Caroline Geplaatst: 27 november 2007 Geplaatst: 27 november 2007 Dit is misschien wel interessant om weten... Een ontworming met Panacur zou ook de mogelijk aanwezige bacteriën (dat zijn het toch hé?) die EC veroorzaken doden of onder controle houden.Zoals jullie misschien wel weten dragen veel konijnen dit in zich, maar het komt niet altijd tot uiting en het kan later doorbreken. Een preventieve kuur met Panacur zou dit risico dus serieus verminderen of zelfs wegnemen. Ik heb deze info uit Engeland, daar staan ze iets verder ivm konijnengeneeskunde en daar ontwormen ze dus preventief met panacur, niet tegen de wormen waar wij het hier al over hadden, maar dus om EC te voorkomen. De opvangen daar behandelen blijkbaar elk konijn wat binnenkomt onmiddellijk. Er is nu trouwens ook een versie van Panacur speciaal voor konijnen op de markt. (neen ,ik heb geen aandelen van het bedrijf dat dit produceert )
Lieke175 Geplaatst: 27 november 2007 Geplaatst: 27 november 2007 (neen ,ik heb geen aandelen van het bedrijf dat dit produceert ) Whahahaaa, jij bent wakker!
bunny ranch chanty Geplaatst: 27 november 2007 Geplaatst: 27 november 2007 Nou het zou toch kunnen caroline lang leve die panacur:happy:Laat ik me nu net verdiept hebben in de aandelen daar van!!!!!Omdat ik reeds een grote afnemer ben.
Evee Geplaatst: 27 november 2007 Geplaatst: 27 november 2007 Tja het klinkt eigenlijk wel logisch, maar toch denk ik dat ik het pas zou doen als het nodig is. Die engelsen boffen toch maar met hun gevorderde geneeskunde op konijnengebied!
bunny ranch chanty Geplaatst: 27 november 2007 Geplaatst: 27 november 2007 Ik blijf het ook alleen maar prefentie doen tegen wormen.Aangezien ik hier al heel veel weet over mijn konijnen en nog geen e.cuniculi op stal hebt gehad.Maar de dieren die het hebben hebben het van hun ouders gekregen en dragen het bij zich.Tot het tot uiting komt net als aids bij mensen eigelijk.
mintaka Geplaatst: 28 november 2007 Geplaatst: 28 november 2007 Het zijn geen bacteriën die EC veroorzaken, maar een eencellige parasiet, nl. Encephalitozoön (vandaar de E) cuniculi. Die kunnen inderdaad wel onder controle worden gehouden, maar nooit definitief uitgeschakeld. Omdat het géén bacteriën zijn, reageren ze ook niet op antibiotica, maar zijn andere middelen nodig. Ik heb het met Inge Thas destijds gehad over preventief behandelen met Panacur of Albendazole (verwant aan Panacur), toen Toendra ingeënt werd, kort na de aanvallen van vorig jaar. Ik heb daar toen voor gekozen om haar een week Albendazole te geven na de enting. Maar zij raadde het af van dat langer te doen, omdat deze medicatie het ruggemerg aantast, waardoor de weerstand ook afneemt (aangezien er dan minder witte bloedcellen worden geproduceerd).Het is dus een beetje een vicieuze cirkel : verzwakte weerstand kan voor een opstoot van EC zorgen, maar preventief behandelen met Panacur of Albendazole verzwakt de weerstand. Zelf ben ik dus niet erg voorstander van lange preventieve behandelingen, omdat het risico hetzelfde zou blijven...
mintaka Geplaatst: 28 november 2007 Geplaatst: 28 november 2007 Twee artikels van op Konijnen.nl Encefalitozoon cuniculi de parasiet Encefalitozoon cuniculi
jacinta Geplaatst: 28 november 2007 Geplaatst: 28 november 2007 Misschien een beetje een stomme vraag, maar als je preventief gaat behandelen met Panacur, krijg je dan niet dat die parasiet uiteindelijk resistent wordt tegen dat middel?Dat lijkt me toch ook niet de bedoeling..
Aanbevolen berichten