Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb een paar dierenartsen in de omgeving gebeld om te vragen hoe duur het was om ons konijn te laten castreren. Bij de dichtstbijzijnde was het ongeveer 60 euro, een ander vraagt 79 euro en weer een ander zit tegen de 100 euro aan. Nu vraag ik me af waar dit prijsverschil in zit, is de duurdere dierenarts per definitie beter dan de goedkopere? Alle dierenartsen hadden het over het inbrengen van een infuus en pijnstilling meegeven voor erna. Ik vind het moeilijk om een keuze te maken.


 


(Als iemand hier een goede en betaalbare dierenarts in de omgeving van Sittard, Zuid Limburg, weet dan hoor ik het graag.)


Geplaatst:

Gaat het om een castratie van een ram?

Dan zou ik eerlijk gezegd gewoon bij de dichtstbijzijnde gaan. Een castratie bij een rammetje is niet echt een lastige ingreep en er gaat over het algemeen weinig mis.

Ga vooral ook voor een kliniek waar jij je goed bij voelt.

Geplaatst:

Ik heb het bij een dierenarts laten doen voor €30,- en het is perfect verlopen. Hij is plaatselijk verdoofd en is daar ongeveer 2 uur geweest. Volgens mij ook geen pijnstilling gehad. Bij thuiskomst ging hij meteen eten en was heel levendig alsof er niks was gebeurd. ;) De dagen erna ook niks meer van gemerkt. (en ja hij is echt gecastreerd :P )


Geplaatst:

Castreren is inderdaad maar een kleine ingreep. (Hoewel ik dan wel zou willen dat mijn konijn pijnstilling krijgt, want het is toch wel een eh, gevoelige zaak ;) . Maar het kan ook prima zijn dat de DA de pijnstilling al per injectie geeft, dat werkt vrij lang door.)
In principe zou elke DA het moeten kunnen (anders krijg je het tuchtcollege op je dak ) maar het belangrijkste is dat je een goed gevoel bij je arts hebt. (En dat is geen garantie dat het ook de beste is, maar tja, je moet ergens op beoordelen als klant natuurlijk. )

Het is niet te zeggen of een praktijk/kliniek goed is door alleen te kijken naar de prijs. (En ook niet is de schoonste/mooiste/grootste praktijk altijd de beste.)
Er spelen heel veel verschillende factoren mee, van de locatie, de werknemers en de nascholing, het beleid m.b.t. medicatie en veiligheidsvoorschriften (soorten anesthesie, bewaking, etc.) en natuurlijk alle faciliteiten. (Een mobiele dierenarts heeft bijvoorbeeld geen OK, dat scheelt kosten, maar beperkt ook weer mogelijkheden.)
Om even wat dingen te noemen. Want echt, het is in bijna alle gevallen al snel appels met peren vergelijken, omdat elke praktijk/kliniek zo anders is.

De DAP waar ik nu loop heeft eigenlijk als 'regel' dat wanneer iemand duidelijk aan het 'shoppen' is, we niet een andere praktijk naar beneden halen - of ze nu juist duurder of goedkoper zijn - maar altijd het advies meegeven heel goed na te vragen wat je precies voor je geld krijgt. :)
 

Geplaatst:

@saskiaa, waar heb je dat laten doen, als ik vragen mag? Ik wil mijn ram ook wel zonder narcose laten casteren eigenlijk. Alleen dan moet ie wel rustig zijn, neem ik aan. Bobby kan wel goed stil zitten als ik hem kam maar ik vraag me af of ie dat ook zal doen bij de dierenarts. Of leggen ze ze op hun rug? Dan blijft ie wel doodstil liggen namelijk.

En die prijs is ook erg prettig. Mijn dierenarts is nogal duur. Of zou ik dat aan mijn eigen dierenarts voor kunnen leggen? Elke operatie met narcose die je kunt vermijden, vermijd ik graag. De kosten vind ik dan niet eens zo belangrijk.

Voor een voedster betaal ik bij mijn dierenarts wel iets van 200 of meer. Dat is wel inclusief pijnstilling en dwangvoer en nazorg, wanneer nodig. De hechtingen hoeven er nooit uit maar mocht de wond ontstoken raken, betaal ik daar geen consult voor. Voor een ram zal het wel rond de 100 euro zijn. Maar ik woon in Wormerveer, vlakbij Amsterdam en volgens mij zijn de prijzen hier sowieso iets hoger.

 

Geplaatst:

Zo, tweede poging. Aan Dolly (en wie het meer wil lezen natuurlijk) gericht ;) :
 

Je ram moet wel enigszins hanteerbeer zijn, maar bij de meeste lukt het wel omdat ze zich toch vaak wel overgeven. Ik weet niet of het in elke praktijk hetzelfde gaat, maar bij 'ons' (ik ben een stagiaire hè, dus het is niet echt 'mijn' praktijk ;) ) zit een van de assistentes op de behandeltafel met het konijn op schoot. Het konijn zit met zijn billen op de beneden van de assistente en met zijn rug tegen haar buik aan. Met beide handen worden dan voorpootjes en achterpoten vastgehouden.. Als ze flink spartelen is het soms best even een klus om ze goed vast te houden, en bij een Vlaamse Reus wordt het wel een grotere uitdaging. (Want met je ringvingers en pinken die achterpoten in bedwang houden...dat is nog best een kunst!) Een handdoekje over de ogen kan dan ook nog helpen om de rust wat te bewaren.
Maar het werkt verder wel prima; alleen de testikels zijn verdoofd dus het konijn is verder gewoon bij en daarna ook niet suf. :)

Niet altijd kan het dus, maar wel vaak, dus informeer eens gerust bij je praktijk of andere praktijken. Ook voor de prijs overigens, zelfs in een dezelfde plaats kunnen de prijzen best ver uiteen liggen. Dat merk ik hier ook, waar 3 praktijken zitten. (Maar ja, je zal in de buurt van A'dam vermoedelijk meer betalen. )
 

Geplaatst:

Voor een voedster betaal ik bij mijn dierenarts wel iets van 200 of meer. Dat is wel inclusief pijnstilling en dwangvoer en nazorg, wanneer nodig. De hechtingen hoeven er nooit uit maar mocht de wond ontstoken raken, betaal ik daar geen consult voor. Voor een ram zal het wel rond de 100 euro zijn. Maar ik woon in Wormerveer, vlakbij Amsterdam en volgens mij zijn de prijzen hier sowieso iets hoger.

 

Wat?!! Ik heb een paar weken geleden navraag gedaan bij mijn kliniek, en die zeiden 120 inclusief nazorg... Onderhuidse oplosbare hechtingen én wondlijm en eventueel een MPS. Collega heeft haar konijn bij Wilheminapark gebracht en die zei dat ze 140 kwijt was of iets in die richting. Vind 200 wel een beetje "steep" hoor... Of heb je hele grote konijnen? Want dat ga ik straks betalen voor 2 Europese paspoorten, 2 chips + inbrengen én een voedster-castratie. En ik zit met mijn DA vlak bij Rotterdam. Maar ja, zal wel met de grootte van de kliniek en zo te maken hebben hoop ik dan. 

 

Wat betreft de TS ^^ Makoto is ook gecastreerd voor 60 euro (inclusief consult en nazorg) en kreeg daarbij pijnstillers mee voor de zekerheid als hij zich niet lekker zou voelen. Die heeft hij niet nodig gehad. Ik heb 75 euro betaald omdat er ook een tube en behandeling voor z'n ontstoken oogje bij zat toen... Daarentegen ken ik een kliniek die er 100 euro voor vroeg waar ik hele slechte ervaringen met de konijn-kundigheid gehad heb... Konijn overnacht laten blijven en niet voeren 'want hij moest nuchter zijn'. Nog even een paar spoedgevallen ertussendoor en niet even waarschuwen. Dus nee, de prijs-kwaliteit is niet altijd evenredig gerelateerd aan elkaar helaas. 

 

Ik heb het nagevraagd wat betreft de narcose, want ik prefereer zelf gasnarcose omdat dit beter te verwerken is voor konijnenlijfjes en het nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe konijntjes reageren op de prik-narcose (het schijnt dat de metabolisme van konijnen 2x zo snel is als eerst aangenomen, waardoor medicatie eerder uitgewerkt is, daar doen ze nu onderzoek naar). Des te sneller ze weer 'bij' zijn des te beter ook. Aan de hand van hun gewicht wordt er een mengsel ingesteld in de machine de zuurstof en narcosemiddel toedienen en tegen de tijd dat ze wakker mogen worden wordt dit snel afgebouwd en zijn ze ook sneller weer wakker dan met de 'standaard' narcose. In 'mijn' praktijk gaan konijntjes direct van de operatietafel de zuurstofkamer in. Dat is een verwarmd hok met een hoger zuurstofgehalte, zodat ze goed en snel bijkomen. Er schijnen ook minder bijwerkingen te zijn. Let wel, dit is van horen zeggen van konijnkundigen aan de UU, ik weet niet in hoeverre zij het bij het rechte eind hebben, maar feit is dat Makoto 10 minuten na zijn (volledige) narcose weer helemaal bij de pinken was, at en klaar was om naar huis te gaan. 

 

Meiyo gaat binnenkort (tegen kerst) ook en ik heb al informatie ingewonnen en een afspraak gemaakt met de dierenarts. Ik blijf bij Meiyo tot ze onder narcose is. Dit omdat het met een kapje gaat en ze nogal een stresskip is (vooral met vreemden). Prik geven gaat hem niet worden, kapje opdoen gaat hem ook niet worden voor de assistent, en ze is alleen maar feller geworden sinds de laatste keer dat we daar waren. Ik 'mag'/moet haar dus zelf onder narcose brengen als ze tijdens het intake-consult problemen gaat geven (op schoot en kapje op d'r neus is me al uitgelegd) en dan laat ik de rest aan hun over (ik ga niet zelf staan opereren dus :P ) en ben er weer bij als ze wakker wordt voor het geval ze doordraait. Eerste konijn dat zo panisch is voor 'vreemden' voor mij trouwens. Maximus moest er niet veel van hebben, maar die ging ook niet zo op de loop... 

 

Wat betreft je vraag voor een Konijnkundige DA in Sittard, geen idee... Misschien staat er een op de lijst hier op de site die je aanspreekt? 

Geplaatst:

Ok, de prijs maakt dus niet veel uit. Dan ga ik nog maar eens bellen met de goedkopere dierenarts, nog wat specifieker vragen hoe ze precies te werk gaan. Deze dierenarts ligt erg dichtbij dus dan hoeft Max niet zo lang in de auto. Ik weet wel dat een van de duurdere met van die warmhoudmatrasjes werkt, dat klonk wel konijnvriendelijk dus die optie houd ik toch ook nog open. Maar ik ga zo nog even de lijst op deze site bekijken, die had ik een tijd geleden gezien en was helemaal vergeten dat die er was.


Geplaatst:

Ik heb 2 weken terug mijn konijn laten castreren bij een duurdere dierenarts en het prijsverschil was me meer dan waard. Hij lag aan de monitor en werd continue in de gaten gehouden. Mijn vorige konijn heb ik hier in het dorp laten doen 'omdat iedere dierenarts zoiets kan' maar ik kreeg hem suf terug en hij heeft nog bijna de hele dag last van narcose gehad terwijl die andere ram binnen 2 uur helemaal wakker was.


 


Plaatselijke verdoving zou ik nooit doen, als ik alleen al de beschrijving hierboven lees krijg ik al medelijden met dat konijn, maar goed moet iedereen zelf weten...


Geplaatst:

@HildeR waarom is een plaatselijke verdoving zielig? Met een plaatselijke verdoving voelen ze even veel als met een narcose; helemaal niks. Je kan het vergelijken met een verdoving van de tandarts je voelt wel wat raars omdat ze bezig zijn met dingen maar het doet geen pijn. Een maand of 3 geleden bijvoorbeeld kwamen wij erachter dat de cavia (is 4-5 jaar oud) een raar bultje in haar nek had. Omdat zij toch al wel een wat oudere leeftijd heeft wilde de da indien mogelijk liever zonder narcose opereren. Deze is toen met een plaatselijke verdoving verwijderd. Het enigste teken van pijn dat ze heeft gegeven was een klein piepje van de naald van de verdoving. Ze stond daar gewoon rustig prrrt geluidjes te maken omdat de assistente haar aaide terwijl de da het verwijderde, bij thuiskomst ging ze ook weer lekker rond scharrelen en begon gelijk lekker te eten. Ze heeft ook geen complicaties gehad oid. alleen toen ik op de 10e dag de hechtingen eruit moest halen moest ik terug omdat haar haren alweer terug aan het groeien waren en ik de hechtingen niet meer kon zien.

Geplaatst:

Ik denk dat een plaatselijke verdoving even zielig is als nageltjes knippen.... 

Je houdt een konijn zittend op schoot, wel goed vasthoudend natuurlijk, maar je zorgt wel dat hij gewoon goed kan blijven ademen e.d. En de testikels worden goed verdoofd, daar reageren ze echt niet op. Het is meer dat ze het oppakken niet even altijd tof vinden. Maar goed, dat is soms even nodig en dat is met een gewone narcose niet altijd anders. Daarvoor moet je het konijn ook even een kapje over zijn neus duwen of een injectie geven (afhankelijk van de soort narcose).
En als je de risico's van volledige verdoving er mee weg kan nemen, dan vind ik dat alleen maar mooi.
(Wat overigens niet wil zeggen dat ik volledige narcose geen goede optie vind hoor. Soms is het gewoon nodig, en/of elke dierenarts werkt zoals hij/zij het het fijnst vind. :) )

 

Ik vind het dus niet zielig. Zeker als ik kijk na de effecten die narcosemiddelen kunnen hebben op dieren bij ontwaken; veel zijn best misselijk na de narcose. Nu kun je dit bij een konijn een beetje lastig beoordelen, maar de hoeveelheid katten en honden die zich na ontwaken behoorlijk beroert voelt is best groot. Ik denk dat dit voor konijnen niet zo anders is.
En natuurlijk zitten er ook gewoon bij die snel ontwaken en daarna gelijk het hok weer rondstuiteren hoor. :)


 

Geplaatst:

Ben ik helemaal met je eens Saskia.

Hier heb je ook een praktijk waar ze je konijn heel rustig krijgen door ze op hun rug te leggen.

Ik vond dat toen erg fijn leek wel alsof die dieren in trance waren.

Ik heb het ook wel eens op tv gezien in zo'n dierenpraktijk programma Amerika of in Engeland was dat.

Helaas kan ik je geen praktijk in Sittard adviseren ga daar nooit naar de dierenart.

Maar het gevoel moet goed zijn.

En voor zo'n warmtematje zou ik niet meer gaan betalen.

Als ze maar gewoon goede zorg leveren.

Knuffels Belleke

Geplaatst:

Ik denk ook dat je over een castratie bij een ram niet te moeilijk moet doen. Veel meer betalen voor een monitor en warmtematje klinkt allemaal goed, maar is uiteindelijk niet echt nodig.

Bij de opvang waar ik hielp deed de dierenarts het aan huis en dat ging ook prima.

Als plaatselijke verdoving mogelijk is, zou ik daarwel voor kiezen. Het is maar een paar minuutjes en ze zijn niet van suiker.

Verder zou ik zelf gewoon voor de goedkoopste gaan en mijn centjes bewaren voor moeilijkere dingen. Voor zeldzame gevallen kun je natuurlijk wel beter een ervaren dierenarts zoeken. (En ervaren is niet altijd ook duurder)

Geplaatst:

Ik denk ook dat je over een castratie bij een ram niet te moeilijk moet doen. Veel meer betalen voor een monitor en warmtematje klinkt allemaal goed, maar is uiteindelijk niet echt nodig.

Bij de opvang waar ik hielp deed de dierenarts het aan huis en dat ging ook prima.

 

Gatver lekker hygiënisch...ik heb een duurdere gekozen omdat ik zuinig ben op m'n konijn en een narcose blijft een narcose. Mag iedereen dat zelf weten? Hoorde van die assistente daar dat er in 4 jaar nog nooit een dier was overleden tijdens een operatie. Dat is hier in het dorp wel anders, maar die letten totaal niet op dieren die onder narcose zijn of er net uitkomen.

 

Iemand hierboven had het over een konijn op z'n rug; een konijn op z'n rug is niet in trance maar in doodangst - is laatst bewezen maar dat zou ik weer even op moeten zoeken.

Geplaatst:

@HildeR waarom is een plaatselijke verdoving zielig? Met een plaatselijke verdoving voelen ze even veel als met een narcose; helemaal niks. Je kan het vergelijken met een verdoving van de tandarts je voelt wel wat raars omdat ze bezig zijn met dingen maar het doet geen pijn.

Omdat een konijn niet laat merken dat het gestressd is, maar dit dan allemaal wel bewust meemaakt; dat hoeft voor mij niet. Net als veel mensen denken dat een konijn op hun rug in trance is, terwijl de bloeddruk/hartslag torenhoog blijken te zijn.

 

Je konijn zal maar net gaan trappen terwijl de dierenarts in z'n bal snijdt...(en ja dat gebeurt). Maar nogmaals, iedereen moet zelf weten waar die voor kiest.

Geplaatst:

Gatver lekker hygiënisch...ik heb een duurdere gekozen omdat ik zuinig ben op m'n konijn en een narcose blijft een narcose. Mag iedereen dat zelf weten? Hoorde van die assistente daar dat er in 4 jaar nog nooit een dier was overleden tijdens een operatie. Dat is hier in het dorp wel anders, maar die letten totaal niet op dieren die onder narcose zijn of er net uitkomen.

 

Iemand hierboven had het over een konijn op z'n rug; een konijn op z'n rug is niet in trance maar in doodangst - is laatst bewezen maar dat zou ik weer even op moeten zoeken.

Ho ho, niet zo fel. Iedereen mg dat 'zeker lekker zelf weten', maar ik mag gewoon mijn ervaring delen toch?

Ook in de honderden konijnen die ik gecastreerd heb zien worden is nooit iets mis gegaan. Geen reden om zo te oordelen dus.

Jammer dat je niet open staat voor de mening van anderen...

  • Vind ik leuk 2
Geplaatst:

Ik zou ook m'n konijn niet in een houdgreep hoeven om te castreren eerlijk gezegd.

Heb ik zelf geen fijn gevoel bij, maar gelukkig heb ik geen rammetje :P

Overigens 200 euro? Zo ver is wormerveer hier nou ook weer niet vandaan, betaal hier 275 voor 2 meiden incl pijnstilling etc.

Heb het alleen nog niet laten doen omdat ik teveel blijf twijfelen.

Geplaatst:

Omdat een konijn niet laat merken dat het gestressd is, maar dit dan allemaal wel bewust meemaakt; dat hoeft voor mij niet. Net als veel mensen denken dat een konijn op hun rug in trance is, terwijl de bloeddruk/hartslag torenhoog blijken te zijn.

 

Je konijn zal maar net gaan trappen terwijl de dierenarts in z'n bal snijdt...(en ja dat gebeurt). Maar nogmaals, iedereen moet zelf weten waar die voor kiest.

Hilde dit was niet voor een castratie hoor.

Ik ga zelf naar een andere dierenarts die gewoon narcose deed.

Maar ik zou als het kan ook kiezen voor plaatselijke hoor.

Moet zeggen dat castratie bij mannetje altijd meegevallen is.

Knuffels Belleke

Geplaatst:

Joh, ik schrok me de pleuris toen ik mijn Lex liet castreren, 170 euro! Nu is de dierenarts bij ons sowieso vreselijk duur. Ze raken steeds meer klanten kwijt aan een andere praktijk iets verderop. Logisch ook..

Geplaatst:

Mijn dierenarts is ook duur idd. Maar ik vertrouw hem wel en bij een andere dierenarts ben ik dat vertrouwen kwijt geraakt door foute diagnoses en andere rampen. Die zijn wat goedkoper maar ik zou mijn dieren er nog niet heen brengen, al kreeg ik geld toe. Ze zijn heel slecht in diagnoses stellen en heel onachtzaam in het algemeen. Als ik mijn huidige dierenarts eerder had leren kennen, was me een hoop ellende bespaard gebleven.

Dat weet je pas na een tijd natuurlijk, of een kliniek echt goed is of niet, vind ik. Ik zat 15 jaar bij mijn vorige dierenarts dus ik ben niet snel met mijn oordeel maar na de derde ramp was het voor mij genoeg. Het zijn de mensen die er werken die het verschil maken, vind ik, niet zozeer de apparatuur. Mijn huidige dierenarts is heel intelligent en gaat door met zoeken tot hij een antwoord heeft of tot jij zegt, stop maar. En ik mag alles wat ik wil, ook al is hij het er niet helemaal mee eens. Dus ik betaal hem graag veel te veel, haha.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .