Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Onze voedster wordt volgende week maandag gesteriliseerd. Er werd ook baarmoederkanker geconstateerd dus hopelijk kunnen ze alles weghalen! (Ze is 5 en hebben ze 3 maanden geleden geadopteerd).

 

Met het vuurwerk gisteren hebben we ze dan toch nu al binnen gehaald in onze koudste ruimte waar het ook wel al 15 graden is maar ik kan niet anders...

Maar nu las ik ergens dat als een konijn na 2 weken genezen is ze toch terug naar buiten kan omdat ze dan hun wintervacht nog niet aan het verliezen zijn. Klopt dat? Of zit er niets anders op dan ze nog binnen houden tot mei (is namelijk niet ideaal maar als het moet dan moet het)? Ze zitten in een tussensas waar wel ramen zijn maar hoog dus ze kunnen niet buiten kijken en vind dat wel wat zielig.

 

Welke tips kunnen jullie mij nog geven betreffende de sterilisatie?

Geplaatst:

Het is binnen 2 weken terug naar buiten, mits ze in een koele ruimte in huis heeft gezeten. Rond de 2 weken grens begint het verlies van de wintervacht en dan kan ze niet meer naar buiten terug tot het voorjaar is. Ik adviseer meestal het konijn binnen een dag of 10 wel naar buiten terug te doen als de gezondheid het toe laat.

Ik zou haar dus toch terug naar buiten doen nu, en dan voor de sterilisatie weer naar binnen halen. Anders zul je haar tot aan het voorjaar binnen moeten houden.

In dit artikel staat veel informatie:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen/

 

Citaat

 

Terug naar buiten

Bij de castratie van een ram is het meestal al mogelijk om de ram na een dag of 3-4 weer terug naar buiten te doen. Bij een castratie van een voedster is het aan te raden om iets langer te wachten, 6-7 dagen. Dit kan natuurlijk per konijn en per seizoen verschillen.

Als je jouw konijn weer naar buiten doet, houd dan wel rekening met een aantal zaken. Controleer om te beginnen ook als ze buiten wonen een aantal keer per dag of het goed gaat. Controleer regelmatig of er nog steeds goed gegeten en gedronken wordt, of de keutels nog goed zijn. Controleer ook de wond een paar keer per dag, je wil natuurlijk niet dat die weer gaat bloeden.  Zorg er voor dat ze zo min mogelijk springen de eerste week, omdat dat er voor kan zorgen dat de operatiewond weer open gaat. Vul het schuilhok met een niet-prikkende bodembedekking zoals katoenbedding of back-2-nature. Oude handdoeken kan natuurlijk ook. Als het heel koud is buiten kun je overwegen het konijn nog een paar dagen extra binnen te laten. Staat er veel wind op het konijnenhok, kijk dan of je een windscherm kan maken, zodat er voldoende beschutte plekken zijn voor de konijnen. Ongeveer 14 dagen na de operatie mag je weer overgaan op de normale bodembedekking.

Als je het konijn in de winter naar binnen haalt in een verwarmde woonkamer, kan het niet meer naar buiten toe. Dat kan dan pas weer in het voorjaar. In een verwarmde ruimte beginnen konijnen namelijk al direct de wintervacht te verliezen. Een konijn kan na de castratie tot ongeveer 10 dagen in een onverwarmde ruimte in huis blijven in de winter, vaak gebruiken mensen een bijkeuken, garage of logeerkamer (waar geen verwarming aan staat) om de konijnen tijdelijk te huisvesten.  Zorg er wel voor dat ze genoeg daglicht krijgen.

Moet het konijn langer dan 10 dagen binnen wonen, bijvoorbeeld omdat de operatie niet goed is verlopen, kan het konijn pas weer naar buiten in het voorjaar. Na 10-12 dagen beginnen ze namelijk de opgebouwde wintervacht te verliezen, ook in een onverwarmde ruimte.  Je kan het konijn dan pas weer half mei naar buiten doen als de temperaturen van de dag en nacht meer gelijk liggen met onze binnentemperaturen.

 

 

Geplaatst:

Ok dan doe ik dat. Straks terug naar buiten. Dus dat kan dan geen kwaad dat ze 24u in 15 graden hebben gezeten he? Nu ja, in de winter schommelt het ook soms naar 13 graden of zo he.

 

En dan wacht ik de sterilisatie af en zie ik of ik ze nog terug buiten kan zetten of niet. Desnoods kom ik het hier nog eens vragen he als ik twijfel. ;)

 

Pfff krijg daar toch altijd stress van ze. De beestjes kunnen het niet zeggen he als er iets is of als ze het ergens niet leuk vinden...

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .