flink gestressed (oortjes spitsen, grote ogen, versnelde ademhaling, stampen met voetjes) en renden vaak hun kooi in. Ik heb dat beest al vaak vervloekt. En er staat een grote schutting tussen onze tuinen, dus ze zagen die hond niet.

 

Dat is ook de reden dat ik ook alleen voor strict noodzakelijke dingen met mijn konijnen naar de dierenarts ga. Maar als ik mijn konijn daar volgende week moet achterlaten, ben ik er niet gerust op. Ik krijg misschien een getraumatiseerd konijn mee terug naar huis😥

 

Marjoleink: wat heb ik aan een plankje om de reismand op te zetten? Dan horen ze toch nog steeds die honden?

aangepast door Marcovka
Geplaatst:

Ik heb nog nooit een getraumatiseerd konijn mee teruggekregen, alleen stressloos gaat niet. Het is toch een andere plek, ander ritme, andere geuren, andere geluiden. Ze zijn 's nachts ook alleen in de praktijk, alleen als de dierenarts die spoeddienst heeft er uit moet voor een spoedgeval, gaat die dan even bij de beestjes in de opname kijken.

Geplaatst: (aangepast)

Konijnen zijn volgens mij niet zo gauw getraumatiseerd. Het zijn schrik en stressbeesten, het hoort bij hun natuur. Als ze daar elke keer een trauma van oplopen zouden vooral Gijs en Frits en met hen bijna alle konijnen enorm getraumatiseerd zijn, alleen al van de stofzuiger. Hier was mijn grootste schijterd Frits altijd na een paar uur thuis weer de oude, dappere Betsy binnen vijf minuten. Het maakte dan niet uit of er honden waren geweest of niet, de autorit was al reden voor mega stress. 

aangepast door Eefje
  • Mee eens! 1
Geplaatst:

Ik snap je punt wel. Bij mij dierenarts zit het ook altijd vol met blaffende en piepende honden. Nou is Vlekje alleen bang voor de auto niet voor harde geluiden, dus helemaal als ze net uit de auto komt en er blaffen honden dan doet dat haar niks. Ik heb de reismand altijd op mijn schoot staan met de kant waar het open is naar mij toe.

 

Eén keer heb ik de fout gemaakt haar even op de grond te zetten even snel omdat ik wat uit mijn tas moet zoeken. Binnen no time zat er een grote hond bij haar te snuffelen. En die baasje vonden het nog grappig ook, ja wat lief hé dat vind ze leuk. Ik zei dat ze echt die hond moesten weg halen want hier wordt mijn konijn niet blij van. Toen zeiden ze ooh we dachten dat het een klein hondje was, maar een konijn dus..... Toen keken ze mij echt aan van tss ga je met een konijn naar de dierenarts. Heel denigrerend.

Helaas ben ik zo wel vaker aankeken. Oh met een konijn naar de dierenarts? Ja dat kan ook nog.. Zei een man de laatste keer dat ik er was.

Geplaatst:

Ik snap je punt. Maar als jij een eenmanspraktijk bent, en in mijn geval maar 1 konijnkundige dierenarts hebt. Hoe moeten ze dat maken dan? Ik zet gewoon mijn konijnen op een hoge tafel, en klaar. Stress hebben ze dan toch al. Dus ik ga wel gewoon naar binnen en binnen wachten, als ze op tafel staan. 

 

En ja, er komen natuurlijk honden binnen. En die blaffen. En dan aangepaste tijden voor konijnen en knaagdieren. Maar wat als je hele dagen werkt?

 

Ikzelf, zie eigenlijk het probleem niet helemaal. Want gestresst zijn ze toch als je daar bent?

Geplaatst:

Ik zet ze op de grond tussen mn voeten. (Daar zitten de honden ook als ze naar de dierenarts moeten en geen haar op mn hoofd die er aan denkt ze even ergens te laten snuffelen!)

Kliko is heel relaxed. Niet onder de indruk van de auto en ook niet van geluiden. Alleen aanraken vindt hij niet zo tof, maar hij schiet niet direct in een trauma of zo. Spook was wel een stresskip. Die vond de auto niet leuk en geluiden ook niet. Dus we namen Kliko mee als steun voor haar. Hoe Rummikub is weet ik nog niet, maar als ik haar een beetje inschat is ze net als Kliko. Als er buiten een geluid is spitst ze wel even haar oortjes, maar ze slaat niet op de vlucht. Hooguit gaat ze even achter het hok zitten om het rustig te observeren. 
 

Ik denk dat zo’n speciaal konijnen/knaagdier spreekuur (bijna) niet haalbaar is voor de meeste dierenartsen. En voorkomen dat er dan toch mensen binnenlopen met honden om wat op te halen al helemaal niet. Ik loop ook vaak tijdens mijn wandeling meteen even langs de dierenarts om de pillen voor Yoda (Teckel) op te halen en dan gaan ze dus mee naar binnen. Of ik moet met de auto zijn, dan laat ik ze uiteraard in de auto wachten. Overigens gedragen de honden van mij zich keurig en verre van hysterisch bij de dierenarts, maar dat terzijde. 
Ik denk dus dat je het zelf voor je konijn zo comfortabel mogelijk moet maken én niet te veel moet gaan stressen dat ze stress gaan krijgen. Want jouw stress pikken ze ook haarfijn op 😉

Geplaatst:

Onze dierenarts heeft best een ruime wachtkamer, ook niet extreem, maar genoeg plek om niet naast iemand met hond te hoeven zitten. Het een vierkant zeg maar. En er staat een "kattenflat" waar je reismandjes hoog op kan wegzetten, zodat dieren overzicht hebben. Dat kan voor de konijnen ook fijn zijn.Maar zelfs als er iemand met hond zit, kun je daar nog wel aardig wat uit de buurt blijven. Heel druk is het eigenlijk nooit in de wachtkamer, tenzij je veel te vroeg komt voor je afspraak misschien. Ik heb eigenlijk niet anders gehad dan dat ik er met één ander zat. 

 

Maar ik heb ook al wel buiten bij de auto gewacht met de konijnen (of kat) als het druk was binnen, zeker in corona tijd. Even binnenlopen om te melden dat je er bent, en gewoon op de parkeerplaats wachten. Ze komen je dan vanzelf halen als je aan de beurt bent. 

 

Mijn dierenarts heeft twee behandelkamers, één voor katten en kleine dieren en één voor honden. 

 

Hoewel wij een huishouden hebben met hond, katten en konijnen. Soms kom ik (bijv. bij vaccinaties) wel zelf met meerdere diersoorten. Ik probeer dan meestal wel samen met mijn man te komen, hij blijft dan bij de auto en loopt heen en weer om dieren te halen en brengen naar mij 😅 Heel systeem dus.

Geplaatst:

Bij ons hebben ze 'parkeerplaatsen' voor je reismandjes, zoals Evee dat ook noemt. Op die manier kan een hond in ieder geval niet in de buurt komen om aan de hokjes te snuffelen. Als het druk is in de wachtkamer laat ik ze inderdaad ook in de auto.

Geplaatst:

Ik weet wel zeker dat de stress hoger is door die honden in de wachtkamer. Ze hebben al stress, zitten in een kleine reismand, waar ze niet uitkunnen (dus niet in hun vertrouwde kooi waar ze zich veilig voelen) en dan horen ze die enge geluiden van roofdieren.

 

Evee, jouw konijnen zijn dus eigenlijk al gewend aan honden. Ik heb zelf geen hond, dus dit is de enige keer dat ze die beesten tegenkomen. En wat ik al zei, mijn vorige konijnen schoten zelfs na twee jaar nog steeds in de stress wanneer ze een hond bij een vd buren hoorden. En die hoorden ze iedere dag.

 

Ik weet zeker dat er wel een oplossing voor is met tijdsblokken. Noodgevallen daargelaten. En waarom moeten mensen hun hond perse mee naar binnen nemen als ze even iets op komen halen?

 

Ik  gedraag me niet gestressed bij de dierenarts Jacintha, ik spreek mijn konijntjes rustig toe. Ik zorg ervoor dat ze weten dat ik er bij ben en dat ze mijn stem regelmatig horen. Maar ik heb wel met ze te doen. Ik kan er slecht tegen om mijn konijnen bang te zien.

 

Anyway, de volgende keer blijven mijn konijnen gewoon in de auto tot ze aan de beurt zijn. Dan gaat er maar tijd van het consult af om ze te halen.

 

Pakyakker, ik weet wat je bedoeld. Mensen denken over het algemeen zoiets van 'het is maar een konijn'. Hoe vaak ik al die grap heb gehoord van dat ik mijn konijnen wel kan eten met kerst. Als je dat van hun hond of kat zou zeggen zouden ze je vreemd aankijken.

 

Geplaatst:
2 uur geleden zei Marcovka:

Ik weet wel zeker dat de stress hoger is door die honden in de wachtkamer. Ze hebben al stress, zitten in een kleine reismand, waar ze niet uitkunnen (dus niet in hun vertrouwde kooi waar ze zich veilig voelen) en dan horen ze die enge geluiden van roofdieren.

 

Evee, jouw konijnen zijn dus eigenlijk al gewend aan honden. Ik heb zelf geen hond, dus dit is de enige keer dat ze die beesten tegenkomen. En wat ik al zei, mijn vorige konijnen schoten zelfs na twee jaar nog steeds in de stress wanneer ze een hond bij een vd buren hoorden. En die hoorden ze iedere dag.

 

Ik weet zeker dat er wel een oplossing voor is met tijdsblokken. Noodgevallen daargelaten. En waarom moeten mensen hun hond perse mee naar binnen nemen als ze even iets op komen halen?

 

Ik  gedraag me niet gestressed bij de dierenarts Jacintha, ik spreek mijn konijntjes rustig toe. Ik zorg ervoor dat ze weten dat ik er bij ben en dat ze mijn stem regelmatig horen. Maar ik heb wel met ze te doen. Ik kan er slecht tegen om mijn konijnen bang te zien.

 

Anyway, de volgende keer blijven mijn konijnen gewoon in de auto tot ze aan de beurt zijn. Dan gaat er maar tijd van het consult af om ze te halen.

 

Pakyakker, ik weet wat je bedoeld. Mensen denken over het algemeen zoiets van 'het is maar een konijn'. Hoe vaak ik al die grap heb gehoord van dat ik mijn konijnen wel kan eten met kerst. Als je dat van hun hond of kat zou zeggen zouden ze je vreemd aankijken.

 

Maar hoe wil je tijdsblokken in stellen, als een praktijk maar 1 konijnenkundige dierenarts heeft, en als men van 8 tot 5 werkt? En de meeste dierenartsen pas vanaf half 9/9 uur tot 6 uur open is?

 

Ik werk van 8 tot 5, en moet een half uur rijden naar huis, en dan nog een half uur rijden naar de dierenarts. Dat gaat toch nooit lukken? En vooral niet als je elke week terug moet? Nou heb ik gelukkig een dierenarts die van maandag tot en met donderdag van half 9 tot 8 open is, en op zaterdag. Maar dat is niet overal zo

Geplaatst:

In een ideale wereld zou het allemaal gescheiden van elkaar zijn, maar dat is voor de gemiddelde praktijk gewoon niet haalbaar. Je kunt niet even voor tienduizenden euro's je praktijk uitbouwen zodat je twee wachtkamers hebt en aparte spreekuren is ook niet zo simpel als het lijkt. Dan moet je bepaalde blokken vrij gaan houden voor konijnen, misschien komt er die dag maar één konijn en zit je dan vervolgens een uur duimen te draaien terwijl je je daarvoor kapot gewerkt hebt omdat je nog vijf honden er tussen moest proppen. De meeste praktijken zijn kleine bedrijven, die kunnen dat gewoon niet opvangen. Dan betaal je straks astronomische bedragen voor een konijnenconsult. 

 

Ik kom zelf heel veel bij de dierenarts met heel veel verschillende konijnen en ik heb hier helemaal geen problemen mee, merk ook niet veel aan de konijnen. Je kunt nog eens kijken naar Cat friendly clinics, die hebben in elk geval een keurmerk omdat ze bepaalde aanpassingen gedaan hebben voor katten die natuurlijk ook prima voor konijnen gebruikt kunnen worden.

Geplaatst:

Misschien is het praktisch moeilijker uitvoerbaar dan ik denk. Ik ben geen dierenarts, en heb geen ervaring met een eigen praktijk.

 

Ik heb dus geen inzicht hoeveel konijnen er per maand op spreekuur komen, maar je zou misschien 2 keer per 4 weken een tijdsblok kunnen reserveren voor konijnen/knaagdieren. Je kan dat op de site zetten of aangeven als mensen bellen voor een afspraak voor een konijn of knaagdier. Desnoods vraag je er een hoger tarief voor. Je plant dan de afspraken allemaal aansluitend en als een week van te voren het tijdsblok niet vol zit, dan plan je daarna honden/katten in. Of andere werkzaamheden. Duimen draaien lijkt me ook wat sterk, er zijn volgens mij altijd wel dingen te doen als er geen patienten zijn.

Er zullen dan nog genoeg klanten overblijven die gewoon op andere tijdstippen komen, maar dat is dan hun beslissing.

 

Als dierenarts weet je wel hoeveel konijnen er gemiddeld per maand op bezoek komen, dus kun je daarop anticiperen in het ontwerp van zo'n plan. En je kunt het altijd aanpassen. Dat doe je ook met inkopen van produkten en inplannen van personeel.

 

Je zou dan ook tijdens die blokken kunnen zorgen voor de aanwezigheid van een assistent(e) die ook veel bijscholing van konijnen heeft genoten en misschien wat duurder is. Dat ontlast de dierenarts een beetje. Of iets dergelijks. Bij huisartsen zie je ook vaak dat tijdens bepaalde tijdsblokken een specialist zoals een dietist aanwezig is.

 

Als de dierenarts mij zou vertellen dat als ik over twee weken op maandagochtend  kom, er alleen konijnen zullen zijn, dan kom ik die dag, of twee weken later. Ben zelfs bereid er meer voor te betalen. Tenzij het dringend is natuurlijk, dan wil ik zo snel mogelijk.

 

Ik heb het hier ook over gehad met enkele collega's die konijnen hebben en eentje had niet die ervaring, maar drie anderen vonden al die honden ook niet zo prettig. Ik weet dat een n = 4 te weinig is om conclusies te trekken, en in dit draadje lijken er ook veel mensen niet dezelfde ervaring te hebben. Maar mijn inschatting is dat er wel animo voor is. Je zou eens een proefballonnetje op kunnen laten. Maar, ik ben een leek en spreek meer uit eigen belang en gevoel.

 

 

 

 

 

Geplaatst:

Bij konijnen is het altijd dringend, anders bel je de dierenarts toch niet? Voor vaccinaties heb je meestal speciale dagen 🙂

Misschien kunnen ze hondenbenches neerzetten, waar je je hond in moet doen terwijl je wacht. Wil je dat niet, dan wacht je lekker met je hond buiten of in de auto. Zijn we meteen van alle gedoe verlost. Heeft iemand ooit gehoord over die hond die een ander hondje dood had gebeten in een dierenartsenpraktijk? Als honden het probleem zijn, dan moet je daar ook de oplossing zoeken.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .