Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hoi!

Vanochtend vond mijn man onze FH Pieter knikkend en rondjes draaiend in zijn hok. Bij mij gingen meteen de alarmbellen rinkelen dus vanochtend naar de DA geweest. Diagnose; mogelijk E. cuniculi... Hij heeft pijnstilling en antibiotica gehad bij de DA en we hebben pijnstilling en Fenbendazol gekregen als behandeling. Ook dwangvoer omdat hij niet eet.

Nu zit hij weer thuis buiten bij zijn maatje Lily, want het advies was hem niet teveel uit zijn gewone omgeving te halen ivm stress. Moet hij toch naar binnen of is dit (met extra stro in het hok) ok? Naar binnen is met dit weer ook weer een enorm temperatuurverschil.

En dat dwangvoederen is zo'n drama, heb ik eerder moeten doen bij hem maar hij is zo groot en sterk dat het amper lukt. Wikkelen in een handdoek gaat al bijna niet. Heeft iemand tips hiervoor?

En moeten we iets met Lily? Zou zij ook behandeld moeten worden, of is het heel wat voor een (hopelijk) gezond konijn om mee behandeld te worden?

Waar lopen konijnen E. Cuniculi door op? Kan het door het stro/hooi komen? Ze komen verder niet in aanraking met andere konijnen...

Thanks! Hopelijk wordt Pieter snel weer beter...

 

Geplaatst:

Persoonlijk zou ik ze als koppel naar binnen halen, en als het kan dan bijv. in een (slaap)kamer waar het niet gelijk helemaal 20 graden is, maar een beetje er tussenin. Een konijn met EC zal alle energie nodig hebben om beter te worden, dan is het toch fijn dat ze geen energie verliezen aan het warmhouden van hun lijfje. Ga er maar vanuit dat ze in ieder geval tot half mei dan binnen moeten wonen, ivm de wintervacht.

 

Qua dwangvoer is mijn advies: trek alles uit de kast om hem zelf te laten eten. Koop brokjes van een ander merk, haal verse peterselie en groenten bij de supermarkt, koop gedroogde kruiden, het lekkerste hooi wat je kan vinden. Wat mij bij veel konijnen ook prima lukt is ze zelf het dwangvoer van een lepel te laten eten. Dat scheelt de stress van het vasthouden, en ze slobberen het toch vaak goed naar binnen. Al is het maar een theelepeltje per keer: eten is eten.

 

Ik zou Lily wel met de fenbendazol (dat is de ontwormer tegen de parasiet die EC veroorzaakt) meebehandelen.

 

De meeste konijnen worden al met EC besmet in de baarmoeder bij de moeder. Ik geloof dat iets van 80% van alle konijnen het een leven lang mee draagt. Het komt bij sommige konijnen nooit tot uiting, maar bij andere konijnen wel. Vaak door verminderde weerstand en stress. Besmetting gaat niet via hooi, maar wel via urine. Als het ene konijn het heeft van een koppel ,draagt het andere konijn het dus ongetwijfeld ook mee. Maar dat betekent niet dat zij er ook last van zal krijgen. Voor de zekerheid zou ik haar wel ook een kuurtje geven, overleg dat gerust even met je dierenarts. En laat hem (als hij er niet mee bekend is) het behandelplan van dierenkliniek wilhelminapark lezen. Het is namelijk zo dat er een hogere & langere dosering dan gebruikelijk geadviseerd wordt, wil het goed werken. Ik zal zo even de pagina waar alle info staat voor je opzoeken.

Geplaatst:

Dankje Evee! Naar binnen halen is iets lastig ivm een dreumes en baby op komst, alle kamers zijn bezet hier. Ik denk wel dat ik een plekje in dr garage kan maken. Ik zet ze zo daar samen binnen voor de nacht, zal kijken of ik daar morgen ook een ren bij kan creëeren. Ze zijn ruim 10m2 gewend namelijk... 

Heb net peterselie gekocht. Hij heeft 1 hapje witlof en 1 hapje hooi. En een klein beetje dwangvoer. Het lukt opzich wel hem vast te houden nu, maar als we het erin willen spuiten komt de voer niet goed uit het spuitje. Doen het wel ver achterin het bekje, wat zouden we verkeerd doen?

Geplaatst:

Garage is dan inderdaad een goede tussenoplossing. Houd er wel rekening mee dat konijnen zonlicht nodig hebben ivm de vitamines, dus als het een hele donkere garage is, is dat niet zo ideaal.

 

Als dat het enige is wat er in gaat, en hij is gewoon groenvoer gewend, dan zou ik hem gewoon laten eten wat hij op kan.

Geplaatst:

Ze krijgen elke dag wel iets van groenvoer. Na dat handje heeft hij nog een handje gegeten maar daarna hoefde hij niet meer. Heb nog wel wat dwangvoer erin gekregen, en ook wat water, maar lang niet zoveel als zou moeten (konijn van 5 kg dus er zou echt veeeeeel dwangvoer in moeten). 

Ik denk erover ze overdag gewoon in hun ren te zetten en snachts in de garage. Of is dat teveel gewissel? Komt nl geen licht in de garage.

Geplaatst:

Ik zou mij er niet te druk om maken dat nog niet de normale hoeveelheid voer er in gaat. Zolang hij eet, blijven de darmen werken. Als dat dan op dit moment alleen groenvoer is,dan is dat maar zo . Als het goed is gaat hij zich met de medicijnen de komende dagen vanzelf beter voelen en weer meer eten.  Het is nog maar sinds gisteren toch, dat hij minder eet?

 

Ik weet niet waar in de garage je ze precies hebt zitten, maar misschien kun je een deur of de garagedeur opendag open zetten voor licht? Te veel wisselen zou ik niet doen, maar ik weet natuurlijk niet of wisselen tussen buiten en garage veel verschil in temperatuur is of niet?

Geplaatst:

Hij eet inderdaad sinds gisteren niet. Vanochtend voor het eerst zelf z'n medicijnen gegeven en dat ging goed. Samen met wat dwangvoer. Peterselie pakt hij nu weer niet. Ze lijken ook niet zo blij in de garage dus ik twijfel even wat ik zal doen. Als ze overdag meer zichzelf kunnen zijn in de vertrouwde ren dan ga ik ze misschien wel wisselen. Voor de nacht blijft het dan boven 0 in de garage. Deur staat nu even open van de garage, dan komt er inderdaad wel licht op hun nood ren. 

Geplaatst:

Kleine update, Pieter eet nog steeds niet normaal maar pakt af en toe iets van de kruiden die ik aanbied. Ook heb ik snoepjes gehaald (met wat fruit, zonder suiker), dat pakt hij ook af en toe. Brokjes en hooi nog niet. 

Hij lijkt wel meer te gaan protesteren bij het dwangvoeren, hopelijk is dat een goed teken en wordt hij sterker. Tijdens het dwangvoeren heeft hij geplast (dus dat werkt), maar het is moeilijk zijn keutels te onderscheiden van die van Lily.

Hij weeft niet meer met z'n koppie, zijn ogen schieten ook niet meer heen en weer, maar hij is wel wankel op z'n pootjes. Hij valt soms met wassen wat om.

Hoelang kan het dwangvoeren duren? Vanaf morgen moeten we weer werken en kunnen we het minder vaak doen en in de gaten houden. Dwangvoeren moet echt met z'n tweeën, zeker nu hij harder gaat protesteren...

Geplaatst:

Nog een update en een vraagje, het gaat met mini stapjes steeds iets beter met Pieter. Hij eet steeds wat meer zelf maar lang niet zoveel als zou moeten. Vanochtend vond hij als mini mijlpaal zijn drinkfles zelf (heeft ook bakje water staan), en heeft hij een paar Science brokjes zelf op. Hij eet ze alleen uit de hand, als je een bakje met brokjes voor z'n neus houdt pakt hij het niet. Zijn koppie lijkt ook ietsjes scheef te staan en hij is nog onstabiel. Kan het zijn dat hij z'n eten niet kan vinden? Of het niet voor elkaar krijgt brokjes uit een bakje te pakken? 

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ik zou hem in ieder geval regelmatig met de hand blijven voeren, als hij het dan wel aanpakt. Wat de reden is dat hij niet zelf naar zijn eten gaat durf ik zo niet te zeggen, zonder de situatie te zien.

Geplaatst:

Vandaag weer even de DA gebeld vanwege het niet eten. Mijn man haalt zo Metacloral (schrijf ik het zo goed?) op voor de darmen. Pieter eet bijna al het groenvoer wat we aanbieden maar nog steeds geen brokjes/hooi. Dus maar even een tijdje daar ook mee proberen.

Kan het kwaad dat hij zoveel groenvoer eet nu? Want dat is echt het enige wat er nu in gaat... We dwangvoeren hem nog 3 a 4 keer per dag met geweekte Science brokjes, daar gaat zo'n 12 ml van per keer erin. Vrij weinig voor een 5 kg konijn denk ik...

Geplaatst:

Wat vervelend van zijn koppie zeg..ik weet niet zeker of het effect zal hebben in dit geval, maar mijn konijn met cuniculi heeft toen de diagnose gesteld werd dexamethason en vitamine B injecties gehad naast de fenbendrops. Misschien kan je dat nog overleggen met de da?

Geplaatst:

Sneu! 

 

Is er ook in zijn oren gekeken om te zien of die niet ontstoken zijn? 

 

Hopelijk gaat de Panacur/Fenbendrops toch binnenkort aanslaan. Je kan Monica’s suggestie inderdaad ook nog voorstellen aan de dierenarts.

Geplaatst:

Thanks!

 

Ja, hij heeft ook preventief antibiotica gehad voor eventuele oorontsteking maar alle symptomen wijzen toch wel op EC. 

Ik bel de DA morgen weer dus ga ik even overleggen. Hij zit nu samen met z'n maatje Lily sinds gisteren weer in z'n ren en hij lijkt vrolijker gelukkig! 

Al het groenvoer wat ik aanbied eet hij, alleen dus nog steeds geen brokjes en hooi. Zal ik stoppen met dwangvoeren? Want had het idee dat dat niet veel uitmaakte, en hopelijk gaat hij daardoor zelf weer eten?

Geplaatst:

We zijn inmiddels 3 weken onderweg en het gaat beetje bij beetje beter met Pieter. Hij eet inmiddels ook wat brokjes, maar nog niet zoveel als eerst. Hij slaapt veel (al was het al een beetje een sloom konijn ;-)). 

Komende dagen wordt het snachts weer flink koud, kan ik hem nu wel buiten laten zitten? Vorige keer was hij echt niet zo blij met de mini ren in de garage. 

Geplaatst:

Nee, maar ik weet niet of hij daar tegenaan gaat liggen. Heb bij een vorige operatie een fles warm water in een handdoek erbij gelegd maar daar keek hij niet naar om. Net als een icepod in de zomer, daar gaat hij ook liever van weg...

Geplaatst:

Misschien een stomme vraag, maar hoe weet je of je konijn weer beter is na de E. Cuniculi aanvallen? We zijn inmiddels 4 weken bezig met de Fenbendrops en het gaat stukken beter met Pieter. Hij eet weer hooi en brokjes (nog niet zoveel als voorheen, maar het gaat de goeie kant op), en groenten at hij sowieso al goed. 

Z'n kop staat nog ietsjes schuin maar hij rent z'n ren gewoon weer door. Z'n voorheen favo plekje (bovenop een kattenhuis) zoekt hij nog niet op, misschien durft hij de sprong nog niet aan.

We hebben nog iets minder dan een half flesje Fenbendrops over. Die op maken en dan stoppen? Of nu al stoppen?

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .