Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Vorig jaar heb ik bij konijn Millie ontdekt dat haar tanden scheef groeiden. De dierenarts heeft destijds de tanden een paar keer bijgewerkt, Millie is een stressig konijn en nadat de tanden na 2 keer vijlen terug bleven groeien heb ik met de dierenarts besloten de tanden te trekken. 

 

Helaas blijven de tanden terugkomen, 2 maanden geleden is ze voor een tweede keer geholpen en zojuist zie ik dat dezelfde tanden weer teruggroeien. Het risico van teruggroeien daar was ik mij bewust van, ik had niet verwacht dat ze voor een 3e keer zouden terugkomen. De dierenarts ziet geen kwaad in deze ingreep,  ik vind het zelf nogal heftig, maar ik vind het lastig inschatten wat nu de meest diervriendelijke oplossing is. 

 

Millie is nog maar 2 jaar oud en komt uit het asiel. Ze is een beetje verlegen maar een vrolijk en speels konijn. Ze vormt een setje met Kees, en zijn heel erg aan elkaar gehecht. Kees heeft ook een aantal gezondheid problemen omdat hij al wat ouder is. Wanneer ik besluit om Millie niet meer te laten behandelen voor haar tanden moet ik haar laten inslapen. Ik weet zeker dat dit ook invloed gaat hebben op Kees zijn gezondheid. 

 

Mijn vraag aan jullie is dus eigenlijk: wat zou jij doen in deze situatie?

 

  • Teruggaan naar de dierenarts om de tanden te laten trekken, net zo lang tot ze niet meer terugkomen. En daarmee je konijn telkens door dezelfde pijn en stress laten gaan? Is dit ok?
  • Of besluiten dat het genoeg is, laten inslapen, maar daarmee ben je een lief huisdier kwijt en het maatje van je andere konijn. Is dit te drastisch?

 

 

Geplaatst:

Ik snap dat je dat niet verwacht! Ik bedoel, het kan lastig zijn om alles te verwijderen dus soms groeit er inderdaad een keer iets terug. Maar 3x! Dat zou ik ook niet verwachten.

 

Ik zou de voortanden echt volledig laten verwijderen door een andere, meer konijnkundige (en gebitsdeskundige) dierenarts. Dat moet wel goed gebeuren, als er iets blijft zitten, dan groeien ze weer terug. En nee, het is niet echt ok om dat elke paar maanden te doen. Gebitsoperaties zijn best lastig qua herstel, dus dat zou mijn keuze niet zijn, elke 2 maanden zo een operatie. Er zijn een aantal dierenartsen die echt de konijnengebitten als expertise hebben, ik denk dat ik zelf toch die stap nog zou nemen, voor je besluit tot inslapen.  Ik heb de voortanden ook bij een voedster laten trekken en die heeft na die behandeling nooit meer last gehad, daar is niets teruggegroeid. 

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Zijn het de echte tanden of de stifttanden? Ik heb twee rammen gehad waarbij een stifttandje terug groeide na deze ingreep. Daar hoef je niet veel aan te doen: meestal breekt hij gewoon en af knippen gaat ook heel makkelijk. Ze zijn dunner en brozer, dus er komt weinig kracht op de kaak bij stifttanden knippen en dit kan dus weinig kwaad. 

 

Als het echte tanden zijn is het lastiger. Dan zul je zelf de afweging moeten maken. 

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Als het echt de snijtanden zijn zou ik ook naar een goede dierenarts gaan met veel ervaringen met gebitten, die ziet dat het met papil en al verwijderd is. Maar stifttanden, komt bijvoorbeeld enorm vaak voor dat die terug komen, zijn ook bijna niet te verwijderen, omdat ze zo broos zijn, maar breken zelf wel af wanneer te lang, juist omdat ze zo broos zijn.

Het zou in ieder geval voor mij nog geen reden voor inslapen zijn op dit moment. 

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

bedankt voor de reacties! Ik denk dat het een goed idee is om te gaan kijken naar een dierenarts met veel ervaring, zodat ze hopelijk voor de laatste keer geholpen kan worden. 

Geplaatst:

Bij mijn konijntje, die nu ruim 11 jaar is, zijn ze ook 3 keer operatief verwijderd. De laatste keer was ongeveer 3 jaar geleden. Daarna zijn ze niet meer terug gekomen.

Geplaatst:

Een konijn van 2 jaar laten inslapen omdat zijn tanden terug komen lijkt mij wat overdreven eerlijk gezegd :)

 

Zou echt op zoek gaan naar een konijnkundige dierenarts die hier in gespecialiseerd is.

 

Mijn ervaring met verschillende dierenartsen is dat er vrij veel verschil in zit hoeveel ze van knaagdieren weten.

 

Hoop zijn vooral goed in honden en katten, als ze zelf konijnen of knaagdieren hebben is er vaak meer interesse en daardoor ook kennis.

Geplaatst:
33 minuten geleden zei Cor:

Mijn ervaring met verschillende dierenartsen is dat er vrij veel verschil in zit hoeveel ze van knaagdieren weten.

 

Konijnen zijn geen knaagdieren, dus aan een dierenarts die veel van knaagdieren weet heb je als konijnenbaasje ook niets ;) :P

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .