Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

LIeve konijnenliefhebbers,

 

al enige tijd lezen wij hier mee en genieten we van alle lieve en leuke berichten van jullie..

daarnaast maken we ons zorgen, zoeken we naar redenen, mogelijkheden, oplossingen en vertrouwen.

vertrouwen is op dit moment erg lastig, wij weten niet zo goed meer wat wij moeten doen en daarom besloten wij vanavond om een account aan te maken en ons eerst voor te stellen en daarnaast informatie te krijgen door een bericht te plaatsen met ons verhaal.

 

4 weken geleden kochten wij ons eerste konijntje, zijn naam was spot. een enorme lieverd en een verwelkomen aanvulling voor ons drukke gezin (twee kinderen, een heerlijk lief hondje en onze vissen). Spot was een hangoor en zou in het voorjaar (februari) gezelschap krijgen, spot was een voedster. Jullie lezen het goed, spot is niet meer. Zij is overleden aan (volgens de dierenarts) een hartaanval/stress van de verhuizing naar haar nieuwe verblijf. Spot is 10 weken geworden. Omdat spot bij een dierenwinkel vandaag kwam, wisten wij zeker dat we deze grote fout nooit meer zullen maken. De fout waar wij achteraf gezien erg van balen en nooit hadden willen maken.

 

We besloten op zoek te gaan naar een fokster waar wij een goed gevoel bij hadden. De fokster vonden wij uiteindelijk, na gesprekken en kijken op locatie hadden we vertrouwen, de konijnen zagen er gezond uit. De hokken mooi verzorgd en de kleintjes waren lief, niet allemaal even mooi maar gezondheid stond voorop (dat is wat wij zagen). De ouders waren aanwezig en ze kon vertellen welk konijn van welk koppeltje was.

We besloten een koppeltje te kopen, ze waren 9 weken oud. We kochten een zwarte en een bruine, twee gewone konijntjes (kleurdwerg) (rechtopstaande oren). Wij hadden alle benodigdheden bij de fokker gekocht zodat we goed stro, zaagsel en hooi hadden en geen overgang van brokken. Bij thuiskomst zijn beide konijntjes met liefde geplaatst in hun verblijf. We hebben een buitenhok ( de konijnen zaten bij ons dan ook buiten ). De ferplast lodge 120.

Het hok was helemaal schoongemaakt (plus alle speeltjes, spullen, voerbak en drinkfles vervangen ivm eventuele ziektes vorige konijn (wat dus niet aanwezig was maar beter zekerheid).

De twee konijnen waren rustig, misschien wel erg rustig. Het zwarte konijntje bleek na enkele uren op de grond te liggen, op zijn zij. De voedster was nog lekker actief. Helaas heeft het zwarte konijntje het niet overleefd, slechts enkele uren nadat wij hem hadden troffen wij hem bijna dood aan en nog voordat wij actie konden ondernemen en onderweg waren was hij al overleden. Spijtig en zeer pijnlijk met de nodige tranen hebben wij hem terug gebracht naar de fokster zodat zij hem eventueel kan laten onderzoeken.

Het konijntje overleed vorige week woensdag en zaterdag mochten wij bij de fokster een nieuw konijntje ophalen. Dit werd een Nederlandse hangoor, een enorme knuffelkont en een echte hangoor.

Gisteren bij onze dagelijkse uitlaat(lekker laten rondhuppelen) en knuffelronde kwamen we erachter dat onze tweede kleurdwerg voedster (de bruine die we bij de fokster kochten) helaas niet kon poepen. Bij ons gingen alle alarmbellen af en wij hebben het konijntje bij de dierenarts laten onderzoeken. De diagnose kwam al vrij snel, ze is aan het overlijden en omdat er geen mogelijkheid meer was om haar te redden hebben we haar met verdriet moeten laten inslapen. 

We wilde kosten wat kost ons derde konijntje die we afgelopen zaterdag gehaald hebben ook laten onderzoeken en dit hebben we dan ook gedaan, vandaag bleek dat ook dit konijntje ziek is. Hij heeft last van gasbuik, eet niet, drinkt niet meer en weigert nog te keutelen. Deze lieve schat heeft nog de nodige hulp gekregen van de dierenarts en wij hebben hem met dwang gevoerd en met een spuitje water in zijn mondje gedaan. Ter observatie van de dierenarts lijkt het erop dat ook hij het niet gaat redden.

Ondanks de hoge kosten hebben wij het gevoel dat we er alles aan gedaan hebben om deze schatten te redden maar helaas.

 

Wij hebben de fokster op de hoogte gesteld van deze twee ontwikkelingen en reageerde dat het waarschijnlijk bij ons zit, ziekte, problemen, etc. maar dat dat niet bij haar vandaan kan komen en dus ook geen verantwoordelijkheid neemt.

 

Ik weet niet zo goed wat wij moeten doen maar wij zijn hier erg verdrietig en van slag. Ons zoontje van 3 jaar is erg van slag. Het heeft een aardige impact op ons gezin....

 

Wij willen heel graag een gezond koppeltje groot brengen. Om een of andere reden is dit niet gelukt en we zijn bang om besluiten te nemen voor een volgende stap om het ondanks alle tegenslagen opnieuw te proberen.

We wonen in omgeving Utrecht (mocht iemand ons willen helpen).

 

We hopen dat ons laatste hangoortje het gaat redden maar ondanks alle goede zorg en de opvang bij de dierenarts ziet het er somber uit. 

 

 

Ik hoop dat jullie begrip tonen voor ons lange bericht en ook dat ons eerste bericht helaas negatief is maar dat wij in de toekomst met veel blijdschap en mooie foto's op het forum actief mogen zijn.

Geplaatst:

Jeetje, wat een heftig en verdrietig begin van jullie 'konijnencarrière' zeg. :'(

 

Allereerst wil ik even zeggen dat ik als je verhaal zo lees, niet denk dat er ook maar enige schuld bij jullie ligt. Jullie hebben je zo goed als mogelijk voorbereid en hebben gelijk aan de bel getrokken bij de dierenarts zodra jullie zagen of vermoedden dat er iets mis was. Meer kun je niet doen, dus neem het jezelf alsjeblieft niet kwalijk!

Wat de precieze doodsoorzaken zijn geweest is voor mij natuurlijk zo niet te zeggen, maar in het eerste geval is er best een grote kans dat de afkomst van het dierenwinkelkonijntje een grote rol heeft gespeeld. Dierenwinkelkonijntjes zijn vaak broodfokkonijntjes met ouders waarvan erfelijke afwijkingen niet bekend zijn, en dierenwinkeltjes worden vaker wel dan niet veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Een hartaanval door stress kan, maar of dat echt heel waarschijnlijk is.... mwoah. (Zolang jullie het konijntje rustig in zijn hokje hebben gezet, er geen hond voortdurend om heen stond te blaffen en jullie zelf en/of kinderen het diertje niet voortdurend hebben opgepakt, zouden de meeste konijnen een verhuizing wel moeten kunnen overleven..)

 

Maar goed, dat hadden jullie denk ik zelf al bedacht want jullie hebben daarna heel zorgvuldig een fokker uitgezocht. Ik vraag me na jullie verhaal alleen wel af of die fokker zelf wel echt zo zorgvuldig is geweest. Zoveel plotselinge sterf/ziektegevallen achter elkaar... dan ga ik toch aan ziektes zoals bijvoorbeeld coccidiose denken. (Om maar iets te noemen wat heel besmettelijk en zeker voor jonge dieren al snel dodelijk is.) Dat is een fokker niet altijd te verwijten - een besmetting kan de beste overkomen -  maar het is wel iets waar een fokker naar zou moeten handelen. Dus de andere dieren gelijk na (laten) kijken en niet zonder twijfel omroepen dat het echt niet uit het nest kan komen. Gasbuiken zijn weliswaar berucht (veel konijnen krijgen er mee te maken) maar het is wel frappant dat het nu zo snel 3x mis is....

 

Goed, voor nu; staat je dierenarts op de lijst met konijnkundige dierenartsen? Er zijn ook dierenartsen die goed met konijnen overweg kunnen die niet op de lijst staan hoor, maar even voor de beeldvorming. Wat is er onderzocht bij de dierenarts? Heeft je konijntje medicatie gekregen? Is er onderzoek gedaan naar wormen, coccidiose? Zijn de tandjes en kiezen goed bekeken? Temperatuur gemeten? etc. :)

 

En voor de toekomst; ik hoop dat jullie hangoortje zich erdoorheen weet te slaan. Mocht dat zo zijn, dan zou ik nog eventjes wachten totdat hij weer goed hersteld is. Wanneer dat zo is, dan raad ik je aan bij een goede opvang te gaan kijken voor een maatje. In de opvang zitten heel veel leukerds, en bij een goede opvang is hun gezondheid gecontroleerd, zijn ze gevaccineerd en ze kunnen je daar helpen bij het koppelen.

 

Ik ga nu slapen en zal pas morgenavond/overmorgen weer reageren. Maar hou ons op de hoogte! En de duimen draaien!

Geplaatst:

Wat een verhaal TS! Vreselijk. :'( 

Ik sluit me helemaal bij Marjolein aan. Coccoidose is een reele mogelijkheid die ik nog even bij je dierenarts zou noemen. 

Als dit konijntje beter is, zou ik ook naar een asiel gaan en een jong-volwassen konijn uitzoeken als maatje. Maar voor nu eerst veel beterschap voor dit beestje! 

Geplaatst:

Wat een verdrietig verhaal :( Ik denk inderdaad ook niet dat je de schuld bij jullie persoonlijk moet zoeken, volgens mij hebben jullie alles gedaan. Het kan inderdaad wel zijn dat het eerste konijntje iets bij zich had (aan ziektes) waar de anderen ook ziek van worden. Misschien inderdaad coccidiose, zoals Marjolein en Christa zeggen. Maar of dat het is... Geen idee.

 

Ik heb wel nog een tip voor je. Ik lees dat je in de omgeving van Utrecht woont. Ik weet niet naar wat voor dierenarts je op het moment gaat en hoe konijnkundig deze is (dat kun je eventueel nakijken in de link hier onder). Maar in Utrecht zit zowel Dierenkliniek Wilhelminapark als de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, dat zijn erg goede dierenartsen die misschien nog wat voor je zieke konijntje kunnen betekenen, of je anders misschien kunnen helpen met de vraag waarom je konijntjes zo ziek waren.  

 

Van fokkers heb ik overigens niet meer zo'n hoge pet op. Er zijn wel goede fokkers, maar die zijn bij konijnen toch erg dun gezaaid. Ik heb zelf die fout ook gemaakt bij mijn eerste konijn. Gelukkig is hij nog bij ons, maar hij is veel ziek geweest en nooit helemaal 100 punten geworden. Dat moet je jezelf verder niet verwijten, ik weet ook hoe mooi en lief en leuk en gezellig fokkers het kunnen presenteren en daar trap je gewoon in, maar als je toe bent aan een nieuw konijn zou ik je aanraden om naar een opvang te gaan. Daar zitten overigens ook wel eens baby/jongere konijnen, mocht je dat graag willen.

 

Heel veel beterschap voor je hangoortje!

Geplaatst:

Hey allemaal,

 

Wat een lieve woorden, bedankt.

 

@Marjoleintje

Onze dierenarts is niet speciaal gespecialiseerd in konijnen, wij hebben hier nog naar gevraagd mede omdat wij de lijst zagen op deze website. Helaas was het echt nood en moesten wij snel handelen, dus liever iets minder specialisatie dan niet handelen. Onze dierenarts heeft ook gewacht op iemand (die kon pas eind van de middag kijken) tot de diagnose kwam.

Wat er gedaan is:

Dag ter observatie, voeding, hooi, noodvoeding proberen (stimuleren zelf tot eten aan te zetten), water toedienen.

Na de diagnose: gasbuik, geen keutel gelaten deze dag (nu nog steeds niet), via dwangvoeding eet hij wel. Injectie voor darmstimulatie, medicatie tegen de pijn.

 

Hij heeft vandaag gegeten aan hooi en heeft wortel als purreevorm op, dwang gevoerd via spuitje in de mond. 

Nog geen keutel, koude oortjes, huppelt zo nu en dan, heldere ogen.

 

We moeten afwachten tot hij gaat keutelen........ eten gaat er met dwang in.

 

@Christaaa

Coccoidose heb ik niet gehoord en kan ik voorleggen, dankjewel.

 

@Mississippi

Het eerste konijntje is dood gegaan aan stress/hartaanval. Zij heeft tot het laatste moment gekeuteld en gegeten.

Of bedoelde je het eerste zwarte konijntje van de fokster?

Geplaatst:

Ai ai ai, ik vind dit echt heel sneu voor jullie, en voor de konijnen uiteraard. Knap dat jullie nog steeds door willen gaan met het houden van konijnen. 

 

Vanaf een forum is het natuurlijk niet te beoordelen wat de konijnen gemankeerd hebben. Coccidiose is ook waar ik meteen aan dacht. Zeker voor jonge konijnen is deze ziekte erg gevaarlijk. RHD zou misschien ook nog kunnen. Ik denk dat geen van de konijnen was ingeënt? 

 

Hopelijk redt de hangoor het. Is hij nog bij de dierenarts of weer bij jullie thuis? Als hij thuis is moet je hem nu wel naar binnen halen, want een ziek konijn kan zichzelf niet op temperatuur houden. Ook is het goed om iets van een kruik bij hem te leggen. Je kan ook een plastic fles vullen met warm water en er een doek om wikkelen. Er zijn ook speciale snuggle safe’s (op te warmen in de magnetron) voor zieke konijnen, maar die heb je vast niet. 

 

Als je in Utrecht woont zijn de dierenartsen die Mississippi noemde echt een aanrader (wat niet zegt dat je huidige dierenarts niet goed is, maar deze 2 hebben heel veel kennis en ervaring van/met konijnen).

 

Sterkte

Geplaatst:
1 uur geleden zei Spot:

Hey allemaal,

 

Wat een lieve woorden, bedankt.

 

@Marjoleintje

Onze dierenarts is niet speciaal gespecialiseerd in konijnen, wij hebben hier nog naar gevraagd mede omdat wij de lijst zagen op deze website. Helaas was het echt nood en moesten wij snel handelen, dus liever iets minder specialisatie dan niet handelen. Onze dierenarts heeft ook gewacht op iemand (die kon pas eind van de middag kijken) tot de diagnose kwam.

Wat er gedaan is:

Dag ter observatie, voeding, hooi, noodvoeding proberen (stimuleren zelf tot eten aan te zetten), water toedienen.

Na de diagnose: gasbuik, geen keutel gelaten deze dag (nu nog steeds niet), via dwangvoeding eet hij wel. Injectie voor darmstimulatie, medicatie tegen de pijn.

 

Hij heeft vandaag gegeten aan hooi en heeft wortel als purreevorm op, dwang gevoerd via spuitje in de mond. 

Nog geen keutel, koude oortjes, huppelt zo nu en dan, heldere ogen.

 

We moeten afwachten tot hij gaat keutelen........ eten gaat er met dwang in.

 

@Christaaa

Coccoidose heb ik niet gehoord en kan ik voorleggen, dankjewel.

 

@Mississippi

Het eerste konijntje is dood gegaan aan stress/hartaanval. Zij heeft tot het laatste moment gekeuteld en gegeten.

Of bedoelde je het eerste zwarte konijntje van de fokster?

   

 Volkomen begrijpelijk dat je naar  deze dierenarts bent gegaan hoor, en het klinkt wel alsof ze zorgvuldig te werk gaan. :)  Mississippi noemde al de twee heel kundige adressen voor als je dierenarts niet verder komt of advies zou willen inwinnen. De faculteit is hen natuurlijk wel bekend, Wilhelmina park kennen de meeste praktijken ook wel, maar die laatste heeft ook veel nuttige informatie op hun website staan. 

 

 Heeft dit konijntje al eens wat peterselie of bijvoorbeeld paardebloemblad op? Of andere (gedroogde) kruiden of groente met vezels? Zo ja, dan zou je dit ook (in kleine hoeveelheden) kunnen aanbieden. Een klein beetje wortelhap is prima, maar geef er ook weer niet al te veel van want het bevat vaak redelijk wat suiker en dat kan ook weer gasbuiken veroorzaken /verergeren. (Volgens mij bestaan er ook wel potjes met minder suiker, maar let er dan wel weer op dat er geen aardappel inzit...)

 

 En de tip om je konijntje nu naar binnen te halen was al gegeven zie ik :)

 

 Heel veel succes! 

Geplaatst:

Hey lieve allemaal,

 

Vandaag misschien een goede stap in de richting:

 

eet stro, hooi en heeft zelfs konijnensnoepjes op, hij vindt de paardenbloemenhooi heerlijk.

 

Vandaag heeft hij 3 keuteltjes gelegd tot nu toe, langwerpig, klein beetje nattig maar het zijn keuteltjes!

Wat dit gaat betekenen is natuurlijk onzeker maar is dit misschien een beetje goed nieuws?

Geplaatst:
18 uur geleden zei Spot:

 

@Mississippi

Het eerste konijntje is dood gegaan aan stress/hartaanval. Zij heeft tot het laatste moment gekeuteld en gegeten.

Of bedoelde je het eerste zwarte konijntje van de fokster?

 

Coccidiose kan ook zonder symptomen voorkomen en is een waarschijnlijkere doodsoorzaak bij zo'n jong konijn dan een hartaanval. Sowieso is dat niet zonder sectie vast te stellen met zekerheid. Ik zou zeker even de ontlasting van dit konijn laten onderzoeken, ook gas kan veroorzaakt worden door coccidiose en dan kun je wel weer een terugval verwachten als je niet ook de coccidiose aanpakt.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:
7 uur geleden zei Spot:

Hey lieve allemaal,

 

Vandaag misschien een goede stap in de richting:

 

eet stro, hooi en heeft zelfs konijnensnoepjes op, hij vindt de paardenbloemenhooi heerlijk.

 

Vandaag heeft hij 3 keuteltjes gelegd tot nu toe, langwerpig, klein beetje nattig maar het zijn keuteltjes!

Wat dit gaat betekenen is natuurlijk onzeker maar is dit misschien een beetje goed nieuws?


Dat is zeker al een paar stappen de goede richting uit!

Ik sluit me verder aan bij Dollie; laat de ontlasting even onderzoeken. Dan kun je coccidiose uitsluiten of behandelen :)

 

Geplaatst:

hey allemaal,

 

Hier weer een berichtje, meneer zou vrijdag niet halen en je geloofde het niet toen je hem zag eerder deze week..

hij is er nog steeds!

 

En heeft veel keutels gedaan vandaag, heerlijk hooi gegeten en veel gedronken.

Zijn keutels kwamen als trosjes vanmorgen en nu zo nu en dan een mooi keuteltje.

 

We hebben ze naar de dierenarts gebracht.. :) 

 

Hij is nog wel heel stil, dus veel in hoekje zitten, weinig huppelen.

Verder weigert hij nog brokken te eten (erg?).


We wachten het weer af, maar heb goede hoop!

Geplaatst:

ha, fijn om te horen dat het alweer de goede kant met hem op gaat!

de keuteltjes als een trosje moet hij eigenlijk opeten, daar zitten veel goede voedingsstoffen in. hopelijk vind je die niet meer, dan eet ie ze weer op. ;)

het is belangrijker dat hij hooi eet dan dat hij brokjes eet. 

verwen hem maar lekker!

Geplaatst:
39 minuten geleden zei fiep:

ha, fijn om te horen dat het alweer de goede kant met hem op gaat!

de keuteltjes als een trosje moet hij eigenlijk opeten, daar zitten veel goede voedingsstoffen in. hopelijk vind je die niet meer, dan eet ie ze weer op. ;)

het is belangrijker dat hij hooi eet dan dat hij brokjes eet. 

verwen hem maar lekker!


We verwennen hem heel goed!

We hebben het advies gekregen om zoveel mogelijk plas/keutels zo snel mogelijk op te ruimen om eventuele verspreidingen verder te voorkomen. Dus opeten nemen we eigenlijk van hem af... even afwachten misschien wat er qua uitslag komt?

Geplaatst:
Zojuist zei fiep:

Ah, dan heb ik niks gezegd! ;) 

 

Ik vind het wel echt een hele goede tip!! Zodra alles veilig is hopen we op een 'poepetertje'.

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:

Ja, rechtstreeks vanuit de anus. Zodra ze op de grond liggen, eten ze ze vaak al niet meer. Dus ze vinden is eigenlijk al niet heel gezond. Heb je de ontlasting al laten controleren? 

Geplaatst:

hey allemaal,

 

helaas heeft hij het niet gered en daarmee zijn alle konijntjes overleden.

in de poep zijn geen sporen gevonden.

 

hij besloot zelf dat het klaar was, had weer veel pijn.

 

Jammer maar we hebben er alles aan gedaan.

Geplaatst:

Ah wat zonde! Heel veel sterkte gewenst. Ik geef dit topic een slotje, je mag als je het fijn vind een topic openen in de regenboogbrug.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .