Hheleen Geplaatst: 20 augustus 2016 Geplaatst: 20 augustus 2016 Wij hebben vorige week de konijntjes van onze buren geadopteerd. Twee konijntjes: een gecastreerd mannetje en een vrouwtje van net een jaar oud (broer en zus, gekocht bij de konijnenopvang). Het mannetje is gecastreerd toen hij 4 maanden oud was. Gisteren zijn we met ze langsgeweest bij de dierenarts voor vaccinaties en algemene check. Deze stelde vast dat ze kerngezond zijn, maar dat het vrouwtje een (ongecastreerd) mannetje is en het gecastreerde mannetje een vrouwtje. Dat was wel even verrassend natuurlijk! Gelukkig zijn er geen konijnenbaby's gekomen, en volgens de dierenarts gaat dat ook niet meer gebeuren want dan zouden ze er al geweest moeten zijn. Nu is het mannetje (waarvan we dachten dat het een vrouwtje was) veel kleiner dan zijn zus (mannetje is 1.3kg, vrouwtje 2,9), en dit is ook de angsthaas en het knuffelkonijn van de twee. Het vrouwtje is veel actiever en onderzoekender en wordt liever niet geaaid. Nu we erop letten zien we dat het mannetje af en toe op het vrouwtje probeert te klimmen maar zij schopt hem er vrij snel weer af (verder zijn ze wel lief voor elkaar hoor :-) ) Denken jullie dat het zou kunnen dat het het mannetje nog niet gelukt is het vrouwtje te bevruchten maar dat ze wel allebei vruchtbaar zijn? Dan zouden we namelijk zo snel mogelijk een afspraak moeten maken bij de dierenarts. Het liefst zouden we ze dan meteen samen brengen en ook meteen het vrouwtje laten steriliseren. Denken jullie dat dat fijn is voor ze? Dan kunnen ze samen naar de dierenarts en zijn ze samen ziek. Ze hebben alleen gisteren de vaccinaties gehad (en over 6 weken een boost). Is het dan beter om te wachten tot ze helemaal hersteld zijn hiervan? Hoe snel zou dat zijn?
Domino Geplaatst: 20 augustus 2016 Geplaatst: 20 augustus 2016 Stiekem ben ik benieuwd of je weet van welke opvang ze komen. Er zijn heel wat opvangen waarvan ik van een groot deel zeker ben dat ze zo'n combi als hoe de dierenarts nu schetst nooit zo zullen uitplaatsen. Dus of de dierenarts vergist zich lelijk of het is een rare fout van de opvang geweest. Op zich denk ik niet dat het erg is om ze tegelijk te laten helpen. Stel dat je het zo laat en het is echt een volle ram met een in tacte voedster dan zou het kunnen dat ze alsnog bij jullie wel jongen kunnen krijgen. Dus dat risico zou ik eigenlijk niet willen nemen. Maar ik vind het zo gek dat ze bij een opvang vandaan zouden komen en dat de geslachten zo door elkaar zijn gehaald.
Christaaa Geplaatst: 21 augustus 2016 Geplaatst: 21 augustus 2016 Ik vind dit heel moeilijk te geloven. Het zou betekenen dat de opvang gelogen heeft over de castratie van het mannetje. Weet je ook van welke opvang ze komen? Ik zou daar eerst eens informeren hoe het zit. Mocht het wel kloppen, is het toch zaak het rammetje zsm te laten castreren.
Hheleen Geplaatst: 21 augustus 2016 Auteur Geplaatst: 21 augustus 2016 Dankjewel voor jullie reacties. De konijntjes zijn in juni 2015 geboren (mijn buurvrouw weet niet of dat bij de konijnenopvang (Stal de Beestenbende) zelf is gebeurd of dat de moeder & baby's na hun geboorte bij de opvang zijn gebracht). In september 2015 zijn ze door mijn buurvrouw gekocht, waarbij werd verteld dat de ene een mannetje was en de andere een vrouwtje (verkeerd om dus). Mijn buurvrouw is zelf in november 2015 naar een dierenarts gegaan met het vermeende mannetje en heeft deze laten castreren. Ik weet de datum dat ze er is geweest en de naam van de praktijk, heb ze een email gestuurd om te vragen of er misschien iets in hun administratie te vinden is. Wie weet zagen zij dat het mannetje een vrouwtje was en is ze gesteriliseerd? Er zit geen litteken op haar buik trouwens dus de kans is vrij klein. Maar jullie reactie is dus: zo snel mogelijk castreren en dat ze net zijn ingeënt is geen probleem. Is het een goed idee om beide konijntjes tegelijkertijd te laten helpen of loop ik dan tegen problemen aan die ik nu over het hoofd zie? Misschien wel even de hittegolf van komende week afwachten?
Christaaa Geplaatst: 21 augustus 2016 Geplaatst: 21 augustus 2016 Je kunt beide konijnen inderdaad laten helpen. Vaak moet je ze dan wel even uit elkaar houden, maar dat is ook zo als je 1 van beiden laat helpen. Als je echt denkt dat je twee vruchtbare dieren samen hebt, dan zou ik ze scheiden en pas na castratie opnieuw koppelen. Je zult net zien dat de voedster net drachtig raakt in de tijd dat ze nog samen zitten. maar..... jouw dierenarts zal niet de eerste zijn die de konijnen verkeerd sekst. Ik geloof nog steeds niet echt dat zijn beoordeling klopt, dus ik zou het bij een andere dierenarts ook eens navragen.
Lienappelsien Geplaatst: 21 augustus 2016 Geplaatst: 21 augustus 2016 Ik zou ook even naar een andere dierenarts of een opvang gaan om ze nog eens te laten bekijken. Als de ram gecastreerd is is het natuurlijk gewoon een (gecastreerde) ram Toen ik een keer met 1 van mijn (gecastreerde) rammen bij de dierenarts was wegens ziekte keek de dierenarts ook even 'van onderen'. Die zei toen "Het is een vrouwtje?". Maar ik wist zeker dat het een gecastreerde ram was, want ik had het met eigen ogen bij de opvang gezien toen hij nog niet gecastreerd was. Wat ik wil zeggen: het wordt ook door dierenartsen regelmatig verkeerd beoordeeld. Waren bij het andere konijnen balletjes te zien? Je zou ook 2 rammen kunnen hebben; een gecastreerde en een ongecastreerde. Dan zou ik de intacte ram zo snel mogelijk laten castreren, dan heb je nog een kans dat het goed blijft gaan samen.
Aniek Geplaatst: 21 augustus 2016 Geplaatst: 21 augustus 2016 Het zal niet de eerste dierenarts zijn die een gecastreerd rammetje voor een vrouwtje aan ziet. Een gecastreerd mannetje is namelijk A zijn ballen kwijt en B zijn piemeltje ziet er daarna niet meer uit als een piemeltje over het algemeen, maar weer meer als een jong rammetje en een rondje, als je deze er niet ver genoeg uitdrukt lijkt het zelfs een vrouwtje. Als de ander een ongecastreerde ram is zou je wel regelmatig rijden moeten zien en sproeien? Een ongecastreerde ram is in ieder geval wel makkelijker vast te stellen.
Hheleen Geplaatst: 21 augustus 2016 Auteur Geplaatst: 21 augustus 2016 Jeetje, het kan dus ook nog dat we twee mannetjes hebben! Ik geloof wel dat het ongecastreerde mannetje een ongecastreerd mannetje is, de dierenarts liet mij meekijken en was duidelijk een piemeltje en balletjes te zien. Maar als een gecastreerd mannetje eruit ziet als een vrouwtje dan zou dat weleens mis kunnen zijn gegaan ja. Gaat een andere dierenarts dat dan wel zien? En stel nou dat we 2 mannetjes hebben, moet er dan eentje weg en een vrouwtje in de plaats? Of kan het wel goed blijven gaan?
Christaaa Geplaatst: 21 augustus 2016 Geplaatst: 21 augustus 2016 Als het nu goed gaat, is de kans groot dat dat zo blijft mits je de andere ook laat castreren.
Hheleen Geplaatst: 8 september 2016 Auteur Geplaatst: 8 september 2016 Naar aanleiding van jullie reacties zijn we voor een second opinion naar een andere dierenarts geweest, die gespecialiseerd is in konijnen. Zij heeft het geslacht uitvoerig bestudeerd en de conclusie was: het is in elk geval geen vrouwtje! Het leek alleen ook niet echt een gecastreerd mannetje. Dat zou kunnen komen doordat hij vrij jong was toen hij gecastreerd werd, maar de grootste kans is dat hij een dubbel geslacht heeft. In elk geval is er geen operatie nodig! Voor dit konijn dan, zijn broer is inmiddels gecastreerd. Bedankt voor jullie adviezen!
Sanne1993 Geplaatst: 8 september 2016 Geplaatst: 8 september 2016 Wat bijzonder, een konijntje met een dubbel geslacht. Dat zie je niet vaak!
Aanbevolen berichten