Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

We hebben een ram en voedster van 9 weken. Ik las dat de ram over 3 weken als hij 12 weken is, gecastreerd kan worden. 

 

Nadat hij hersteld is (na een paar dagen?) zou hij dan terug kunnen bij zijn zus omdat die dan nog niet geslachtsrijp zou zijn. 

Klopt dit?

 

En hoe kan ik ze het beste scheiden voor de korte periode? Even de buitenren in 2-en scheiden met gaas zodat contact mogelijk is? En de ren even binnen plaatsen zodat het rammetje goed kan herstellen?

 

Mijn infobron is toegevoegd. 

 

Vast bedankt!

IMG_9305.PNG

Geplaatst:

Ik zou de ram binnen zetten na de operatie ivm de wond, dit zal de DA vaak ook aanraden. Pas als die goed genezen is weer naar buiten en de konijnen dan rustig aan elkaar laten wennen. 

Geplaatst:

Ik zou ze volgende week, als ze 10 weken zijn, uit elkaar halen en dan uit elkaars zicht zodat ze niet gefrustreerd raken dat ze niet bij elkaar kunnen. 

 

De ram kan gecastreerd worden zodra de ballen zijn ingedaald. Wat ik lees is dat vaak als ze 3 of 4 maanden oud zijn. Let wel, zodra hij gecastreerd kan worden is hij ook vruchtbaar! Dus vandaar dat altijd wordt aangeraden om ze bij 10 weken uit elkaar te halen (en zorg dan dat ze écht niet bij elkaar kunnen, konijnen kunnen hoog springen en zijn erg vindingrijk). Na de castratie kan de ram nog even vruchtbaar zijn.

 

2 weken na de castratie is het veilig om ze weer samen te zetten. Het beste laat je ze dan op voor beide konijnen onbekend terrein (bijvoorbeeld in de gang/keuken/schuur) weer kennismaken. In het begin kunnen ze dan wel even jagen of rijden, maar dat is normaal. Gaat het goed, dan kan je ze weer samen naar de ren verhuizen.

Geplaatst:

De ballen dalen in verreweg de meeste gevallen tussen de 10 en 14 weken in. Soms zelfs eerder. Vanaf tien weken goed scheiden is dus inderdaad belangrijk. 

Geplaatst:

Bedankt voor jullie reacties. 

Inmiddels de dierenarts gecontact. Omdat het een groot ras is, Vlaamse Reus, adviseren zij de ram tussen de 4 a 5 maanden te castreren en zeker niet eerder. 

Grote rassen schijnen ook later vruchtbaar te zijn, ik zou ze wel tot 12 weken bij elkaar kunnen laten. Wil natuurlijk geen enkel risico lopen. Iemand die hierover iets kan zeggen? Grotere rassen later castreren en later vruchtbaar?

 

Dan zou ik de dame en heer dus zeker 6 weken moeten scheiden. Het advies van de dierenarts is om dat middels gaas te doen zodat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. Terwijl ik juist ook lees dat het juist beter is om ze uit elkaars zicht en reukvermogen te huisvesten. 

 

Moeilijk.... Ik wil graag het beste voor dit koppel. Daarom vraag ik nogmaals om jullie mening/ervaring. 

Geplaatst:

Oei. Ik ben het er echt niet mee eens.

 

1. Zodra de ballen indalen kan hij gecastreerd worden, Vlaamse reus of niet. Meestal is dat tussen de 10-14 weken, ook bij een vlaam.

2. Grote rassen ontwikkelen zich wel iets langzamer, maar de rammen worden zeker tussen de 10 en 14 weken vruchtbaar. Over het algemeen zijn (zeker voedsters van) de grote rassen wel iets later uitgegroeid, maar ik zou het risico echt niet nemen om ze tot 12 weken samen te laten.

3. Scheiden met gaas wekt bij konijnen vaak frustratie op, ze zien en ruiken elkaar wel, kunnen hormonaal tegen elkaar doen, territoriums aan elkaar laten grenzen, maar niet bij elkaar om daadwerkelijk een rangorde te bepalen. Als je ze gaat scheiden met gaas komt dat er dan uit op het moment dat je ze echt gaat koppelen en is de kans dat ze flink gaan vechten en dan dus niet meer samen kunnen groot. Als je ze apart zet, zet ze dan ook echt apart van elkaar en ga geen spullen wisselen, zorg dat ze elkaar niet zien en het liefst ook niet ruiken. Als je ze dan samenzet zorg dan dat het een koppeling is op neutraal terrein, zoals je elk ander (elkaar onbekend) koppel zou koppelen.

 

Koppeladvies vind je hier.

 

Mijn advies = zoek een andere dierenarts.

Geplaatst:

Duidelijk Evee. Ik zal broer en zus as dinsdag scheiden op zo'n wijze dat ze elkaar niet zien, horen en ruiken. 

 

Ik zal nogmaals onze dierenarts vragen om hem te castreren zodra hij 12 weken is of zodra vanaf die leeftijd zijn ballen zijn ingedaald. 

(De dierenarts gaf aan dat de narcose zoveel impact heeft bij kleintjes van 12 weken. Dat ze daarom 4 maanden aanhouden. Heb meerdere dierenartsen gesproken en eigenlijk geven ze allemaal minimaal 4 maanden aan.)

 

Daarna zullen we broer en zus koppelen op een neutrale plaats. 

 

In het artikel wat ik bij mijn startbericht gebruikte staat dat de ram als hij met 12 weken geneutraliseerd wordt, de dame er na enkele dagen weer bij kan omdat zij dan nog niet vruchtbaar is. 

Theoretisch gezien kunnen ze dus enkele dagen na de ingreep (er vanuitgaande dat de ram goed herstelt) weer samen gezet worden of zal ik toch twee weken aanhouden?

 

Bedankt!

Geplaatst:

Zoals gezegd heb ik de betreffende dierenarts gecontact. Ze willen de ram wel castreren met 12 weken echter het advies blijft om te wachten tot 4 maand. 

 

Ik lees veel over de ervaring en kennis van dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht op het gebied van konijnen. Ik heb hen de situatie voorgelegd. Ook zij castreren niet voordat de ram 4 maanden is. 

 

Zelf sta ik wel positief tegenover vroegcastratie (uiteraard zodat de beestjes maar kort gescheiden hoeven te zijn) echter neem de dierenartsen ook serieus. Tot nu toe 1 dierenarts bereid gevonden die er in meegaat maar zij maken dan een uitzondering. 

 

Ik ben nog niet voldoende overtuigd....

Natuurlijk neem ik jullie ervaring en advies ook serieus! 

Geplaatst:

Als je zeker bent van de leeftijd van de konijnen zou je, als je de ram met 12 weken laat castreren, hem na herstel weer aan de voedster kunnen koppelen en hoef je dan inderdaad niet de 2 weken aan te houden. Als je niet zeker bent van de leeftijd van de konijnen is het advies echter toch om wel de 2 weken apart aan te houden voor de zekerheid.

Geplaatst:

Dankjewel Evee. Dan ga ik toch voor de 12 weken castreren en houd ik ze samen. 

Omdat je aangeeft dat broer en zus kort na de castratie weer bij elkaar kunnen (en hij dan theoretisch gezien nog twee weken vruchtbaar kan dekken) ga ik er vanuit dat vanaf morgen scheiden tot de castratie niet nodig is. 

Geplaatst:

De kans dat een voedster zwanger raakt als het gaat om konijntjes van dezelfde leeftijd is in zo een geval heel klein.

 

Rammetjes worden op zijn vroegst vruchtbaar rond de 10 weken. Ze kunnen rond de 12 weken gecastreerd worden.
Voedsters worden vruchtbaar als ze iets ouder zijn, meestal rond de 15-16 weken. Als je dus echt 100% zeker bent van de leeftijd van allebei de konijnen kun je het rammetje rond de 12 weken laten castreren en op de dagen na die hij nodig heeft voor herstel (als alles goed gaat maar 1-2 dagen) hem daarna weer samenzetten met de voedster. Met de 2 weken die hij eventueel na de castratie nog vruchtbaar zou zijn zit je dan op een leeftijd van 14-15 weken voor beide konijntjes en zou er niets aan de hand moeten zijn.

 

Even ter extra info voor mensen met dierenwinkelkonijntjes/konijntjes uit nestjes van particulieren oid waarvan je nooit zeker een geboortedatum weet: neem het risico niet! Het kan best zijn dat het ene konijn gewoon een kleiner formaat is dan het andere konijn en er toch één van de twee ouder is dan je denkt. Dit werkt echt alleen als je twee konijnen uit hetzelfde nestje hebt en 100% zeker de geboortedatum weet.

