Rohol Geplaatst: 2 juli 2018 Geplaatst: 2 juli 2018 Vanmorgen heb ik Dille weggebracht naar de dierenarts. Hij wordt deze ochtend gecastreerd. Ondanks dat ik weet dat het een "kleine ingreep" is, ben ik behoorlijk nerveus en kan ik niet wachten tot ik het verlossende telefoontje krijg dat alles goed is gegaan. Nu heb ik gisteravond alles in orde gemaakt. Een ruime ren van 2x1 op handdoeken, met alleen zachte spullen waar hij niet op kan springen. De dierenarts zegt dat ik hem met dit weer beter buiten kan laten, maar wat vinden jullie? Hij staat buiten half onder een afdak, half niet. De hele dag is er schaduw in dit hok. Of zal ik hem toch binnenhalen? Mocht ik hem buitenlaten, hoe doe ik dit dan met Kamille. De konijnen lopen namelijk eigenlijk altijd los door de tuin. Als Dille in zijn tijdelijke verblijf laat en Kamille los laat, zal dit dan wel goed gaan als zij elkaar door het gaas weer terugzien? Met dit weer krijgen zij iedere dag een icepod in hun verblijf. Dit nu niet doen omdat hij zich niet goed warm kan houden? Of juist wel doen omdat het echt veelte warm is. Mag hij wel een toiletje in het verblijf? En zo ja, wat kan daar in? Andere tips zijn uiteraard ook welkom!
Evee Geplaatst: 2 juli 2018 Geplaatst: 2 juli 2018 Ik zou hem niet buiten laten met dit weer, om de simpele reden dat er heel veel insecten zijn met dit weer. Persoonlijk zou ik hem dus toch binnenhalen. En 's nachts koelt het toch nog wel redelijk af. Ik zou hem inderdaad geen icepod geven. Konijnen hebben na de operatie vaak moeite de lichaamstemperatuur op peil te houden, en raken snel onderkoeld. Een icepod dus niet geven. Maar met dit weer hoeft er ook geen snugglesafe of kruik bij, denk ik zo :) Ik zet zelf geen toiletje in het binnenhok waar ze na castratie in komen, maar het kan wel gewoon. Ze zitten er meestal maar een paar dagen in en dan verschoon ik gewoon het hele hok. Ik pak meestal katoenbedding na castratie, lekker zacht voor de wond. Maar back 2 nature kan ook, of wat oude handdoeken (hoewel ik dat persoonlijk wel wat snel vies vind worden). Soms leg ik wel een oude handdoek over de katoen of papierbedding heen de eerste dag. 1
Rohol Geplaatst: 2 juli 2018 Auteur Geplaatst: 2 juli 2018 Thanks voor je snelle reactie @Evee Als ik hem vanmiddag dan binnenhaal, wanneer zet ik hem dan wel in zijn tijdelijke buitenren?
Evee Geplaatst: 2 juli 2018 Geplaatst: 2 juli 2018 Als hij goed eet en keutelt. Het is een ram he? Dan is dat meestal wel weer vrij snel. Ik zou hem voor de zekerheid morgen wel even een dagje binnen houden, maar best kans dat hij overmorgen alweer terug naar buiten kan. 1
Evee Geplaatst: 2 juli 2018 Geplaatst: 2 juli 2018 Hier staan ook veel tips in: https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen/ 1
Rohol Geplaatst: 2 juli 2018 Auteur Geplaatst: 2 juli 2018 Hij gaat vanmiddag naar binnen. Het wordt vannacht maar 12 graden... Het is bij ons binnen 26-27 graden, is een kruik (overdag) dan wel nodig? Ik heb in het hok een tunnel en een mandje van fleece liggen. Plus nog een normale tunnel en een mandje met handdoeken.
Evee Geplaatst: 2 juli 2018 Geplaatst: 2 juli 2018 Ik zou het even aankijken, of je merkt dat hij laag zit in zijn temperatuur, of dat het goed gaat. Maar met 26/27 graden buitentemperatuur denk ik niet dat ik zelf een kruik zou doen.
Rohol Geplaatst: 2 juli 2018 Auteur Geplaatst: 2 juli 2018 Even een update. Dille is weer terug! De DA zei dat hij naar de narcose weer snel en goed wakker werd. Hij had al wat brokjes gegeten en zich gewassen. Ik heb hem om half 5 opgehaald en hij was al erg actief. Inmiddels zit hij in de ren binnen en heeft hij zijn normale porties voer weer op. Buiten dat de normale dingen hem erg veel moeite lijken te kosten, gedraagt hij zich normaal. Ben erg opgelucht! 1
Rohol Geplaatst: 3 juli 2018 Auteur Geplaatst: 3 juli 2018 In overleg met de DA is Dille vanmiddag verhuist naar buiten. Hij staat half onder een overkapping, in de schaduw. De panelen van de ren zijn 1x1 en heb er 4. Hij heeft dus nu een oppervlakte van 2m2. De ren is wel open aan de bovenkant. Ik heb niets waarmee ik de ren kan afdekken. De tuin is konijnproef, maar maak me toch een beetje zorgen. Zijn hier veel mensen waarbij hun konijn is ontsnapt uit een open ren van 1 meter hoog?
Marjoleink Geplaatst: 3 juli 2018 Geplaatst: 3 juli 2018 Dat niet, maar ik zou wel bang zijn voor katten, roofvogels etc. Kun je niet bijv. wat minder panelen gebruiken en de rest gebruiken om de ren mee af te dekken? Of afdekken met een zeil ofzo? Ik heb zelf weleens een aanhangernet gebruikt, maar dat zal je niet ergens in een laatje hebben liggen.
Rohol Geplaatst: 4 juli 2018 Auteur Geplaatst: 4 juli 2018 Ik heb er uiteindelijk een laken over gespannen. Wellicht niet de beste optie, maar wel de beste optie die ik op het moment voor handen had. Ik zou inderdaad één van de panelen kunnen gebruiken als deksel. Vind dit alleen niet ideaal, aangezien het verblijf dan van 2m2 naar 1m2 gaat. Dit voor 12 dagen vind ik echt te klein. Zeker aangezien ze normaal op 4m2 zitten en overdag op 16m2. Qua loslaten? Is het nu beter om te zorgen dat zij helemaal geen contact door tralies hebben? Of kan ik ze gewoon omstebeurten los laten?
Evee Geplaatst: 4 juli 2018 Geplaatst: 4 juli 2018 Ik zou ze uit elkaar houden, dus geen contact met elkaar laten hebben, niet zien, niet ruiken. En dan op neutraal terrein gaan koppelen, als de ram niet meer vruchtbaar is.
Rohol Geplaatst: 6 juli 2018 Auteur Geplaatst: 6 juli 2018 Inmiddels zitten we op dag 4 na de castratie. Merk dat nu ze alleen zitten, ze beide echt een stuk minder eten. Waar ze eerst altijd afvlogen op hun groente en brokjes, laten ze het nu soms zelfs staan. Merk daarbij dat ik ze gewoon onwijs zielig vind. Dille is gelukkig goed actief en maakt zo nu en dan een binkie. Eergister voor het eerst een bunnyflop. Hij krijgt t/m dag 5 pijnstilling. Kamille is onwijs rustig, zit stil in een hoekje. Vanmorgen had zij haar brokjes en groente van gisteravond niet eens op. Hoop dat de komende 1,5 week voorbij vliegen!
Aniek Geplaatst: 6 juli 2018 Geplaatst: 6 juli 2018 Hou het wel goed in de gaten dat er niet wat anders aan de hand is. Als je normaal portie voer voor 1 konijn geeft en niet al te veel groente, eten de meesten dat toch wel gewoon vlot op, ook als ze hun maatje zijn verloren of tijdelijk apart zitten. Onwijs rustig en stil in een hoekje en het slecht, wellicht niet eten, zou ook kunnen duiden op ziekte.
Rohol Geplaatst: 6 juli 2018 Auteur Geplaatst: 6 juli 2018 Ik hou het goed in de gaten. Heb net de dierenarts nog aan de telefoon gehad. Ze zijn beide maandag nog nagekeken bij de DA, zou niet weten waar ik aan zou moeten denken. Beide eten ze namelijk een stuk minder dan voorheen.
Marjoleink Geplaatst: 6 juli 2018 Geplaatst: 6 juli 2018 Mijn ram kwijnde helemaal weg na de castratie. Hij zat maar in een hoekje en at niet veel. Zonder gehinderd te worden door enige kennis van koppelen hebben we toen besloten om de hokken bij elkaar te zetten, zo dat de rennen aan elkaar grensden. Hij leefde meteen weer op, en het was heel leuk om te zien dat ze altijd tegen elkaar aan lagen, met hekjes ertussen. Ik weet dat het niet aangeraden wordt, en ik weet inmiddels ook dat je op deze manier de herkoppeling moeilijker kunt maken, maar ik wilde het toch even noemen.
Evee Geplaatst: 6 juli 2018 Geplaatst: 6 juli 2018 Ik gebruik split-cage ook wel eens na castratie, maar dan wel bij bestaande koppels, die voor de castratie (van de voedster dan eigenlijk altijd) al wel samen zaten. Volgens mij is dit een nieuw stel wat nog gekoppeld moet gaan worden? Dat is toch net weer wat anders. Maar om op het eten terug te komen, wel even alert blijven inderdaad. Een gezond konijn hoort een gezonde eetlust te hebben en op alles wat je voorschotelt enthousiast aan te vallen. Soms is dat van korte duur als ze het niet lusten, maar de eerste reactie hoort wel "fanatiek op het voedsel aanvallen! " te zijn. Als ze dat niet doen, is dat toch wel reden om even heel goed op te letten en indien nodig toch contact op te nemen met de dierenarts. Eten ze nog wel een acceptabele hoeveelheid? Of is het echt weinig? Oh en hoe laat geef je ze eten? Als dat midden op een warme dag is, snap ik dat ze niet heel actief zijn. Maar in de ochtend en avond horen ze dat gewoon wel te zijn, en dan hebben ze meestal ook de meeste trek in eten.
Rohol Geplaatst: 6 juli 2018 Auteur Geplaatst: 6 juli 2018 2 uur geleden zei Evee: Ik gebruik split-cage ook wel eens na castratie, maar dan wel bij bestaande koppels, die voor de castratie (van de voedster dan eigenlijk altijd) al wel samen zaten. Volgens mij is dit een nieuw stel wat nog gekoppeld moet gaan worden? Dat is toch net weer wat anders. Maar om op het eten terug te komen, wel even alert blijven inderdaad. Een gezond konijn hoort een gezonde eetlust te hebben en op alles wat je voorschotelt enthousiast aan te vallen. Soms is dat van korte duur als ze het niet lusten, maar de eerste reactie hoort wel "fanatiek op het voedsel aanvallen! " te zijn. Als ze dat niet doen, is dat toch wel reden om even heel goed op te letten en indien nodig toch contact op te nemen met de dierenarts. Eten ze nog wel een acceptabele hoeveelheid? Of is het echt weinig? Oh en hoe laat geef je ze eten? Als dat midden op een warme dag is, snap ik dat ze niet heel actief zijn. Maar in de ochtend en avond horen ze dat gewoon wel te zijn, en dan hebben ze meestal ook de meeste trek in eten. Het is een koppel dat 4 weken bij elkaar heeft gezeten. Sowieso zaten ze bij de fokker al iedere dag samen. Ik geef ze elke ochtend rond half 7 hun hooi en luzerne. Rond 18-19 krijgen ze groentes en hooi. En rond 10 uur ‘s avonds krijgen ze brok en hooi. Ze eten wel wat, dus ze krijgen wel wat binnen. Maar echt misschien de helft minder van wat ze voorheen aten...
Evee Geplaatst: 6 juli 2018 Geplaatst: 6 juli 2018 Geef je ze wel allebei een eigen aangepaste hoeveelheid, en niet elk konijn voor een koppel ? Want dan zou het logisch zijn dat ze de helft laten staan hihi.
Rohol Geplaatst: 6 juli 2018 Auteur Geplaatst: 6 juli 2018 11 minuten geleden zei Evee: Geef je ze wel allebei een eigen aangepaste hoeveelheid, en niet elk konijn voor een koppel ? Want dan zou het logisch zijn dat ze de helft laten staan hihi. Haha nee, dat zou een mooie stunt zijn! Ik geef nog steeds dezelfde bakjes, alleen verdeel ik ze nu over twee hokken
Lienappelsien Geplaatst: 9 juli 2018 Geplaatst: 9 juli 2018 Op 3-7-2018 at 21:31 zei Rohol: In overleg met de DA is Dille vanmiddag verhuist naar buiten. Hij staat half onder een overkapping, in de schaduw. De panelen van de ren zijn 1x1 en heb er 4. Hij heeft dus nu een oppervlakte van 2m2. De ren is wel open aan de bovenkant. Ik heb niets waarmee ik de ren kan afdekken. De tuin is konijnproef, maar maak me toch een beetje zorgen. Zijn hier veel mensen waarbij hun konijn is ontsnapt uit een open ren van 1 meter hoog? Als je 4 panelen van 1 meter in een vierkant zet heeft hij een oppervlakte van 1 m2 ;) Of zijn 2 zijden muren waar geen panelen staan? Eten ze nog steeds slecht?
Rohol Geplaatst: 10 juli 2018 Auteur Geplaatst: 10 juli 2018 21 uur geleden zei Lienappelsien: Als je 4 panelen van 1 meter in een vierkant zet heeft hij een oppervlakte van 1 m2 ;) Of zijn 2 zijden muren waar geen panelen staan? Eten ze nog steeds slecht? Er is 1 lange zijde een muur inderdaad ;) Waardoor hij 1 meter breed is en 2 meter lang. Volgens mijn berekening is dit dan 2m2. Ze eten nog steeds slecht. Gelukkig eten ze wel hun hooi redelijk, toch allemaal mondjesmaat. Van de groente die ze krijgen, eten ze nog niet de helft op. Ze eten misschien 15 SS brokjes op. Ben nog terug gegaan naar de DA. Die zei dat het kon liggen aan een combi van warm weer en de separatie. Ze hebben nooit alleen gezeten. Kamille is wel iets opgewekter. Als ik in de ochtend de deur open doe, komt ze wel even kijken. Dille voelt zich goed, ook zonder pijnstiller. Donderdag gaan we nog terug voor controle. Het niet goed eten zit me nog steeds niet lekker. Al aan het aftellen naar de dag van de koppeling. Hopelijk gaat het daarna allemaal weer zoals hiervoor!
Lienappelsien Geplaatst: 10 juli 2018 Geplaatst: 10 juli 2018 Haha dan is het inderdaad 2 m2 ;) Ik vond het zo mooi staan: “ik heb 4 panelen van 1 meter, dus 2 m2”. Dus ik dacht “Euh...”. Het kan best dat ze slechter eten doordat ze alleen zitten. Gelukkig eten ze wel voldoende.
Rohol Geplaatst: 13 juli 2018 Auteur Geplaatst: 13 juli 2018 Gisteren voor controle naar de DA. In overleg besloten ze toch weer bij elkaar te zetten. De situatie verbeterde niet. En waar ze de afgelopen weken gemiddeld zo’n 70-90 gram aankwamen, vielen ze nu zelfs af. Zeker Kamille, de kleinste. Zo gezegd zo gedaan. Ze zijn weer gekoppeld. In het begin wat gestoei en daarna lagen ze weer samen in de tunnel!
Evee Geplaatst: 13 juli 2018 Geplaatst: 13 juli 2018 Een ram is 2 weken na castratie nog vruchtbaar. Volgens mij ben je nu dus wel 4 dagen te vroeg met ze weer samen zetten.... Of is de voedster ook gecastreerd?
Aanbevolen berichten