Frank Geplaatst: 30 mei 2017 Geplaatst: 30 mei 2017 Onze kleine haarbaal (witte angora) heeft al een achterpootje verloren omdat het helemaal ontstoken was, en nu begint haar andere pootje ook. Zo te zien is het podo (ik heb het forum over gezondheid/veelgestelde vragen al even bekeken...) We hebben van de DA het advies gekregen de boel open te laten zodat er lucht bij kan en af en toe te smeren met honingzalf. Ik heb er eerlijk gezegd niet zoveel fiducie in, zeker gezien het feit dat ze al een pootje mist wat ook op deze manier is behandeld. Ze loopt los rond in huis, inmiddels heb ik al gelezen dat vloerbedekking niet zo goed voor haar is dus daar gaan we ook wat aan doen (misschien tijdelijk op een fleece-dekentje of zo? ) maar eerst moet die ontsteking opgelost worden. Wat raden jullie aan ? Er moet snel iets gebeuren want ze kan moeilijk nog een pootje missen.... Ze is heel tam dus iets in haar bekje spuiten oid zou geen probleem moeten zijn....
Evee Geplaatst: 30 mei 2017 Geplaatst: 30 mei 2017 Het is voor ons lastig om vanaf een forum te beoordelen of jouw konijn antibiotica nodig heeft. Als er echt een bacteriële infectie is in het pootje, zal het nodig zijn. Maar dat is denk ik iets wat een dierenarts beter kan beoordelen, dan wij hier op het forum. In dit artikel vind je wel veel info over zere hakjes, weet niet of je dit al gelezen had: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/Pododermatitis-zerehakjes/ Fleece kan ook erg branden/ schuren dus ik weet niet of dat een verbetering is ten opzichte van de gewone vloerbedekking.
Frank Geplaatst: 30 mei 2017 Auteur Geplaatst: 30 mei 2017 Dat artikel heb ik gelezen, vandaar heb ik me geregistreerd en dit bericht geplaatst. Ik snap wel dat eea hier niet beoordeeld kan worden en ga er ook vanuit dat de DA dat best kan, maar zou bijvoorbeeld graag willen weten met welke middelen er goede ervaringen zijn zodat ik goed voorbereid bij de DA aan kan komen. Gisterenavond bij de DA kwam de pus eruit en zo begon het vorige keer ook.. Ik ga ook eens kijken naar Paw wax, maar dan moet die ontsteking eerst over zijn. In de tussentijd kan ik haar misschien beter op het laminaat laten lopen ipv de vloerbedekking, dan ?
Evee Geplaatst: 30 mei 2017 Geplaatst: 30 mei 2017 Welke antibiotica het best werkt kan vaak het best bepaald worden door een kweekje te nemen. Vaak wordt er in eerste instantie wel een eerste keuze antibiotica voorgeschreven die waarschijnlijk het beste past, en wordt er pas een kweekje genomen op het moment dat die eerste keuze niet werkt. Maar of antibiotica nodig is, is dus echt afhankelijk van of er wel of geen infectie is op dit moment. Maar dat is iets wat een goede dierenarts moet beoordelen. Hooi zou ik kiezen als bodembedekking in het hok, of bijvoorbeeld katoenbedding. Wat daarbuiten gebruikt kan worden is lastig. Laminaat kan: weinig weerstand, maar is wel hard. Fleece is zachter, maar kan branden. Katoen wordt wel eens gebruikt, bijvoorbeeld lakens, omdat dat minder brand. Maar ook dat is niet echt zacht. Sommige konijnenbaasjes kiezen voor vloerkleden die niet van synthetische materialen gemaakt zijn, die zijn vrij goedkoop te krijgen bij bijvoorbeeld kwantum/leen bakker /ikea. Ook verkoop ik in de webwinkel hier hennepmatten, heb van een aantal klanten positieve berichten dat dat ook fijn is voor konijnen met zere hakjes, hoewel toen ik het testte bij mijn konijnen Joris het vooral leuk vond om de mat volledig te slopen. Wat je ook kiest voor konijnen met zere hakjes moet het zacht zijn, niet branden, niet te veel weerstand geven en stofvrij zijn.
Dollie Geplaatst: 30 mei 2017 Geplaatst: 30 mei 2017 Als het de vorige keer zo erg was dat haar pootje geamputeerd moest worden dan lijkt me alleen smeren met honingzalf absoluut niet voldoende. Ik zou z.s.m. contact opnemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen en niet terug gaan naar deze, dat is zonde van je tijd, geld en energie. Natuurlijk helpt het om voorbereid bij de dierenarts te komen, maar je hebt nu echt een second opinion van een goede dierenarts nodig. Heb je al op de lijst met dierenartsen gekeken? Aangezien er pus uit komt is er wel degelijk sprake van een infectie en mogelijk zelfs van een abces, dat vergt een specifieke aanpak.
Sanne1993 Geplaatst: 30 mei 2017 Geplaatst: 30 mei 2017 Ja, als het echt open is en zeker als er pus uitkomt vind ik het wel nodig om antibiotica te geven.
Frank Geplaatst: 30 mei 2017 Auteur Geplaatst: 30 mei 2017 Ik ben net naar de DA geweest en heb enrofloxacine 25mg/ml gekregen, met doseerspuitje. kunststof vloerkleed bedekt met oud katoenen dekbedovertrek ga zo zachte vulling halen voor in de bak (nu houten kattebakkorrels, want angoravacht.......) verschonen en verbinden, kortom, aan de slag
Frank Geplaatst: 2 juni 2017 Auteur Geplaatst: 2 juni 2017 Dat spul lijkt prima te werken, in ieder geval bij deze infectie. Gisteren wondje schoongemaakt en geprobeerd 'uit te knijpen' maar er kwam amper nog pus uit. Onze Poef lijkt zich ook beter te voelen. We geven haar 's avonds de voorgeschreven hoeveelheid, smeren er een beetje zalf op en licht verbandje eromheen. 's Morgens hopst ze aardig levendig rond, dus dat lijkt me positief. In de bak ligt inmiddels stro en dat lijkt ze ook wel meer te waarderen dan de houtkorrels die er eerst in zaten. 2
Frank Geplaatst: 29 juni 2017 Auteur Geplaatst: 29 juni 2017 Het is weer terug. Ziet er niet goed uit - lijkt alsof ze last heeft van het gewricht in haar achterpoot, want het ingekapselde deel van de ontsteking wordt langzaam groter en zit daar nu ook. Ze ligt de hele dag, hopst amper nog rond.... Zal wel pijn hebben.
Frank Geplaatst: 5 juli 2017 Auteur Geplaatst: 5 juli 2017 Tuurlijk zijn we teruggegaan, maar er viel niet veel anders te doen dan doorgaan met AB. Ze kon/wilde haar ene overgebleven achterpoot niet buigen. Schoof rond op haar buik. Geen leven voor een konijn. We hebben haar gisterenavond laten inslapen............
Aanbevolen berichten