Ga naar inhoud

Haken, gasvorming en slecht herstel. Ervaring?


anoukvk87

Aanbevolen berichten

Dank voor al jullie lieve reacties. Heeft me goed gedaan!


Ā 


Dirk heeft zaterdagavond een maagsonde gehad. Heel kort erin en en weer uit om een bodempje te leggen. Het laatste redmiddel, eigenlijk. Zondagochtend kreeg ik telefoon van de dierenarts. Dirk had een paar hapjes komkommer genomen. Ik was zĆ³ opgelucht! Hoewel hij me erop attendeerde dat het nog geen gelopen race was, kreeg ik steeds meer hoop op een goede afloop. Tegen het middaguur hebben we Dirk bezocht. Hij zat in een kleine, luchtdichte kooi met een zuurstofslang. Infuus in z'n oor. Hij was erg zwak, maar dat was niet meer dan logisch na al die heftige gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Het liefst wil je je beest dan oppakken en vasthouden. Knuffelen. Maar dat kon natuurlijk niet. Hij genoot wel van gekriebel, en dutte steeds in.


Ā 


Maandagochtend werd ik weer gebeld. Dirk had niet meer gegeten (met niet eten doelen ze dan op biks, hij had verder geen groenvoer meer gehad), maar hij had wƩl gekeuteld. De DA durfde 'm nog niet naar huis te sturen, omdat ze vond dat 'ie eerst weer moest eten om aan te sterken. Gisteravond zijn we bij 'm wezen kijken en hij begon alweer een beetje de oude te worden. Nog heel moe, maar hij likte sinds dagen weer aan m'n handen. Ik had een aantal peterselietakjes meegenomen, omdat hij daar thuis zo'n beetje alles voor doet. En ja hoor, binnen een mum van tijd verdween het takje naar binnen. Meer wilde hij niet, maar dat deerde niet - hij at! De DA was blij verrast.


Ā 


Vanochtend kreeg ik een telefoontje: Dirk had zich weer enthousiast op wat peterselie gestort. De DA vond het verantwoord om 'm naar huis te sturen en kijken hoe hij het daar zou oppakken. Dus vanochtend mocht ik 'm halen!! Hij liep wat onwennig door z'n hok, maar heeft zich gelijk tegoed gedaan aan wat loof. Hooi en biks laat 'ie nog een beetje voor wat ze zijn, maar dat komt vanzelf wel. Ik merk nu dat 'ie ontzettend moe is, dus hij ligt veel te dommelen. Voor de komende 10 dagen nog flink aan de medicijnen en daarna controle voor de operatiewond aan z'n buik. Dirk is een taaie, een bikkel. Binnen een paar dagen hoop ik 'm weer lekker door te tuin te zien banjeren!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat er zo veel verbetering in zit! :)

Ā 

Ā 

Jeetje, wat fijn!

Wat een doorzetter hebben jullie thuis, wat een opluchting!

Nog veel succes en beterschap voor nu :)

Ā 

Dank jullie wel! Dirk is nog een jonkie (16 maanden), misschien scheelt dat. Het is inderdaad een vechtertje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was wat huiverig om dit topic te openen, maar gelukkig goed nieuws! :) Beterschap verder.

Ā 

Ā 

Biks gaan ze meestal pas wat later weer eten ja. Maar fijn dat hij in ieder geval weer wat eet en het de goede kant op gaat allemaal!Ā 

Ā 

Ā 

Wat goed! Dirk heeft een top baasje, complimenten voor jou dat je dit allemaal voor hem doet!

Ā 

Dankjulliewel!

Ā 

Dirk heeft inmiddels z'n eerste nacht thuisdoorgebracht. Gisteren heeft 'ie voorzichtig wat rondgehupst in de woonkamer, maar je merkt dat hij gauw moe is. Logisch. Voor de komende tien dagen zit hij aan de medicijnen, daarna moet zijn buikwond gecontroleerd worden.

Ā 

Het enige wat nog niet echt lukt is hooi en biks eten. Ik heb verschillende soorten kruidenhooi geprobeerd, maar Dirk is nooit een liefhebber van hooi geweest (daarom wellicht ook problemen met z'n kiezen). Heb het al geprobeerd nat te maken, er groenvoer in verstopt, maar hij trapt er niet in. Ik blijf het aanbieden in de hoop dat hij er straks wel mee gaat beginnen. Voor nu leeft 'ie dus op verschillende soorten groen, maar daar wordt 'ie wel redelijk enthousiast van. Kwestie van volhouden? Fijne dag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een enorm goed nieuws! Ik moet zeggen ik vreesde ervoor, dit soort dingen loopt meestal niet goed af en het klonk of hij ver heen was. Maar dat het zo goed is afgelopen is echt super! Natuurlijk is hij er nog niet maar dat is niet gek, het is niet niks. Het is vrij normaal dat een konijn wat niet in orde is alleen groen eet, daar zou ik me in dit stadium nog niet teveel zorgen over maken. Wel is het belangrijk dat hij veel vezels binnen krijgt zodat de darmen goed gaan werken. Als hij geen hooi wil zou ik voor nu met name heel veel gras geven. Veel verschillende soorten gras, kort gras en ook mooi bloeiend lang gras.

Uiteindelijk moet hij wel ook weer hooi gaan eten. Probeer ook eens hooi van de boer, dit wordt vaak het beste gegeten. Ik had ook een konijn wat echt al het hooi weigerde. Pas toen hij een konijnenvriendinnetje erbij kreeg wat hooi at moest hij het ineens ook hebben, vanaf die dag meteen, en sindsdien eet hij pas hooi. Ik weet niet of Dirk een konijnenmaatje heeft en of hij nu weer samen zit met haar maar je leest heel vaak, en dat is ook mijn ervaring, dat een konijn alleen niet goed wil eten. Hem terug zetten bij zijn maatje kan wel eens wonderen doen voor zijn eetlust.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op advies van Lonja heb ik Dirk wat vers gras aangeboden, maar daar heeft 'ie niet echt interesse in. Gisteravond dacht ik dat het hij natgemaakte kruidenhooi zou gaan eten, want dat trok zijn interesse wel, maar at het uiteindelijk niet. Vond net wat diarree-achtige keutels in zijn hok. De 'normale' keutels die hij produceert zijn nog erg klein, maarja, hij krijgt dan ook alleen groenvoer binnen. Wat vinden jullie, moet ik 'm vezels erbij gaan dwangvoeren (heb hier critical care) zodat hij toch de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft? Of minder groenvoer aanbieden in de hoop dat hij de rest wel gaat eten en met het risico dat 'ie nog minder binnenkrijgt?


Ā 


p.s. Dirk heeft geen maatje maar woont alleen. Normaalgesproken wandelt hij de hele dag los door het huis en de tuin


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik zou niet minder groenvoer aanbieden, het is nu heel belangrijk dat hij continu aan het eten blijft. Of je erbij moet dwangvoeren vind ik een vraag om aan de dierenarts te stellen. Dat hij alweer een beetje interesse leek te gaan tonen in hooi is een goed teken natuurlijk. Heb je ook stro? Sommige konijnen willen als ze ziek zijn wel stro eten en geen hooi. Dit zou je ook eens kunnen proberen te voeren. Maar als hij steeds meer groenvoer gaat eten dan denk ik echt dat het een teken is van verbetering. Vergeet niet dat hij flinke haken had waar hij nog geen week geleden aan geholpen is, als alles open lag in het bekje kan het nog wat pijnlijk zijn (hij krijgt wel pijnstiling neem ik aan?) en hij was ver heen en heeft pas 4 dagen geleden een operatie achter de rug die veel konijnen niet eens overleven. Het moet wel vooruit gaan maar het is gewoon zo dat het ook niet heel gek is dat hij nog niet de oude is. Blijf maar zo veel mogelijk verschillende dingen aanbieden die hij nu wel graag lust.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanochtend inderdaad contact gehad met de DA over hoe nu verder. Diarree is ook niet de bedoeling, daarnaast vreesde ik voor een gebrek aan vezels. DA vond dwangvoeren wel nodig, groenvoer is 'leuk voor erbij', zeker omdat hij van ver komt en doodziek is geweest. Hij heeft dwangvoeding nu echt nodig om aan te sterken, alleen op groenvoer komt 'ie er niet. Eens. Dirk heeft dinsdagochtend voor het laatst dwangvoeding gehad, dus hij had 1,5 dag de tijd om hooi en/of biks te gaan eten. Dat doet 'ie niet, dus weer dwangvoederen. Hij is het er zelf alleen niet zo mee eens *-)


Ā 


Heb vandaag ook een kleine ren voor 'm gebouwd, zodat 'ie wat meer kan bewegen. Normaalgesproken loopt hij de hele dag los. Hij sloeg heel kort aan het grazen en verder dommelt 'ie vooral wat - in het zonnetje of onder z'n hok. Ik heb verschillende hoopjes hooi (kruidenhooi en normaal hooi, wat gedroogde paardenbloemen) op het gras gelegd en dat trok z'n interesse wel. Voor zover ik heb kunnen zien heeft 'ie twee hapjes hooi gegeten, daarna was het klaar. Maar elk hapje is er een...


Ā 


Kortom: Dirk is er nog niet, maar met heel veel liefde, aandacht en geduld gaan we zorgen dat 'ie weer helemaal de oude wordt!


Ā 


@ Lonja Dank voor je reactie. Ik maak me heel snel ontzettende zorgen om 'm, zeker omdat 'ie alleen groenvoer eet en nog niet sterk genoeg is. Wil niet dat 'ie weer zwakker wordt, hij heeft de energie hard nodig om te kunnen herstellen. En je hebt helemaal gelijk wat de operatie betreft, ik wil ook niks overhaasten of wat dan ook en vind het ook helemaal niet vreemd dat 'ie nog niet de oude is. Meer dan logisch. Het zijn gewoon mijn eigen zorgen. Ik heb zo in de rats gezeten de afgelopen week. Wil het beste voor 'm! :)


Ā 


Stro heb ik trouwens ook geprobeerd, maar doet 'ie ook niks mee. Thanks voor het meedenken!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is altijd heel naar als ze ziek zijn. Zulke hoopjes ellende. Volgens mij ben je heel goed bezig, dus ik denk niet dat je nog iets anders voor hem kan doen.

Om je een beetje moed te geven: als ze eenmaal gaan opknappen gaat dat vaak heel snel, dan zie je opeens een hoop vooruitgang. Maar Dirk heeft het natuurlijk erg zwaar gehad, dus is het niet vreemd dat hij nog niet de oude is. Biks is meestal het laatste wat ze weer lekker gaan eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is altijd heel naar als ze ziek zijn. Zulke hoopjes ellende. Volgens mij ben je heel goed bezig, dus ik denk niet dat je nog iets anders voor hem kan doen.

Om je een beetje moed te geven: als ze eenmaal gaan opknappen gaat dat vaak heel snel, dan zie je opeens een hoop vooruitgang. Maar Dirk heeft het natuurlijk erg zwaar gehad, dus is het niet vreemd dat hij nog niet de oude is. Biks is meestal het laatste wat ze weer lekker gaan eten.

Ā 

Fijn om te horen Lienappelsien, dankjewel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sinds het dwangvoeren vandaag heeft Dirk niet echt meer gekeuteld. Is dat vreemd? Vanochtend vond ik een flink hoop natte keutels, als een soort bal. Vanmiddag in het gras nog een klein sliertje gevonden en verder niet meer. Heb z'n hok schoongemaakt zodat ik goed kan zien of hij vannacht wel keutelt. Straks geef ik 'm z'n laatste metocloral, ciseral en carprofen voor vandaag


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .