Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Zojuist ben ik thuisgekomen van de dierenarts. Vandaag zou mijn voedster van 6 maanden worden gecastreerd (eierstokken verwijderd). Dat is echter niet doorgegaan. De dierenarts vond mijn konijn te mager; ze was afgevallen (van 1050 gram naar 950 gram) sinds de vorige keer dat ik hem bezocht, ongeveer twee maanden geleden. Dat is natuurlijk verontrustend, vooral omdat ze eigenlijk nog in de groei is/was. De reden van het afvallen is duidelijk: vóór mijn vorige dierenartsbezoek kreeg mijn voedster ongeveer twee keer zoveel brokjes als nu. De dierenarts had me toen, omdat ik aangaf dat ze weinig hooi at, gezegd dat ik haar max. 2 eetlepels biks per dag moest geven. Dat doe ik nu keurig, maar het hooi eten is er niet beter van geworden. (Ze eet wel wat, maar dat gaat heel traag, en er blijft altijd veel over.) Gevolg: ze valt af. Omdat het op doktersadvies was, wist ik niet dat de vermagering ongezond was. Ze heeft wel een mooie vacht en is enorm levendig. Ik dacht dat ze gewoon een slank, atletisch lichaam had. Maargoed. Ze is dus blijkbaar ondervoed en moet aansterken.

 

Bovendien bleken haar kiezen onregelmatig te zijn afgesleten. De voortanden waren ook een beetje scheef afgesleten, maar niet per se te lang. Blijkbaar had ze de neiging om haar gebit 'scheef' te gebruiken en de ene kant meer te gebruiken dan de andere, ofzoiets. De kiezen zijn nu onder narcose bijgeslepen door de dierenarts. Hij raadde me aan om mijn voedster de komende 5 dagen elke dag 4 eetlepels bix te geven (2 x zoveel als normaal), om haar even wat aan te laten sterken. Erna moet ik teruggaan naar 2 eetlepels per dag, en haar allerlei soorten voer aanbieden waarmee ze haar kiezen goed kan slijten. Vooral hooi dus. Maar omdat ze niet zo houdt van hooi, was ook kuilgras een optie. Ik heb nu meteen kuilgras bij de boer gehaald, een portie vrij vochtig kuilgras en een portie kuilgras dat zo droog is dat het bijna hooi lijkt. Daarmee ga ik nu proberen om haar aan het kauwen te krijgen. Ook raadde hij me aan om groenten zoals broccolistronken, bloemkool, wortelloof en wortels te geven, zodat ze haar kiezen goed moet gaan gebruiken.

 

Hebben jullie nog tips om de kiezen van mijn voedster goed te laten slijten? Bijvoorbeeld een bepaald merk biks? Of bepaalde groente?

 

Verder zei de assistente iets waar ik erg van schrok. Ze zei dat als m'n voedster niet goed hooi gaat eten, de kiezen steeds opnieuw verkeerd zullen groeien. En dat ze dus steeds opnieuw onder narcose zal moeten om ze bij te slijpen. En dat je dat een dier niet aan wil doen, en dat de narcose haar op den duur steeds meer zal verzwakken. Ook voor mijzelf zou het lastig zijn; ik leef onder bijstandsniveau en kan best - door heel erg sober te leven - behandelingen voor mijn konijnen betalen. Dat doe ik ook, en daarin wil ik zo ver gaan als maar mogelijk is. Maar elke maand bijslijpen zou wel problematisch worden. (Ik heb deze keer 90 euro betaald.) De assistente zei dat inslapen voor het beestje het beste is als het zover zou komen. Dat lijkt me afschuwelijk. Ik ben gigantisch aan het konijn gehecht. Ze is extreem lief en aanhankelijk, en ze komt zo levenslustig over. Ze woont bij me in huis, kan over hindernissen springen, ze springt spontaan op schoot als ik op een stoel of op de wc zit, etc. Een uitzonderlijk leuk en tam dier. Ik wil het allerbeste voor haar, zolang het geen extreme kosten met zich meebrengt.

 

Iemand nog ideeën om het probleem hanteerbaar te maken en haar leven zo lang en aangenaam mogelijk te laten zijn? Zou bijvoorbeeld op den duur, als laatste redmiddel, het trekken van de kiezen niet een optie zijn? (Volgens mijn dierenarts niet.)

 

P.S. Ze is een Nederlandse Hangoor Dwerg. En ik heb een gecastreerde ram waaraan ik haar binnenkort wil gaan koppelen.

 

Geplaatst:

Jeetje wat vervelend dat ze zo weinig hooi eet en haar kiezen geslepen moeten worden. 

Je kunt verschillende soorten hooi proberen, niet alle soorten vinden ze even lekker. Timothy hooi is een gezonde en wat dikkere hooi soort waar ze meer op moeten kauwen. Die zou je erbij kunnen geven. 

Mijn konijnen eten meer hooi als het in hun (hele grote) toillet ligt en het niet in een hooiruif zit. Sommige hooiruiven zijn helemaal niet geschikt. Ze moet er echt heel makkelijk bij kunnen. 

Je kunt ook gedroogde kruiden door de hooi heen doen. 

Er zit ook verschil in de hardheid bij biks. Mijn konijnen krijgen Beaphar care + en die is vrij hard. Het is in ieder geval ook belangrijk dat het een gezonde brok is. 

Bloemkool en broccolistronken zou ik niet te veel geven en in combinatie met andere groenten ivm gas vorming. Wortel zit veel suiker in, dat mogen ze wel maar niet al te veel. 

Hopelijk gaat ze snel meer hooi eten en komt ze weer wat aan. 

 

Geplaatst:

Kuil is behoorlijk eiwitrijk, ik zou dat bij voorkeur niet geven. Als ze alle soorten hooi blijft afslaan zou ik het wel proberen, ik heb dat voor mijn konijn ook wel overwogen. Hij is geboren met een scheve kaak. De problemen zijn bij hem significant ernstiger, hij kon in het begin nog een beetje zelfstandig eten maar eet sinds hij zo'n vier maanden is alleen maar vloeibaar. Zijn voortanden en enkele kiezen zijn getrokken. Hij is in ruim een jaar tijd ongeveer 25 keer onder narcose geweest om zijn kiezen bij te slijpen. Voor de meeste konijnen zou ik dit zien als een enorme welzijnsaantasting, maar omdat hij niet beter weet vanaf baby af aan (5-6 weken bij de eerste behandeling) merk ik aan hem weinig. Er is ook absoluut geen sprake van verzwakken, ondanks dat er weinig tijd tussen de behandelingen zit (eerst 2 weken, inmiddels door het trekken van een paar kiezen 5). De kans dat een konijn dat wél vast voedsel kan eten net zo vaak onder narcose moet lijkt me niet zo heel groot. Dan was ze ook al veel eerder in de problemen gekomen. Mijn konijn kan het simpelweg niet, waardoor er ook geen enkele slijtage is. En zelfs als het wel elke maand moet is het dus niet automatisch het einde van de wereld (voor het konijn dan, jouw portemonnee kan ik natuurlijk niet over oordelen).

 

Het gehele gebit trekken heeft zeker niet de voorkeur bij konijnen. Dit kan onder andere de kaak serieus beschadigen. Bij mijn konijn was het wel de te verkiezen optie geweest (hij kan toch al niet normaal eten) maar hij kan z'n bekkie niet zo ver open doen als normaal waardoor het simpelweg technisch niet mogelijk is. Als je deze optie wel serieus wil overwegen dan kun je het beste eens contact opnemen met Dierenkliniek Wilhelminapark. Ik zou je ook aanraden om over te stappen op Trovet Rabbit, met deze brok zie je vaak goede resultaten bij konijnen met gebitsproblemen.

 

Dat ze zo jong al dergelijke problemen heeft geeft wel aan dat er een serieuze afwijking is, maar je hebt nog wel zoveel opties qua voeding etc. dat ik vooralsnog niet de hoop op zou geven.

Geplaatst:

Erg bedankt voor jullie reactie met ervaringen en tips! Daar kan ik echt wat mee.

 

Hebben meer mensen hier ervaring met Beaphar Care + en Trovet Rabbit? Welke zal ik nemen?

 

Een paar vragen aan Dollie: hoeveel betaal jij ongeveer per slijpsessie? Zit jouw dierenarts bij jou in de buurt? (Voor de mijne moet ik 1 uur met de auto, wat natuurlijk extra belastend is voor mijn konijn. Maar mijn dierenarts is wel in konijnen en gebitsproblemen gespecialiseerd, en dat vind ik belangrijk. Utrecht is ongeveer even ver weg voor mij.)

 

En inderdaad, mijn konijn heeft tot nu toe altijd probleemloos brokjes en groente kunnen eten, dus in die zin heeft ze nog geen grote last van haar kiesprobleem gehad, en slijt ze haar kiezen altijd wel enigszins. Met biks zou ik haar gemakkelijk op gewicht krijgen. Haar probleem gaat dus eigenlijk puur om hooi.

 

Als jouw konijn alleen vloeibaar voedsel eet, krijgt ze dan dus helemaal geen hooi meer binnen? Kan een konijn daarmee leven en gezond blijven?

Geplaatst:

Beaphar care+ heb ik ervaring mee. Dat werd heel goed gegeten bij mij. Is heel duur, maar absoluut echt een heel goed merk om te voeren aan konijnen die net even wat extra nodig hebben.

Geplaatst: (aangepast)

Ik zou bij tandproblemen zeker voor trovet gaan. Het is de hardste brok die er is en speciaal voor konijnen met tandproblemen. 

aangepast door Eefje
Typfout
  • Vind ik leuk 2
Geplaatst:
13 uur geleden zei Kenijn:

Hebben meer mensen hier ervaring met Beaphar Care + en Trovet Rabbit? Welke zal ik nemen?

 

Een paar vragen aan Dollie: hoeveel betaal jij ongeveer per slijpsessie? Zit jouw dierenarts bij jou in de buurt? (Voor de mijne moet ik 1 uur met de auto, wat natuurlijk extra belastend is voor mijn konijn. Maar mijn dierenarts is wel in konijnen en gebitsproblemen gespecialiseerd, en dat vind ik belangrijk. Utrecht is ongeveer even ver weg voor mij.)

 

En inderdaad, mijn konijn heeft tot nu toe altijd probleemloos brokjes en groente kunnen eten, dus in die zin heeft ze nog geen grote last van haar kiesprobleem gehad, en slijt ze haar kiezen altijd wel enigszins. Met biks zou ik haar gemakkelijk op gewicht krijgen. Haar probleem gaat dus eigenlijk puur om hooi.

 

Als jouw konijn alleen vloeibaar voedsel eet, krijgt ze dan dus helemaal geen hooi meer binnen? Kan een konijn daarmee leven en gezond blijven?

 

Bij gebitsproblemen absoluut Trovet. Hoor met regelmaat dat de tijd tussen gebitsbehandelingen (meer dan) verdubbeld kon worden door op Trovet over te stappen. Nu is het wel zo dat wat voor het ene konijn werkt, niet automatisch ook voor het andere konijn de oplossing is maar Trovet zou mijn eerste keuze zijn.

 

Je hebt voor de behandeling nu waarschijnlijk ook een consult betaald, of niet? Dat is wel wat de meeste dierenartsen doen, maar als dezelfde behandeling vaker herhaald moet worden doen ze dat over het algemeen niet meer. Ik betaalde 56 euro toen de behandelingen nog met gasanesthesie uitgevoerd konden worden (ook veel minder belastend voor het konijn) maar inmiddels heeft hij isofluraneresistentie ontwikkeld. De kosten zijn nu als ik het goed zie 78 euro per keer. Mijn dierenarts is ook gespecialiseerd in gebitsproblemen en zit op 20 minuten rijden, maar het is niet altijd mogelijk om met de auto te gaan en met het OV is het ruim 45 minuten. Voor mijn konijn is dat geen belasting maar ja die is natuurlijk uitzonderlijk veel gewend. 

 

Mijn konijn is, afgezien van zijn gebit uiteraard, in uitstekende conditie en redt het prima zonder hooi. Hij krijgt Critical Care, daar zitten natuurlijk ook veel vezels in. De grootste uitdaging is eigenlijk nog voorkomen dat hij honger krijgt, een konijn besteed een groot deel van zijn dag aan eten en hoort nooit een lege maag te hebben maar onbeperkt voeren is om meerdere redenen heel lastig met vloeibare voeding. Uiteraard is het geen ideale situatie, maar hij doet het goed tot nu toe.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Heel erg bedankt voor jullie feedback. Marjolein, echt superlief dat je me Beaphar care+ aanbiedt! Maar omdat meerdere mensen me met nadruk Trovet aanraden, heb ik besloten om daarmee te beginnen. Ook elders op internet vond ik veel positieve ervaringen met Trovet Rabbit, dat inderdaad echt schijnt te helpen bij kiesproblemen. Ik hoop ontzettend dat het werkt! Het is duur voer, maar als het dierenartskosten (en ellende voor mijn konijn) kan besparen is het dat geld natuurlijk waard. Ik heb zojuist een kleine zak besteld om het te proberen. Ook heb ik timothy hooi en kruidenhooi met gedroogde wortel (haar lievelingsgroente) besteld. Hopen dat er een hooisoort bij zit waar ze graag van eet.

 

Mijn kosten bestonden uit:

- 15,59 euro opnamekosten. Het konijn zou oorspronkelijk worden gesteriliseerd, ik denk dat ze daarom werd opgenomen. Is zo'n opname niet nodig als je voor het slijpen van kiezen (met een narcose) komt, of moet dat dan nog steeds?

- 9,24 euro sedatie

- 8,69 euro neutralisatie anaesthesie

- 40,77 euro behandeling/verslag/advies DA. Ik neem aan dat ze dit iedere keer rekenen, aangezien er iedere keer sprake is van een behandeling. Of zouden de kosten lager worden als er steeds opnieuw dezelfde behandeling wordt uitgevoerd, en er geen verslag/advies meer nodig is?

- 15,97 euro metacam 3ml. Ik werd geadviseerd haar de komende dagen tweemaal daags drie eenheden te geven. Is dit iedere keer nodig na het slijpen van de kiezen?

 

Sorry dat ik zo in de details treed. Ik ben gewoon benieuwd wat ik qua kosten in de toekomst kan verwachten. Ook ben ik benieuwd of het misschien bij andere dierenartsen goedkoper is, zodat ik eventueel - als dit een terugkerende behandeling gaat worden - een dierenarts in mijn eigen stad (Arnhem) kan gaan zoeken die het voor een wat lager bedrag uitvoert. Omdat ieder tientje voor mij toch wel voelbaar is.

 

Hierbij nog een fotootje van mijn lieve konijn. Ze springt graag bij me op schoot en nestelt zich dan tegen me aan, vaak met haar hoofdje en pootje op mijn arm.

Foto1.jpg

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik heb in Nijmegen bij sterkliniek Dukenburg een keer 160 euro betaald voor haakjes verwijderen. Daar ga ik dan ook niet meer terug voor simpele dingen, alleen voor complexe zaken. Ze zijn wel erg goed namelijk. Stukje verderop in Beuningen is het een stuk goedkoper, ook daar een heel konijnkundige arts. Het loont de moeite om rond te bellen, veel dierenartsen kunnen prima haakjes verwijderen, daar is geen mega specialisatie in konijnen voor nodig. Wel fijn als ze er wel iets van weten en het vaker doen natuurlijk 😉. Mijn ervaring is dat ze in de stad een klap duurder zijn dan in omliggende dorpen. Als je een auto hebt is dat echt het overwegen waard.

Geplaatst:

Hele kleine kanttekening op Eefje's opmerking (waar ik me grotendeels bij aansluit hoor): Als je konijn echt een sterk afwijkend gebit heeft dan kan het wel nodig zijn om echt een gespecialiseerde dierenarts te (blijven) bezoeken. Ik hoef met mijne niet bij elke dierenarts aan te komen 😅 het klinkt wel alsof er bij jouw konijn wat meer aan scheelt dan het gemiddelde haakjes verwijderen maar niet dusdanig ernstig dat ik denk dat daar per se een gespecialiseerde dierenarts voor nodig is, maar dat is natuurlijk niet helemaal met zekerheid te zeggen op basis van dit verhaal. Ik zou in jouw geval zeker naar een dierenarts dichterbij huis en eventueel wat goedkoper (al denk ik niet dat je heel gauw veel lager uit zal komen) gaan kijken.

 

Het zou kunnen dat het stukje behandeling/uitleg wat lager is als ze het vaker doen, ik moet wel zeggen dat ik bij het brengen en halen meestal wel even alles met de dierenarts doorspreek maar het bijna altijd hetzelfde verhaal en ik betaal daar ook niets voor. De metacam geef ik aan konijnen die een standaard gebitsbehandeling ondergaan hebben normaliter niet, maar mijn konijn krijgt hiervan gewoon altijd, elke dag, een onderhoudsdosering. Als blijkt dat je konijn dit wel echt nodig heeft op regelmatige basis kun je een groter flesje kopen, naar verhouding een stuk goedkoper. Opname is doorgaans standaard, maar voor een dagopname heb ik eigenlijk nog nooit een losse specificatie op de factuur gezien. 

 

Ik heb geen uitgebreide factuur liggen van mijn konijn in z'n eentje, alleen deze met nog een ander konijn: https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3dl-As_GARyjtT7COcUQcUjuPIpRd0xsblZNYnx25RhwtrYY8W2ZnCxs_dqvboE9KfS8xARxF2olMtVQVgte0SMFBMOomshXY2gBGiY0NgSosNBW8-ksKKVUxTbWN1yptcLsVAN4pEwoHE_TGEfsAVu=w1628-h915-no?authuser=0 

 

Helaas staat het een beetje door elkaar, volgens mij zijn de: Gebitsbehandeling knaagdier, domitor, antisedan en waarschijnlijk injectiemateriaal van hem en de rest van het andere konijn. Overigens is jouw konijn zo te zien niet met gasnarcose behandeld, dit is wel iets goedkoper (in elk geval bij mijn dierenarts, dat kun je in dit overzicht ook wel zien) en minder belastend voor het konijn. Dit is eventueel iets waar je naar zou kunnen vragen als je nog andere dierenartsen spreekt.

Geplaatst:

Ik was bij mijn vorige dierenarts 87 euro kwijt geloof ik, voor haakjes slijpen. Volgens mij stonden er wel dezelfde posten op de factuur. 

Maar naar aanleiding hiervan ben ik van dierenarts veranderd, dus ik zou het zelf wel door een dierenarts laten doen die er in elk geval wel ervaring mee heeft . De belangrijkste redenen voor mij om over te stappen waren dat ze in eerste instantie pas na een week terecht kon, terwijl ze niet at. En dat ze 2,5 dag later nog een hoopje ellende was, en de dierenarts zei ga maar dwangvoeren tot na het (pinkster-)weekend. Bij mijn huidige dierenarts bleek dat ze EC had en dat haar nieren aangetast zijn. En ze hadden maar een kant van haar gebit geslepen dus een week later moest ze opnieuw behandeld worden. Dus als mijn vorige dierenarts iets meer kennis had gehad was dat wel fijn geweest. Mijn huidige dierenarts is ietsje duurder, maar dat heb ik er voor over. In jouw situatie kan ik me best voorstellen dat dat anders is.

  • Verdrietig 1
Geplaatst:

Wederom bedankt voor jullie reacties! Ik vind het zo fijn om dit met anderen te kunnen delen en jullie adviezen te horen, want ik loop hier zoveel over na te denken en ken in mijn naaste omgeving geen andere konijnenbezitters. Nu besef ik extra dat ik niet de enige ben met een konijn met tandproblemen, maar dat het dus echt vaker voorkomt en dat er - voor konijn en eigenaar - vaak best mee te leven valt.

 

Marjolein, wat naar dat je zo lang moest wachten terwijl je konijn echt een acuut probleem had. En dat dezelfde behandeling een week later opnieuw moest worden uitgevoerd. Dan snap ik dat een betere, duurdere dierenarts wel echt meerwaarde heeft.

 

Dollie, bedankt voor je factuur. Interessant om te zien dat de opname daar niet als extra kostenpost op vermeld staat. Bij mij is een 'sedatie DD' gerekend, is dat iets anders dan een gasnarcose? De dierenarts sprak over 'een licht roesje', waaruit mijn konijn snel weer ontwaakte. Haar ogen zijn tijdens de behandeling ingesmeerd met een zalf om uitdroging van de ogen te voorkomen. Het is heel raar opgedroogd en nu zien haar oogjes er heel zielig uit. Ze houdt haar ogen ook steeds halfgesloten en je ziet heel duidelijk de huid rond haar ogen. (Zie foto.) Ik weet niet of die opgezwollen is of dat dat alleen maar zo lijkt doordat het nu blootligt, terwijl er normaal haar overheen ligt. Is zulke zalf ook standaard bij een narcose?

 

Ik denk niet dat mijn konijn een extreem moeilijk gebit heeft. De dierenarts zei dat hij wel ergere gebitsproblemen had gezien, en dat het bij mijn voedster in principe op te lossen zou zijn als ze voldoende hooi zou gaan eten. Misschien kan een goedkopere dierenarts dichterbij het eventuele slijpen in de toekomst prima uitvoeren. Maar ik ga volgende maand nog een keer op controle bij mijn huidige dierenarts, om te horen of de kiezen nog netjes zijn of dat ze opnieuw scheef zijn afgesleten. En of ze voldoende is aangesterkt.

 

Zojuist zag ik haar trouwens een kwartiertje knabbelen in haar toiletje, waar hooi en kuilgras in liggen. Ik hoop erg dat ze ontdekt dat ze met haar huidige, afgeslepen kiezen prima kan kauwen, en dat ze dit volhoudt.

 

 

Foto2.jpg

  • Vind ik leuk 3
Geplaatst:

Nou, ik stond dus gewoon de volgende ochtend met konijn voor de deur: ze eet niet, ze moet nu geholpen worden. En zo geschiede....

Je laat een konijn dat niet eet toch geen week wachten. En soms is het wel handig dat ik nogal assertief ben uitgevallen.

 

Ik heb nog nooit iets gemerkt van zalf bij een narcose. Haar oogjes zien er inderdaad niet zo lekker uit.

Geplaatst:

Goed om assertief te zijn als het leven van je konijn op het spel staat.

 

Ja, ik was heel verrast door die zalf, vooral omdat het er 24 uur later nog steeds zo zielig uitziet. Ze zit wel steeds haar gezicht te wassen, en haar oogjes zijn alweer wat verder open. Ook is ze gelukkig weer vrij levendig. En het vetmesten verloopt prima: ze vindt het duidelijk heerlijk om zo veel brokjes en groente te krijgen. Om te zorgen dat ze genoeg drinkt geef ik haar ook af en toe een kommetje water met een klein beetje olvarit wortelhap erin vermengd. Dat drinkt ze meteen op, in tegenstelling tot gewoon water.

 

Ik hoorde dat gras een goed alternatief voor hooi kan zijn. Gras vindt ze volgens mij heerlijk; in mijn tuintje eet ze alle sprietjes en disteltjes die tussen de tegels door komen altijd meteen op. Is het een optie om af en toe een flinke zak gras te plukken in een park of weiland in de buurt, en haar daarvan te laten eten om de gebitsslijtage te bevorderen? Omdat ik in Arnhem woon, is er natuurlijk altijd wel kans dat er op het gras ook wilde konijnen lopen, wat misschien voor ziektes kan zorgen... (Ze is wel ingeënt.) Ook is het geen optie om haar een tijdje bij mijn oom in Noord-Holland te brengen, waar ze in een buitenhok op het gras zou kunnen staan, want ze is een binnenkonijn.

Geplaatst: (aangepast)
2 uur geleden zei Kenijn:

Dollie, bedankt voor je factuur. Interessant om te zien dat de opname daar niet als extra kostenpost op vermeld staat. Bij mij is een 'sedatie DD' gerekend, is dat iets anders dan een gasnarcose? De dierenarts sprak over 'een licht roesje', waaruit mijn konijn snel weer ontwaakte. Haar ogen zijn tijdens de behandeling ingesmeerd met een zalf om uitdroging van de ogen te voorkomen. Het is heel raar opgedroogd en nu zien haar oogjes er heel zielig uit. Ze houdt haar ogen ook steeds halfgesloten en je ziet heel duidelijk de huid rond haar ogen. (Zie foto.) Ik weet niet of die opgezwollen is of dat dat alleen maar zo lijkt doordat het nu blootligt, terwijl er normaal haar overheen ligt. Is zulke zalf ook standaard bij een narcose?

 

Ik denk niet dat mijn konijn een extreem moeilijk gebit heeft. De dierenarts zei dat hij wel ergere gebitsproblemen had gezien, en dat het bij mijn voedster in principe op te lossen zou zijn als ze voldoende hooi zou gaan eten. Misschien kan een goedkopere dierenarts dichterbij het eventuele slijpen in de toekomst prima uitvoeren. Maar ik ga volgende maand nog een keer op controle bij mijn huidige dierenarts, om te horen of de kiezen nog netjes zijn of dat ze opnieuw scheef zijn afgesleten. En of ze voldoende is aangesterkt.

 

 

Je schreef over een antidote, dat wordt bij gasnarcose niet gegeven in principe omdat ze daarbij eigenlijk zodra de toediening stopt wakker worden. Vandaar dat ik aanneem dat er wat anders is gegeven. Je ziet op mijn factuur ook dat die er alleen op staat voor mijn ene konijn (die dus resistent is geworden en een andere narcose krijgt) en niet voor de andere. 

 

Het is normaal om de ogen te zalven of te druppelen, omdat ze niet kunnen knipperen tijdens de narcose en de ogen gewoon open blijven. Dat kan wel op verschillende manieren en ik heb wel vaker gezien dat ze wat sneu er uit zien na gebruik van zalf. Bij druppels heb je dat niet.

 

Ik wil je niet ontmoedigen maar het feit dat je voedster op zo'n jonge leeftijd al een dermate scheef gebit heeft dat een behandeling nodig is, spreekt niet voor heel simpele gebitsproblemen. Zelfs konijnen die helemaal geen hooi eten kunnen zich vaak jarenlang redden, mits de basis maar goed is en dat lijkt bij jouw konijn niet het geval te zijn omdat het scheef slijt. Als de stand wel goed was maar het hooi eten niet zouden de kiezen vooral te lang worden en niet scheef afslijten. Met voeding kun je dit wel remmen en ik bedoel ook niet per se dat het enorm gecompliceerd is, maar het is wel iets anders dan 'gewoon' haakjes. Dus inderdaad niet extreem maar wel belangrijk om bij een goede dierenarts te komen (maar zoals het verhaal van Marjolein ook laat zien is dat altijd belangrijk).

aangepast door Dollie
Geplaatst: (aangepast)

Bedankt voor je uitleg. Ik zal de volgende keer eens aan de dierenarts vragen wat voor type narcose hij gaf, en waarom hij geen gasnarcose gebruikt.

 

Het is wel waar dat mijn konijn waarschijnlijk een aangeboren probleem heeft, en dat het niet alleen door gebrek aan hooi eten komt. Toen ze drie maanden oud was had ze al olifantstanden: haar voortanden waren flink doorgegroeid (zie foto). Ik ben toen teruggegaan naar haar fokker, die haar tanden heeft afgeknipt. (Ik weet dat dat niet de beste methode is, dus in de toekomst zou ik ze laten slijpen door de dierenarts.) Dat knippen is gelukkig goed gegaan. Ik heb haar de afgelopen maanden enorm aangemoedigd om haar voortanden te gebruiken, o.a. via voortdurend verse wilgentakjes, knaagballetjes met haar lievelingsbrokjes erin (zodat ze extra werd aangemoedigd om het balletje met haar voortanden te slopen). Bijzonder genoeg zijn haar voortanden in de afgelopen maanden niet problematisch gegroeid (al waren ze volgens de dierenarts wel een beetje scheef afgesleten); de dierenarts heeft die dus niet bijgeslepen. Nu bleken ineens haar kiezen het probleem te zijn (die hij tijdens het vorige bezoek nog niet had bekeken, dus misschien had ze dat probleem ook al langer).

 

Dus ja, dat ze zowel aan haar voortanden als kiezen op deze leeftijd (3 en 6 maanden) al problemen heeft, wijst op een aangeboren afwijking. (Ze komt van een hobbyfokker die ook chinchilla's fokt, waarbij ik later op haar website las dat ze een voorkeur heeft voor bolle, platte snoetjes. Mijn konijn heeft ook een vrij rond, plat snoetje, dus misschien is op die eigenschap te ver doorgeselecteerd.) Eerder zei de dierenarts al dat de stand van haar voortanden een beetje afweek, waardoor de slijtage niet optimaal is. Maar deze keer zei hij dat hij niet kon zien of haar kiesafwijking aangeboren was of 'verkregen' (door verkeerde eetgewoonten). Maar dan luidt weer de vraag: hoe komt ze aan die vreemde eetgewoonte (weinig hooi, scheef knagen) terwijl ze alles van me krijgt wat ze nodig heeft, en mijn andere konijn nergens last van heeft?

Foto9.jpg

aangepast door Kenijn
Geplaatst:

Als ze echt zó jong zijn dan kun je vrijwel zeker uit gaan van aangeboren. Mijn ervaring is dat konijnen die echt heel foute voeding krijgen (niet dat jouw konijn dat krijgt) pas tussen de 3-6 jaar klachten krijgen. Het kan dus heel lang goed gaan. 

 

Met de voortanden is het een beetje een kip/ei verhaal, als ze scheef gaan kauwen gaat alles scheef slijten, dus ook de voortanden, maar als de voortanden scheef zijn gaan ze scheef kauwen. Bij mijn andere konijn waren de voortanden nog recht bij de behandeling op die factuur (31 juli) en bij de behandeling vorige week woensdag bleek dat ze scheef waren gaan slijten. Zij had aan beide kanten een kies teveel waarbij eerst de ene kant klachten gaf (ontsteking) en toen de andere kant (te lang geworden en waarschijnlijk ook scheef gaan kauwen daardoor en daardoor dan weer scheve voortanden). Overigens is de foto nogal onduidelijk maar ik vind dit er niet uitzien als scheve slijtage maar als foutieve stand.

Geplaatst:

Mijn dierenarts heeft de scheef afgesleten voortanden expres niet bijgeslepen, omdat hij wil zien of ze het - nu de kiezen zijn bijgeslepen - zelf corrigeert. (Of denk je dat ze juist scheef zal blijven kauwen omdat de voortanden nog scheef zijn?)

 

En inderdaad, op basis van deze foto en een gebitscontrole vlak erna (toen de voortanden waren bijgeknipt) constateerde de dierenarts dat de stand van de voortanden niet optimaal was (maar ook niet ernstig afwijkend).

Geplaatst:

Ik weet niet hoe ze er nu uit zien en hoe scheef ze zijn dus of ze nu scheef gaat kauwen daardoor is de vraag, maar waarschijnlijk weet de dierenarts wel wat ie doet 🙂 ik zie zelf dat je eigenlijk twee categorieën hebt met problemen met de voortanden: Scheef en het wordt nooit wat (de echte olifantstanden) en scheef maar functioneel. Dan slijt het vreemd maar het konijn kan gewoon alles normaal eten, heeft geen pijnklachten, geen traanogen etc. In dat laatste geval denk ik altijd blijf er vooral af, want het werkt nu. Wel is het in veel van dat soort gevallen zo dat de tanden uiteindelijk er toch nog uit moeten (soms enkele jaren later pas) omdat de stand toch slechter wordt. 

 

 

Geplaatst:

Interessant. Dan denk ik dat mijn voedster in de tweede categorie valt, want van pijn en traanogen heb ik nooit wat gemerkt, en hooi eten kán ze in principe wel, alleen lijkt het wat moeizamer te gaan en daarom doet ze het te weinig. Ben benieuwd of de voortanden op den duur getrokken moeten worden, en of dat dan ook voor de kiezen verbetering brengt.

 

Ze is trouwens dol op (verse en gedroogde) blaadjes  van wilgentakken. Als ik daar elke dag wat van voer, is dat dan een extra bron van kiesslijtage?

Geplaatst:

Nou ja als zij aan haar gebit (kiezen) behandeld moet worden heeft ze geen functioneel gebit, de vraag is alleen inderdaad in hoeverre de voortanden de rest beïnvloeden. Denk dat het nu nog te vroeg is om uitspraken te doen, ook gezien haar leeftijd. Het kan ook nog met de stand van de kaak te maken hebben. Mijn konijn heeft (had) perfecte tanden en kiezen maar de kaak is zo scheef dat er gewoon geen sprake is van een zinvolle kauwbeweging en dus kan er en niet fatsoenlijk gegeten worden en is er geen slijtage. Dit heeft/had sterke invloed op zowel de kiezen als de tanden. Het verwijderen van de tanden heeft niets gedaan voor de stand/slijtage van de kiezen maar ze hadden ook geen functie voor hem en moesten wel elke twee weken geslepen worden. 

 

Wat ik op de foto zie zou ik zelf wel hebben laten trekken, maar nogmaals niet heel duidelijke foto en ik begrijp ook dat dit een oude foto is dus de huidige situatie is anders. Bij niet extreme afwijkingen wacht ik ook altijd tot 6-8 maanden omdat de groei van de schedel nog wel invloed kan hebben. Soms kun je in één oogopslag zien dat het niks wordt en dan kunnen ze er maar beter uit zijn, dan gaan ze met vier maanden er uit. 

Geplaatst:

Dat is inderdaad ook wat de dierenarts destijds zei: laten we nog even wachten met trekken totdat ze uitgegroeid is.

 

Vandaag is het bestelde voedselpakket bezorgd, en m'n konijn heeft sindsdien al een paar uur in haar wc'tje doorgebracht, een groot deel van de tijd kauwend op kruidenhooi met gedroogde wortel. Het zou zo geweldig zijn als ze dit volhoudt. (Ze lijkt haar interesse te verliezen als het er een paar uur ligt. En af en toe bijvullen is natuurlijk geen probleem, maar het is ook zo zonde als er weinig gegeten wordt en je elke paar uur 'oud' hooi moet weggooien en vervangen door vers hooi. Of zal ik dat toch doen?)

 

Van de Trovet brokjes heeft ze er nu ongeveer tien gegeten. Ik merk dat ze er echt langer op kauwt dan op haar andere biks, en dat het meer geluid maakt. Hopelijk gaat ze er goed van eten en bevordert het echt de kiesslijtage.

Geplaatst:

Hallo, ik sluit nu pas aan, maar wou nog even meegeven als

je tenminste nog extra tips kan gebruiken: via happyrabbitsandfriends kun je erg veel lekker en gezond eten

bestellen voor konijnen. De

mijne heeft daardoor echt anders beginnen eten. Wat bijvoorbeeld erg goed is ook voor tanden zijn wilgentakken, daar knabbelen en knagen ze erg graag aan. En weegbree geeft ook wel veel zin om te eten. Als je dat mengt met hooi gaat het ook al beter. Mijne eet nu eerst hooi en groenten en tussendoor knabbelt hij al es aan zijn brokjes 😉

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .