Flemming Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Hey iedereen, Mijn konijn Alfie is nu rond 5/6 jaar oud en is een binnen konijn. Sinds vorig weekend had ik het gevoel dat ze niet lekker in haar vel zat en ze at ook weinig. Ondanks dat ze haar brokjes niet at, at ze wel groentes die we haar gaven. Ze zit veel stil in hoekjes van haar hok. Soms lijkt het alsof haar hoofd een beetje scheef zit. Het ene moment lijkt het recht andere moment niet. Gister toen ik dr los liet kon ze de eerste paar meter niet goed haar achterpootjes gebruiken tot dat ze op een betere ondergrond was. Vandaag ben ik naar de dierenarts gegaan en net voordat ik weg ging verloor ze haar evenwicht toen ze probeerde te eten. Zelf dacht ik gelijk aan E-cuniculi en een vriendin haar moeder ( ex-dierenartsassistente) dacht dat het ook dat was. Maar bij de dierenpraktijk dachten ze aan oormijt? Want haar oor was aan 1 kant vies. Zelf weet ik niet super veel over konijnen dus heb ik de behandeling pipetjes meegenomen. Alleen nu achteraf heb ik er niet z'n goed gevoel over. Heeft iemand ervaring met beide oormijt of e-cuniculi? Ik las vooral dat als je dacht dat ze e-cuniculi hadden dat je toch moest behandelen. Ik voel me heel onzeker erover en denk dat ik vandaag alsnog naar een andere dierenarts zou willen gaan? Iemand advies?
Panny&Ivy Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Als het e.cuniculi is, gaat ze vaak ook enorm veel drinken/veel plassen. Doe ze dat ook? Ook passen de verlamde achterpootjes wel erg goed bij het ziektebeeld van ec. Ik zou toch wel echt zsm naar een andere dierenarts gaan voor een second opinion want als het ec is, zou ik zsm de juiste medicijnen willen..
AnneS. Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Ik heb onlangs een voedster verloren aan deze ziekte en herken het niet in je verhaal.Ieder geval zal misschien anders zijn,maar bij ons konijn begon het met wat voor ons leek op een "epileptische aanval',ze tolde in het rond en lag daarbij te spartelen.Was vreselijk om te zien,we zijn direct daarop met spoed naar de dierenarts gegaan met beide konijnen,en ze zijn toen 3 dagen in de kliniek gebleven.Thuis moesten we een soort witte pasta in spuittubes nog geven voor wekenlang.Helaas kwam het telkens weer terug en kon ze bv geen trapjes meer lopen of rennen.Het veel drinken/plassen had ons konijn niet.Ik vind het een vreselijke rot aandoening.Maar ik denk dat jouw dierenarts gelijk heeft,oorontsteking kan ook neurologische klachten geven.
Flemming Geplaatst: 18 maart 2019 Auteur Geplaatst: 18 maart 2019 Bedankt voor de reacties iedereen! Ik ben als nog naar een andere kliniek gegaan want ik vertrouwde het niet. Gelukkig heeft mijn konijn niet met e-culicuni te maken. Ondanks dat ze twee symptomen ervan had. Ze is heel zwak op het moment omdat ze niet genoeg voedingstoffen binnen kan krijgen door een gebitsprobleem. Ze moet aankomen en ik heb dwang voer mee kregen. Ik denk dat de eerst arts ook wel gelijk had maar zonder de tweede arts zou het sowieso niet goed zijn gegaan.
Rifca Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Goed dat je naar een andere DA bent gegaan als je het niet vertrouwd. Ben je bij een konijnkundig DA geweest? Er is op bb een lijst (al is die natuurlijk niet uitputtend, maar er staat ook een linkje waar je op kan letten) https:/www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen/ Ik snap wel dat je aan EC denkt. Ieder geval van EC is zoals Anne al suggereert anders. Ik heb het nu een aantal keer mee gemaakt en al veel verschillende symptomen voorbij zien komen. Lang niet altijd is het direct heel herkenbaar, de typerende scheve kop en verlamde achterhand zijn echt niet altijd aanwezig. Als het gebitsproblemen zijn neem ik aan dat die aangepakt gaan worden zodat je nijn staks weer gewoon brokjes kan eten?
Marjoleink Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Goed dat je dan toch nog naar een ander bent gegaan. Is er ook iets gedaan aan het gebitsprobleem?
Flemming Geplaatst: 18 maart 2019 Auteur Geplaatst: 18 maart 2019 Op het moment kan ze nog niet behandeld worden voor het gebitsprobleem. Ze moet onder narcose en aangezien ze heel zwak is (en ook redelijk op leeftijd) wouden we afwachten tot dat ze er weer boven op is. Daarna wouden we verder kijken naar mogelijkheden. Ze moet eerst flink aankomen 🙂 .
Evee Geplaatst: 19 maart 2019 Geplaatst: 19 maart 2019 Goed eten en aankomen terwijl gebitsproblemen nog niet opgelost zijn is lastig. Ik weet niet hoe ernstig de gebitsproblemen zijn? Als het alleen haakjes zijn kunnen die vaak met een licht verdovingsmiddel in korte tijd weggehaald worden, daar is geen complete narcose voor nodig. Er zijn zelfs dierenartsen die het bij sommige rustige konijnen zonder verdoving doen. Als er echt tanden of kiezen verwijderd moeten worden is het een ander verhaal. Dat is wel een zwaardere ingreep. Maar ook die zou ik toch overwegen, als dat het geval zou zijn. Maar ik bedoel te zeggen is dat zolang de gebitsklachten niet zijn opgelost, de kans dat ze echt aan zal komen niet heel groot is. Bij gebitsproblemen is het vaak wel zo dat zodra ze eindelijk opgelost zijn, konijnen vrij snel wel weer gaan eten. Dwangvoer is geen oplossing in dat gebied: het geeft erg veel stress voor konijnen, stress kan ook weer gasbuikjes geven (gebitsproblemen ook trouwens) en dan ben je verder van huis dan nu. Dwangvoer is bij konijnen vooral bedoeld om te voorkomen dat de darmen stil vallen (na 24 uur geen voedsel in de darmen vallen ze stil en die op gang krijgen is heel erg moeilijk, meestal lukt dat niet en sterft het konijn). Dwangvoeren is meestal een behoorlijke strijd en de "aangeraden dagelijkse hoeveelheid" er met dwangvoer in krijgen, dat is bij konijnen eigenlijk niet te doen. Laat staan ze met dwangvoer zo goed laten aansterken dat ze aankomen. Ook slijten van dwangvoeren de kiezen en tanden niet, dus je hebt kans dat de gebitsproblemen op die manier alleen maar versnellen. Ja, operatie is meer risico voor een zwak konijn. Maar in de meeste gevallen is niet opereren ook een behoorlijk risico. Denk er dus echt goed over na, welke keuze je maakt. 5/6 is nog niet heel oud voor een konijn. Het is vergelijkbaar met mensen van een middelbare leeftijd, 40-50 jaar. Leeftijd zou ik in dit geval dus zeker geen bezwaar vinden voor de operatie. Overigens is het advies om bij twijfel over EC toch te behandelen met panacur. De ziekte is bij leven bijna niet vast te stellen (en zelfs al kun je aantonen dat de parasiet er is, zegt dat nog niets over wel of niet actief zijn / de oorzaak van de problemen zijn). Maar als er daadwerkelijk ook echt oormijt aanwezig is, kan dat wel de oorzaak zijn van een scheef koppie. Maar het kan ook zijn dat alle kleinere klachten (oormijt+gebitsklachten) toch ook EC getriggerd hebben. Ik ken een konijn dat alleen vieze achterpoten had, verder niets van alle EC klachten die er zijn, maar dat konijntje had toch EC. Het ziektebeeld kan heel erg wisselen bij konijntjes die dat hebben. Bij twijfel is het advies om altijd te behandelen. Sterkte er mee in ieder geval. Ik wil je wel echt op het hart drukken met dit konijntje echt naar een goede, ervaren konijnkundige dierenarts te gaan.
Maksi Geplaatst: 19 maart 2019 Geplaatst: 19 maart 2019 Mijn rammetje had wel de symptomen die je beschrijft, evenwicht verliezen en een zwakke achterkant, hij kreeg gelijk injecties en panacur mee. Hij schudde ook vaak met zijn hoofdje, maar zijn oortjes waren vrij van mijt.
Flemming Geplaatst: 19 maart 2019 Auteur Geplaatst: 19 maart 2019 Heel erg bedankt voor het advies Evee en Maksi! Na nog wat research snap ik eigenlijk niet waarom die artsen mij beide niet wat mee hebben gegeven voor ec. Ik heb een afspraak voor morgen staan bij een konijnen specialist en we zien daar wel verder over het gebit en of ze ook behandeling kan krijgen voor EC. Iedereen bedankt voor de reacties en het meegeven van informatie ik ben geen konijnen expert dus ik waardeer alles. Op het moment is Alfie gelukkig actief en zit ze lekker van haar wortel te genieten 🙂
Evee Geplaatst: 20 maart 2019 Geplaatst: 20 maart 2019 Fijn dat ze actief is en lekker wortel eet! Succes vandaag bij de dierenarts, hou je ons op de hoogte?
Flemming Geplaatst: 20 maart 2019 Auteur Geplaatst: 20 maart 2019 Ik ben net terug van de dierenarts! Ik snap niet wat er aan de hand was met de andere twee klinieken.. sorry. Mijn konijn is verder onderzocht en er was niks met de oren. Gebit waren wel wat problemen mee maar omdat ze nog wel hooi en groentes at denken ze op het moment dat dat niet het probleem was. Later als ze in betere staat was raadde ze wel aan dat te behandelen. De arts vond overduidelijk dat het wel EC kon zijn en ze heeft gelijk een injectie gehad en ik heb medicijnen voor haar meegekregen. @Evee Heel erg bedankt voor uw advies! Het klopte helemaal. Met dwangvoer kon ze niet aankomen. Haar hoofdje stond gister avond ook schever en door uw advies en wat ik zelf zag besloot ik gelijk weer aan de bel te trekken. Ik denk niet dat ik ooit nog met Alfie naar die andere klinieken ga. Sorry maar persoonlijk waren ze deels gewoon waardeloos voor mijn konijn en portemonnee (niet dat dat laatste een probleem zou zijn als ze goed behandeld was). Dwang voeren moet ik blijven doen, de reden waarom ze haar voer waarschijnlijk niet kan oppakken is door motoriek problemen veroorzaakt door EC. Over 5 dagen bel ik opnieuw met de dierenarts en vanaf daar kijken we verder (behalve als een ongeval moet gebeuren in die tijd). Heel erg bedankt iedereen! 🙂
Cor Geplaatst: 20 maart 2019 Geplaatst: 20 maart 2019 Wat heb je nu voor medicijnen gehad? Normaal is 2 x per dag Fenbendrops / Panacur en injecties zijn vaak Cortisonen maar dat moet meerdere malen. Daarnaast ook vaak nog Metcam als pijnstiller en onstekkings remmer Lees dit stuk anders even: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html Wat ik niet begrijp is het eten. Eet ze nu wel zelf? Maar waarom dan dwang voeren? Burgress Excell heeft trouwens speciaal voer voor verzwakte konijnen. Staan ook in de Bunnybunch webshop te koop
Flemming Geplaatst: 20 maart 2019 Auteur Geplaatst: 20 maart 2019 Hallo Cor, Bedankt voor de link had ik al gelezen. Ik heb fenbendrops gekregen en metcam. Het probleem is dat ze niet haar brokjes op eet maar verder wel hooi en groente (vooral wortel). Bedankt voor het voer advies! Bedoelt u COUNTRY VALUE FRUITY NUGGETS RABBIT ? Ik weet niet zeker of een voer switch voordelig kan zijn. Maar de beschrijving ziet eruit alsof ze het niet zou kunnen weerstaan 🙂 Ik ga er even verder onderzoek naar doen. Dankuwel
Evee Geplaatst: 20 maart 2019 Geplaatst: 20 maart 2019 Fijn dat je bij de derde dierenarts wel beter geholpen bent, hopelijk knapt ze snel op! Nee, ze bedoelt de burgess excell dual care brokken, maar die is op het moment niet leverbaar helaas, dus niet op voorraad in de webwinkel. In principe is de regel dat je konijnen die nog zelf eten niet dwangvoert. Zeker voor een EC konijn zou ik de stress ook niet aandoen zolang ze zelf nog eten. Ze eet wel groenvoer en hooi, dat echt in overvloed aanbieden dan. Wat je wel kan doen is kijken of ze zelfstandig wel het dwangvoerpapje wil eten, dwangvoer is op zich ook krachtvoer (mits je bijv. supreme recovery hebt daarvoor). Maar echt onder dwang in het bekje stoppen zou ik niet doen. Dat geeft zoveel stress bij konijnen, zoveel weerstand. Dat is een noodoplossing en niet iets voor lange termijn. Ik zou zelf eerder kijken of er wat andere merken brokken zijn die ze wel eet, toch wel wisselen met voer dus. Verandering van spijs doet soms eten, en het zou ook kunnen dat er iets mis is met het voer dat je hebt, dat het niet meer goed is (te lang open staat, vochtig geweest, productiefoutje). Ik weet niet welk merk brok je nu geeft? Maar bijv. de beaphar care+ ruikt vrij sterk naar anijs, waardoor konijnen dat vaak toch aantrekkelijker en interessant vinden, ook als ze niet zo fit zijn. En dat is een prima brok om bij te voeren, krijgen ze niet snel diarree van met overstap. Mocht je geen supreme selective brok geven, zou je daar evt ook een klein zakje van kunnen kopen om te proberen of ze dat wil eten. Dat is ook een goede, vezelrijke brok.
Flemming Geplaatst: 24 maart 2019 Auteur Geplaatst: 24 maart 2019 Bedankt voor het advies! Ik heb het geprobeerd en het werkte 🙂 Ze eet niet veel brokjes maar wel wat en dat is al goed! Toevallig heeft Alfie altijd al beaphar care+ gekregen. Woensdag ben ik gestopt met dwang voeren en ze eet het nu zelf soms ook. Het gaat heel goed met haar op het moment en ze is al aangekomen. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor hun advies, ervaringen en meningen. Als ik niet op dit forum terecht was gekomen zou anders kunnen zijn afgelopen. Extra dank aan Evee! Al je advies heeft me heel erg geholpen en was steeds spot on. Ik ben zo blij met dit resultaat! Bedankt iedereen! Ik zal zeker terug komen als ik ooit weer ergens tegen aanloop. 1
Aanbevolen berichten