Miri Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 Mijn dwergkonijntje wordt dit jaar 13 en begon een paar weken geleden rare bewegingen te maken met z'n bek. Het lijkt dan alsof hij ergens op kauwt en of er iets in de weg zit in zijn bek. Ik ben met hem naar de dierenarts geweest, die heeft hem grondig onderzocht, maar kon niets vinden. Zijn tanden en kiezen waren niet te lang, er was niets ontstoken en alles zag er normaal uit. Wel leek zijn rechterwang iets dikker, maar daar was verder niets vreemds aan te voelen. Sindsdien hou ik hem zelf goed in de gaten en gisteren merkte ik tijdens het kammen (hij is in de rui en verliest zijn vacht zelf niet meer goed) dat hij een bult in zijn hals en onder zijn kin heeft. De dierenarts wist zo gauw niet wat het was en of het een tumor is. Het voelt niet als een abces, het is niet rood of warm en hij heeft geen koorts, dus een ontsteking lijkt ook onwaarschijnlijk. Het is een weke massa met wat harde plekken en strengen erin. De dierenarts was er geen voorstander van om hem uit voorzorg antibioticum te geven of om gelijk een punctie te doen. Ik ben ook bang dat hij een eventuele narcose niet gaat overleven. Z'n tandjes zagen er normaal uit, hij eet en drinkt net als normaal en is ook net zo actief als altijd. We moeten het nu een week in de gaten houden en dan weer terugkomen om te kijken of de bult is gegroeid of gekrompen. Zijn er nog dingen die het misschien zouden kunnen zijn, zoals schildklierproblemen?
Sonja1990 Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 Ik weet de bouw van je konijn niet? Mijn ram heeft een bult op zijn schouder, na punctie bleek dit gewoon een vetbult te zijn. Misschien dat nog een optie?
Miri Geplaatst: 13 januari 2015 Auteur Geplaatst: 13 januari 2015 Hij is normaal qua bouw, misschien iets magerder dan vroeger nu hij wat ouder is, maar hij is de laatste tijd niet aangekomen of afgevallen. Een punctie gaan we volgende week bespreken als de bult dan niet is geslonken. Ik weet niet of ze dat onder narcose doen, maar anders lijkt me dat de enige optie om te achterhalen wat het is.
Sonja1990 Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 De punctie bij mijn ram was gewoon zonder narcose. Ze trok met een naald vloeistof eruit en deed dat op zo'n microscopisch glaasje. met uitsmeren zag ze al meteen dat het om vet ging, dit heeft ze 5 x gedaan om zeker te zijn. Mocht het geen vet zijn geweest had ze het glaasje opgestuurd naar een patholoog om het na te laten kijken. Narcose lijkt me niet nodig als je gewoon aan de bult mag komen en de dierenarts het zonder narcose ook uit kan voeren Punctie is natuurlijk wel de enige manier om erachter te komen voor 100%
Miri Geplaatst: 13 januari 2015 Auteur Geplaatst: 13 januari 2015 Dat klinkt gelukkig eenvoudig. De bult lijkt niet gevoelig, hij reageert niet als je eraan zit. Ik hoop dat we niet te veel met hem hoeven te dokteren. Hij is al zo oud en dit is de eerste keer in zijn leven dat hij ergens voor naar de dierenarts moet (afgezien van z'n castratie).
Sonja1990 Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 Ik duim mee dat het niks ernstigs is! En als het wel wat anders is dan is het hopelijk goed te behandelen! Succes en beterschap in ieder geval voor je mannetje
Miri Geplaatst: 13 januari 2015 Auteur Geplaatst: 13 januari 2015 Dankjewel Ik zal een update posten als ik meer weet. 1
Lonja Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 Ik krijg met mijn mobiel de link niet goed, maar op de pagina van de Facebook van dierenkliniek Wilhelminapark staat een stukje over Facialis paralyse bij konijnen waarbij ze ook een dikke wang krijgen. Ik weet niet of wat jij bedoelt ook maar enigszins hierop lijkt hoor, maar er staan foto's bij. Het gaat om het bericht van 11 april 2014.
Miri Geplaatst: 13 januari 2015 Auteur Geplaatst: 13 januari 2015 Bedankt! Ik heb even naar de foto's gekeken, maar ik denk niet dat hij dat heeft. Zijn bek ziet er normaal uit en staat niet scheef.
Christaaa Geplaatst: 13 januari 2015 Geplaatst: 13 januari 2015 Bij een konijn van 13 jaar oud vind ik afwachten eigenlijk een prima optie, zolang het beestje er zelf geen last van lijkt te hebben.
Miri Geplaatst: 22 januari 2015 Auteur Geplaatst: 22 januari 2015 We zijn dinsdag weer geweest. De bult is nog net zo groot en het kunnen opgezette speekselklieren zijn. Een punctie is dus geen optie. Hij had aan zijn kiesjes boven een paar kleine haakjes, maar een operatie is erg risicovol. Hij traant nu uit beide oogjes, dus het kan ook zijn dat er iets met z'n tandwortels is en dat die op z'n traanbuizen drukken. Er lagen minikeuteltjes in het reismandje, dus de dierenarts zei dat hij waarschijnlijk ook minder goed at. We hebben hem apart gezet om dat in de gaten te houden en hij eet nog wel voer, hooi en groente, maar inderdaad iets minder dan normaal. Hij was niet afgevallen vergeleken met de vorige keer, dus dat is positief. Ik vond het zielig om ze nog langer apart te laten zitten, dus ze liggen nu weer knus tegen elkaar aan. Waarschijnlijk heeft hij ook artrose in zijn heupen en lukt het hem daarom niet meer zo goed om zijn vacht te verzorgen en om z'n kont schoon te houden. We hebben carprofen meegekregen om te kijken of hij daar wat beweeglijker van wordt en wat beter van gaat eten, maar hij vindt het toedienen echt niet leuk, dus ik ga er alleen mee door als ik merk dat hij van dit flesje flink opleeft.
Kolino Geplaatst: 22 januari 2015 Geplaatst: 22 januari 2015 Volgens mij mag je carprofen ook op een klein stukje brood (postzegelformaat) geven. Als hij het zo wel opeet is het natuurlijk veel minder stress voor hem
Lonja Geplaatst: 22 januari 2015 Geplaatst: 22 januari 2015 Of gewoon over de brokjes of wat dan ook wat graag gegeten wordt.
Miri Geplaatst: 26 januari 2015 Auteur Geplaatst: 26 januari 2015 Het is te veel voor op een klein stukje brood en anders laat hij de helft liggen. Hij zit samen met een ander konijn en als ik het over de brokjes doe, ben ik bang dat zij er veel meer van binnen krijgt dan hij. Ik merk nog geen verschil door de carprofen en z'n bult is ook niet groter of kleiner geworden.
Kolino Geplaatst: 26 januari 2015 Geplaatst: 26 januari 2015 Carprofen is natuurlijk niet de enige NSAID. Misschien dat je nog metacam of novacam kan proberen. Een van mijn beestjes vond novacam heel erg lekker. Normaal is het bij hem bijna onmogelijk om medicatie toe te dienen, maar dit wilde hij maar al te graag hebben.
Lonja Geplaatst: 26 januari 2015 Geplaatst: 26 januari 2015 Dan zet je ze toch even apart met eten, aparte bakjes en erbij blijven, desnoods even een panelenren ertussen. Kan toch nooit meer gedoe opleveren dan met een spuitje toedienen.
Miri Geplaatst: 26 januari 2015 Auteur Geplaatst: 26 januari 2015 Ze hebben al een paar dagen apart gezeten, maar daar worden ze allebei niet gelukkig van. Ze doen alles samen en liggen de hele dag tegen elkaar aan namelijk. Ik kan hem inderdaad wel even apart zetten met voeren. Ik ga vanavond eens proberen of dat makkelijker gaat.
Lonja Geplaatst: 26 januari 2015 Geplaatst: 26 januari 2015 Ik bedoelde ook inderdaad alleen met voeren ja. Hoeft ook nog niet eens met brokjes, maar gewoon dat je hem even apart neemt en wat lekkers geeft, beetje geraspte appel kan ook bijvoorbeeld, babyhapje peer, net wat hij lekker vindt. Met daarop de pijnstilling.
Miri Geplaatst: 4 februari 2015 Auteur Geplaatst: 4 februari 2015 Het flesje is inmiddels leeg. Ik had na de laatste dosering (ongeveer een week geleden) niet het idee dat de bult geslonken was, maar inmiddels lijkt hij wel iets kleiner of zachter en heeft m'n konijn ook geen traanoogjes meer. Ik vind het erg moeilijk om te beslissen wat het beste is voor hem. De dierenarts zei al dat de kans heel klein is dat hij nog veel ouder gaat worden dan dit en een narcose om te kijken of ze vanbinnen iets kunnen ontdekken zou erg risicovol zijn. Nu het wat beter gaat, heb ik toch de neiging om maar af te wachten hoe het verder zal gaan. Het is echt een taaie, hij is in die 12 jaar nooit ziek geweest, dus wie weet gaat hij nog even mee. Ik had al nooit verwacht dat hij m'n kat zou overleven, die hebben we net voor kerst moeten laten inslapen.
Miri Geplaatst: 31 maart 2015 Auteur Geplaatst: 31 maart 2015 We hebben 'm gisteren laten inslapen.Sinds dit weekend zat hij nog schuiner met z'n kop en viel hij steeds om als hij liep. Dit werd alleen maar erger.Zondagmiddag heeft hij nog wortelloof gegeten, maar zondagavond wilde hij maar amper eten en maandag lukte drinken ook niet meer.De dierenarts zei ook dat hij een lege buik had en dat er wel nog behandelingen mogelijk waren, maar dat die best intensief zouden zijn en dat ze hem weinig kans gaf, dus dit leek ons de beste optie. Hij heeft 13 jaar lang een fijn leven gehad zonder ooit ziek te zijn en ik wilde hem nu geen lange behandeling aandoen. Met het andere konijn gaat het goed. Ze eet en drinkt gelukkig gewoon en ze gedraagt zich niet anders, dus hopelijk mist ze hem niet te veel.
Christaaa Geplaatst: 31 maart 2015 Geplaatst: 31 maart 2015 Een dappere en in mijn ogen goede beslissing. Maar na 13 jaar wel moeilijk natuurlijk.Sterkte
Koosje Geplaatst: 31 maart 2015 Geplaatst: 31 maart 2015 Een konijn van 13 jaar is best wel oud vind ik.Ik denk dat je een goede beslissing hebt genomen en dat dit het beste is voor het dier, hoe moeilijk het ook is.Sterkte.
StamperPluis Geplaatst: 31 maart 2015 Geplaatst: 31 maart 2015 Het blijft altijd een moeilijke beslissing, maar in dit geval wel het beste voor je konijn.Je heb hem een lange weg bespaard, welke voor een konijn van 13 jaar behoorlijk zwaar zou zijn geweest.Fijn toch dat hij zo lang bij je heb mogen zijn. Heel veel sterkte met het verlies.
Aanbevolen berichten