Lotus Verbeek Geplaatst: 17 april 2018 Geplaatst: 17 april 2018 Hallo allemaal, Ik heb een Vlaamse reus van 2 jaar oud (mannetje) Van de een op andere dag (1,5 maand geleden) liep hij met zijn linkerachter poot behoorlijk mank. Het lijkt er bijna op dat deze poot verlamd is en achter hem aan sleept. Mank is denk ik niet het goede woord.... Uiteraard gelijk naar de dierenarts geweest. Die gaf aan dat de poot niet gebroken was maar misschien iets verrekt of overbelast. Een week rust en pijnstillers.... helaas geen verbetering. Toen werd er gedacht aan een hersenworm (parasiet) Hiervoor heeft hij een maand een kuur gehad. echter nog steeds geen verschil. Hij lijkt opzich geen pijn te hebben, Hij komt vrolijk over, eet en drinkt, lijkt ook geen verhoogde ademhaling te hebben. Alleen lopen gaat wat onhandig. De dierenarts lijkt het niet te weten. Waar denken jullie aan? En wat moet ik hier nu mee? Ik hoop op reacties. Zelf zat ik te denken aan een hersenbloeding? Groetjes Lotus.
Monica1992 Geplaatst: 17 april 2018 Geplaatst: 17 april 2018 Het doet mij denken aan e cuniculi, maar dat is denk ik waar hij een maand voor behandeld is? Met panacur/fenbendrops?
Evee Geplaatst: 17 april 2018 Geplaatst: 17 april 2018 Heb je al een foto laten maken? Ik heb ook een konijn gehad dat plots verlamd raakte, en zij had een klein scheurtje in een borstwervel wat het veroorzaakte. Mogelijk gekomen door een gekke sprong of vreemde beweging die ze gemaakt had. Helaas is het voor mijn dame niet goed afgelopen, het was niet te opereren/behandelen, er was alleen pijnmedicatie mogelijk. Ze kreeg er steeds meer last van, raakte verder verlamd en ik heb haar laten inslapen.
Lotus Verbeek Geplaatst: 18 april 2018 Auteur Geplaatst: 18 april 2018 Het doet mij denken aan e cuniculi, maar dat is denk ik waar hij een maand voor behandeld is? Met panacur/fenbendrops? --> Ja dat is inderdaad waarvoor hij een maand behandeld is met Panacur. --> Nee ik heb geen foto's laten maken eigenlijk. De dierenarts was zo stellig dat het geen breuk was. Zou ik hier dan toch voor kiezen? Hij lijkt echt geen pijn te hebben. Ik heb wel eens eerder een konijn gehad die een breuk had in zijn poot, en die had echt pijn, snelle ademhaling etc... Maar dit konijn eet en drinkt, rent (welliswaar mank/ half verlamd) door de tuin, is vrolijk en heeft geen versnelde ademhaling... Zou het dan alsnog een breuk kunnen zijn? --> Zelf dat ik aan een hersenbloeding, maar hij is nog maar 2 jaar oud... is wel een beetje jong daarvoor, toch?
Evee Geplaatst: 18 april 2018 Geplaatst: 18 april 2018 Hersenbloedingen komen niet zo heel vaak voor bij konijnen, zeker niet bij jonge konijnen, maar het kan wel. Maar als het gevolg van een beroerte een verlamming is, dan zou het toch een zware beroerte zijn en zou je wel iets aan je konijn gemerkt moeten hebben, meer dan dit. Dan moeten ze toch echt wel herstellen, vaak stoppen ze dan ook met keutelen, merk je echt wel dat je een ziek konijn hebt. Omdat je dat niet noemt, denk ik daar zelf niet aan. Er zijn helaas ontelbaar veel redenen waarom een konijn een verlamde poot kan krijgen. Verlamming kan ook komen door problemen met (beknelde)zenuwen, bijv. door een verschoven wervelkolom, door een breuk of scheurtje ergens anders in het lichaam, wat effect heeft op de pootjes. Er kunnen ook wat meer nare oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld een gezwel of tumor ergens in het lichaam. Als je echt wil weten wat de oorzaak is, dan zal je toch verder naar binnen moeten kijken. Voor mij was dat middels een rontgenfoto, die overigens wel is doorgestuurd naar een specialist, omdat er in eerste instantie door de dierenarts niets op te vinden was. Mijn konijn at en dronk ook goed, voor een verlamd konijn kon ze ook best nog goed uit de voeten met de handicap. Maar toch zat er echt iets goed mis. Op het laatst heb ik haar wel pijnmedicatie gegeven. Konijnen zijn prooidieren. Ze laten pas echt op het allerlaatste moment zien dat er iets mis is of ze pijn hebben. Dat je dat niet zomaar aan de buitenkant kan zien, wil dus niet zeggen dat er ook geen pijn is. Het geeft alleen aan dat de pijn, als die er zou zijn, op dit moment nog te dragen is. Laten zien dat je ziek bent, betekent voor wilde konijnen eigenlijk altijd de dood. Helaas zit dat er bij onze huisdierkonijnen ook nog steeds in. Persoonlijk zou ik toch kijken wat er eventueel mogelijk is aan een foto en/of echo (soms zie je bepaalde dingen niet op foto's en weer wel op echo's en andersom, maar dat kan de dierenarts je vast wel vertellen).
Marjoleintje Geplaatst: 18 april 2018 Geplaatst: 18 april 2018 Ik vind het toch wel opmerkelijk dat de dierenarts heel geen aanvullend onderzoek (zoals een röntgenfoto) gedaan heeft. Zeker omdat de klachten al zo lang spelen. Er zijn natuurlijk verscheidende oorzaken te bedenken, maar laat ik het zo zeggen; elke dier dat bij ons in de praktijk na enkele dagen of al eerder (met pijnstilling) nog steeds mank loopt, gaat mooi op de foto. Dat is vaak makkelijk en snel gedaan, en je kunt er een hoop mee uitsluiten (of juist bevestigen). Soms zijn botjes verschoven door kapotte pezen, soms is er een breuk, soms zijn er problemen in de wervelkolom maar soms is er ook niks te zien. Ik denk dat ik zelf toch voor een second opinion zou gaan. Het is geen schande dat een dierenarts het niet meer weet, maar soms kan een frisse blik wel helpen.
Lotus Verbeek Geplaatst: 20 april 2018 Auteur Geplaatst: 20 april 2018 Ik ga voor een second opinion. Iedereen bedankt voor de reacties!
Aanbevolen berichten