Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb me speciaal hiervoor aangemeld op dit forum omdat ik echt op zoek ben naar ervaringen of tips mbt mijn konijntje. 

 

Sinds februari ben ik in het bezit van een zwart dwergkonijntje. Heel blij mee uiteraard, echter heeft hij sinds een paar dagen een verkleuring in zijn oog en een wit wolkje op zijn pupil. Zag er niet goed uit dus gisteren direct naar de dierenarts: oordeel Uveitis. Bijgaand ook een foto. Volgens de dierenarts relatief zeldzaam bij een konijntje van zijn leeftijd (nog net geen 5 maanden). Er zijn foto’s gemaakt en besproken met collega dierenarts. Vandaag te horen gekregen dat hij mogelijk E.cuniculi heeft opgelopen in de baarmoeder en ik moet nu elke dag 0.85 ml panacur toedienen naast de oogdruppels die ik heb gekregen en 4x daags moeten worden aangebracht. Nu las ik op internet dat voor E.cuniculi ook Fenbendazole wordt voorgeschreven, dus bij mij dan de vraagtekens waarom daar niet voor is gekozen? Heb deze vraag inmiddels ook bij de dierenarts neergelegd. 

Ik heb het idee dat hij soms ook een beetje sleept met zijn linker achterpoortje, maar helemaal zeker ben ik er niet van omdat wij een laminaat vloer hebben. 

Plan was om hem binnenkort te laten castreren en een maatje aan te schaffen maar dat laat ik voorlopig maar even achterwege.

 

Hoor graag jullie ervaringen met jonge konijntjes en of ze er nog echt vanaf kunnen komen? Ben zo bang dat zijn oogje niet meer bijtrekt of dat het erger wordt :(

 

.

 

 

A7748945-BB34-4038-A0E1-4E3BE1D0512E.jpeg

Geplaatst:

Thanks :)

 

Heb het idee dat zijn oogje aan de beterende hand is. Ben bijna door de panacur en oogdruppels heen dus ben even in afwachting op de dierenarts op reactie. Las op de site van Wilhelmina dat ze de eerste twee weken met grotere dosis werken en volgensmij heb ik dit nu niet als advies dus die vraag ligt ook nog bij ze. 

Is het verstandig trouwens om zijn bloed te laten testen? De kosten hier van zijn echt absurd hoog en gezien zijn oog acht de dierenarts de kans zeer groot dat het om EC gaat. De dierenarts wil het daarmee graag bevestigen maar vind het zelf wellicht wat overbodig. 

 

Zodra zijn oogje echt goed is wil ik hem gaan laten castreren zodat hij een vriendinnetje kan krijgen. Heeft hij wel echt behoefte aan denk ik. 

 

 

Geplaatst:

Bloed testen doen de meeste mensen niet als er vermoeden is van EC, vooral ook omdat het niet zo veel zegt. Ik bedoel: zelfs al test het positief voor EC, dan wil het nog niet zeggen dat de klachten ook helemaal zeker daar door komen. Naar het schijnt is iets van 75-80% van de konijnen besmet met ec (weet overigens eigenlijk niet uit welk onderzoek dat komt? Zou ik eens op moeten zoeken). Maar veel konijnen dragen het bij zich, soms al vanaf dat ze bij de moeder in de baarmoeder zitten, zonder daadwerkelijk ziek te zijn. Vaak komen de ziekteverschijnselen pas te voorschijn in tijden van stress en verzwakte weerstand. Je kan dus wel testen. De kans is groot dat het positief is. Maar dan weet je dus eigenlijk nog niet zeker of het EC is. 

 

Ik zou even afwachten hoe hij verder reageert op de panacur. Je schrijft al het idee te hebben dat je verbetering ziet, dat is een goed teken en zou er op kunnen wijzen dat het dus inderdaad EC is, en de behandeling werkt.

Geplaatst:

Dan ga ik inderdaad nog even afwachten met bloed prikken. Goed om te weten dat de meesten er toch niet op laten prikken. Dierenartsen raden zoiets naar mijn idee nogal snel aan, wat ik ook wel begrijp want het is hun vakgebied en interesse, maar toch. Mijn moeder is zo ooit bijna 500 euro voor de kat kwijt geweest die na een week ineens weer beter was. 

 

Klopt, ik heb het idee dat hij inderdaad goed reageert. Het wolkje op zijn oog is nu een stuk minder. 

Toch schrikbarend dat zoveel konijntjes dat bij zich dragen. Aldoende leert men.. 

 

Bedankt :) 

 

Geplaatst:

Ik heb trouwens nog een vraag, ik weet even niet waar ik ‘m het beste kan stellen. 

 

Zoals ik al schreef wil ik James uiteindelijk laten castreren maar vanwege de cuniculi twijfel ik of dit voor hem in de komende weken (wellicht maanden) wel verstandig gaat zijn. Is het ook mogelijk een voedster te halen, ze tijdelijk apart te houden en haar te laten steriliseren en dan samen te zetten? Wellicht is het dan namelijk sneller mogelijk voor hem om een vriendinnetje te krijgen? Dan kunnen ze intussen wel al aan elkaars geur wennen of iets? 

Hardop denkwerk hoor, ik heb nog niet veel ervaring met konijntjes.

 

Alvast bedankt voor een reactie :)

 

Geplaatst:

Nee dat zou ik niet doen, het is beter om ze meteen bijelkaar te zetten als je een voedster voor hem haalt bij de opvang. Als ze niet bijelkaar kunnen maar elkaar wel kunnen zien of ruiken, kan dat agressie en frustratie opwekken. 

Als je haar laat castreren en hem niet, gaat hij haar continu berijden en heeft ze geen leven meer, dat is echt zielig. De beste optie is hem laten castreren. Ik denk dat dat op zich op korte termijn wel zou kunnen, overleg dat even met je dierenarts anders? Het is een kleine ingreep buiten het lichaam en ze zijn in een mum van tijd ervan opgeknapt. Na een week of drie kun je dan een voedster met hem uitzoeken. 

Geplaatst:

Ik was sowieso van plan om het vrouwtje bij de dierenwinkel te halen hier in de buurt. Daar helpen ze je ook met koppelen.  Ik heb James ook van die dierenwinkel. 

Als het inderdaad een slecht idee is om dat zo te doen dan ga ik volgende week met de dierenarts overleggen over een castratie van hem. Beetje zielig als het vrouwtje anders de hele tijd verkracht wordt. 

 

 

 

Geplaatst:

Het is inderdaad een slecht idee. Nooit koppelen met een ongecastreerde ram, dat loopt uiteindelijk uit op een bloedbad.

 

Als hij fit genoeg is voor castratie hem na 2 weken koppelen aan een konijntje uit de opvang. Ik geef echt advies uit de opvang en niet uit een winkel.

- winkelkonijntjes zijn te jong, moeten eerst een aantal weken apart voor je kan gaan koppelen, niet praktisch

- het karakter is niet bekend op zo een jonge leeftijd, de kans dat het misloopt tijdens de puberteit (6maanden-1,5 jaar) is groot.

- winkelkonijntjes komen uit broodfok, hebben een slechte start. Grote kans op parasieten, gebitsproblemen etc. Houd die slechte fok niet in stand door dierenwinkelkonijntjes te kopen

- Stel dat het mis loopt na een paar weken of maanden, kun je een dierenwinkel konijn niet terugbrengen. En als je het doet gaat hij terug naar leverancier (met fokdier of voedseldier als einde).

- Meer info, plus een filmpje over hoe dierenwinkeldieren gefokt worden: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-nieuwkonijn/post/dierenwinkel-konijn/

 

Het is niet voor niets dat we hier allemaal roepen dat je naar een opvang moet gaan. Het zijn vaak zeker ook konijntjes met een start in de dierenwinkel, dus gebitsproblemen kun je ook hebben, maar voordeel is dat je ze gezond (behandeld tegen eventuele problemen die er waren), ingeent en vaak net al ietsje ouder kan adopteren, waardoor het karakter duidelijker is en er een grotere kans is dat de ideale partner er bij zit. Ook kun je in een opvang speed-daten. Je gaat dan met jouw gecastreerde ram naar de opvang en daar kijken ze tijdens een korte koppelpoging of er een klik is tussen de konijnen. Zo niet, dan proberen ze het met jouw 2e keus, en evt 3e keus als dat nodig is.

 

Koppelen is niet makkelijk. Het is niet 1+1 is een gelukkig stel. Zeker niet.

 

Geplaatst:

Bedankt voor je tips.

 

Inmiddels gaat het weer slechter met zijn oog. Er begint een soort van kring te verschijnen. Je ziet het alleen met een lampje erop. Oogwit begint ook weer roder te worden. Vertrouw het niet helemaal dus ga zometeen naar spoedkliniek. Vindt het allemaal maar zielig, al lijkt hij er zelf niet echt last van te hebben. 8):( 

 

 

B2F4EC1A-96C4-4245-976E-766233E3EDBB.thumb.jpeg.32c3578367cd8311aea63ab0e4b0c4bf.jpeg

Geplaatst:

Ik ben bij de universiteit van Utrecht geweest bij de spoedkliniek. Er wordt aangeraden om te stoppen met de oogdruppels en een consult met een oogarts te plannen. Ze zijn bang dat er eventueel sprake is van een luxatie van de lens. Verder konden ze niks voor me betekenen, maandag overleggen met eigen dierenarts over de oogarts.

Hebben jullie ervaring met specialistische oogarts?

 

 

Verder vonden ze James erg lief en nieuwsgierig :$

Geplaatst:

Evee zei het al... Haal alsjeblieft nooit meer dieren bij een dierenwinkel... het moet echt stoppen, de verkoop van levende dieren. Geef konijnen in de opvang een kans, als je ze in een winkel koopt, worden ze gewoon weer aangevuld met nieuwe dieren van een of andere broodfokker die het allemaal niet boeit. Niet langer steunen, maar met ons samen mee zorgen dat het stopt! :)

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .