Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo, een klein jaartje geleden adopteerde ik Marley uit het asiel. Bleek al snel een probleemkonijntje te zijn. Zijn voorste tanden zijn bijna een jaar geleden getrokken, omdat die doorgroeiden en ik moest regelmatig zijn kiezen (onder verdoving) laten bijvijlen. Ook zijn ene oogje was een beetje een probleem (traant) en hij had regelmatig een loopneusje. Na een eerste antibioticakuur ging het beter, maar het bleef wel terugkomen (op een jaar tijd toch een 4 keer). De DA bleef me maar Baytril antibiotica geven, en dezelfde oogzalf. Dus begin dit jaar ben ik naar een konijnkundige DA geweest en heb gevraagd aan haar om hem volledig te onderzoeken omdat ik het beu was dat ze daar niets ondernamen en altijd maar hetzelfde deden.

Ze heeft een swap gedaan van zijn neus (omdat hij ook een beetje een loopneusje had), bloedonderzoek en foto's genomen. Hij bleek een abces te hebben en ze heeft twee kiezen getrokken. Alle tanden van zijn ene onderkaak staan kris kras door elkaar, het is echt verschrikkelijk. Ze stuurde mij naar huis met medicatie: peniciline om in te spuiten, pijnstillers (moest ik nog een 7 à 10 dagen geven en dan afbouwen) en een medicijn voor zijn maagje, waar ik mee mocht stoppen van zodra zijn keutels weer normaal waren. Na enkele dagen waren zijn keutels weer normaal. De peniciline heb ik na een week mogen vervangen door een ander soort antibioticum wat ik nu al 2 weken oraal geef. Omdat hij echter geen hooi en bijna geen groenten wil eten (wel zijn science selective), had die DA gezegd dat ik hem terug pijnstillers moest geven, omdat hij misschien nog last heeft van zijn tandjes en hooi en groenten minder goed kon eten. Ik mocht hem ook niet zoveel biks meer geven (40 gr/dag max.; hij at minstens het dubbele om aan te komen; hij weegt nu 1800 gr en heeft meer dan 2 kg gewogen). Dat doe ik nu een paar dagen, maar hij eet nog steeds geen hooi en nauwelijks groenten. En hij is terug 100 gr afgevallen tov vorige week. Hij is wel nooit een grote fan van groenten of hooi geweest moet ik zeggen. 

Het was ons opgevallen, toen we die peniciline moesten geven, dat hij een kale plek had in zijn nek. Ik dacht dat dat van die peniciline was, maar gisteren zag ik dat die plek aan het uitbreiden is. Hij zit binnen (momenteel alleen), en heeft geen mijt of zo. Die huid is mooi roze. Maar ik vraag mij af wat daar de oorzaak van kan zijn. 

Nu wiegt hij ook soms zo raar met zijn hoofdje (niet altijd) en heel soms gaan zijn oogjes snel heen en weer. De DA dacht aan E. Cuniculi, maar ipv dat ook te laten testen heeft ze dat niet gedaan (alhoewel ik het haar expliciet gevraagd had). Die konijnkundige DA is qua organisatie en omgang met mensen een totale ramp en daarom wil ik ook niet meer bij haar gaan. 

Komen deze symptomen jullie bekend voor? Ik weet niet hoe oud hij is of niets van zijn geschiedenis. Ik heb hem voor de zekerheid apart gezet van de andere konijnen, want het gaat niet zo goed met onze andere ram (ik was bezig met koppelen toen hij ziek werd) en ik wil niet dat hij ze besmet, mocht hij nog besmettelijk zijn. 

Hij heeft momenteel geen loopneus meer, maar zijn ene oog traant heel fel.  

Ik heb nu een afspraak bij een andere dierenarts op vrijdagnamiddag en hoop dat die ons wel kunnen helpen! 

Geplaatst:

EC is ook heel lastig om aan te tonen. Daarom geven dierenartsen om het uit te sluiten toch Panacur of Fenbendrops. Op website van Wilhelminapark Dierenkliniek utrecht staat een uitgebreide behandelplan en veel dierenartsen maken daar dankbaar gebruik van. Misschien kan je je dierenarts daarop wijzen. Preventief naast andere medicatie panacur of fenbendropd geven kan geen kwaad. Je moet het dan ook wel een maand als niet langer geven. 

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Hallo, even een update! Die nieuwe dierenarts heeft vastgesteld met een test dat het traankanaaltje van zijn ene oogje niet werkt. Dus al die antibiotica en oogzalf is eigenlijk voor niets geweest... 

Ook E. Cunniculi sloot ze al vlug uit. Moest het dat zijn, dan zouden zijn symptomen allang veel erger zijn. Zij heeft me onmiddellijk doorverwezen naar een tandheelkundige voor dieren, die ook heel veel ervaring heeft met konijntjes met een probleemgebit. Ik ben er ondertussen langs geweest en we hebben een foto en CT scan laten doen om echt goed in kaart te kunnen brengen wat zijn problemen allemaal zijn en om een goed behandelplan op te stellen. De problemen die hij heeft zijn eigenlijk afkomstig van zijn gebit op het eerste zicht, wat er niet best uitziet... Ze gaan nu deze week de beelden analyseren en mij tegen eind deze week laten weten wat het beste is voor hem.

Op die kale plekjes is alweer goed haar aan het groeien trouwens! 

 

Geplaatst:

Fijn dat je nu weet wat het is. Hopelijk is het probleem redelijk goed of permanent te verhelpen of in elk geval goed te behandelen. Succes en beterschap! 

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Hij is vrijdag terug zijn kiezen moeten laten bijvijlen. Ze hebben nog steeds geen grondige analyse kunnen doen (met de paasvakantie is er iets misgelopen en hebben ze de beelden en het verslag pas laat gekregen). Op het eerste zicht lijkt het erop dat een tand druk zet op zijn traankanaal. En er is ook achteraan een tand aan het inscheuren. Maar die problemen zijn op zich niet super dringend. Die tandpuntjes bijvijlen was wel heel dringend, dus dat hebben we meteen laten doen en over een maandje of 4, als het terug tijd is om de kiezen bij te vijlen, zullen we zien wat de eerste prioriteit is en dat doen we dan tegelijk ook. Als hij daar inmiddels geen last van krijgt natuurlijk, dan grijpen we sneller in. We hebben besloten om hem apart te houden van de rest, zodat we hem voor de rest van zijn leven goed in de gaten kunnen blijven houden want ik moet constant kunnen monitoren wat hij eet en hoe zijn keutels zijn en dat kan niet als er nog 3 andere bijzitten natuurlijk. Voordeel is dat hij rondloopt in de kamer waar ik werk, en dat is ook de 'man cave' van mijn vriend, dus hij zit eigenlijk alleen 's nachts alleen. Overdag is er altijd wel iemand.

 

Maar Marley heeft het steeds moeilijker met die verdoving. Dat is van in het begin al een beetje een probleem geweest, om hem terug aan het eten te krijgen. Ik dwangvoer hem nu, waar hij een hekel aan heeft. De verdoving was vrijdagnamiddag. Vannacht heeft hij nog altijd niet willen eten. Ik heb het gevoel dat ik hem mishandel als ik hem zo dwing. Ik moet hem echt in een handdoek wikkelen en hij schopt en wriemelt en maakt boze en bange geluidjes. Echt niet fijn. Ik weet dat het voor zijn eigen goed is, maar ik maak me de bedenking dat hij dit nog een aantal keer gaat moeten verdragen in zijn leven. Aangezien zijn gebit zo slecht is, gaan we iig zeker 3 keer per jaar moeten verdoven voor die punten en eventueel tegelijk een probleem aanpakken. Aan de ene onderkaak heeft hij al bijna geen kiezen meer, dus hij kan geen hooi meer eten en groenten is ook moeilijk. Als ik hem die geef, laat hij ze liggen. Zelfs komkommer! 

 

Ik hoop maar dat hij het volhoudt! 

Geplaatst:

Nou de rest van zijn leven apart houden lijkt mij niet nodig. Als jij gewoon afgewogen voer geeft twee x per dag de hoeveelheid die ze mogen hebben, onbeperkt hooi en een moment dat je groenten geeft dan kan je heel goed zien of hij op het eten af komt of niet. Dat hebben we hier allemaal..pas als het dier echt ziek is wordt het apart gezet. En dan ook alleen pas als het echt nodig is. Zolang hij vrolijk eet en je geen kleiner wordende keutels ziet hoef je je niet druk te maken. Bovendien zal er heus wel een moment zijn dat je toevallig ziet dat hij gepoept heeft. 

 

Dus nee gewoon koppelen met een vriendinnetje. Hij moet dan wel gecastreert zijn anders heb je straks andere problemen. Hier op de site lees je genoeg over koppelen en konijnen samen houden. Mocht je hulp bij koppelen nodig hebben kan je een konijnenopvang raadplegen. Succes. 

Geplaatst:

De situatie hier is dat ik in totaal 4 konijnen heb, 2 rammetjes (gecastreerd) en 2 voedsters (waarvan 1 gesteriliseerd). Aanvankelijk zaten ze bij elkaar, Maar de twee rammetjes komen niet overeen (na een paar weken begon Marley moeilijk te doen en te vechten). En daarbovenop komen dan de problemen van Marley. Hij kan geen hooi meer eten en ook zijn groenten eet hij niet op (met de tanden die hij nog heeft is dat gewoon onmogelijk - kan nauwelijks iets anders eten dan zijn korrels). Net gaf ik hem stukjes appel. Hij knabbelt er een beetje op en spuugt ze dan uit. Hij eet sinds vrijdag niet meer, dus moet hem dwangvoeren. 

 

Of ik de voeding afmeet of niet, ik denk niet dat de nijnen onder elkaar hun biks eerlijk gaan zitten tellen en verdelen... Ruby bv. is een echte veelvraat die zelfs een stukje groenten of een snoepje uit de mond van een ander konijn gaat halen als zij daar toevallig zin in heeft... Ik moet dus echt wel zeker weten dat Marley voldoende eet en niet meer stress krijgt dan hij nu al heeft met al dat gedoe aan zijn tanden.

 

Dit is ook besproken geweest met een paar konijnkundige dierenartsen (ik ga naar specialisten, hoe ver of duur het ook is) en zij vonden het ook beter om hem apart te houden. Hij komt echt niets te kort hoor. Hij hoeft niet in een kooi maar mag dag en nacht in de kamer rondlopen. Hij heeft een leuk pluche huisje om in te slapen, hij heeft een knuffel, en wij zijn er praktisch de hele dag om hem gezelschap te houden. Alleen 's nachts is hij alleen. En dan gebeurt het soms dat mijn vriend daar in slaap valt (is bureau/logeerkamer/man cave in één kamer) en dan heeft hij 's nachts ook eens gezelschap (of gesnurk aan zijn oortjes). 

Ik had de indruk dat hij het prima naar zijn zin had bij ons, lekker veel aandacht. Het probleem is dat hij sinds zijn tandjes bijgevijld zijn, niet meer wil/kan eten. 

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .