Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik ben woensdag met Luna mijn dwergkonijntje van toen net geen 14 weken naar de DA geweest, omdat ze 's middags opeens leek om te vallen op momenten dat het niet de bedoeling was om te gaan liggen. De diagnose van de DA is waarschijnlijk E. Cuniculi, ook omdat ze haar hoofd een beetje schuin houdt (voor mijn gevoel toen 0,5cm verschil in hoogte tussen haar linker en rechter oog), aan haar trommelvlies was niets te zien. Verder eet en drinkt ze zoals gewoonlijk, wel steeds meer omdat ze nog aan het groeien is, ze poept en plast goed, eet netjes haar blindedarmkeutels op, poetsen doet ze ook goed en ze maakt binkies alsof er niets aan de hand is. Het is een opgewekt, alert, actief konijntje. Ze heeft een injectie Dexamethason gekregen en een injectie met vitamine B. Ik heb 2 tabletjes Dexoral meegekregen, voor donderdag en vrijdag en Fenbendrops voor 28 dagen iedere dag 0,6ml.

 

Nu las ik dat je konijnen met E. Cuniculi het beste warm kunt houden en dat de optimale temperatuur voor een (gezond) konijn tussen de 18 en 21 graden ligt. Ze zit binnen, de temperatuur ligt tussen de 21,5 graden 's nachts en 24 graden overdag. Is dit goed, of te warm of te koud omdat ze ziek is? Al ziet Luna er lang niet zo erg uit als sommige andere konijntjes met E Cuniculi die ik in mijn zoektocht naar informatie ben tegengekomen. Ik heb haar na woensdagmiddag ook niet meer om zien vallen en haar hoofd lijkt steeds rechter/recht te staan.

 

Verder heb ik alles maar schoongemaakt met azijn of de steamcleaner (matten), alle lakens/doekjes op 90 graden uitgewassen en het grootste gedeelte van haar speelgoed heb ik in de diepvries gegooid. Werkt dat allemaal om de spores in de omgeving dood te krijgen of moet ik nog iets anders doen/proberen om daar zoveel mogelijk vanaf te komen?

 

Alvast bedankt ook van Luna.

20180808_183139 edit.jpg

Geplaatst:

Ze is wel heel jong voor EC, ik bedoel, veel jonge konijntjes dragen het al wel mee, maar het komt op die leeftijd nog niet veel voor dat ze echt al de zichtbare symptomen er van hebben. Ik hoop dat haar jonge leeftijd in haar voordeel werkt voor het herstel. 

 

21,5-24 graden is ook prima hoor, zeker voor een ziek konijntje is die paar graden meer geen probleem (juist goed!).

 

Op deze pagina staat hele duidelijke, actuele informatie over de behandeling van EC, is een gespecialiseerde dierenkliniek in Utrecht die heel veel konijnen ervaring heeft: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

 

Veel beterschap!

Geplaatst:

Ik weet niet zeker of het dan door de stress van het verhuizen al een beetje is gekomen, maar 2 - 2,5 week geleden zijn ze bij de buren een paar dagen aan het slopen geweest van 's morgen 8 tot 's avonds. Ik kon hier geen fatsoenlijk gesprek meer voeren zo'n herrie was het, dus dat heeft ook voor de nodige stress gezorgd.

 

Ik merk dat Luna toch weer wat actiever wordt nu we een paar dagen verder zijn met de kuur, stiekem was dat dus toch een beetje afgenomen. Er is een plasje opgestuurd naar Utrecht voor onderzoek, de DA wou liever geen bloedprikken bij zo'n hummeltje. Ze heeft hier gister weer op de weegschaal gestaan en woog toen 583 gram, ze is een beetje minder aangekomen dan de voorgaande weken. Normaal lag het rond de 40gram per week erbij, vorige week een groeispurt van 60 gram en nu iets van 30 gram.

 

Ik zal de ramen wat minder open zetten zodat het binnen toch wat warmer blijft nu het buiten weer wat kouder wordt.

 

Bedankt voor je reactie.

Geplaatst:

Luna is inderdaad aan de jonge kant om de doorbraak te krijgen. Het komt inderdaad bij stress tot uiting. Zoals ik lees is er veel verbouwd wat er zeker mee te maken kan hebben! Gelukkig zie je wel al verbetering met de medicatie. Ik ben benieuwd hoe het verloop verder gaat! Je bent er in ieder geval snel bij, dat scheelt een hoop. Veel beterschap

Geplaatst:

Dinsdag heb ik een hele hoop DA's gebeld om iets te vinden ter vervanging van de fenbendrops, Luna moest er niets van weten. Sinds ik de fenbendrops door de appelmoes heb gemixt, eet ze geen appelmoes meer. Dus het was iedere dag een gevecht met het spuitje en dan wilde ze de drops niet doorslikken. Nu hebben we Panacur PetPaste voor de hond en kat. Het zit in een 'grote' spuit en ik moet het er langzaam uitspuiten en dan opzuigen met een ander spuitje zodat ik het kan doseren voor Luna. Maar het stinkt niet en daarna kan ik het mixen met een klein beetje banaan en het schaaltje wordt helemaal afgelikt. Minder stress, ze krijgt er meer van binnen en geen vieze plakzooi onder haar kin.

 

De veranderingen die me opgevallen zijn bij Luna:

Ze drinkt/plast nu merkbaar minder als een paar dagen geleden.

Ze wordt nu al een aantal dagen 's avonds heel actief, net een stuiterbal.

Dinsdag avond leek het ook opeens alsof er andere oren op Luna's hoofd stonden, groot en mooi gerond. Ze was door de pijn haar oren een beetje bij elkaar gaan knijpen, maar zo subtiel dat het mij niet opviel tot ze weer ontspannen waren.

Luna eet nu zelfs het 'oude' hooi op wat net een paar uur langer ligt als het nieuwe. Dat wilde ze eerst echt niet meer op eten, dan moest er nieuw hooi komen.

En Luna heeft al sinds ze hier is een zeegras matje in haar hok liggen, dat is ze sinds een paar dagen echt aan het slopen.

 

Voor mijn gevoel was Luna niet zo heel erg ziek, maar als ik nu na een week het verschil zie, dan schrik ik toch wel. En dan is het nog afwachten of er nog meer veranderd.

Geplaatst:

Luna's hok staat op een kastje, om erin en eruit te komen heb ik van 3 houtschijven en pootjes een soort van trap gemaakt. Luna kom al langere tijd zelf terug springen in haar hok als ik haar op de grond zette, maar vanaf vandaag kan ze ook zelf haar hok uit. Of dat komt omdat ze nu wat groter is of omdat haar evenwichtsorgaan zich hersteld heeft of allebei, geen idee. Maar het was wel een leuke verrassing toen er vanmorgen opeens een konijnenkoppie om het hoekje van de keuken keek.

  • 2 weken later...
  • 2 weken later...
Geplaatst:

Luna heeft gisteren de laatste keer haar medicijnen gekregen. En ik heb alles nog maar een keer gepoetst voor de zekerheid. Ik hoop dat we er nu vanaf zijn.

 

Ze heeft me wel nog een paar dagen laten schrikken door met haar hoofd te gaan schudden iedere keer als ik de kamer binnen kwam. Toen ze er daarna ook nog bij begon te springen en rennen viel het kwartje dat ze gewoon blij was om me te zien. En als Luna denkt dat ze wat lekkers krijgt kan ze met haar hoofd gedraaid zitten kijken, ze draait dan of naar links of naar rechts. Torticollis is naar een kant voor zover ik heb gezien en normaal houdt ze haar hoofd wel recht, maar ik ben er toch wel een beetje paranoïde van geworden.

 

Heeft iemand trouwens ervaring met konijnen met E. Cuniculi die gesteriliseerd (gecastreerd) worden? Is er dan een kans dat het weer opspeelt? En is het verstandig om al preventief te beginnen met panacur? Luna is er nu nog te jong voor, maar ik ben er wel al over na aan het denken.

Geplaatst:

Preventief raadt het Wilhelminapark ook aan. De meningen zijn een beetje verdeeld daarover, maar ik zou het zo doen eerlijk gezegd. Ik weet niet precies wat ze aanraden uit mijn hoofd, maar ik dacht 14 dagen, 7 dagen vooraf en 7 dagen erna. 

Geplaatst:

Preventief behandelen met panacur bestaat niet echt (het dood namelijk alleen de parasieten die op het moment van ontwormen in het lijf zitten), maar bij een konijn dat EC gehad heeft in het verleden, blijft dat altijd in het lichaam aanwezig, het inactieve deel wordt niet door behandeling vernietigd, en kan het weer actief worden op momenten van stress. Rond stressperiodes kun je voor EC dan wel een kuurtje panacur geven, om zeker te zijn dat als de parasiet weer actief wordt, je het ook direct aanpakt voor het voor problemen kan zorgen. Als je zou kiezen voor sterilisatie, zou ik inderdaad wel met panacur behandelen rond die periode. Ik dacht inderdaad ook dat het dan 14 dagen was, 7 dagen voor het stressmoment beginnen en dan doorbehandelen tot 7 dagen er na. Maar dat zal vast ook wel op de site van wilhelminapark staan denk ik. 

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .