xnaooo Geplaatst: 14 oktober 2018 Geplaatst: 14 oktober 2018 Goedenavond allemaal, Mijn eerst post hier op het forum maar ik hoop dat jullie ons kunnen helpen. Zondag viel het ons op dat ons konijn haar bakje voer niet op had (selective voer). Ook hoorde we geluiden uit haar buik komen, dit was voor ons hoorbaar vanaf de bank. Alsof bij een mens de maag knort zo klonk het. Even aangekeken en zij heeft deze dag niet tot nauwelijks gegeten. Vanaf maandag ook geen keutels meer. Ook begon ze met knarsetanden. Bij de dierenarts geweest. Deze dacht aan een haar bal omdat ze ook erg aan het verharen was. DA heeft meloxidyl voor de pijn en cisaral voor haar darmen meegeven en raadde ons aan haar ananas sap te geven van een verse ananas. Ook zijn we begonnen met dwangvoer. Af en toe nam ze een stukje witlof aan of at een paar brokjes. Verder weinig verandering dus donderdag weer naar de DA geweest. Zij was in die dagen wat afgevallen en de temperatuur was wat aan de hoge kant. Ook ademde zij nogal snel. DA dacht nu aan een longontsteking. Vanaf toen zijn wij ook begonnen met antibiotica. Vrijdag avond leek het een heel stuk beter te gaan. Er kwamen keutels en ze at weer wat brokjes (niet veel maar toch). Ook nam ze vaker een blad witlof aan. Toch lijkt het nu weer slechter met haar te gaan.. Ze eet weer nauwelijks. Drinken doet ze ook niet uit zichzelf. Ze is niet het actieve vrolijke konijn zoals wij haar kennen en ligt voornamelijk in een hoekje van haar kooi. Ademt ook nog erg snel. Knarsetanden horen wij haar niet meer doen sinds gister. En het harde gerommel in haar buik was na 1 dag ook niet meer te horen. Ze wilt niet graag meer opgepakt worden en heeft ook gebeten. Dit heeft zij in haar hele konijnen leven (4 jaar) nog nooit eerder gedaan. Ze heeft vandaag wat hooi gegeten en een stuk of 4 blaadjes witlof. Drinken doet ze helemaal niet. Wij geven haar nog een paar x per dag dwangvoer, water en ananas sap. Ook nog steeds de antibiotica, ciseral en meloxidyl. Ik hoop heel erg dat ze er op de een of andere manier nog bovenop kan komen. Iemand tips?
Evee Geplaatst: 14 oktober 2018 Geplaatst: 14 oktober 2018 Verstopping door haren heeft eigenlijk altijd een andere oorzaak dan de haren. Ja, konijnen die gevoelig zijn voor verstopping, krijgen dat sneller als ze verharen. Maar een gezond konijn keutelt die haren gewoon uit zonder verstopping te krijgen. Het zou ook een beetje raar foutje van de natuur zijn als dat niet zo was, dan zou een groot deel van de konijnen in de eerste verhaarperiode al sneuvelen... Het probleem zit hem er vaak in dat onze huisdierkonijnen of te weinig water drinken in de verhaarperiodes, of dat ze te weinig hooi en grassen eten. Natuurlijk kunnen er ook andere darmproblemen oorzaak aan hebben (vaak zie je dat konijnen die op jonge leeftijd bijv. coccidiose hebben gehad een hele slechte darmflora hebben en hun leven lang erg gevoelig blijven voor verstopping). Ananassap bij echt een verstopping (als er dus echt een blokkade is) kan ook weer problemen geven (maagzweer als ik het goed heb) als het niet in beweging is in het konijnenlijfje. Geef dat dus alleen bij beginnende verstopping, om erger te voorkomen, en niet bij echte blokkades. Dan kan het juist voor extra pijn en problemen zorgen. Antibiotica heeft vaak ook niet de meest gunstige invloed op de darmen. Als ze echt longproblemen heeft, is het natuurlijk wel nodig. Maar kan het niet zijn dat ze snel ademt door de buikpijn? Zijn er al foto's van de buik en longen gemaakt? Ik denk dat dat mijn volgende stap zou zijn, uitzoeken wat en waar het precies mis gaat. Dan kun je kijken of je misschien iets gerichter kan behandelen in plaats van de medicijnen blijven opstapelen. Ik heb dat zelf liever dan zomaar in het wilde weg behandelmethodes starten, maar helaas stellen veel dierenartsen het niet zelf voor omdat ze denken dat de kosten afschrikken (meestal is het 30-75 euro voor foto's, beetje afhankelijk van wat waar en hoeveel nodig is) of omdat ze niet de apparaten er voor hebben. Gewoon zelf om vragen dus! Zit je wel bij een goede konijnkundige dierenarts? Daar zit helaas namelijk behoorlijk verschil in, omdat konijnen onder de exotische dieren vallen en maar minimaal behandeld worden in de opleiding - een dierenarts moet er dus echt zelf interesse in hebben en bijscholing volgen om de kennis op peil te houden. Helaas doet lang niet iedere dierenarts dat. Veel beterschap in ieder geval, hopelijk gaat het snel weer beter!
xnaooo Geplaatst: 14 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 14 oktober 2018 @Evee, heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Wij zullen stoppen met het geven van de ananassap. Ook zei ik zelf al tegen mijn vriend (na het een en ander gelezen te hebben ook op Google) dat ik mij afvroeg of zij niet gewoon snel ademde door de pijn. Dit kwam ik namelijk online ook tegen. Ik denk alleen wel dat als er eenmaal begonnen is aan een antibiotica kuur dat ik hier niet zomaar mee kan stoppen zonder overleg met de arts? Onze arts is helaas niet bereikbaar momenteel. Foto's zijn er nog niet gemaakt. Dit zou in overleg met de arts ook de vervolg stap worden als de antibiotica niet aan zou slaan. Morgen willen wij terug gaan naar de DA met haar. DA staat niet op het lijstje met konijn kundige dierenartsen die ik hier ergens vond. Vanochtend heeft ons konijn gelukkig wel zelfstandig wat brokjes gegeten. Wij hebben haar brokjes gewogen zodat we kunnen checken hoeveel ze op heeft. Ze had ongeveer 15 gram gegeten. Verder een heel klein beetje water uit de drinkfles, een schijfje komkommer en 1 blaadje witlof vandaag. Vraag me even af wat nu handig is voor de tijd tot wij terug kunnen naar de DA. Doorgaan met alle medicatie? We gebruiken het volgende : 3x per dag 1ml ciseral (kat) 1x per dag meloxidyl dosering 3,2kg op het spuitje (konijn zelf weegt overigens net geen 2 kg) 2x per dag 1ml antibiotica (bactrimel) En critical care dwangvoer. Wij schatten zelf een beetje in hoevaak/hoeveel wij dit geven aan de hand van wat ze zelf al binnen heeft gekregen. De Ciseral is zo goed als op (was een aangebroken flesje). Hier zit denk nog genoeg in voor 1 spuitje. Als wij hier mee door willen gaan zullen wij even moeten kijken of er bij een dienstdoende arts in de buurt wat te krijgen is.
Evee Geplaatst: 14 oktober 2018 Geplaatst: 14 oktober 2018 Tot je kan overleggen zou ik doorgaan met wat er met de dierenarts is afgesproken, tenzij de situatie plots achteruit gaat, maar dan zou ik met spoed naar de weekenddierenarts gaan. Vandaag dus gewoon nog even doorgaan inderdaad. Ze heeft iets gegeten schrijf je, ik neem aan dat er ook keutels zijn? De darmen werken dan in ieder geval nog wel, al is het misschien niet optimaal, ze liggen niet stil. Ik zou morgen wel kijken of je op tijd een afspraak kan krijgen bij de dierenarts, het is wel zaak dat er echt uitgezocht wordt wat er aan de hand is, wat de oorzaak is van dit alles. Ik kan uit jouw verhaal niet echt opmaken of het echt een in konijnen gespecialiseerde dierenarts is. Veel dierenartsen die niet zo heel veel van konijnen weten houden het vaak bij wat medicijnen (pijnstiller, darmstimulans en antibiotica) en vinden dat dat ook het enige is wat ze voor konijnen kunnen doen. Het volgende advies is dan vaak "kijk maar hoe het gaat en als het niet meer gaat laten inslapen". Het lijkt wel veel dierenartsen bang zijn voor wat ze zouden vinden als ze verder zoeken, want als dat buiten je expertise valt "wat moet je dan met zo een konijn". Tja, doorverwijzen naar een konijnkundigere arts zou ik zeggen 😉 En zelfs binnen de konijnkundige artsen zit nog verschil, daarbinnen zitten vaak ook nog bepaalde expertises waar ze zich in verdiepen (spijsvertering, gebitsproblemen, gewrichten, luchtwegen bijv.). Eigenlijk net zoals je als mens eerst naar een huisarts met meer algemene kennis gaat, en dan wordt doorverwezen specialistische dokters, is dat voor konijnen/dieren net zo. Het is alleen minder bekend en je moet er als baasje helaas vaak zelf om vragen of het zelf uitzoeken.
xnaooo Geplaatst: 14 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 14 oktober 2018 @Evee, zij keutelt inderdaad ook wel weer wat. Wel minder dan normaal maar dat is denk ook niet zo gek aangezien ze ook minder voeding binnen krijgt. Ik zal doorgaan met de meloxidyl en de antibiotica. Zoals ik al aangaf is de Ciseral niet meer genoeg tot wij naar de DA terug kunnen. Dit middels is bedoeld om de darmen op gang te krijgen begreep ik? Vraag me nu voornamelijk af of dit nog noodzakelijk is op het moment. Hoe denk jij hierover? Indien noodzakelijk kunnen wij proberen aan dit middel te komen bij de dienstdoende DA. Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp en het meedenken. 🙂
Evee Geplaatst: 14 oktober 2018 Geplaatst: 14 oktober 2018 Ik denk niet dat het erg is dat je stopt met de ciseral omdat ze op het moment zelf eet en keutelt. Het is geen kuur ofzo. Als je morgen naar de dierenarts gaat en het blijkt nodig te zijn om het langer te geven kun je het dan altijd weer meenemen en er mee doorgaan.
Aanbevolen berichten