Geplaatst:

Evee, ik ben het niet helemaal met je eens. Ook een fokker kan de datum verkeerd hebben. Daarnaast zijn sommige voedsters vroeg vruchtbaar. Ja, 12 weken is jong en het zal bijna nooit voorkomen dat ze dan al vruchtbaar zijn. Bijna nooit.... maar als je pech hebt, is het dier toch erg jong drachtig.

Waarom zou iemand het risico moeten lopen? Ik zou altijd adviseren konijnen bij 10 weken re scheiden en twee weken na castratie weer te koppelen. Better safe than sorry...

Geplaatst:

Ik begrijp jouw punt zeker ook @Christaaa er is inderdaad altijd een zeker risico.

 

Toch vraag ik mij wel af want het scheiden met 10 weken is iets wat de laatste 2-3 jaren is verschoven, vroeger werd altijd de leeftijd van 12 weken om pas te scheiden aangehouden. Er zijn voor zo ver ik weet nooit nestjes van voedsters die echt al met 12 weken gedekt zijn. Of zijn die bij jou wel bekend? 

 

De leeftijd is de laatste jaren iets naar voren geschoven, naar scheiden op 10 weken om toch maar extra zeker te zijn, omdat de balletjes van de ram soms wel met 10 weken kunnen indalen. Op zich prima, better safe then sorry.

Maar zijn er gevallen bekend van voedsters die al op 12 weken succesvol gedekt zijn? Volgens mij is dat toch op zijn vroegst met 15-16 weken (4 maanden) en dan op een leeftijd van net geen 5 maanden bevallen van het eerste nestje. Of zijn er mensen die andere ervaring hebben hiermee? Misschien opvang mensen?  Hoewel bij die konijnen de leeftijd vaak ook niet exact bekend is.

 

Geplaatst:

En eigenlijk hebben we het in ons geval over niet scheiden maar de ram met 12 weken laten castreren en als alles gaat zoals het moet gaan, het koppel ca 2 dagen na de castratie weer samen te zetten. 

 

Dan lees ik dat de ram toch nog 14 dagen vruchtbaar kan dekken en is de voedster 14 weken als hij echt neutraal is. 

 

De dierenartsen die ik heb gesproken, geven allen aan dat voedsters op z'n vroegst vruchtbaar zijn met 4 maanden. Dat zou met 16 weken zijn. Maar laat ik voor de zekerheid 14 weken aanhouden. 

 

Wellicht lijkt het verstandig het koppel toch twee weken te scheiden na de castratie. Maar of scheiden vanaf 10 weken nodig is....

 

 

 

Geplaatst:

Ik zou toch wachten tot 4 maanden als zoveel dierenartsen dat zeggen; al helemaal die van dierenkliniek Wilhelminapark. Dierenarts Evert-Jan de Boer, die daar werkt, is de konijnenspecialist van Nederland en heeft ook zijn scriptie over narcose bij het konijn geschreven. Een konijn onder narcose is namelijk een groot risico; 1 op de 100 sterft door de narcose (bij cavia's is dit zelfs 1 op de 10; hoe kleiner het dier, hoe gevaarlijker). Een konijn heeft bijvoorbeeld, veel meer dan honden en katten, veel moeite om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens én na(!) de narcose. Een jong dier heeft daar ook veel moeite mee, dus die combi narcose en jong dier is niet zo top ;) (Er zullen vast ook nog meer redenen zijn, maar dit is wat ik heb geleerd met m'n studie diergeneeskunde). Mocht je toch willen gaan voor die 3 maanden; zorg dan dat hij heel goed warm blijft de eerste dagen na de narcose!

 

Verder zou ik je ook willen aanraden om de voedster te laten steriliseren. Bij oudere voedsters komt namelijk ontzettend vaak baarmoederkanker voor. Dat merk je bijna altijd pas als het al te laat is: omdat het prooidieren zijn, laten ze eigenlijk niks merken als ze pijn hebben. Ik heb het met een van mijn voedsters gehad en ze heeft het helaas niet gered... We merkten het pas toen ze moeite kreeg met ademen (waarschijnlijk door uitzaaiingen naar haar longen, want dat komt vaak voor). Ook toen ik een keer met consulten mee moest lopen bij de universiteitskliniek, was er een konijn met ademhalingsproblemen. Een van de eerste vragen was: is ze gesteriliseerd? Op de behandeltafel is het konijn plots dood neergevallen en ze bleek ook een gigantische tumor te hebben met waarschijnlijk uitzaaiingen naar de longen. Met sterilisatie bespaar je je konijn (en jezelf!) een hoop ellende! Natuurlijk heb je bij sterilisatie weer het grote risico van de narcose, maar het risico op baarmoederkanker is helaas veel groter... 

 

Succes met de operatie(s) en het weer opnieuw koppelen! :)

Geplaatst:

Dankjewel voor je uitgebreide reactie Esmee. 

 

Ik heb nog een onderwerp geopend bij koppelen over onderstaande situatie. 

We hebben hier sinds maandag een gecastreerde ram (wegens omstandigheden) en krijgen over 3 weken een voedster van 8 weken. 

 

We hebben besloten broer en zus op korte termijn te scheiden. De voedster koppelen we met behulp van een opvang aan de ex ram. Zij is dan ca 12 weken. 

 

Het mannetje castreren we als hij 4 maanden is. Dat is over 6 weken. De voedster van 8 weken houden we even apart zodat zij ook weerbaarder is tijdens koppeling. Als de ram gecastreerd en hersteld is, is zij 12 weken en koppelen we haar met hem, ook weer met hulp van de opvang. 

 

We zijn inderdaad van plan om de dames te castreren als ze ca 9 maanden zijn. Om de hormonen weg te nemen maar ook zeker met oog op baarmoederkanker. 

  • Vind ik leuk 1
Geplaatst:
12 uur geleden zei Evee:

Ik begrijp jouw punt zeker ook @Christaaa er is inderdaad altijd een zeker risico.

 

Toch vraag ik mij wel af want het scheiden met 10 weken is iets wat de laatste 2-3 jaren is verschoven, vroeger werd altijd de leeftijd van 12 weken om pas te scheiden aangehouden. Er zijn voor zo ver ik weet nooit nestjes van voedsters die echt al met 12 weken gedekt zijn. Of zijn die bij jou wel bekend? 

 

De leeftijd is de laatste jaren iets naar voren geschoven, naar scheiden op 10 weken om toch maar extra zeker te zijn, omdat de balletjes van de ram soms wel met 10 weken kunnen indalen. Op zich prima, better safe then sorry.

Maar zijn er gevallen bekend van voedsters die al op 12 weken succesvol gedekt zijn? Volgens mij is dat toch op zijn vroegst met 15-16 weken (4 maanden) en dan op een leeftijd van net geen 5 maanden bevallen van het eerste nestje. Of zijn er mensen die andere ervaring hebben hiermee? Misschien opvang mensen?  Hoewel bij die konijnen de leeftijd vaak ook niet exact bekend is.

 

 

Ik weet niet meer hoe ze heet, maar iemand hier op Bunnybunch had een oepsnest met allemaal zwarte konijnen waarbij één voedster rondom 16 weken bevallen is nadat ze gedekt werd door haar broer. Zij zijn toen bij Aniek geweest voor de geslachtsbepaling waarbij bleek dat er nog een dame tussen de heren zat of zoiets. En die is dus wel heel jong bevallen. Daarnaast zijn er mij wel meerdere gevalletjes 'heel jong gedekt' bekend maar dan inderdaad zonder geboortedatum en dan wordt het op den duur wel een beetje gissen. Is wel ook de groep waarbij de meeste complicaties optreden als het toch tot een bevalling komt. Bij de opvang hebben wij in elk geval altijd 10 weken aangehouden voor zover ik weet en dat was al sinds 2010. De kans is niet groot dat het mis gaat als je ze samen laat en met 12 weken castreert, maar hij is er wel. 

 

Wat betreft de narcose, ik laat ze meestal rond de 13-14 weken castreren en naar mijn ervaring reageren ze daar zeker niet slechter op dan oudere dieren, vaak zijn ze juist sneller weer de oude. Enige ram die ik bij de castratie verloren ben was nou net eentje waarmee ik gewacht had tot een week of 16. k wil wetenschappelijke onderzoeken niet direct tegenspreken, maar ervaringen in de praktijk zijn bij mij toch anders.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .