samiie Geplaatst: 20 maart 2018 Geplaatst: 20 maart 2018 Beste BB'ers, ik zit te twijfelen over wat ik met mijn konijntje moet doen. Hij is nog geen jaar oud en was gebeten door zijn hokgenoot, hierdoor waren we gedwongen om hem te castreren omdat hij door de bijtwond in zijn ballen een ontsteking had gekregen. Het herstel ging goed en hij was na een week van het herstel al weer fit gelukkig, na iets meer dan een week na de operatie liep hij raar, wij dachten hij zal wel raar in de kooi gelegen hebben en daardoor wat mank zijn, maar nee 's avond vonden we hem in de kooi en met zware aanvallen, een soort epileptische aanvallen, trillende ogen, nauwelijks een hartslag en hij kon alleen maar liggen. we hebben heel de avond met hem gezeten en dachten dat hij misschien een hersenbloeding had, na wat op internet zoeken dachten wij dat het e. cuniculi was. Hij had het gelukkig die nacht overleeft en de dag erna zijn we naar de DA geweest die ons fenbendrops gaf die moeten wij twee weken en twee maanden geven, na de diagnose ging het steeds beter met hem, hij werd weer steeds fitter en kon op een gegeven moment alles weer zelf. Ongeveer een week later ging het opeens een dag wat slechter en 's avonds had hij weer zware aanvallen, de DA zegt zolang hij eet dat hij geen pijn heeft, nu de dag erna is hij wel weer rustig maar hij heeft soms wel dat zijn hoofd steeds omhoog en omlaag gaat we weten geen raad, moeten wij de kuur afmaken en hopen op het beste? of moeten wij er een einde aan maken?
Evee Geplaatst: 20 maart 2018 Geplaatst: 20 maart 2018 Ik denk dat dat een beslissing is die alleen jullie kunnen maken. Ik weet hoe moeilijk het is om zo iets te besluiten, ik vind het ook verschrikkelijk om voor zo een keuze te staan. Hoe groot schat de dierenarts de kans op herstel? Hoe lang geven jullie de panacur nu? Hoe is het konijn er zelf onder? Nog levendig, eet hij nog zelf? Zet alles even rustig voor jezelf op een rijtje en overleg gerust ook met de dierenarts wat die vind. Maar de keuze maken, dat kan een ander niet voor jullie doen. Veel beterschap en sterkte!
nijntjes van mij Geplaatst: 20 maart 2018 Geplaatst: 20 maart 2018 Jeetje... ik zou me afvragen heeft het konijntje pijn? als je dat niet weet vraag het aan de DA. Eet hij zelf? of moet je hem dwangvoeren? als op veel vragen ook die van @Evee het antwoord nee is, zou ik aan de DA vragen of het het nog wel waard is voor het nijntje... het is een heel zware beslissing, maar soms is het beter. Ik weet hoe zwaar het is, ik ben mijn kat verloren en wou toen weer iets om voor te zorgen, en heb daarvoor 2 nijntjes gekregen en moet er niet aan denken die kwijt te raken.. Veel sterkte en ik hoop dat je konijntje kan blijven...
samiie Geplaatst: 20 maart 2018 Auteur Geplaatst: 20 maart 2018 De dierenarts zegt dat de parasiet, die dit veroorzaakt, nooit weg gaat maar door de kuur kunnen wij dit wel onder controle krijgen. De kuur is in totaal 2 weken hoogste dosis en dan nog twee maanden lagere dosis, nu heeft de DA wel gezegd dat we voorlopig tot hij weer functioneert de hoogste dosis moeten blijven geven we hebben de kuur nu 13 dagen gegeven. Hij eet nog goed, wel vooral groenvoer zoals boerenkool, spinazie blaadjes en selderij, net na zo'n aanval eet hij niet en heeft de DA aangeraden om hem dan een halve dag ongeveer op vloeibaar voedsel te zetten en dit moet een spuit binnen te brengen, dit doen wij dan ook tot dat hij zelf eet en ook zelf drinkt natuurlijk. Ook zegt de DA dat zolang hij eet hij geen pijn heeft. Hij is nu wel rustig en zit goed stil, meestal probeert hij te lopen en valt hij steeds, dit is opzich een goed teken maar hij ziet er heel zielig uit, ik denk dat deze tweede aanval veel gevraagd heeft van het lichaampje van dit jonge Nijntje, voor dat hij dit kreeg ook al een week aan de antibiotica en aan de pijnstiller voor de operatie, hierdoor weten we niet hoe het met de lichamelijke conditie zit van hem want dit is ook niet goed voor de darmen zoveel medicatie. Toch ziet de DA nog wel een kansje om het onder controle te krijgen.
BaasjevanBakkes Geplaatst: 20 maart 2018 Geplaatst: 20 maart 2018 EC is heel heftig voor ons om te zien, maar een konijn heeft hier (over het algemeen) zelf geen pijn aan. Het is en blijft een naar gezicht. Ik denk als je nijn zelf eet en keutelt, zou ik hem een kans geven. Het kan soms weken/maanden duren voor je nijn er weer (redelijk) bovenop is. Nogmaals het moet wel konijnwaardig zijn, maar alleen jullie kunnen dit inschatten. Als ik het zo lees, ben je nu 13 dagen onderweg en worden de tollingen al wel minder?. Ik zou hem niet zomaar opgeven en alles doen wat in je macht ligt. Wat ik zelf aanraad is om niet teveel boerenkool/spinazie te geven. Hierin zit vaak veel calcium wat op den duur weer voor blaasproblemen kan zorgen. Geef liever wortelloof, witlof of andijvie (bevat ook veel vocht en dat is goed om de medicatie af te drijven door het lichaam). Heel veel beterschap
samiie Geplaatst: 20 maart 2018 Auteur Geplaatst: 20 maart 2018 18 minuten geleden zei BaasjevanBakkes: EC is heel heftig voor ons om te zien, maar een konijn heeft hier (over het algemeen) zelf geen pijn aan. Het is en blijft een naar gezicht. Ik denk als je nijn zelf eet en keutelt, zou ik hem een kans geven. Het kan soms weken/maanden duren voor je nijn er weer (redelijk) bovenop is. Nogmaals het moet wel konijnwaardig zijn, maar alleen jullie kunnen dit inschatten. Als ik het zo lees, ben je nu 13 dagen onderweg en worden de tollingen al wel minder?. Ik zou hem niet zomaar opgeven en alles doen wat in je macht ligt. Wat ik zelf aanraad is om niet teveel boerenkool/spinazie te geven. Hierin zit vaak veel calcium wat op den duur weer voor blaasproblemen kan zorgen. Geef liever wortelloof, witlof of andijvie (bevat ook veel vocht en dat is goed om de medicatie af te drijven door het lichaam). Heel veel beterschap dankjewel voor de tip, wortelloof geven wij hem ook veel maar we willen ook genoeg variatie en loof van bietjes vind hij ook lekker. Hij slaapt wel gelukkig maar is soms moeilijk omdat hij af en toe door de 'schokjes' wakker gemaakt wordt.
samiie Geplaatst: 20 maart 2018 Auteur Geplaatst: 20 maart 2018 weet iemand ook hoe het zit met het schoon houden van het konijntje, door de medicijnen en door het af en toe zelf in zijn waterbakje stappen heeft hij een niet echt plakkerige vacht maar vettige vacht, hij kan dit door zijn moeite met zijn evenwicht moeilijk schoon houden, moet ik hem zelf wassen, dit heb ik voorheen al vaak gedaan met hem dus hij kent het al, of moet ik het laten zoals het is?
BaasjevanBakkes Geplaatst: 20 maart 2018 Geplaatst: 20 maart 2018 Ik zou het even laten zoals het is. Als hik strals echt stabiel is kun je hem altijd wassen. Ik neem aan dat hij binnen zit? Dus probleem met vliegen heb je niet (niet dat deze er zijn met die rot kou). Wat je kan doen is met een zijdenborstel of borstel van varkens/paardenhaar rustig over de vervuilde plekken borstelen. Vaak vinden ze het nog lekker ook. Ga niet teveel trekken aan verviltingen of klitten. Dit wekt alleen nog maar stress op. Plast hij trouwens goed? En keutelen ook? Dat is wel belangrijk namelijk.
samiie Geplaatst: 21 maart 2018 Auteur Geplaatst: 21 maart 2018 15 uur geleden zei BaasjevanBakkes: Ik zou het even laten zoals het is. Als hik strals echt stabiel is kun je hem altijd wassen. Ik neem aan dat hij binnen zit? Dus probleem met vliegen heb je niet (niet dat deze er zijn met die rot kou). Wat je kan doen is met een zijdenborstel of borstel van varkens/paardenhaar rustig over de vervuilde plekken borstelen. Vaak vinden ze het nog lekker ook. Ga niet teveel trekken aan verviltingen of klitten. Dit wekt alleen nog maar stress op. Plast hij trouwens goed? En keutelen ook? Dat is wel belangrijk namelijk. ja plassen eten en keutelen doet hij meestal goed, het probleem is niet dat hij klitten heeft maar vooral over zijn kin, buik en poten heeft hij een soort vettig laagje zitten ik denk dat dit voor de medicijnen komt, moet ik dit ook niet wassen of kan dit geen kwaad?
BaasjevanBakkes Geplaatst: 21 maart 2018 Geplaatst: 21 maart 2018 Als het van de medicatie komt, kan het meestal geen kwaad. Zolang je geen kalige plekken ziet en/of rode geïrriteerde plekken, zou ik hem zo veel mogelijk met rust laten en hem vooral niet gaan wassen. Zijn pompon in een badje zetten vind ik vaak nog wel oke, maar een konijn helemaal wassen als er geen sprake is van overmatige urine of vlooien/mijten zou ik dit zeker niet doen
BaasjevanBakkes Geplaatst: 3 april 2018 Geplaatst: 3 april 2018 @samiie hoe gaat het nu met je ventje?
Cor Geplaatst: 4 april 2018 Geplaatst: 4 april 2018 Op 20-3-2018 at 17:01 zei samiie: weet iemand ook hoe het zit met het schoon houden van het konijntje, door de medicijnen en door het af en toe zelf in zijn waterbakje stappen heeft hij een niet echt plakkerige vacht maar vettige vacht, hij kan dit door zijn moeite met zijn evenwicht moeilijk schoon houden, moet ik hem zelf wassen, dit heb ik voorheen al vaak gedaan met hem dus hij kent het al, of moet ik het laten zoals het is? De Fenbendrops / Panacur die je geeft is heel vettig inderdaad ons konijn kreeg op zijn borst hele kale plekken er door zelfs die ook wel wat rood werden. Dit smeerde we gewoon in met honingzalg. Toen we de medicijnen gingen verminderen groeide het haar weer aan. Ons konijn heeft ook een hele scheve kop waardoor die zich zelf niet overal even goed kan schoonmaken. Wekelijks bekijken we dus zijn onderkant en waar nodig kammen we poep en klitten weg. Tevens met de rui ging het niet zo lekker en hebben we hem flink moeten schoon poetsen. Mijn ervaring is dat dat het volhouden is (die van ons zit september al binnen!) maar hij is nu ondanks zijn scheve kop wel actiever dan ooit (zat gisteren opeens in de badkamer) En wat betreft het vettigheid denk ik dat kammen wel nuttig kan zijn.
samiie Geplaatst: 14 april 2018 Auteur Geplaatst: 14 april 2018 Hij is helaas in laten slapen op 30 Maart we, hij was heel de dag al niet fit en lag alleen maar op zijn zij. We gingen dus met hem naar een DA die gespecialiseerd is in konijnen en specifiek E,cuniculi, hij vroeg niet eens wat het konijntje had en zei gelijk deze moet ik laten inslapen, dus hij pakt meteen de spuit en ging naar een andere kamer om het middel te gaan halen. Ik heb ongeveer 2 minuten afscheid genomen en toen was de DA terug en op het moment dat hij het spuitje erin deed was hij meteen dood, zonder het middel te geen omdat hij zo zwak was. 1
Evee Geplaatst: 14 april 2018 Geplaatst: 14 april 2018 Veel sterkte met het verlies, ik zal dit topic een slotje geven. Als je er behoefte aan hebt kun je een topic openen bij de regenboogbrug.
Aanbevolen berichten